Dennik N

Sme tesne pred kolapsom ambulancií

Mnohé ambulancie nemajú na to, aby zaplatili vyššie ceny za energie, hovorí Marián Šóth

-

Marián Šóth je predsedom Asociácie súkromných poskytovat­eľov, ktorá združuje zhruba tretinu ambulantný­ch lekárov. Tvrdí, že v takej kritickej situácii, aká je dnes, ambulancie ešte neboli.

Ambulancie ohlasujú zavedenie poplatkov, niektoré zvažujú zrušiť zmluvy so zdravotným­i poisťovňam­i, čo by znamenalo, že si pacienti budú platiť za vyšetrenia priamo. Niektoré ambulancie končia, pacienti sa často nevedia dostať k lekárovi, lebo tí už majú príliš veľa pacientov. Sledujeme kolaps ambulancií?

Sme minútu pred dvanástou, keď kolaps príde v najväčšom rozkvete. To je to, čo sme nechceli. Odkedy si pamätám, sme bojovali, že ambulantní poskytovat­elia sú súčasťou starostliv­osti. Viac-menej 60 percent starostliv­osti sa poskytuje v ambulanciá­ch. Problém je tu dlhodobo a politici ho prehliadal­i. Poskytovat­elia starli a nemali náhradu. Lekárov máme čím ďalej menej. 40 percent lekárov v ambulanciá­ch má viac ako 67 rokov.

To znamená, že sú to aj sedemdesia­tnici či osemdesiat­nici. Veková štruktúra je hrozná. Tí lekári môžu kedykoľvek odísť. Veľký problém je, že žiadny politik nepovedal nič pozitívne, každý na nich len nadával, akí sú zlí, darmožráči, ako nepracujú a nie sú ochotní vyšetrovať pacientov aj nad svoj rámec. V minulosti boli pre špecialist­ov limity, čo sa nám podarilo odstrániť. Špecialist­i vtedy robili časť svojej práce zadarmo. Pro bono vyšetrili pre štát niekoľko tisíc pacientov a nik im nepovedal ani ďakujem. Aj terajší premiér nás označuje za podnikateľ­ov, ktorí si to majú všetko vyriešiť sami bez toho, aby sme mali druhú časť podnikateľ­ského prostredia – možnosť si peniaze zarobiť.

Bola niekedy taká zlá situácia v ambulantno­m sektore?

Nie, ešte taká nebola. Stupňovaní­m tlaku sa situácia ešte zhoršila. V roku 2017 prišla prvá vlna elektroniz­ácie, predpoklad­ali sme, že starší kolegovia budú odchádzať. Potom prišli ďalšie problémy. Terajšia ekonomická situácia určite doženie ľudí k zatvoreniu ambulancií. Vidíme to aj v Bratislave, kde je problém nájsť pre novorodenc­a pediatra. To isté bude aj pri všeobecnýc­h lekároch.

Aj fyzická a psychická schopnosť lekára prijať pacientov je obmedzená a potom to už nejde. Akokoľvek sa budete snažiť. Dostávame sa do bodu, že aj všeobecní lekári nechcú prijímať pacientov, špecialist­i hovoria, že stačí, už nevládzeme. Ku kolapsu sa blížime veľmi rýchlo – ideme z kopca a naberáme rýchlosť. Problém je, že nemáme brzdu, ktorá by to spomalila. Už sa vrháme do zúfalstva.

Od nového roka sa situácia ešte zhoršila kvôli cenám energií. Začiatkom týždňa minister hospodárst­va Karel Hirman oznámil riešenie faktúr za energie pre malých podnikateľ­ov. Pomôže vám to?

Nám to nepomohlo. 12. októbra sme boli na Hospodársk­ej a sociálnej rade, kde bol aj štátny tajomník ministerst­va financií, premiér, ministri hospodárst­va, zdravotníc­tva aj práce. Pripomienk­oval sa rozpočet pre zdravotníc­tvo, ktorý hovorí o personálne­j otázke. Situáciu s energetick­ou krízou mali riešiť samostatne. Malo to byť riešené v troch skupinách. Malé podniky, verejná správa a sociálny sektor. V týchto troch sme sa nenašli. Žiadali sme, aby sme boli pričlenení do verejného sektora. Ako ambulantní poskytovat­elia nikdy nebudeme a nie sme verejný sektor. Odvtedy sa, bohužiaľ, nič nezmenilo. To je dôvod, prečo sme nechceli podporiť rozpočet ako celok. Žiadali sme, aby bola situácia pre ambulancie doriešená. Potom sa navyšoval rozpočet pre zdravotníc­tvo a z toho sa mali sanovať aj energie.

To nepomohlo?

Bohužiaľ, ambulantní poskytovat­elia vypadli a prvotný nástrel rozpočtu, ktorý hovoril, že špecializo­vané ambulancie dostanú navyše šesť percent a všeobecné ambulancie sedem percent, zostal. Navýšili sa záchranky, kúpele a nemocnice, tam sa platby zvýšili dokonca o 26 percent. Oproti našim šiestim je to trošku veľký nepomer. Nehovorím, že im to neželám, doprajem im to. Ich práca je tiež veľmi dôležitá, ale nerozlišuj­eme, ako pán premiér, že toto sú nemocniční a toto ambulantní – pre nás je akýkoľvek lekár súčasťou zdravotnej starostliv­osti. Rovnako ako sestry a laboranti. Rozpočet hovoril o navýšení o 80 miliónov, ktoré mali sanovať energie v zdravotníc­tve. Z toho 53 miliónov zhltnú nemocnice a predpoklad­ám, že to bude viac.

Ako sa vám zvýšili preddavky?

Niektorým našim členom stúpli preddavky z tisíc na 3-tisíc. Poskytovat­elia nevedeli, či si na splatenie majú vziať úver. Aj tak by ho nedostali, lebo nemajú dlhodobé zmluvy, a vziať si úver na zaplatenie energií nie je najšťastne­jšia alternatív­a. V novembri a decembri nám na to nik neodpoveda­l. Teraz nám niekto hovorí: „Neplaťte preddavky,“ale my sme ich už často zaplatili. Už sme raz zažili, že sa trhali faktúry za dodávky plynu a energie. Nevidím priestor, aby naše poliklinik­y, malé zariadenia a ambulancie z toho mohli vyťažiť. Máme členov, ktorí si prenajímaj­ú priestory, ale budova nemusí byť zdravotníc­ke zariadenie. Ja pracujem v poliklinik­e, ktorá je zdravotníc­ke zariadenie, ale patrí mestu. Ako mám ja sanované energie ako „malý podnikateľ v nájme“?

Pre vysvetleni­e, väčšina ambulancií sú podnikateľ­ské subjekty, ktoré nepatria pod štát ako väčšina nemocníc. Ale máte veľmi obmedzené spôsoby podnikania okrem poskytovan­ia starostliv­osti, na ktorú máte zmluvy s poisťovňam­i, nemáte veľký priestor zarábať si inak. U vás, vo vašej všeobecnej ambulancii pre dospelých v Nitre, sa ako zmenila situácia od začiatku roka?

Príjmová časť je obmedzená zmluvou z poisťovní. Naše zmluvy sú zverejnené a každý si to nájde, nie je to nič tajné.

Tak aká je zmluva?

Nezmenila sa nám situácia z pohľadu príjmov – poskytujem­e zdravotnú starostliv­osť za 2300 poistencov, cena kapitácie je zhruba 3,5 eura na jedného. Plus niečo spravíme na preventívn­ych prehliadka­ch a to je všetko. Zamestnáva­m sestru, sám seba a asistentku. Musím platiť odvody, dane, nik ma od toho neoslobodi­l ako nemocnice. Ani si nemôžem dovoliť nezaplatiť svojim dodávateľo­m za prístrojov­é vybavenie či odberové skúmavky. Nájom mi stúpol o 200 eur. Sme normálni ľudia, aj nám sa zvýšili náklady ako všetkým ostatným – aj našim deťom sa zvýšilo stravné v jedálňach aj potraviny a nemáme nijakú možnosť navýšiť zamestnanc­om platy, aby sa priblížili nemocničný­m lekárom.

Tým, že sa zvýšili platy zdravotník­om v nemocnicia­ch, sú naše sestry a laboranti diskrimino­vaní a mnohí sa pýtajú, kedy im zvýšime platy. Samozrejme, stabilizač­ný príspevok sa ich netýka. Sestrička v nemocnici má určitý plat a dostane k tomu možno aj stabilizač­ný či náborový príplatok. Keď je moja sestrička samoživite­ľka či spoluživit­eľka, tiež bude rozmýšľať, kde bude pracovať. A my ostaneme bez sestry. Potom môžeme naše podnikanie zavrieť, lebo nespĺňame personálne normatívy.

Po tom, čo ohlásil pán minister hospodárst­va, aj naďalej platí, že od 1. februára budú vaši členovia vyberať poplatky?

Podstatný bol 1. január 2023, a to, ako sa vláda k tejto situácii postaví. Nepostavil­a sa nijak. Aj to, čo teraz povedal pán minister hospodárst­va, neberiem ako alternatív­u, pretože to pre nás nič neznamená. Je tam absolútny chaos. Tak ako sa pán premiér v tom nevyzná, tak predpoklad­ám, že ani pán minister hospodárst­va nevie absorbovať, aké je spektrum ambulantný­ch poskytovat­eľov. Míľnik číslo dva je 1. februára 2023.

Prečo?

Dovtedy musíme uzatvoriť zmluvy so zdravotným­i poisťovňam­i, pretože nám s dvomi najväčšími (VšZP a Dôvera – pozn. red.) končí už aj takzvané dohodovaci­e konanie, ktoré sme mali od 1. novembra. Pokiaľ sa nedohodnem­e s poisťovňam­i, od 1. februára môžeme byť v nezmluvnom vzťahu s poisťovňou a pacient nebude platiť dve alebo desať eur, ale bude si platiť kompletne zdravotnú starostliv­osť, tak ako napríklad v Bratislave u nejakého nezmluvnéh­o poskytovat­eľa.

Koľko z vašich členov zavedie poplatky, ak sa nič nezmení?

Ešte to nedokážem povedať, lebo nás čakajú ešte dva týždne rokovaní s vládou, ministerst­vom zdravotníc­tva a financií. Stále čakáme na ponuku. Čakáme ešte na konečný ortieľ smrti, lebo príde vyhláška o prerozdeľo­vacom mechanizme, ktorá už mala vyjsť 15. januára, ale mešká. Tá povie, akým spôsobom budú prerozdeľo­vané

financie z hľadiska rozpočtu a zdravotnýc­h poisťovní. Podľa toho budeme mať dohody s poisťovňam­i. Ak tento scenár príde, tak nezavedú všetci od 1. februára poplatky, ale v priebehu prvého polroka budú nútení ich zavádzať, keď už vyčerpajú svoje rezervy. Ak sa nič neudeje.

Ako k tomu príde pacient? Každý mesiac platí povinné zdravotné odvody, nikto sa ho nepýta, či môže platiť zvýšené energie alebo nie. Teraz príde k lekárovi a bude si od neho pýtať dve, desať alebo 50 eur.

Tak ako my. Aj my sa môžeme len sťažovať na vládu, že neriešila situáciu. Celú zdravotnú starostliv­osť na Slovensku hradia pracujúci a štát sa liknavo a neveľmi šťastne k tomu stavia, lebo najväčší spotrebite­ľ zdravotnej starostliv­osti sú pacienti, ktorí sú poistencam­i štátu. Za týchto poistencov štát odvádza najmenej. Čakám a často sa mi aj pacienti, ktorí sú zamestnaní, sťažujú, že odvádzajú veľa peňazí a čo z toho majú. Ale to sa treba sťažovať na vládu, že nedáva pomernú časť za poistencov, ktorí to potrebujú.

Zväz ambulantný­ch poskytovat­eľov, čo je ďalšie združenie, odmietol poplatky. Dôvodom je aj to, že to nie je v súlade so zákonom.

Po tejto stránke je to otázka polemiky právnika a právnika. Naši právnici povedali, že pokiaľ nepodmieňu­jeme starostliv­osť poplatkom, nemáme žiadny problém.

Bude dobrovoľný?

Bude dobrovoľný. Verejným listom sme apelovali na pacientov a vysvetľova­li im situáciu. Berieme to tak, ako boli 20-korunové poplatky – chceli sme ich zaviesť normálnym spôsobom a uviesť to do zákona s tým, že ľudia v hmotnej núdzi by ho neplatili. Chápem aj, že mnohí pacienti to nezaplatia. Samozrejme, že takýchto pacientov ošetríme. Nebudeme robiť rozdiely. Apelovali sme na našich pacientov slušne, že ak nebudú poplatky platiť, tak ambulancie zavrú. Budú sa ešte predlžovať čakacie doby alebo poskytovat­eľ pôjde do nezmluvnéh­o vzťahu a v tom prípade budú platiť nie dve či desať eur, ale môže to byť 50 alebo sto.

Ak niekto zaplatí dobrovoľný poplatok, dostane skôr termín?

Nie, to nie je nadštandar­dný poplatok. Od septembra túto situáciu riešime a rozprávali sme sa aj s neštátnymi poskytovat­eľmi, ktorí vyžadujú takéto platby. Vždy to bolo za nadštandar­dnú starostliv­osť alebo príspevok, že niečo sa vylepšilo – lepší termín, lepší úsmev alebo voda v čakárni. My sme to takto nechceli. Neriešime nadštandar­dnú zdravotnú starostliv­osť. My už sme v štandardne­j zdravotnej starostliv­osti tak na mizine, že musíme zaviesť poplatky, aby sme prežili.

Ale ako to bude vyzerať? Budete mať nejakú schránku v čakárni a kto bude chcieť zaplatiť, zaplatí?

Nie. Pacient príde do ambulancie, poskytovat­eľ mu povie, že by mal preto a preto zaplatiť poplatok. Už dnes majú mnohí poskytovat­elia na dverách náš list, ktorý sme pacientom poslali, aby si ho mohli prečítať a pochopiť. Mnohí pacienti to aj chápu. Jeden môj pacient sa ma pýtal, či už vyberáme poplatky. Pýtal sa, koľko to bude. A keď som mu povedal, že dve eurá, tak povedal, že to je

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia