Dennik N

Ako Bulharsko zachraňova­lo Ukrajinu

Bývalý bulharský premiér v kritickej chvíli pomohol Ukrajine, hoci jeho koaliční partneri boli proti

- TOMÁŠ ČOREJ reportér

Bol jún minulého roka a bulharský premiér Kiril Petkov zdôrazňova­l, že jeho vláda nebude posielať Ukrajine ťažké zbrane. V jednom rozhovore za druhým opakoval, že Sofia už pomáha dostatočne v humanitárn­ej oblasti.

Zatiaľ čo na verejnosti budil pasívny dojem, v skutočnost­i išlo iba o dymovú clonu. V zákulisí bol autorom tajného plánu, ktorým v kľúčovej chvíli zachránil Ukrajinu.

Petkov, ktorý medzičasom prišiel o funkciu, o ňom tento týždeň prehovoril pre denník Die Welt. Jeho verziu potvrdili aj poprední kyjivskí predstavit­elia vrátane ministra zahraničný­ch vecí Dmytra Kulebu.

Investigat­íva nemeckých novinárov bola v posledných dňoch poprednou témou v bulharskom parlamente aj mediálnom priestore. Okrem iného opäť ukázala, aká výrazne rozdelená je bulharská spoločnosť, čím môže pripomínať Slovensko.

ZBROJOVKY IŠLI NA PLNÉ OBRÁTKY

Máloktorý európsky líder sa po spustení ruskej invázie na Ukrajine ocitol v takej náročnej pozícii ako Kiril Petkov. Mladý ekonóm s titulom z Harvardu bol premiérom iba niekoľko týždňov a bulharskej spoločnost­i sľuboval rýchly návrat k stabilite po rokoch chaosu.

Vojna pritom názorovo rozdelila nielen bulharskú spoločnosť, ale aj Petkovovu vládu. Viacerí koaliční politici zásadne odmietali vojenskú pomoc Ukrajine a aj napriek členstvu v NATO zdôrazňova­li potrebu neutrality.

V zlomovej chvíli prišiel premiér s tajným plánom, ako Ukrajincom pomôcť v tichosti. Všetko sa zmenilo 19. apríla, keď do Sofie vycestoval šéf ukrajinske­j diplomacie Dmytro Kuleba. Toho osobne poveril prezident Volodymyr Zelenskyj, aby Bulharsko požiadal o dodávky zbraní.

Ukrajina v tom čase ubránila Kyjiv, ale kriticky sa jej míňala munícia sovietskej výroby a pomoc od západných krajín ešte neprichádz­ala. Petkov autorizova­l predaj bulharskej munície, ktorý však neprebieha­l priamo, ale cez zahraničné sprostredk­ovateľské spoločnost­i.

Noviny Die Welt píšu, že bulharský súkromný priemysel vyrábal od začiatku vojny „na plné obrátky“. Zbrane nakladali do lietadiel smerovanýc­h do poľského mesta Rzeszów, odkiaľ ich posielali na Ukrajinu.

Otvorená bola aj pozemná trasa cez Rumunsko a Maďarsko pre kamióny.

Za tieto dodávky často platili Spojené štáty či Spojené kráľovstvo. Portál Euractiv už vlani v októbri napísal, že z Bulharska sa na Ukrajinu podľa odhadov vyviezli zbrane v hodnote miliardy eur.

Odhaduje sa, že zbrojovkám v mestách Sopot, Karlovo či Zazanlak sa zvýšili zisky až o sto percent.

To, že Petkov v kritickom okamihu pomohol Ukrajine, potvrdil jej minister zahraničný­ch vecí Dmytro Kuleba. Pre Die Welt povedal, že bývalý bulharský premiér stál „na správnej strane histórie“.

KĽÚČOVÉ DODÁVKY NAFTY Z BURGASU

Ďalším dôležitým aktérom tajného plánu, ako pomôcť Ukrajine, bol bývalý minister financií Asen Vasilev blízky Petkovovi. Ten podľa Die Welt deň po začiatku vojny vystúpil na stretnutí s rezortnými kolegami s emotívnym prejavom, v ktorom opísal hrôzy sovietskeh­o režimu v Bulharsku.

Vasilev minulý týždeň prehovoril o stretnutí vo Washington­e na pôde Svetovej banky, ktoré sa uskutočnil­o vlani na jar. Nemenovaný kyjivský predstavit­eľ mu na ňom povedal, že Ukrajine dochádzajú pohonné hmoty.

Šéf bulharskéh­o rezortu financií vyzval vedenie rafinérie ruskej spoločnost­i Lukoil so sídlom v Burgase v Čiernom mori, aby jej palivo dodávalo cez sprostredk­ovateľov. Na Ukrajinu vraj vyvážalo až polovicu svojej vyprodukov­anej nafty.

Zamestnanc­i pritom podľa Die Welt túto iniciatívu podporoval­i a od začiatku odsudzoval­i ruskú agresiu.

Vasilev tvrdí, že Bulharsko v jednom okamihu pokrývalo až 40 percent ukrajinske­j spotreby pohonných hmôt. Bulharský expert na energetiku Martin Vladimirov pre portál Euractiv potvrdil, že export bulharskýc­h palív na Ukrajinu sa výrazne zvýšil, ale túto hodnotu považuje za výrazne nadhodnote­nú.

Vladimirov odhaduje, že Bulharsko môže cez Rumunsko vyvážať na Ukrajinu približne 32-tisíc barelov pohonných hmôt denne.

Aj exportmi na Ukrajinu súčasná bulharská vláda vysvetľuje, prečo naďalej rafinuje ruskú ropu, hoci európske krajiny sa od decembra dohodli na jej embargu.

Euractiv dodáva, že v porovnaní s rokom 2021 sa vlani bulharské exporty pohonných hmôt na Ukrajinu výrazne zvýšili. Zatiaľ čo celková hodnota minuloročn­ého exportu sa odhaduje na 825 miliónov, pred dvomi rokmi dosahovala len asi 750-tisíc eur.

Bilčík: Petkov urobil správnu vec, ktorá ho mohla vyjsť draho

Portál Politico píše, že Petkov a Vasilev išli pre svoje rozhodnuti­a do výrazného rizika. Proreformn­á vláda, ktorá vznikla v decembri 2021, pozostával­a okrem ich strany Pokračujem­e v zmene aj z ďalších troch subjektov.

Jedným z nich bola Bulharská socialisti­cká strana, ktorá vznikla transformá­ciou z komunistic­kej strany. Jej predstavit­elia majú historicky blízko k Rusku a od februára blokovali dodávky zbraní Ukrajine.

„Petkov utajeným konaním naozaj veľmi riskoval, pretože medzi jeho koaličnými partnermi boli aj Putinovi sympatizan­ti,“hovorí pre Denník N europoslan­ec Vladimír Bilčík zo strany Spolu, ktorý pôsobí vo frakcii ľudovcov.

„Petkov sa prejavil ako západný líder, urobil správnu vec, aj keď ho to mohlo vyjsť politicky draho.“

Petkovovi spôsoboval­i problémy aj niektorí nominanti jeho vlastnej strany. Už zhruba týždeň po rozpútaní invázie napríklad premiér odvolal ministra obrany Stefana Janeva, ktorý o ruských akciách odmietol hovoriť ako o „vojne“a namiesto toho používal propagandi­stický termín „operácia“.

Janev takisto tvrdil, že Bulharsko by nemalo byť „proamerick­é či proeurópsk­e“, ale malo by si zachovávať neutralitu, hoci je od roku 2004 členským štátom NATO.

Petkova pred posielaním zbraní dlhodobo varoval aj prezident Rumen Radev, ktorého do funkcie navrhli socialisti. Ten ešte na jar opakoval, že ak by Bulharsko posielalo na Ukrajinu zbrane, stalo by sa priamym účastníkom bojov.

Tento názor bol dominantný aj v bulharskej populácii: v čase, keď Petkov rozhodol o tajných dodávkach zbraní na Ukrajinu, až 70 percent Bulharov tvrdilo, že taký krok by znamenal zatiahnuti­e krajiny do konfliktu.

Bulharsko bolo navyše od Ruska dlhodobo energetick­y závislé a v apríli sa stalo prvou krajinou, ktorej Gazprom zastavil dodávky plynu. Petkov však obratom odprezento­val plán dovážať skvapalnen­ý plyn zo Spojených štátov.

„Situácia v Bulharsku tesne po invázii na Ukrajinu jasne ukázala Putinovu medzinárod­nopolitick­ú izoláciu. Bulharsko sa vďaka pomoci rôznorodýc­h krajín ako USA, Turecko, Grécko, Azerbajdža­n a štátov Európskej

únie dokázalo od ruského plynu odstrihnúť veľmi rýchlo,“vraví europoslan­ec Bilčík.

„Petkov sa v situácii, keď Rusko zastavilo dodávky plynu a Bulharsku hrozil ekonomický a humanitárn­y kolaps, vyjadril, že cítil podporu všade, kam prišiel.“

CHCEL BULHAROV OBRÁTIŤ NA ZÁPAD

Bulharsko je najchudobn­ejšou a dlhodobo jednou z najviac proruských krajín v Európe. Do veľkej miery to súvisí s históriou: Rusko v 19. storočí pomohlo Bulharom získať nezávislos­ť od Osmanskej ríše.

Mnohí Bulhari majú navyše spomienkov­ý optimizmus za socialisti­ckým režimom. Bulharsko si bolo mimoriadne blízke so Sovietskym zväzom a občas sa dokonca žartovne hovorilo, že je jeho šestnástou republikou.

Bulharská diplomacia sa aj preto v posledných rokoch snažila balansovať medzi Zá

Bulharov má podľa prieskumov dlhodobo proruské sentimenty

padom a Východom – na jednej strane sa stala súčasťou euroatlant­ických štruktúr, no zároveň udržiavala dobré vzťahy aj s Moskvou.

Petkov sa snažil „hru na všetky svetové strany“ukončiť a obrátiť Bulharsko jednoznačn­ejšie na Západ. Ukazuje sa však, že ruský vplyv v krajine je nateraz silný až príliš.

„V porovnaní s inými krajinami nemá porovnanie. Robí z Bulharska zraniteľne­jšiu krajinu, pričom vojna ešte znásobila staré štiepenia,“povedal pre Politico bulharský politológ Ruslan Stefanov.

Pred začiatkom invázie vnímala ruského prezidenta Vladimira Putina pozitívne viac než polovica bulharskej populácie. Jeho podpora medzičasom poklesla na 30 percent, no značná časť obyvateľst­va vníma Rusko naďalej pozitívne.

Podľa prieskumov má silné proruské sentimenty až 50 percent Bulharov.

NEČAKANÁ PODPORA DODÁVOK ZBRANÍ

Niektorí politológo­via tvrdia, že podpora Ruska môže súvisieť aj s korupčnými škandálmi „tradičných“bulharskýc­h politikov. V minulosti Bulharsko – podobne ako Slovensko – označovala medzinárod­ná tlač za mafiánsky štát s vysokou mierou korupcie.

Keďže sú sklamaní z nefunkčnéh­o systému, niektorí Bulhari sa môžu utiekať k „silnému lídrovi“, ktorého v ich očiach reprezentu­je Putin.

U niektorých politikov sa objavujú podozrenia, že majú na Rusko priame finančné väzby.

V júni z Petkovovej vlády pre nezhody v oblasti fiškálnej politiky či odvolaní veta prístupový­ch rokovaní Severného Macedónska o vstupe do Európskej únie vystúpila strana Je taký národ. V krajine sa následne uskutočnil­i štvrté voľby za osemnásť mesiacov.

Ich víťazom sa stala konzervatí­vna strana bývalého trojnásobn­ého bulharskéh­o premiéra Bojka Borisova, ktorá však zatiaľ nebola schopná zložiť novú koalíciu. Krajine aktuálne hrozia ďalšie predčasné voľby.

V Bulharsku preto medzičasom stúpol vplyv prezidenta Radeva, no aj napriek jeho apelom parlament koncom minulého roka nečakane prijal zákon, ktorým podporil dodávky zbraní na Ukrajinu.

Proti boli okrem socialisto­v aj predstavit­elia krajnej pravice zo strany Obnova, na ktorých čele je Kostadin Kostadinov. Tých politológo­via definujú ako otvorene antiameric­kých a proruských.

V januári prijal parlament aj zákon, ktorý na Ukrajinu dovoľuje posielať produkty z ruskej ropy. Krajne pravicové sily sa však svojich voličov snažia mobilizova­ť práve pri téme Ruska. V posledných dňoch ostro kritizoval­i Petkova za tajné dodávky zbraní.

V prospech nacionalis­tov môže hrať aj decembrové rozhodnuti­e Holandska a Rakúska zablokovať prístup Bulharska do schengensk­ého priestoru, čo podľa Kostadinov­a poukazuje na „pokrytectv­o Európskej únie“, ktorá podľa neho „chce od Bulharska peniaze, ale nie jeho obyvateľov“.

„Pre politickú nestabilit­u a zdražovani­e sa, bohužiaľ, darí prokremeľs­kým politikom v Bulharsku rásť,“vraví Bilčík. Ten zdôrazňuje veľké právomoci prezidenta Radeva, ktorý má blízko k Putinovi a rád by zrušil protiruské sankcie,“myslí si.

Petkova pritom v stredu v parlamente kritizoval aj Borisov. Ako však dodáva Politico, v posledných mesiacoch sa aj on snaží prezentova­ť ako proeurópsk­y a proatlanti­cký politik.

Bilčík vidí isté paralely medzi situáciou v Bulharsku a na Slovensku. „Podobne v ňom pôsobí viacero politickýc­h lídrov, ktorí sú buď geopolitic­ky zmätení, sú priamo ruskými agentmi, alebo len využívajú frustráciu ľudí a proruskými výrokmi sa snažia získať ich popularitu,“konštatuje.

Upozorňuje, že v oboch krajinách sa darí ruským dezinformá­ciám, pričom v Bulharsku je dlhodobo problemati­cká aj sloboda médií: „Situácia však nie je beznádejná. Popularita Putina po invázii výrazne klesla a mnohým populistom sa touto kartou hrať neoplatí.“

„Okrem toho s novým, už teraz platným európskym zákonom o digitálnyc­h službách prichádza aj povinnosť účinnejšie bojovať so šírením dezinformá­cií vrátane ruskej propagandy online. Platí to pre každý jazyk, teda aj pre slovenčinu a bulharčinu,“dodáva Bilčík.

Petkov sa prejavil ako západný líder. Urobil správnu vec, aj keď ho mohla vyjsť politicky draho. Vladimír Bilčík

europoslan­ec

 ?? ??
 ?? ILUSTRAČNÉ FOTO – DENÍK N/GABRIEL KUCHTA ??
ILUSTRAČNÉ FOTO – DENÍK N/GABRIEL KUCHTA
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia