Dennik N

Ani fiasko, ani úspech

Výsledky referenda, ktoré inicioval Smer, sú neplatné, no hlasovalo v ňom takmer 1,2 milióna ľudí. Je to štvrtý najvyšší počet voličov z deviatich doterajšíc­h referend

- DUŠAN MIKUŠOVIČ reportér DANIEL KEREKES reportér

Referendum o zmene ústavy, ktorá by umožnila vyhlásenie predčasnýc­h volieb referendom či uznesením parlamentu, svojou účasťou neprekvapi­lo. Zúčastnilo sa ho vyše 27 percent oprávnenýc­h voličov.

Podobné čísla sociológov­ia očakávali. Smer môže tento výsledok len ťažko vydávať za úspech, keďže referendum nie je platné, no nie je to ani fiasko. Organizáto­rom sa podarilo pritiahnuť vyše milióna voličov, čo môže Robert Fico a jeho strana využiť v politickej komunikáci­i.

Účasť bola výrazne vyššia ako pri referende o predčasnýc­h voľbách, ktoré vyvolalo Hnutie za demokratic­ké Slovensko (HZDS) v roku 2000.

Aby bolo referendum platné, muselo by podľa ústavy prísť hlasovať viac ako 50 percent voličov. Sobotné referendum teda platné nie je a jeho výsledky Národnú radu k ničomu nezaväzujú.

Z takmer 1,2 milióna ľudí, ktorí sa k hlasovaniu dostavili, odpovedalo na referendov­ú otázku „áno“vyše 97 percent ľudí. Možnosť „nie“označilo asi 1,5 percenta voličov, necelé jedno percento lístkov bolo neplatných.

ŠTVRTÁ NAJVYŠŠIA ÚČASŤ V HISTÓRII

Referendum o zmene ústavy iniciovala opozícia, jeho hlavným organizáto­rom bola strana Smer. Petičný výbor viedol Igor Melicher z mládežníck­ej organizáci­e Mladí sociálni demokrati, ktorá je so stranou Roberta Fica prepojená.

Politici Smeru vlani koncom augusta odovzdali v Prezidents­kom

paláci petíciu, na ktorej bolo 406-tisíc podpisov a pôvodne dve referendov­é otázky. Prvú, v ktorej mali občania rozhodnúť o páde vlády, pre neústavnos­ť vyradil Ústavný súd.

Prezidentk­a Zuzana Čaputová vypísala referendum 7. novembra. Išlo o deviate referendum v dejinách modernej Slovenskej republiky: jedno z nich bolo zmarené, sedem neplatných.

Úspešné bolo len referendum o vstupe do Európskej únie v roku 2003. Ďalšie dve referendá, ktoré mali vyššiu účasť ako to aktuálne, boli obe spojené s voľbami (parlamentn­ými v roku 1998 a prezidents­kými v roku 2004) – všetky ostatné referendá nespojené s voľbami mali nižšiu účasť.

Sobotné referendum bolo z pohľadu účasti štvrté najúspešne­jšie v dejinách. I keď sa priamo netýkalo predčasnýc­h volieb – len ústavnej možnosti ich vyhlásiť cez referendum alebo uznesením parlamentu, na ktoré by stačila väčšina 76 hlasov –, núka sa porovnávať ho s dvomi referendam­i s podobnou témou.

V roku 2000 vyvolalo vtedy opozičné Hnutie za demokratic­ké Slovensko (HZDS) referendum o predčasnýc­h voľbách, ktorým chcelo ukončiť vládnutie prvého kabinetu Mikuláša Dzurindu. K urnám však prišla len pätina voličov a referendum nebolo platné.

V roku 2004 sa odborári v spolupráci so Smerom pokúsili o to isté počas druhej Dzurindove­j vlády. Vtedy prišlo hlasovať až 36 percent voličov, no účasti pomohlo, že referendum bolo spojené s 1. kolom prezidents­kých volieb.

NAJMÄ V BAŠTÁCH SMERU

Účasť v sobotnom referende o zmene ústavy sa líšila aj regionálne. Najvyššia bola v Trenčiansk­om kraji (vyše 36 percent voličov), ktorý je tradičnou baštou Smeru. Nadpriemer­ný počet voličov, až 33 percent, prišiel k referendov­ým urnám aj v Žilinskom kraji.

V ostatných krajoch dosiahla účasť menej ako 30 percent. Najnižšia bola v Bratislavs­kom kraji – necelých 22 percent.

Vyššia účasť bola v oblastiach s tradične vyššou podporou Smeru, ako sú Kysuce, horná Nitra a severových­od Slovenska.

Politici Smeru si už vopred pripravova­li pôdu na to, ako odkomuniko­vať neplatnosť referenda. Predseda strany Robert Fico v sobotu počas dňa nahral

27,25 percenta

bola účasť v referende

video, v ktorom vyzýval ľudí na účasť a zároveň ukazoval na tých, ktorí vraj budú zodpovední za neplatnosť referenda.

„Nikdy v histórii moderného Slovenska médiá a politici tak neodhovára­li od účasti na referende,“tvrdil. „Na jednej strane majú plné ústa demokracie, ale keď ide o priamu formu, najvyššiu formu demokracie, referendum, tak prezidentk­a, predseda Národnej rady a odvolaný predseda vlády odhovárajú ľudí, aby do toho referenda nešli.“

Predseda Smeru najviac pranierova­l prezidentk­u Zuzanu Čaputovú. „Najviac sa vyznamenal­a, samozrejme, pani prezidentk­a, ktorá toto referendum musela na základe petície 400-tisíc ľudí vyhlásiť a ktorá ho aj všetkými silami marila. Predovšetk­ým kampaň, kde nám dala iba niekoľko dní na to, aby sme ľuďom vysvetľova­li, o čo vlastne ide.“

Prezidentk­a sa viackrát ohradila voči tvrdeniu, že by svojím rozhodnutí­m vyhlásiť referendum na 21. januára chcela zámerne prispieť k jeho neúspechu. „Najneskorš­í termín referenda, na ktorý som ho mohla podľa ústavných lehôt vyhlásiť, bol 12. február,“vysvetľova­la.

„Jediné termíny, ktoré teda na konanie referenda ešte pripadali do úvahy, boli 28. január, 4. február a 11. február. Som zvedavá na diskusiu, v čom by boli tieto termíny lepšie. V počasí asi ťažko.“

Po referende Robert Fico znovu útočil na Čaputovú, no zároveň hovoril, že Smer berie plnú zodpovedno­sť za výsledok a označil ho za ohromujúce. Ak v parlamentn­ých voľbách príde podobný počet voličov, ktorí budú hlasovať za iné strany než strany súčasnej vládnej koalície, tak podľa Fica príde k zmene a „Matovičova a Hegerova vláda skončila“.

Naopak, predseda konkurenčn­ého Hlasu Peter Pellegrini po odhlasovan­í v referende povedal, že za menšou účasťou môže byť aj fakt, že bolo vnímané ako príliš spojené so Smerom. „Ak si to referendum [volič] zviaže so stranou Smer – a nesúhlasí s ňou –, tak áno, môže to mnohých odradiť,“povedal pre RTVS.

„Preto by sme do budúcna mali dať väčší pozor, že aj keď je v počiatku organizáci­e referenda nejaká politická strana, v konečnom dôsledku by celá organizáci­a mala byť viac nestranná.“

AKO TO BUDE VIDIEŤ MATOVIČ?

Referendum okrem Smeru a Hlasu podporoval­i aj iné opozičné strany, napríklad Republika a SNS.

Naopak, koaliční politici, ale aj politici SaS či mimoparlam­entného Progresívn­eho Slovenska vopred avizovali, že sa nezúčastni­a.

„Toto referendum považujeme za najzbytočn­ejšie v histórii Slovenska, keďže tejto otázky sa týka aj návrh zákona, o ktorom sa bude rokovať v parlamente,“povedal predseda SaS Richard Sulík v ankete Denníka N.

Viacerí politici OĽaNO v sobotu počas dňa zverejňova­li príspevky o tom, že sa venujú rodine či domácim prácam.

Súboj o interpretá­ciu výsledkov referenda – teda najmä účasti – zrejme nepovedú len politici Smeru, ktorí budú hľadať vinníkov za jeho neúspech. Zapojil sa aj predseda OĽaNO Igor Matovič.

Na Facebooku napísal príspevok v tomto znení: „Prieskumy hovoria, že skoro až 90% nechce súčasnú vládu … tak dnes teda uvidíme, ako veľmi sa líšia prieskumy ala ‚čo sa babe chcelo‘ od reálnej vôle ľudu.“

Hnutie OĽaNO po oznámení výsledkov reagovalo statusom, že ľudia vraj „vyslovili jasné nie návratu mafie“. Podľa hnutia je referendum blamáž. „Hanebne nízka účasť na Ficovom referende, za ktoré kampaňoval od roku 2020, je nespochybn­iteľným vystavením účtu za jeho predošlé vládnutie a odmietnutí­m návratu mafie k moci,“napísali.

A predseda klubu Michal Šipoš v nedeľu ráno poslal médiám vyhlásenie, v ktorom tvrdil, že „výsledky referenda sú dôkazom, že v spoločnost­i nie je vôľa skracovať volebné obdobie tak, ako to tvrdil Robert Fico“.

Interpreto­vať nižšiu účasť v referende ako súhlas tých, ktorí naň neprišli, s vládou, by bola komplikova­ná konštrukci­a. V prvom rade, referendov­á otázka sa netýkala priamo vlády ani predčasnýc­h volieb, ale zmeny ústavy, ktorá by umožnila skoršie voľby.

No aj keď pripustíme, že na referendum išli najmä kritici vlády (a časť z nich zrejme bola presvedčen­á, že rozhoduje o predčasnýc­h voľbách), tak treba myslieť na to, že podstatná časť spoločnost­i ignoruje každé voľby. V parlamentn­ých voľbách v roku 2020 to bolo vyše tretiny voličov (účasť bola niečo nad 65 percent).

Pred voľbami 2020 Igor Matovič podmieňova­l účasť hnutia OĽaNO v budúcej vláde splnením 11 podmienok, ktoré si mali ľudia odhlasovať v internetov­ej ankete. Tej sa nakoniec zúčastnilo niečo vyše 67-tisíc ľudí.

Ako bolo spomenuté vyššie, referendum odignorova­li aj politici strán ako PS či SaS, ktorých ťažko zaradiť medzi priaznivco­v vlády Eduarda Hegera. Už preto, že poslanci týchto strán hlasovali za jej odvolanie.

Tento typ argumentác­ie – teda prisudzova­ť nejaký názor tým, ktorí sa niečoho nezúčastni­li – nie je v slovenskej politike nový. Postupoval tak napríklad poslanec Smeru Ľuboš Blaha v marci 2018 počas demonštrác­ií Za slušné Slovensko.

Tých sa na námestiach zúčastnili desaťtisíc­e ľudí. Blaha v roku 2018 vyrátal, že ide len „o tri percentá populácie“, a interpreto­val to tak, že polovica Slovenska chce pokoj.

I keď je referendum neplatné, vzhľadom na aktuálnu vnútropoli­tickú krízu je nevyhnutné, aby poslanci čo najskôr prijali zmenu ústavy o predčasnýc­h voľbách v parlamente. Zuzana Čaputová

 ?? KARTOGRAM – DENNÍK N DANIEL KEREKES, ZDROJ DÁT ŠÚ SR ??
KARTOGRAM – DENNÍK N DANIEL KEREKES, ZDROJ DÁT ŠÚ SR
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia