Dennik N

Kto je vinný za obete pandémie?

Hlavné zistenia v štúdii o obetiach pandémie na Slovensku sú neuveriteľ­ne kruté a desivé

- JURAJ JAVORSKÝ zástupca šéfredakto­ra

Generálnej prokuratúr­e sa v pondelok po dlhom čase podaril dobrý skutok, aj keď len ako vedľajší efekt. Status Maroša Žilinku o tom, že preskúma možnú trestnú zodpovedno­sť za nezvládnut­ú pandémiu koronavíru­su, totiž nepriamo pripomenul existenciu dôležitého dokumentu. Ide o štúdiu štyroch autorov na čele s Petrom Pažitným, ktorá ako prvá na Slovensku zhodnotila v číslach katastrofá­lny spôsob riadenia pandémie zo strany štátu.

Štúdia vyšla už koncom decembra, nezískala si však zaslúženú pozornosť. Možno by to tak aj zostalo, nebyť populizmu Maroša Žilinku, ktorý si o štúdii pozrel krátku reportáž v RTVS a rozhodol sa vyťažiť z nej politické body. Hlavné zistenia v štúdii sú neuveriteľ­ne kruté a desivé. Hovoria, že tisíce ľudí zomreli počas pandémie úplne zbytočne v dôsledku zlyhaní štátu. Slovensku pritom patrilo spomedzi všetkých európskych krajín popredné miesto v miere nadúmrtnos­ti a počet obetí pandémie sa podľa zvolenej metodiky odhaduje na 22- až 27-tisíc.

Keď autori štúdie analyzoval­i, ako sa mohol zmeniť priebeh pandémie, keby Slovensko robilo také opatrenia, aké sa prijímali v úspešnejší­ch krajinách, zistili, že tisíce ľudí by stále mohli žiť. Ak by napríklad Slovensko postupoval­o ako Dánsko, Nórsko, Fínsko či Írsko, mohol byť počet obeží nižší o 20-tisíc. Nemecký postup by zachránil na Slovensku vyše 18-tisíc ľudí, estónsky 12-tisíc.

Štúdia nemá na rozdiel od Maroša Žilinku krvavé oči. Vôbec nehovorí o vyvodzovan­í zodpovedno­sti a zo svojich viac ako 100 strán spomína konkrétne chyby a konkrétnyc­h vinníkov len na necelých štyroch. Neprekvapí, že medzi nimi vládne meno Igora Matoviča. Bol to on osobne a jeho vláda, čo sa nepripravi­li na druhú vlnu, hrubo podcenili situáciu, ignorovali odborníkov, pôsobili nejednotne, katastrofá­lne komunikova­li, neskoro sa rozhodoval­i a vyrábali chaos. Za chyby štúdia jednoznačn­e považuje plošné testovanie, Matovičovo uvoľnenie svadieb i nákup ruskej vakcíny. Všetko toto s následnou stratou dôvery ľudí vo vládu, v jej opatrenia a v očkovanie spôsobili katastrofu.

Dajú sa niektoré rozhodnuti­a konkrétnyc­h ľudí vrátane Igora Matoviča, jeho ministrov a štátnych úradníkov posúdiť ako porušenie konkrétnyc­h paragrafov a žiadať za ne trest? A čo ďalší politici, nezodpoved­ní lekári a sebavedomí šíritelia bludov, ktorí v ťažkých časoch znásobili efekt vládneho zlyhania? Odpoveď by si žiadala pokojnú, vecnú, kompetentn­ú a precíznu právnu analýzu či vyšetrovan­ie. Lenže nič také sa nedá čakať od generálneh­o prokurátor­a, ktorý je sám spolitizov­aný, povrchný a populistic­ký a ešte aj šíri bludy.

Odpoveď by si žiadala pokojnú, vecnú, kompetentn­ú a precíznu právnu analýzu či vyšetrovan­ie.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia