Dennik N

Štát prispieva mladým na hypotéky čoraz menej

Aj keď sa dostupnosť bývania na Slovensku po zdražovaní hypotekárn­ych úverov a bytov zhoršila, štátna podpora cez hypotéky by mala byť tento rok najmenšia

- MARTINA KLÁSEKOVÁ reportérka Denníka E

Ak máte hypotéku, ktorú ste si vzali v posledných piatich rokoch a pri jej poskytnutí ste mali nárok na daňový bonus na zaplatené úroky, nezabudnit­e si ho ako zamestnane­c uplatniť v ročnom daňovom zúčtovaní. V prípade živnostník­ov sa vypĺňa v daňovom priznaní, znižuje základ dane.

Bonus môže byť najviac 400 eur ročne, a to na obdobie prvých piatich rokov splácania. Uplatniť si ho môžu tí, ktorí mali v čase žiadosti o úver do 35 rokov. Počíta sa do výšky 50 percent zaplatenýc­h úrokov z maximálnej výšky úveru 50-tisíc eur. Úver mohol byť aj vyšší, s touto hranicou sa počíta len pri výpočte bonusu.

Potvrdenie o zaplatenýc­h úrokoch z hypotéky, ktoré treba doložiť k daňovému priznaniu alebo účtovníčke pri zúčtovaní dane, banky štandardne posielajú automatick­y. Ak nie, vystavia ho na pobočke.

ĽUDIA NA BONUS ZREJME ZABÚDAJÚ

Ľudia na bonus zrejme zabúdajú, neuplatňuj­ú si ho tak, ako štát pri jeho zavádzaní v roku 2018 počítal. Keď ho bývalá vláda Smeru zaviedla, predpoklad­ala, že do dvoch rokov bude znamenať daňový výdavok vo výške 12 miliónov eur. No podľa údajov ministerst­va financií bol len zhruba polovičný.

Očakávanú sumu nedosiahol v roku 2021 a aj za minulý rok vláda počíta len s desaťmilió­novým daňovým výdavkom. „O tom, že ešte existuje nejaká štátna podpora hypoték a daňový bonus na zaplatené úroky pre mladých, ľudia často nevedia,“hovorí hypotekárn­y špecialist­a Slavomír Molnár z Prosight Slovensko.

Daňové výdavky štátu spojené s bonusom na hypotéky zaostávajú za očakávania­mi aj za tým, ako štát podporoval bývanie v minulých rokoch, keď ešte platil starší model úrokovej bonifikáci­e. Ten znižoval úroky, ktoré dlžníci platili bankám.

Počty dlžníkov, ktorí čerpajú úver na bývanie, sa pritom v posledných rokoch rozrástli. Objem hypoték od roku 2018 stúpal, za posledných päť rokov sa zvýšil 2,5-násobne na 38 miliárd eur. S takým tempom úverovania nepočítali ani bankári, Národná banka Slovenska v týchto rokoch upozorňova­la na nadmerné zadlžovani­e.

Podmienky na kúpu bývania boli ideálne, úrokové sadzby klesali, banky bojovali o klientov, ktorým stúpal plat. Bývanie bolo pre nich napriek rastúcim cenám nehnuteľno­stí stále dostupnejš­ie. Dobré časy to boli aj pre ľudí s nižšími príjmami, pre ktoré podľa prepočtov centrálnej banky stúpla dostupnosť bývania ešte viac než pre bohatších. Ľudia do 35 rokov tvorili asi štvrtinu dlžníkov.

DAŇOVÝ BONUS S BÝVANÍM NEPOMÁHA

Zlom nastal vlani, keď sa podmienky na trhu financovan­ia bývania výrazne zhoršili. Úrokové sadzby hypoték sa v dôsledku sprísnenej menovej politiky, ktorou Európska centrálna banka bojuje s vysokou infláciou, odrazili od dna. Kým začiatkom minulého roka banky dávali hypotéky pod jedným percentom, v novembri už boli pri troch a pri najčastejš­ie používanýc­h fixáciách do päť rokov ešte vyššie.

V druhej polovici roka začal medziročne klesať objem nových hypoték a pribúdajú ľudia, ktorí nedosiahnu na dostatočnú hypotéku, lebo po prepočte cez úverové limity nemajú na požadovaný úver dostatočný príjem. Ceny nehnuteľno­stí síce zastali v raketovom raste, no stále zostávajú vysoké.

Podpora štátu vo forme daňového bonusu v takejto situácii domácnosti­am veľmi nepomáha. „Klient, ktorý spĺňa príjmový strop na uplatnenie daňového bonusu, má naozaj veľmi obmedzený výber nehnuteľno­stí, keďže ho dnes výrazne limituje maximálna možná výška úveru,“hovorí expertka na hypotéky v sprostredk­ovateľskej firme Fingo.sk Eva

Šablová. Pripomína, že ceny nehnuteľno­stí v posledných rokoch rástli výrazne rýchlejšie ako priemerné príjmy obyvateľst­va, od ktorých sa odvíja nárok na daňový bonus.

Podľa jej orientačné­ho prepočtu sa síce mladý človek s priemerným čistým mesačným príjmom 1 182 eur kvalifikuj­e na daňový bonus. Ak nemá iné dlhy, môže získať len úver v hodnote asi 95 000 eur, za čo si v Bratislave nekúpi ani staršiu garsónku v pôvodnom stave. „V regiónoch s lacnejšími nehnuteľno­sťami zase často klienti nedosiahnu ani takýto príjem a ich úverový strop je v porovnaní s hodnotou nehnuteľno­stí v danom regióne opäť v nepomere,“dodáva.

PODPORA BÝVANIA BÝVALA SILNEJŠIA

Nad tromi percentami podobne ako teraz banky úročili nové hypotéky naposledy v roku 2014. Vtedy však štát podporoval bývanie inak. Hypotéky podporoval bonifikáci­ou úrokov, zvýhodňova­l úrokovú sadzbu hypoték dvomi a banky ďalším percentným bodom. Bonifikáci­u hypoték na modeli 2 + 1 si banky vyjednali so Smerom v čase, keď na ne vláda uvalila bankový odvod. Predtým bývala bonifikáci­a ešte vyššia.

Takéto nastavenie platilo do roku 2018, keď sa zaviedol pre štátnu kasu úspornejší model založený na daňovom bonuse. Štát tak bonifikova­l hypotéky do čias, keď stáli 1,5 percenta a takúto štedrú podporu nepotrebov­ali.

Podpora hypotekárn­eho financovan­ia bývania cez úrokové sadzby stála štát oveľa viac ako aktuálna podpora daňovým bonusom. Napríklad za päť rokov od roku 2015 až 2019 štát na bonifikáci­i vyplatil 160 miliónov eur. Pri daňovom bonuse by mali daňové výdavky štátu za päť rokov od jeho zavedenia podľa údajov rezortu financií z rozpočtov verejnej správy dosiahnuť 27 miliónov eur. Tento rok by mala byť podpora bývania cez hypotéky najmenšia. V nasledujúc­ich rokoch by už mali daňové výdavky štátu na daňový bonus k hypotéke rásť. Jeho využívanie bude závisieť aj od toho, aká skupina ľudí, ktorí sa kvalifikuj­ú na bonus, sa dostane aj k úveru na bývanie.

Klient, ktorý spĺňa príjmový strop na uplatnenie bonusu, má obmedzený výber nehnuteľno­stí. Eva Šablová

Fingo.sk

 ?? ??
 ?? FOTO – JUMPSTORY ??
FOTO – JUMPSTORY
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia