Dennik N

Nechápem, ako tu ľudia dokážu vyžiť

Nemecký novinár David Ehl na šesť týždňov vymenil Kolín za Bratislavu, cítil sa tu dobre

- MATÚŠ ZDÚT reportér

Novinár David Ehl si všimol, že v Bratislave na rozdiel od jeho mesta fungujú nákupné centrá. V Kolíne nad Rýnom, kde žije, sú len na periférii mesta a ľudia nakupujú v menších obchodoch. David vlani začiatkom novembra pricestova­l do Bratislavy na šesťtýždňo­vú stáž v redakcii Denníka N. Na záver stáže sme sa ho spýtali, ako vníma Bratislavu a ako by ju porovnal s Kolínom nad Rýnom. Keďže sme sa spolu stretávali v redakcii ako kolegovia, v rozhovore si tykáme.

Do Bratislavy si pricestova­l z Kolína autom. Aký bol tvoj prvý dojem z mesta, keď si ho zbadal na horizonte?

Príchod do Bratislavy smerom od Viedne je úžasný, pretože zrazu v diaľke vidíte Bratislavs­ký hrad a Most SNP. Navyše som prichádzal poobede, keď zapadalo slnko, takže to bol veľmi scénický úvod. Ubytovanie som si našiel v Petržalke, tá mi prišla na prvý pohľad veľmi husto obývaná. Keď som krátko po siedmej večer v úplnej tme vyšiel na ulicu a videl, že sa ľudia vonku stále prechádzaj­ú a behajú, tak som vedel, že toto je dobré miesto.

Takže v Bratislave si sa cítil bezpečne? Ako by si to porovnal s Kolínom?

Aj v Kolíne, aj v Bratislave sa cítim veľmi bezpečne. Je to asi aj tým, že som muž, ale ani v jednom meste som sa nebál a nemal som pocit, že sa musíme nejako obmedzovať. V Kolíne bývam na západnej strane rieky Rýn, kde leží väčšina centra a je bohatšia ako východný breh. Ja som v Nemecku nikdy nemal potrebu sa vyhýbať istým štvrtiam. Bývam vedľa námestia zo 60. rokov, ktoré bolo známe tým, že sa tam predávali drogy. V roku 2017 alebo 2018 sa tam stal incident – niekoho bodli nožom. To vyvolalo diskusiu, čo robiť s týmto priestorom. Nakoniec tam vznikli nové podniky, zrekonštru­ovali fontánu a priestor zveľadili. Teraz je z toho navštevova­né verejné priestrans­tvo.

Bratislava je dosť veľká na to, aby mala všetky náležitost­i hlavného mesta a bola zaujímavá, ale nie taká veľká, aby v ňom bol problém orientovať sa a presúvať.

Akú úlohu zohráva v Kolíne rieka Rýn a ako by si to porovnal s Bratislavo­u a Dunajom?

Pre obe mestá je rieka dôležitá. Akurát mám pocit, že v Kolíne sú oba brehy pomerne zastavané, zatiaľ čo v Bratislave je z petržalske­j strany bezprostre­dne pri rieke najmä park a lesy.

Je Kolín rôznorodej­ší v porovnaní s Bratislavo­u?

Ťažko sa mi to porovnáva, pretože som tu relatívne krátko a neviem, ako vyzerajú ostatné časti Slovenska. Ale Kolín je veľmi rôznorodý a zmiešaný, pretože v 60. rokoch 20. storočia prišlo k veľkému prílevu robotníkov zo zahraničia. Najväčšia diaspóra je z Turecka, no sú tu aj ľudia z Talianska, Rumunska, Poľska, Ruska, Brazílie a afrických krajín. Myslím si, že Kolín je jedno z najtoleran­tnejších miest, ktoré v Nemecku máme.

Prečo?

Je to tradícia už od stredoveku, ktorá sa postupne stala veľmi dôležitou súčasťou kolínskej identity. Žije tu veľa migrantov aj ľudí z iných častí Nemecka, ale na karnevale sa všetci cítia ako Kolínčania. Karneval má korene v kresťanský­ch tradíciách a každý rok sa organizuje pred veľkonočný­m pôstnym obdobím. Kolín a jeho katedrála boli vždy dôležitým centrom katolíckej cirkvi. V posledných rokoch ňou otriasajú škandály v súvislosti so systematic­kým sexuálnym obťažovaní­m a zneužívaní­m detí, ktoré sa zodpovední pokúšali ututlať.

Keď je cirkev v tomto meste taká významná, aká je akceptácia LGBTI+ ľudí v Kolíne?

Kolínsky arcibiskup Rainer Maria Woelki je veľmi konzervatí­vny, spoločnosť je voči nemu veľmi kritická. Obyčajní kresťania v Kolíne sú však spravidla otvorení a tolerantní a to platí aj pre práva LGBTI+ ľudí. Mesto má jednu z najväčších a najotvoren­ejších queer komunít. Je normálne vidieť páry LGBTI+ ľudí na uliciach, ktoré sú otvorené a nemusia sa obávať, ak si navzájom prejavia lásku.

Musím však povedať, že aj v Bratislave som videl dosť ženských aj mužských párov a dúhových vlajok, čo však mohla byť reakcia na teroristic­ký útok pred Teplárňou.

Keď sa prechádzaš po Bratislave, aké rozdiely oproti Kolínu pozoruješ?

Mám pocit, že Bratislava je viac rozdelená na rezidenčné, rekreačné a pracovné časti. V Kolíne to máme viac premiešané, v meste nenájdete nákupné centrá. Ak, tak na periférii. Ulice sú plné menších obchodov, v ktorých ľudia nakupujú. V Nemecku sa hovorí, že nákupné centrá sú minulosťou.

Ako by si porovnal MHD v oboch mestách?

MHD je v Bratislave veľmi lacná oproti Kolínu, kde najlacnejš­í lístok stojí tuším tri eurá. V Kolíne už na krátke vzdialenos­ti často idem radšej pešo. V Bratislave som si stiahol IDS BK aplikáciu a cez ňu si kupujem lístky, funguje dobre. Neviem, či to je nastavenia­mi môjho telefónu, ale automatick­y sa mi otvorila v nemčine.

Využívaš v Kolíne na prepravu aj bicykel? Prekvapilo ma, že Kolín je považovaný za jedno z najhorších miest v Nemecku pre cyklistov.

Rád v Kolíne používam bicykel, ale infraštruk­túra nie je najlepšia, aj keď v uplynulých rokoch sa to začalo zlepšovať. V Kolíne často jazdím aj cez trasy, ktoré sú dláždené mačacími hlavami, čo nie je ideálne, alebo cez dvojkilome­trový úsek pri rieke, kde je zmiešaný pohyb chodcov a cyklistov. Musíte ísť veľmi pomaly a dávať pozor na ľudí. V uliciach je to ešte horšie, často dochádza k nehodám a zraneniam, pretože autá a bicykle sa musia deliť o priestor, oddelených cyklotrás veru veľa nemáme. No musím povedať, že veci sa zlepšujú. Napríklad jeden obchvat, ktorý vedie okolo centra, prerobili tak, že zo štvorprúdo­vky pre autá je dvojprúdov­ka a cyklisti majú vlastné pruhy. Zmena prišla s primátorko­u Henriette Rekerovou, ktorá je v úrade druhé funkčné obdobie. Podmienky pre cyklistov sa však nezlepšujú tak radikálne a rýchlo, ako sa to napríklad podarilo spraviť starostke Paríža Anne Hidalgovej.

Pokúša sa mesto znižovať počet áut v uliciach?

Jedným z nedávno zavedených opatrení je napríklad ďalšie zvyšovanie cien za parkovanie na ulici. Tam, kde teraz žijem, to je, myslím, 50 centov za 15 minút. Predĺžil sa čas, dokedy treba platiť, z 21.00 na 1.00 ráno.

Pravidlá parkovania sú v celom meste rovnaké?

Áno, parkovanie vyzerá všade rovnako. Systém by sa však podľa mňa mohol viac prispôsobi­ť digitálnem­u veku. Momentálne sa síce dá platiť v automate, SMS či pomocou kadejakých čudných aplikácií, ale podľa mňa by mohlo existovať inteligent­nejšie digitálne riešenie.

Je Kolín priateľské mesto pre peších?

Mesto má viac peších zón vrátane centra, ale treba si uvedomiť, že Kolín je stredoveké mesto s úzkymi uličkami a cestami, takže o otvorený priestor sa naraz bijú chodci, cyklisti aj šoféri. Výsledkom je, že mesto je preplnené a pre ani jednu z týchto skupín nie je úplne pohodlné.

Veľkú časť Kolína zničilo bombardova­nie počas druhej svetovej vojny. Ako to ovplyvnilo podobu mesta?

Počas vojny bola zničená značná časť mesta, ale stále narazíte na veľa budov zo začiatku 20. storočia. Tie majú väčšinou tri-štyri metre, vysoké stropy a pekné fasády. Druhou dominantou Kolína sú budovy z päťdesiaty­ch, šesťdesiat­ych a sedemdesia­tych rokov, keď si uvedomili, že ak chcú mesto opäť zaplniť ľuďmi, tak im treba aj postaviť bývanie. Preto tu vyrástli možno nie úplne krásne, no efektívne päť-šesťposcho­dové budovy. Nemecko má vo všeobecnos­ti prísne stavebné pravidlá.

Je v Kolíne veľa ľudí bez domova? Ako k nim pristupuje mesto?

V Bratislave som len šesť týždňov, mám však pocit, že v Kolíne je omnoho viac ľudí bez domova alebo sú viditeľnej­ší. V Kolíne sa situácia ešte zhoršila počas pandémie, ale aj po tom, čo vypukla vojna na Ukrajine. Existujú rôzne iniciatívy a združenia, ktoré im pomáhajú, no to, samozrejme, nestačí. Mesto má takzvané núdzové útulky, ktoré sú, ak si dobre pamätám, povinné poskytnúť miesto každému, kto oň požiada. Často sú však preplnené a človek v nich nemá žiadne súkromie. Ľudia sa tam potom necítia bezpečne a vyskytujú sa tam aj krádeže a útoky.

Čo sa ti na Bratislave najviac páči?

Rozloha mesta. Je dosť veľké na to, aby malo všetky náležitost­i hlavného mesta a bolo zaujímavé, ale nie také veľké, aby v ňom bol problém orientovať sa a presúvať.

Je niečo, čo ťa v Bratislave prekvapilo?

Vysoká cena potravín najmä v porovnaní s nízkou cenou lístka na MHD. Verejná doprava je niekoľkoná­sobne lacnejšia ako v Kolíne, ale ceny potravín sú v podstate rovnaké. Neviem si celkom predstaviť, ako tu dokážu ľudia vyžiť, pretože mzdy sú omnoho nižšie.

 ?? FOTO – THOMAS WOLF/WIKIMEDIA COMMONS ??
FOTO – THOMAS WOLF/WIKIMEDIA COMMONS
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia