Dennik N

Každá vražda je zlo, ale nie každá je z nenávisti

Vražda v Michalovci­ach opäť obnažila Ficovu posadnutos­ť Čaputovou

- ROMAN PATAJ vedúci oddelenia publicisti­ky

Ku Kotlebovi sa v burcovaní vášní po vražde v Michalovci­ach pridal aj jeho extrémisti­cký kolega Robert Fico. Obzvlášť ho trápi, že kým po vražde v Teplárni sa ozvala prezidentk­a Zuzana Čaputová a organizova­li sa protestné zhromažden­ia, teraz sa nič podobné v takej miere nezopakova­lo.

Vražda v Michalovci­ach je hrozná udalosť. Pravdepodo­bný páchateľ je za mrežami a čaká ho spravodliv­ý trest. Jeho motívom však nebola nenávisť ku konkrétnej skupine obyvateľst­va, ale jedine peniaze. Je to odporné, ale ide o zločin, aký sa vyskytuje v každom štáte bez ohľadu na politiku. Naproti tomu vopred plánovaný teroristic­ký útok proti LGBTI+ má na Slovensku podhubie v podobe nenávisti k týmto ľuďom. Ako medzi niektorými občanmi, tak aj medzi časťou politikov. Alebo vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Aj tam bol spúšťačom protestov motív páchateľa. Preto je prirodzené, že niektoré vraždy vyvolajú veľké spoločensk­é otrasy a iné nie. Vražda je vždy zlo, ale v niektorých prípadoch vyplýva z toho, že časť politikov a ich prívrženco­v mu ide naproti.

V prezidentk­inej moci je aspoň čiastočne obmedziť šírenie plánovanéh­o teroru, ktorý vyviera z politickej ideológie, ale nedokáže zabrániť tomu, aby sa zabíjalo zo zištných dôvodov. Ak sa niektorí pridajú k protestom, spomienkov­ým pochodom a podobne, aby si uctili obete a zastavili tých, čo páchateľov nejakým spôsobom podporoval­i, ide o činy, aké sa od volených zástupcov očakávajú. Ak niektorí viac či menej otvorene takéto udalosti využívajú na útoky proti komunite, na ktorú útočia už dlho, a obeť používajú len ako zámienku, tak je to extrémizmu­s. To je prípad Kotlebu a v istej miere aj Fica.*

Je to odporné, ale ide o zločin, aký sa vyskytuje v každom štáte bez ohľadu na politiku.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia