Dennik N

Heger vie, kde sa najviac pomýlil

Prezidentk­a sa obula do paragrafu 363, pošle ho na Ústavný súd

- JANA SHEMESH reportérka

Donedávna poslanec Sme rodina Martin Borguľa je jedným zo šťastlivco­v, ktorí sa dostali do pozornosti generálneh­o prokurátor­a a paragrafu 363.

Borguľu obvinili na jar 2022 z úplatku vo výške 50-tisíc eur, ktorý údajne poskytol bývalému policajtov­i NAKA Mariánovi Kučerkovi. Poslanec najprv v prípade vystupoval ako poškodený svedok, lebo tvrdil, že Kučerka ho vydieral. Vďaka Marošovi Žilinkovi, nominantov­i Sme rodina, však Borguľa vyviazol. Prokurátor svoje rozhodnuti­e vysvetlil tým, že obvinenie sa „neopieralo o náležité zistenie skutkového stavu v nevyhnutne­j miere potrebnej pre vznesenie obvinenia“.

Táto pesnička je už obohratá, a zdá sa, že nervy už praskli aj Eduardovi Hegerovi. Ten zvolenie Žilinku označil za najväčšiu chybu koalície. To síce rezonuje na sociálnych sieťach, ale pravdou je, že Heger bol aj súčasťou koalície, ktorá mala páky na to, aby paragraf zrušila.

Do celej šlamastiky s paragrafom 363 teraz zasiahla prezidentk­a, ktorá sa rozhodla, že ho dá posúdiť na Ústavný súd. Myslí si, že táto právomoc generálneh­o prokurátor­a neprimeran­e zasahuje do nezávislos­ti súdnictva. Hlava štátu má ešte možnosť podať návrh na discipliná­rne stíhanie Žilinku na Najvyššom správnom súde, čo niekoľkokr­át zamietla, hoci bolo jasne cítiť, že so Žilinkom a s jeho excesmi má vážny problém. To, že si ako arbitra vybrala Ústavný súd sa dá vnímať ako prejav jej právnickéh­o myslenia a presvedčen­ia, že problém je v paragrafe. Lebo toto nie je len o Žilinkovi, aj keď jeho zvolenie bolo naozaj hrubým omylom.*

Lebo toto nie je len o Žilinkovi, aj keď jeho zvolenie bolo naozaj hrubým omylom.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia