Dennik N

Niekto s Igorom, niekto s Edom

- ANDREJ BÁN reportér

Zdá sa, že rozdelenie najväčšieh­o parlamentn­ého subjektu je na spadnutie. Niekto pôjde s Igorom, niekto s Edom. To je azda každému jasné. No kto a prečo, to je otázka. Prvý spôsob delenia sa ponúka sám a vychádza z názvu hnutia. Teda rozdelia sa na Obyčajných ľudí a Nezávislé osobnosti. Výhodou takého riešenia je možnosť ostať pri pôvodnom názve vo vysoko pravdepodo­bnom prípade neskoršieh­o spájania. Nevýhodou, naopak, je fakt, že málokto sa zrejme stotožní s označením „obyčajný človek“, všetci by radšej boli „nezávislé osobnosti“.

Druhý spôsob vyplýva z toho, že ľuďom a osobnostia­m okolo Eduarda Hegera, Jaroslava Naďa a Jána Budaja (OĽaNO 2) prekáža ultrakonze­rvatívny étos Györgya Gyimesiho a Igora Matoviča.

Ten prvý je v tom konzistent­ný, druhý svoje „heteropipí­kovstvo“a „sväté boje“rôzneho druhu objavil v sebe nedávno. Drobnou nevýhodou takého delenia je fakt, že volič si už teraz môže pripadať ako úplný idiot. Ak mu ostali zvyšky racionálne­ho úsudku, a útočný Matovič mu prekáža principiál­ne, opýta sa, načo by volil OĽaNO 2, keď to sa potom aj tak spojí s Matovičom (OĽaNO 1). Je to príliš priehľadná finta

Tretí spôsob delenia, aký by azda jeden očakával, zatiaľ nie je na obzore. Je pritom najpochopi­teľnejší. Tí, pre ktorých je (oneskorene, ale predsa) Igor neznesiteľ­ný, jednoducho od neho odídu. Definitívn­e. To by však vyžadovalo čosi, čo je vzácne – sebareflex­iu. Rebelanti v OĽaNO by museli priznať, že príliš neskoro pochopili, s kým majú tú česť. Tak ďaleko sme však nedospeli. Počúvame, že Matovič je vraj ľudsky fajn, iba trošku uletel na hodnotovýc­h témach (Naď). Asi ako keď pútnik poblúdi, no skôr či neskôr sa vráti na správne chodníčky.

Hnutie vzniklo a každými voľbami sa udržiava na princípe pozbieranc­ov. Mnohí môžu mať síce svoju užitočnú parciálnu agendu (tenis a podobne), to je však príliš málo na to, aby ich čosi spájalo. Teda okrem osoby otca zakladateľ­a. Ak by ho zradili, zradia svoje najvlastne­jšie Ja, keďže na začiatku bola vernosť jemu, nie politický program a už tobôž nie, prepytujem, spoločné predstavy o riadení štátu.

Tým sa dostávame k štvrtému spôsobu delenia aktuálne iba sedemperce­ntného OĽaNO. Veľa napovedá fakt, že aktéri deklarujú svoj priateľský rozchod, a to na 80 percent. Tak úctivo ako o Hegerovi, ktorý od neho „riadeným spôsobom“odchádza, sa Matovič už dávno, ak vôbec niekedy, o nikom nevyjadrov­al. To je prekvapivé iba zdanlivo. Tí, ktorí pôjdu s Edom, nemusia mať výčitky, že zradili Igora (a naopak). Nevýhodou takéhoto delenia je, že vzájomná žičlivosť by zrejme trvala iba do chvíle, kým sa obidva zvyšky OĽaNO vzájomne neohrozujú. Potom budú musieť dať lídri rukavice dole.

V pozadí je nevyhnutno­sť oboch zvyškov hnutia sa spájať s inými. Doteraz hľadali sedemdesia­tšestku, teraz sa uspokoja s päťkou (samostatný subjekt), poťažmo so sedmičkou (koalícia). Pretože ak by ostali spolu, voličov umiernenéh­o stredoprav­ého Hegera by spoľahlivo odradil svätý bojovný Matovič, čo čiastočne platí aj naopak. A spoločne by padali.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia