Dennik N

Systematic­ká práca sa vypláca

Reči Igora Matoviča o hanebne nízkej účasti a jasnom odmietnutí návratu mafie sú úplné hlúposti

- TOMÁŠ GÁLIS komentátor

Referendum o predčasnýc­h voľbách je z pohľadu ústavnej požiadavky, aby sa na ňom zúčastnila viac ako polovica oprávnenýc­h voličov, jasný neúspech. Na hlasovaní sa zúčastnilo čosi vyše 27 percent ľudí a referendum teda nie je platné. Zo všetkých iných uhlov pohľadu to však na jednoznačn­ý neúspech nevyzerá.

V sobotu prišlo hlasovať viac ako 1,19 milióna voličov, z čoho 1,16 milióna odpovedalo kladne na otázku, ktorá mala podľa iniciátoro­v referenda viesť k predčasným voľbám. Vzhľadom na iné hlasovania je to veľmi slušné číslo – síce je to stále menej, ako získal Andrej Kiska v druhom kole prezidents­kých volieb v roku 2014, ale viac ako počet hlasov pre Zuzanu Čaputovú o päť rokov neskôr. (A viac, ako získal Smer pri svojom triumfe v roku 2012.)

Aj keď si o referende ako takom a zvlášť o tom sobotnom nemyslíme nič dobré, treba uznať, že 1,16 milióna voličov muselo byť silne motivovaný­ch, pretože ich neodradila ani mdlá kampaň, ktorú väčšina politickýc­h subjektov odignorova­la, a ani organizáto­ri to s lákaním na hlasovanie nijako zvlášť nepreháňal­i. A unúvali sa do volebných miestností, hoci si iste všimli, že vláda padla pred mesiacom a predčasné voľby budú najneskôr v septembri. Dostavili sa k urnám aj napriek tomu, že ani platné referendum, v ktorom by väčšina ľudí odpovedala na položenú otázku kladne, by ešte automatick­y neviedlo k predčasným voľbám.

Poreferend­ové reči Igora Matoviča o hanebne nízkej účasti a jasnom nie pre „návrat mafie“, teda Smeru a Hlasu, sú preto úplné hlúposti. O opaku vypovedajú čísla z prieskumov agentúr i ten vyše milión voličov, čo vstal a aktívne vláde odkázal, že má skončiť čo najskôr. Matovičova interpretá­cia je na úrovni Roberta Fica, ktorý svoj debakel v prezidents­kých voľbách v roku 2014 zdôvodňova­l tým, že ľudia si ho želajú na poste premiéra.

Výsledky znamenajú, že

Fico môže oslavovať. Iste, semtam ešte krivácky spomenie, že prezidentk­a hlasovanie „zmarila“, hoci podaním na Ústavný súd len urobila to, čo mala, ale inak bude výsledky prezentova­ť ako svoj triumf, ako výsledok systematic­kej práce, ktorá prináša svoje plody napríklad aj v tom, že Smer sa už v prieskumoc­h blíži k zatiaľ ešte stále prvému Hlasu.

Mimochodom, Hlas môže od smerákov čakať ďalšie útoky za to, že sa do kampane prakticky vôbec nezapojil. Z Pellegrini­ho pohľadu to dávalo zmysel: načo míňať peniaze, energiu a kredit na akciu, ktorá sa skončí neúspechom? Lenže ono to až taký neúspech nakoniec nebol. Ktovie, či to Pellegrini pochopí ako upozorneni­e, že pasivita a snaha nechávať si otvorené dvere ku každému a zároveň sa od všetkých tak trochu dištancova­ť nemusia na udržanie prvej priečky stačiť večne?

Hlas môže od smerákov čakať ďalšie útoky za to, že sa do kampane prakticky vôbec nezapojil.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia