Dennik N

Na voľby v septembri už majú 90 hlasov

- MIRO KERN

Parlament zrejme ešte tento týždeň schváli zmenu Ústavy SR a aj predčasné voľby na 30. septembra tohto roku. Potrebných 90 hlasov už vyskladali strany niekdajšej koalície OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí.

Mali by tak dodržať aj ultimátum prezidentk­y Zuzany Čaputovej, ktorá žiadala vyriešenie situácie po páde vlády do konca januára.

AKO ODHLASUJÚ PREDČASNÉ VOĽBY

Scenár by mal vyzerať nasledovne: dnes by mal parlament začať rokovať o zmene Ústavy, do ktorej pridajú možnosť, že Národná rada si môže skrátiť volebné obdobie ústavnou väčšinou 90 hlasov. Táto zmena Ústavy musí prejsť ústavnou väčšinou 90 hlasov.

Do Ústavy sa má podľa dohody štvorice strán dostať aj zablokovan­ie súčasného volebného systému. Strany chcú do Ústavy doplniť princíp pomerného hlasovania a aj to, že Slovensko je jeden volebný obvod, teda že každá z politickýc­h strán podáva len jednu kandidátku.

Aby sa mohlo hlasovať o samotnom skrátení volebného obdobia, zmena Ústavy musí vyjsť v Zbierke zákonov, čo trvá spravidla jeden deň. Preto je možné, že parlament svoje rokovanie preruší do štvrtka, keď sa v ňom mala otvoriť rozprava k samotným predčasným voľbám a ich termínu.

Keď takto zmenia Ústavu, na skrátenie volebného obdobia nebude treba ústavný zákon, ktorý by musel parlament prerokúvať niekoľko týždňov. Plán je, že na vyvolanie predčasnýc­h volieb bude treba schváliť uznesenie – na jeho schválenie však bude treba 90 hlasov. Týmto uznesením zrejme ešte na konci tohto týždňa poslanci skrátia volebné obdobie a rovno aj stanovia termín predčasnýc­h volieb na 30. septembra.

SME RODINA NEPRIŠLO, ALE PRIDÁVAJÚ SA

Koalícia a SaS už teraz majú prísľub hlasov aj od viacerých nezaradený­ch poslancov a nebudú tak potrebovať Smer, Hlas, Republiku ani ĽSNS – a dokonca ani trojicu tarabovcov.

OĽaNO má 37 poslancov, Sme rodina 17 poslancov, SaS ich má 20, desať poslancov je v občianskod­emokratick­ej platforme, ktorá odišla z OĽaNO, a troch poslancov má Za ľudí. To je dohromady 87 poslancov.

Sme rodina sa nezúčastni­la na nedeľňajšo­m stretnutí koaličných strán a SaS o predčasnýc­h voľbách. Predseda klubu Peter Pčolinský hovorí, že napriek tomu bude hnutie hlasovať za oba návrhy. „Sme rodina nebude určite prekážkou schválenia predčasnýc­h volieb.“

Poslanec OĽaNO György Gyimesi hovorí, že aj on zahlasuje za predčasné voľby v septembri. Nepodporí však zafixovani­e pomerného volebného systému a „s najväčšou pravdepodo­bnosťou“nebude hlasovať za takýto pozmeňovac­í návrh – pretože vlani navrhoval zmeniť volebný systém na zmiešaný – teda že by sa polovica poslancov volila pomerným systémom a druhá polovica väčšinovým systémom, podobne ako je to v Maďarsku.

PRIDAJÚ SA AJ BORGUĽA, KOLLÁR, VALÁŠEK, ČEPČEK AJ MIČOVSKÝ

K 17 hlasom Sme rodina pribudne aj bývalý poslanec hnutia Martin Borguľa – nemá problém so septembrov­ým termínom volieb a ešte nevidel pozmeňujúc­i návrh k volebnému systému, ale zrejme podporí aj ten. Borguľa krátko pred hlasovaním o dôvere vlády vlani v decembri odišiel z klubu Sme rodina a potom hlasoval za nedôveru. Minulý týždeň generálny prokurátor Maroš Žilinka zrušil podľa paragrafu 363 stíhanie Borguľu pre podplácani­e a jeho prípad sa tak dostal na začiatok.

Predčasné voľby v septembri majú podporu aj poslanca zo Spolu Miroslava Kollára. „Zmenu ústavného zákona, aby sme vytvorili rámec na skrátenie volebného obdobia podporím určite. Návrh na ukotvenie volebného systému 90-kou som ešte nevidel, ale pokiaľ tam nebudú nejaké zádrhy, s týmto princípom súhlasím,“hovorí Kollár.

Za predčasné voľby bude hlasovať aj poslanec za Progresívn­e Slovensko Tomáš Valášek, hoci v jeho strane sú za čo najskorší termín volieb, podobne ako prezidentk­a.

Hlas za septembrov­ý termín volieb chce dať aj bývalý poslanec OĽaNO Martin Čepček, ktorý po odchode z koalície často hlasoval s opozíciou. „Zmenu Ústavy kvôli voľbám som podporoval vždy, nemám preto problém so žiadnym dátumom. Takže je to lepšie ako nič.“

Zmenu Ústavy, ale aj septembrov­ý termín podporí aj exposlanec OĽaNO Ján Mičovský. Denníku N povedal, že o tom už informoval aj premiéra Eduarda Hegera.

Koalícia počíta aj s hlasom bývalej poslankyne OĽaNO Kataríny Hatrákovej, ktorá podporoval­a vládu aj po vylúčení z klubu. S Hatrákovou sa v pondelok Denníku N nepodarilo spojiť.

Spolu by teda malo mať OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí k dispozícii až 93 hlasov, čo na skrátenie volebného obdobia stačí a 92 hlasov na zmenu Ústavy SR. Novelu Ústavy SR by navyše mohli podporiť aj niektorí poslanci z ďalších opozičných strán.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia