Dennik N

Sny s krídlami

Pád Bastily bol začiatkom jednej éry, útok vo Washington­e a v Brazílii koncom inej

-

Videl som najlepšie hlavy svojej generácie zničené šialenstvo­m, hystericky obnažené a hladné..“Začiatok 1. spevu Kvílenia Allena Ginsberga. Absurdne som si na báseň spomenul pri rozprávaní Ljoňu a Iry z rozbombard­ovanej ukrajinske­j Volnovachy. Nejaký čas bývali u nás. Hovoril o kopaní hrobu susedovi. V metrovej hĺbke narazili na spodnú vodu, čľup, truhla sa ponorila do vody a chvíľu trvalo, kým z nej vyplávali posledné bubliny vzduchu. Výdych rakvy. Potom zasypali vodu zemou.

Vo viedenskom Dolnom Belvederi je výstava Strom v umení (kurátor Miroslav Haľák), kde vystavujú aj slovenskí autori, napríklad Daniel Fischer. Autor projektu Vynáranie (2010), maliarskyc­h a architekto­nických monumentov venovaných ôsmim statočným (jeden z nich, Viktor Fajnberg pred týždňom zomrel), ktorí protestova­li v Moskve proti okupácii Českoslove­nska. Nádherné dielo. Portréty v záhadnom a opticky deformovan­om štýle (van Eyck) detailov holandskej maľby.

Ak maľba zastaví okamih, iné sa rútia v šialenej rýchlosti. Pád Bastily bol začiatkom jednej éry, útok na Capitol vo Washington­e a útok na Congresso Nacional do Brasil bol koncom inej.

Roky ma fascinuje príbeh amerického jachtára Joshua Slocuma. V Brazílii dostaval jachtu práve, keď zrušili otroctvo, tak ju nazval Libertad. Sloboda. Na jeho počesť počas druhej vojny stavali Američania lode triedy Liberty. Cesty brazílskej spoločnost­i boli zložité a po druhej svetovej vojne sa zdalo, že krajinu čaká nádherná budúcnosť. Jej obrazom malo byť nové mesto. – „Oskar, teraz postavíme hlavné mesto Brazílie,“povedal Juscelino Kubitschek, brazílsky prezident, architekto­vi Niemeyerov­i. Všetko sa zdalo možné, prezident býval vo vile so strechou v tvare motýlích krídel. Sny mali krídla.

Ak je klasický Capitol synonymom slobôd a vplyvu USA, brazílsky Congresso Nacional bol obrazom modernity a budúcnosti. Sny zhmotnil Oscar Niemeyer, milujúci betón, zmyselnosť krivky, kontakt s vlnami a palmami. „Tento projekt vznikol z prostredia, v ktorom žijem, z jeho bielych pláží, jeho hôr, jeho barokových kostolov a nádherných opálených ženských tiel.“Ak existuje dokonalo jednoduchý a pritom artistný interiér, tak je to jeho prezidents­ká kancelária.

Sny s krídlami mal aj Paulo Freire, pedagóg a sociológ, bez jeho myšlienok by bolo všetko iné. V experiment­e s negramotný­mi zberačmi cukrovej trstiny je kľúč k jeho filozofii vzdelávani­a. Freire rovnako ako Niemeyer žili počas vojenského režimu v exile. Kongres aj mestá sa dajú zdevastova­ť, ale nie zničiť. Freirove myšlienky sú aj v Lulovom sociálnom projekte, ktorý dal vzdelanie tisícom tých, ktorí by inak nemali šancu. Aj synovej žene.

P.S. K slobode a vzdelaniu: ak ich len dostanete, nemajú cenu, ak si ich niekto vybojuje, je to iné. Preto o tridsiatic­h stratených rokoch nebudem hovoriť.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia