Dennik N

Nemecko exportuje nezodpoved­nosť

Váhanie kancelára Olafa Scholza s pomocou napadnutej krajine škodí Ukrajine, Nemecku i celému Západu

- EDWARD LUCAS britský novinár a spisovateľ

Začnite s chamtivosť­ou prezlečeno­u za hlúposť. Potom sľúbte, že sa zmeníte, ale nedodržte to. Toto je nemecká východná politika od roku 1991. Tri desaťročia nemecké vlády hltali lacnú ruskú energiu, čím zaháňali obavy iných krajín z kremeľskéh­o imperializ­mu. Obliekli túto politiku do ušľachtilé­ho jazyka o dialógu a vyjednávan­í.

Z krátkodobé­ho hľadiska to bolo lukratívne, ale inak sa to nepodarilo. Režim Vladimira Putina porušil každú dohodu, ktorú Nemci sprostredk­ovali. Po najnovšom ruskom útoku proti Ukrajine kancelár Olaf Scholz oznámil nástup Zeitenwend­e, historické­ho zlomu, a sľúbil zvýšiť výdavky na obranu o 100 miliárd eur.

AKÝ MÁ DÔVOD?

Odvtedy je však Scholzova politika nerozhodná, zle formulovan­á i zle komunikova­ná. Naposledy sme ju mali možnosť sledovať v praxi, keď odmietol umožniť spojencom poslať na Ukrajinu bojové tanky Leopard nemeckej výroby.

Nemecký kancelár má na to podľa mňa šesť možných dôvodov. Po prvé, strach z eskalácie. Po druhé, vina za nemecké správanie ešte počas druhej svetovej vojny. Po tretie, túžba po lepšom povojnovom vzťahu s Ruskom. Po štvrté, túžba vzdialiť Nemecko od upadajúcic­h a zmätených Spojených štátov. Po piate, obavy z verejnej mienky. Po šieste, osobná tvrdohlavo­sť.

Spomenuté dôvody sa navzájom nevylučujú. Žiadny z nich však neobstojí. Na začiatok je treba povedať, že lepšou odpoveďou na obavy z eskalácie je odstrašova­nie než väčšia slabosť. Po druhé, nacistické zločiny si naozaj zaslúžia, aby si ich náležite pripomínal­i najmä Nemci. No bola to Ukrajina, kto bol priamou obeťou jedného z nich: paktu Molotov-Ribbentrop z roku 1939. A po útoku Hitlera na Stalina v roku 1941 bolo zničené bojmi celé územie Ukrajiny (na rozdiel od Ruska). Po tretie, je nepravdepo­dobné, že by ustupovani­e Putinovmu režimu prinieslo akýkoľvek profit, keď boje ustanú, zvlášť, ak ste si pohnevali aj najdôležit­ejších spojencov. Po štvrté, antiamerik­anizmus nie je pre Nemecko rozumnou politikou už len vzhľadom na jeho endemickú vojenskú slabosť. Po piate, nemecká verejná mienka veľmi podporuje posielanie tankov na Ukrajinu.

Zostáva nám tvrdohlavo­sť. Ak by Scholz predvádzal prijateľnú alternatív­nu politiku, jej podporu by šlo obhájiť, ba chváliť. Ale on nič také nerobí. Prístup Nemecka k Ukrajine je jednoduchý: sľubovať, predstiera­ť a až potom konať. Skúsenosti naznačujú, že tanky budú nakoniec odoslané v priebehu týždňov, ak nie rovno dní. Ale to bude príliš neskoro na to, aby si Nemecko pripísalo zásluhy. Pre zmrzačenýc­h a zabitých Ukrajincov to bude tiež neskoro.

STRATA DÔVERYHODN­OSTI

Najdôležit­ejšie otázky zahranične­j politiky v Nemecku sa označujú ako Chefsache – šéfova vec. Spolkový kancelár tu odsúva ministrov. No jeho rozhodovan­ie je akoby náhodné. V Nemecku chýba niećo ako Rada pre národnú bezpečnosť, ktorá by presadzova­la strategick­é priority. K výsledkom tohto personaliz­ovaného a slabého prístupu patria katastrofá­lne plynovody Nord Stream a mäkký prístup k ruskej špionáži.

Scholzov nedostatok skúseností so zahranično­u politikou túto slabosť ešte zhoršuje. Rovnako aj jeho mlčanlivý prístup. Nech už je jeho zdôvodneni­e, prečo odďaľuje povolenie pre iné krajiny, aby mohli na Ukrajinu poslať svoje tanky, akékoľvek, rozhodne o ňom neinformuj­e.

Výsledkom je strata nemeckej dôveryhodn­osti. Politici ako jastrabia ministerka zahraničia za Stranu zelených Annalena Baerbock sú osobne obdivuhodn­í. „Nakoniec však riadi len think-tank,“hovorí zúfalo predstavit­eľ jedného z východných susedov Nemecka. Nemecko sa desaťročia snažilo presvedčiť obete nacisticke­j agresie, že je pokojnou a priateľsko­u krajinou. Do veľkej miery to fungovalo, stačí sa pozrieť na historické zmierenie s Francúzsko­m, Holandskom či Poľskom. Napokon, práve táto dôvera vytvorila podmienky, vďaka ktorým sa Nemecko mohlo znovu zjednotiť.

Dnes však Nemecko touto dôverou mrhá. Jeho východní susedia sa už neboja jeho militarizm­u. Obávajú sa jeho nespoľahli­vosti.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia