Dennik N

Ako sa nezblázniť

Rok 2021 nebol skvelý, rok 2022 tiež nie, no a vyzerá to tak, že ani 2023 si nedáme do výkladu

- DENNÍK SAMA MARCA

Na druhý sviatok vianočný som sa vybral do potravín. Existuje tá sieť maloobchod­ov, ktorá je otvorená aj cez štátne sviatky, a hoci v nej všetko stojí zhruba rovnako veľa ako ojazdené audi, v núdzi pomôže. V núdzi bol napríklad pán, ktorého som pred tými potravinam­i stretol. Povedal mi, že mu je po včerajšku trochu zle a potrebuje to niekde dorovnať. Proste si v pokoji vypiť to pivo, lebo keď je človek na nervy, ruské vajce to nespraví.

Kúpil si pivo (ja víno, lebo hoci je to v podstate to isté, pôsobí to predsa len lepším dojmom).

Na svoju obhajobu môžem povedať, že som kúpil aj iné veci (napríklad druhé víno). Keď som vyšiel von, uvedomil som si, že som predsa len zaplatil nejako málo. Nevedel som, koľko presne, ale toto nevychádza­lo ani vizuálne. Vrátil som sa naspäť.

Predavačka bola z Eritrey. Na Slovensku žije už desať rokov, je tu vydatá, doučuje angličtinu. Okrem angličtiny a slovenčiny hovorí po arabsky a ešte nejakým miestnym nárečím, ktorým sa v Eritrei hovorí, ale nikdy som o ňom nepočul.

To všetko mi povedala, kým v koši hľadala môj bloček, aby sme zistili, koľko mám doplatiť. Nenašli sme ho a v podstate si myslím, že som doplatil náhodnú sumu. Keď som odchádzal, povedala mi, že som dobrý chlapec.

Pod stromček som dostal dvanásť kníh. Moja priateľka oslovila dvanástich mojich blízkych ľudí a každý z nich vybral jednu knihu, ktorú som podľa nich nečítal, a mal by som. Kúpila ich a každý z nich priložil venovanie. Pôvodne som si myslel, že predsa nemám dvanásť blízkych ľudí, teraz mám na každý mesiac jednu knihu.

Je to pomerne široké rozpätie od knihy o tom, ako Marcelo Bielsa trénoval Leeds United (tá je najlepšia), cez knihu o politickom marketingu (tá je tiež najlepšia), až po moderný americký román, ktorý sa celý odohráva na ceste (a je najlepší).

Teraz čítam tú, ktorú som dostal na január. Je o budhizme a meditácii, no a tá je úplne najlepšia.

Keď som ten darček dostal, bol som vlastne hlboko dojatý. Pokojne to mohli byť aj leporelá, ale už len to, že niekto ten nápad mal a uskutočnil ho, lebo mu za to stojím, a že sa našlo dvanásť ľudí, ktorí ma majú dostatočne radi na to, aby sa zamysleli, aká kniha by sa mi asi tak mohla páčiť – podľa mňa je to dosť super.

Mimochodom, týmto darčekom sa pokojne môžete inšpirovať, lebo jeho hodnota podľa mňa s prehľadom prevyšuje skutočnosť, že nejde o váš, povedzme, celkom originálny nápad.

Rok 2021 nebol skvelý, rok 2022 tiež nie, no a vyzerá to tak, že ani 2023 si nedáme do výkladu. Človek aby sa aktívne snažil udržať si pokoj a nepodľahnú­ť všeobecném­u blázneniu.

Toto je taký triviálny článok, že až, ale pred pár dňami zomrel Gianluca Vialli, legendárny taliansky futbalový útočník, ktorého si však hlavne pamätajú nie preto, aký bol futbalista, ale preto, aký bol človek.

„Šťastie závisí od perspektív­y, z akej sa pozriete na život. Nemali by ste sa správať povýšeneck­y, mali by ste viac počúvať a menej rozprávať. Často sa smiať a pomáhať ostatným,“povedal.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia