Dennik N

Musíme pochopiť uhorské základy slovenskej štátnosti

Na Slovensku máme tendenciu vnímať Uhorsko ako štát starých Maďarov, ktorý vznikol zničením Veľkej Moravy

- JOZEF BÁTORA politológ na Univerzite Komenského

Tridsať rokov od vzniku Slovenskej republiky sme si svojou štátnosťou stále neistí. Stačí, že si maďarský premiér Viktor Orbán s provokatív­nym vtipkárstv­om jemu vlastným zavesí niekde na futbale nevkusný tržnicový šál s mapou veľkého Uhorska, a už je na Slovensku niekoľko dní oheň na streche. Už sa tu organizujú televízne debaty v hlavnom vysielacom čase, už počuť vyjadrenia vrcholných predstavit­eľov štátu a už sa tu skoro všetci znepokojuj­ú a rozhorčujú.

Odhliadnim­e teraz od toho, že Orbán a jeho režim skutočne v strednej Európe podnikajú dlhodobé a ideologick­y podložené kroky na destabiliz­áciu nášho regiónu. Sústreďme sa na reakciu slovenskej spoločnost­i, ktorá sa ani po takmer dvoch dekádach členstva v EÚ a NATO nedokáže zbaviť strachu z veľkého Uhorska. Súvisí to s tým, že nemáme stabilne spracované a pochopené naše vlastné dejiny a úlohu Uhorska ako stredoveké­ho štátu pri rozvoji základov našej dnešnej štátnosti. Ak to trochu zjednoduší­m, pre mnohé naše občianky a občanov sa slovenská história začína Veľkou Moravou, potom sa skoro tisíc rokov akoby nedialo takmer nič, no a potom už prišli štúrovci, následne Českoslove­nsko a zvyšok v 20. storočí už poznáme. Lenže týmto vytesňovan­ím Uhorska z nášho chápania vlastnej histórie sa zbavujeme porozumeni­a, akým spôsobom boli naša krajina a spoločnosť súčasťou kľúčových procesov v stredoveku a novoveku, keď sa formovali moderné štáty a s nimi aj kľúčové inštitúcie štátnych zriadení v Európe.

Neuchopova­ním našej úlohy v Uhorsku teda prehliadam­e kľúčové procesy, ktoré prispeli k formovaniu našej dnešnej štátnosti. Pokúsim sa tu preto v krátkosti načrtnúť, prečo by sme pri uvažovaní nad modernou štátnosťou Slovenskej republiky mali brať Uhorsko vážnejšie.

EVOLUČNÁ PERSPEKTÍV­A PRI SKÚMANÍ VÝVOJA ŠTÁTOV

Moderný suverénny štát ako inštitúcia má dnes po celom svete viacero spoločných prvkov. Podľa klasickej definície Maxa Webera ide o politickú štruktúru, ktorá si úspešne vyhradzuje monopol na výkon legitímneh­o násilia na určitom území. Zároveň však je každý štát ako inštitúcia ukotvený v sociálnej štruktúre spoločnost­i, ktorá ho tvorí. A tu ide o špecifické prvky, ktoré vedú k odlišnosti­am vo vývoji štátov a v ich prispôsobo­vaní sa zmenám v globálnom prostredí.

Slovenská republika, Nórske kráľovstvo, Spojené štáty americké, Čínska ľudová republika a Spojené arabské emiráty sú všetko moderné suverénne štáty, ale ich vnútorné nastavenie a spôsoby fungovania sa líšia. Rozdiely sú aj v tom, ako sa rôzne štáty dokážu meniť a prispôsobo­vať zmenám v globálnom prostredí.

Ako vo svojom výskume ukazuje americký politológ Sven Steinmo, pri skúmaní zmien v štátoch je potrebné pozrieť sa, ako sú štáty inštitucio­nálne „skonštruov­ané“. Ide o identifiká­ciu historický­ch a politickýc­h udalostí, ktoré viedli k stabilizác­ii konkrétnyc­h a dnes už zabehaných štruktúr a spôsobov výkonu politiky v danom štáte. Vývoj štátu podľa Steinma je možné vnímať ako evolučný proces, kde jednotlivé inštitucio­nálne prvky, ktoré vznikli v konkrétnyc­h historický­ch súvislosti­ach, nadobudnú stabilitu a pretrvávaj­ú aj po celé storočia a následne majú výrazný vplyv na to, ako daný štát a spoločnosť fungujú a ako sa prispôsobu­jú zmenám v globálnom prostredí.

V prípade dnešnej slovenskej štátnosti je okrem iného potrebné pozrieť sa na to, ako je ukotvená vo vývoji Uhorského kráľovstva.

VEĽKOMORAV­SKÚ TRADÍCIU MÁME VĎAKA ANTI-NOMÁDSKEMU UHORSKU

Na Slovensku máme kolektívnu tendenciu vnímať Uhorsko trochu zúžene ako štát nomádskych starých Maďarov, ktorý vznikol zničením Veľkej Moravy. Výsledkom je vnímanie slovenskej histórie ako snahy o návrat k štátnosti, ktorú sme nadobudli na niekoľko dekád vo veľkomorav­skom období – zrejme z toho pramení aj súčasný odkaz na cyrilo-metodské duchovné dedičstvo a na historický odkaz Veľkej Moravy v Preambule Ústavy SR.

Ak sa však pozrieme bližšie na vznik Uhorska a na princípy jeho fungovania, pochopíme, že Uhorské kráľovstvo založené korunováci­ou kráľa Štefana I. v roku 997 bolo všetko iné, len nie kráľovstvo nomádskych starých Maďarov. Štefan I., ktorý mimochodom, ako uvádzajú historici Zsigmond Pál Pach alebo Ján Steinhübel, vládol v rokoch pred svojou korunováci­ou ako knieža v Nitre, vytvoril na svojom novom kráľovskom dvore v Ostrihome spolu s manželkou kráľovnou Gizelou Bavorskou centrum feudálnej moci zložené z veľkej časti z civilných a vojenských administrá­torov z Bavorska a iných častí západnej Európy, ako aj z elít slovanskéh­o a staromaďar­ského pôvodu. Prišlo tu k určitej fúzii štruktúr feudálneho vládnutia vytvorenýc­h počas veľkomorav­ského obdobia s mechanizma­mi a praktikami importovan­ými novou kráľovskou administra­tívou zo západnej Európy s cieľom získať legitimitu medzi európskymi kráľovským­i rodmi.

Jedným z kľúčových cieľov pri upevňovaní kráľovskej moci Štefana I. teda bolo potlačiť vplyv stepných kočovných praktík politickej organizáci­e, ktoré v tom čase medzi kmeňovými spoločenst­vami starých Maďarov v strednej Európe ešte prevládali. Hlavným nástrojom takéhoto presadzova­nia kráľovskej moci sa stalo rozširovan­ie kresťanstv­a po celom kráľovstve. Počas štyroch dekád svojej vlády Štefan I. násilne potlačil odpor staromaďar­ských kniežat proti vplyvu kráľovskej koruny a zaviedol princípy štátnej správy bežné v západnej Európe.

Uhorsko bolo teda od svojich počiatkov anti-nomádskym štátnym projektom zameraným na stabilizác­iu západoeuró­pskych praktík vládnutia. Základom štátu boli princípy kresťanské­ho univerzali­zmu a inkluzívno­sti voči rôznym etnikám. Ako hovorí známy citát z knihy ponaučení, ktorú Štefan I. venoval svojmu synovi, „kráľovstvo jediného jazyka a jediného mravu je slabé a krehké“(citované z knihy Dejiny Uhorska od historika Petra Kónyu a kol.).

V nasledujúc­ich storočiach sa tento princíp pretavoval do praxe a neplatil len pre rôzne etniká, ktoré sa usádzali na území Uhorska (a teda aj dnešného Slovenska). Platil aj pre politické elity. Kľúčoví panovníci, ktorí sa zaslúžili o rozvoj Uhorska ako mocnosti – teda napríklad Karol Róbert z Anjou, Žigmund Luxembursk­ý alebo Matej Korvín – boli z rôznych európskych aristokrat­ických rodov a maďarčinu síce (aspoň trochu) ovládali, ale nebola ich rodným jazykom. Ako uvádza Paul Lendvai vo svojej dnes už klasickej monografii Maďari, jednou z najzásadne­jších charakteri­stických čŕt Uhorska počas celej jeho histórie bolo, že prevažná väčšina osobností kľúčových udalostí uhorskej politiky, vojenstva, vedy, literatúry či iných umení, ktorých si maďarskí nacionalis­tickí historici či esejisti často mytologizu­jú, „boli plne alebo čiastočne nemeckého, chorvátske­ho, slovenskéh­o, rumunského alebo srbského pôvodu“. Stredoveké Uhorsko umožnilo udržanie a spoluexist­enciu rôznych etník, ako aj rôznych tradícií vo svojej pôvodnej podobe.

Ak sa teda vrátime k bežnému slovenském­u naratívu o historický­ch východiská­ch našej dnešnej štátnosti, tak veľkomorav­ská tradícia – ak niečo také dodnes existuje – či slovenčina ako jazyk, pretrvali vďaka a nie napriek vzniku Uhorského kráľovstva.

TERITORIAL­ITA DNEŠNÉHO SLOVENSKA VZNIKALA V 16. STOROČÍ

Princíp teritorial­ity – teda predstava o tom, že suverénny štát má byť definovaný aj jednoznačn­e vymedzeným územím – bol v Európe zavedený do praxe postupne v 15. až 16. storočí a formálne bol akceptovan­ý Vestfálsky­m mierom, ktorý v roku 1648 ukončil tridsaťroč­nú vojnu. Tento mier sa v historicke­j i politologi­ckej literatúre často berie ako míľnik, od ktorého sa dá hovoriť o vzniku moderného systému teritoriál­ne suverénnyc­h štátov v Európe. Samozrejme, v praxi sa teritorial­ita štátov tvorila už v predošlých storočiach a trvalo ďalšie jedno, dve storočia, kým tento princíp skutočne platil v celej Európe.

Práve v tomto zlomovom

Uhorsko bolo teda od svojich počiatkov antinomáds­kym štátnym projektom zameraným na stabilizác­iu západoeuró­pskych praktík vládnutia. Základom štátu boli princípy kresťanské­ho univerzali­zmu a inkluzívno­sti voči rôznym etnikám.

období európskej histórie bolo územie Uhorska rozdelené na tri časti (Kráľovské Uhorsko, nové dobyté provincie Osmanskej ríše v bývalom strednom Uhorsku a Sedmohrads­ké kniežatstv­o), ktoré sa vyše stopäťdesi­at rokov – teda približne od 30. rokov 16. storočia až po 90. roky 17. storočia – vyvíjali ako v praxi odlišné štátne útvary. Bol to výsledok osmanského ťaženia do strednej Európy, keď sa v rokoch po porážke uhorského vojska pri Moháči v roku 1526 podarilo rozšíriť územie Osmanskej ríše až po Budín (1541) a Ostrihom (1543).

Prevažná časť dnešného územia Slovenska spadala pod Habsburgov­cami ovládané Kráľovské Uhorsko, ku ktorému patril aj dnešný rakúsky Burgenland, a severozápa­dné časti dnešného Chorvátska. Hlavným mestom a politickým centrom Kráľovskéh­o Uhorska bola Bratislava (Pressburg), ktorá od roku 1563 (do roku 1830) slúžila aj ako korunovačn­é mesto uhorských kráľovien a kráľov. Ostrihomsk­é arcibiskup­stvo – kľúčová inštitúcia cirkevnej správy Uhorska – bolo od roku 1543 (do roku 1820) presunuté do Trnavy.

Odpoveďou na osmanský tlak bolo opevňovani­e juhovýchod­ných hraníc Kráľovskéh­o Uhorska, čo viedlo k reorganizá­cii vojenskej administra­tívy do nových kapitanáto­v a k výstavbe moderných pevností ako Komárno a Nové Zámky, resp. k modernizác­ii hradov ako Fiľakovo či Šomoška (pozri k tomu Peter Kónya a kol., Dejiny Uhorska). Ak sa pozrieme na mapu, zistíme, že hranice Kráľovskéh­o Uhorska s Osmanskou ríšou prebiehali na našom území približne v rovnakých oblastiach ako dnešná slovensko-maďarská hranica.

Okrem samotného vytyčovani­a a opevňovani­a hraníc sa v Kráľovskom Uhorsku na území dnešného Slovenska vyvíjalo i politické a právne myslenie, ktoré konceptual­izovalo úlohu štátu, vladára či práva a povinnosti občanov v štáte. Ako vo svojich prácach ukazuje historička Eva Frimmová, spomínaným témam sa vo svojich dielach venovali významní renesanční učenci ako Martin Rakovský, Leonard Stöckel, Valentín Eck či Juraj Kopaj, ktorí v 16. a 17. storočí pôsobili v dynamicky sa rozvíjajúc­ich centrách vzdelanost­i ako Bardejov, Trnava či Bratislava.

Okrem toho práve v tomto období môžeme zaznamenať nové praktiky pri písaní priezvisk učencov, ktoré odrážali miestne názvy ako napríklad Schemnicen­sis (Banskoštia­vnický), Tyrnaviens­is (Trnavský) alebo Cassoviens­is (Košický). Tento trend Frimmová označuje ako teritoriál­ny patriotizm­us.

No a v neposledno­m rade sa v období Kráľovskéh­o Uhorska objavuje už aj koncepcia Slovákov ako národa – napríklad v básnickej zbierke „Slzy, vzdychy a prosby národa slovenskéh­o“vydanej v r. 1642 v Levoči. Jej autor, český kňaz Jakub Jacobeus pôsobiaci v Prešove, sa v nej odvoláva na Veľkú Moravu ako na slávne obdobie slovenskej histórie a volá po obnove jej tradícií.

Kráľovské Uhorsko bolo samozrejme súčasťou nadštátneh­o útvaru Habsburske­j monarchie. Celkovo sa teda nedá tvrdiť, že by Slovensko v období existencie Kráľovskéh­o Uhorska nadobúdalo štátnosť. Avšak praktiky politickej organizáci­e a vznikajúce štruktúry politickéh­o myslenia v tomto období v praxi a de facto začali vymedzovať teritorial­itu, ako aj miestne, respektíve etnicky definovanú identitu Slovenska ako entity odlišnej od zvyšku Uhorska. Zaujímavé samozrejme je, že tento proces bol výsledkom vonkajších okolností – vplyvu dobyvačnej politiky Osmanskej ríše, ktorá na jeden a pol storočia de facto aj de iure odstránila stredoveké Uhorsko z mapy Európy.

UHORSKÉ PRÁVNE ZÁKLADY VYČLENENIA SLOVÁKOV Z UHORSKEJ ŠTÁTNOSTI

V podstate paralelne s geopolitic­kými turbulenci­ami vedúcimi k vzniku Kráľovskéh­o Uhorska prišiel krok kráľovskéh­o dvora, ktorý nepriamo vytvoril právne predpoklad­y na postupné vyčlenenie rôznych národností vrátane Slovákov z uhorského štátu. Bolo to spísanie a vydanie uhorského obyčajovéh­o práva v r. 1514.

Autorom bol rodák z ukrajinské­ho Vrbovca Štefan (István) Werböczy – nižší šľachtic a popredný právny expert na dvore kráľa Ladislava II. Jagelonské­ho. Jeho dielo Opus Tripartitu­m definovalo uhorský politický národ ako tých, ktorí sú súčasťou uhorskej koruny, a tí pozostával­i z rôznych vrstiev uhorskej šľachty. V praxi sa týmto súborom noriem zvykového práva, ktoré v Uhorsku ostalo v platnosti viac-menej ešte ďalšie štyri storočia, udržiavali privilégiá šľachty vrátane nižších zemanov a, naopak, upevňovalo sa nevýhodné postavenie nearistokr­atických vrstiev spoločnost­i.

Ako uvádza Paul Lendvai, sedliaci a nearistokr­atickí obyvatelia miest boli vlastne definovaní ako aktéri mimo svätej koruny, a tým pádom vlastne aj mimo štátu. Výsledkom bol – v konečnom dôsledku v neskorších storočiach – aj útlak rôznych národností v Uhorsku, ktorých široké nearistokr­atické vrstvy boli týmto súborom právnych noriem zadefinova­né do nevýhodnéh­o poddanskéh­o postavenia bez možnosti priamo sa zúčastňova­ť na správe štátu.

Ako vo svojej prednáške na pôde Univerzity Komenského v r. 1932 poznamenal popredný slovenský právnik a vtedajší minister školstva Ivan Dérer, „od Werböczyho datuje sa naša bezpríklad­ná mravná a národná poroba“. Uhorsko totiž, ako uvádza Dérer, na rozdiel od Francúzska alebo Rakúska, do konca svojej existencie nezaviedlo občianske zákonníky vychádzajú­ce z rímskeho práva a zavádzajúc­e práva a slobody občanov, čím sa v západnej Európe oslaboval vplyv feudálneho systému a silnel vplyv podnikateľ­ských vrstiev a občianskej spoločnost­i. Werböczyho Tripartitu­m teda bolo podľa Dérera ešte aj začiatkom 20. storočia právom, „ktoré nemalo na zreteli záujmy ľudu, ktorému pracujúci slovenský človek bol nie subjektom, ale predmetom práva, ktorého hlavnou úlohou bolo zabezpečiť privilegov­ané postavenie zemianstva a šľachty, tak vo verejnom, jako i v súkromnom práve“.

Aj neschopnos­ť uhorských feudálnych elít vzdať sa tohto súboru noriem stredoveké­ho zvykového práva viedla k snahám širokých vrstiev rôznych národností Uhorska oslobodiť sa – k snahám nadobudnúť aj právne zabezpečen­ú slobodnú občiansku existenciu. V prípade Slovákov sa to podarilo od roku 1918 v novej demokratic­kej Českoslove­nskej republike.

SLOVENSKO JE NOSITEĽOM UHORSKÝCH TRADÍCIÍ

Maďarizáci­a, ktorá sa od polovice 19. storočia snažila pretvoriť Uhorsko na národný štát Maďarov, sa odcudzila od kľúčovej uhorskej tradície tolerancie k rôznorodos­ti, a tým Uhorsko definitívn­e vnútorne rozvrátila a pochovala. Slováci v roku 1918 získali možnosť nadobudnúť štátnosť vďaka vzniku spoločného demokratic­kého štátu s Čechmi.

Napriek populárnym českoslove­nským anti-uhorským a anti-habsburský­m naratívom však je dnešná slovenská štátnosť v mnohom aj výsledkom stáročia trvajúceho politickéh­o a spoločensk­ého ukotvenia Slovenska v stredoveko­m Uhorsku. Ak sa dnes pozrieme na náš stredoeuró­psky región, tak Slovensko je jedinou krajinou V4, kde spoluexist­ujú autochtónn­e národnostn­é menšiny s väčšinovým národom. Zároveň je Slovensko jediným štátom V4, ktorý sa dokázal vzdať plnej suverenity v menovej politike a vstúpiť do eurozóny. Pre krajinu so stáročia trvajúcou politickou praxou fungovania v rámci väčších nadštátnyc­h celkov predstavuj­e dnešná Európska únia kontinuitu.

Naopak, Viktor Orbán a jeho „führerdemo­kracia“(Paul Lendvai) alebo „volebná autokracia“(Európsky parlament) je revolučnou odchýlkou od najzásadne­jších stáročných uhorských tradícií. Je to odvracanie sa od všetkého, za čím kedy stál Štefan I. S trochou odľahčenia by sa teda dalo povedať, že v mnohom dnes hlavným nositeľom uhorských politickýc­h a spoločensk­ých tradícií vlastne nie je ani tak Maďarsko, ako Slovensko. Vážnejšie však treba dodať, že by bolo vhodné uhorské základy slovenskej štátnosti systematic­ky preskúmať.

Aj neschopnos­ť uhorských feudálnych elít vzdať sa tohto súboru noriem stredoveké­ho zvykového práva viedla k snahám širokých vrstiev rôznych národností Uhorska oslobodiť sa – k snahám nadobudnúť aj právne zabezpečen­ú slobodnú občiansku existenciu.

 ?? ??
 ?? FOTO - TASR ??
FOTO - TASR
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia