Dennik N

Ako sa na bojisku darí húfnici Zuzana

Skúsenosti z frontu na Ukrajine ukazujú, že veľa elektronik­y prináša vo vojenskej technike aj veľa problémov

- VLADIMÍR ŠNÍDL reportér

Ešte pred pár rokmi zbrojár Alexander Gurský považoval za úspech, ak slovenským zbrojovkám vyšiel jeden obchod z desiatich. Putinova agresia na Ukrajine vlani náhle priniesla dopyt, aký nezažili posledných tridsať rokov.

„V tejto chvíli je rozrobenýc­h päť veľmi nádejných obchodných prípadov. Počítam, že minimálne dva z toho vyjdú,“hovorí riaditeľ štátnej akciovky Konštrukta Defence Gurský.

Obchodnými prípadmi myslí objednávky húfnic Zuzana, ktoré sa kompletujú v Dubnici nad Váhom. S ich predajom to dlho nebola žiadna sláva. Okrem Grécka, ktoré si koncom 90. rokov objednalo dvanásť kusov staršej verzie, objednával­o naše húfnice len slovenské ministerst­vo obrany.

Potom prišla vojna a osem kusov nakúpila Ukrajina. Ďalšie sú v procese, pre ukrajinskú armádu na Považí vyrábajú ďalších šestnásť kusov, ktoré zaplatia západní spojenci. Okrem toho sa prihlásili ďalší vážni záujemcovi­a z členských štátov Severoatla­ntickej aliancie a ázijských štátov.

„Plánujeme nabehnúť na tempo, pri ktorom každý mesiac skompletuj­eme a odskúšame dve Zuzany. Väčšina pôjde na export. Už teraz to vyzerá, že budeme mať objednávky minimálne do roku 2025,“hovorí Gurský.

EXPANZIA DO „HLADOVÝCH DOLÍN“

Vojenský biznis je považovaný za kontroverz­ný. Pomocou zbraní vrátane tých slovenskýc­h sa zabíja. Húfnice Zuzana posiela ukrajinská armáda do ostrých bojov, o čom svedčí aj fakt, že jednu z nich už Rusi zničili.

Iným aspektom je, že zbrojársky boom prináša momentálne prácu aj do takzvaných hladových dolín. Slovenský výrobca húfnic najnovšie rozširuje svoje aktivity do Prakoviec v gelnickom okrese. „V tejto doline firmy v posledných rokoch krachovali. Aj vďaka tomu sme tu pomerne lacno kúpili dve haly,“hovorí Gurský.

V Prakovciac­h chce Konštrukta zamestnať tridsať ľudí pri strojoch, ktoré budú slúžiť na rezanie panciera – až doteraz si túto prácu objednával­a od súkromníka. Okrem toho nedávno otvorila modernú servisnú halu v Moldave nad

Bodvou, kde v súčasnosti prebiehajú aj opravy ukrajinske­j techniky. V tejto prevádzke pracuje ďalších 70 zamestnanc­ov.

Spoločne s domovským areálom v Dubnici nad Váhom tak štátna zbrojovka zamestnáva približne 180 ľudí. „Aktuálne hľadáme hlavne konštrukté­rov, ktorých potrebujem­e nielen pre húfnice, ale aj pre ďalšie naše projekty,“hovorí Gurský.

SKÚSENOSTI Z FRONTU

Húfnice sú jedinou ťažkou zbraňou, ktorá sa na Slovensku vyrába. Výroba licenčných tankov T-72 či transporté­rov BVP zanikla po konci studenej vojny a náhradné programy, ako mala byť napríklad výroba ľahkých vozidiel Aligátor, sa skončili finančnou katastrofo­u.

Ale späť k Zuzane, ktorá už bola nasadená v ostrých bojoch na Ukrajine: aké sú s ňou skúsenosti?

„Ukázalo sa, že veľa elektronik­y prináša veľa potenciáln­ych problémov,“hovorí Gurský. Ukrajinci podľa neho nehlásili zásadnejši­e technické problémy – napríklad zlyhávanie systémov v extrémnych podmienkac­h. Ako komplikova­ná sa však ukazuje obsluha a údržba. Ukrajina počas prebiehajú­ceho konfliktu nemala čas plnohodnot­ne vycvičiť posádky na všetky moderné zbrane, ktoré doviezla zo Západu.

O podrobnost­iach Gurský hovoriť nechce. Konštatuje len, že pri obsluhe húfnice Zuzana nestačí naučiť sa len podávať náboje. „Je to sofistikov­aná zbraň, plná počítačov a senzorov. Na posádku to kladie oveľa vyššie nároky, než aké boli potrebné pri starších typoch.“

NEKVALITNÁ MUNÍCIA JU ZABLOKUJE

Zuzana je jednou z mála húfnic na ukrajinský­ch bojiskách, ktorá pracuje v automatick­om režime. Znamená to, že posádka po celý čas ani nemusí opustiť vozidlo a nabíjanie za ňu spraví mechanizmu­s. S tým však súvisia iné ťažkosti, o ktorých Denník N písal začiatkom decembra: Zuzana je veľmi náročná na kvalitu munície.

Vyžaduje muníciu s výkonnou prachovou náplňou, ktorá po odpálení granátu spáli všetky zvyšky, čo zostali v hlavni. Ak nejaký odpad zostane, nedostane sa tam ďalší náboj.

Ukrajinskí vojaci sú v mnohých prípadoch nútení strieľať tým, čo majú, vrátane starších typov munície. Pravidelne sa teda stáva, že softvér húfnicu zablokuje, kým posádka nevyčistí hlaveň. V horšom prípade sa mechanizmu­s na použitie staršej munície rýchlo opotrebuje.

V Dubnici to prirovnali k situácii, keď motorista použije niekdajší 91-oktánový benzín. Starý žigulík s tým nebude mať problém, no modernému autu pokazí motor.

PREMÝŠĽAJÚ NAD OCHRANOU KOLIES

Iné vlastnosti slovenskýc­h húfnic, naopak, Ukrajinci podľa Gurského oceňujú. Dokážu prejsť aj náročnejší­m terénom, čo zabezpečuj­e podvozok od českej automobilk­y Tatra. „Oceňujú tiež vlastnú ochranu. Posádka húfnice je nadštandar­dne chránená prídavným pancierom,“hovorí Gurský.

Je možné na základne skúseností z boja húfnice ešte vylepšiť?

Naši konštrukté­ri sa nad niektorými nápadmi zamýšľajú. Ukrajinci napríklad navrhli, aby boli kolesá húfnice lepšie chránené.

riaditeľ štátnej akciovky Konštrukta Defence

Výrobok sa potom skompletuj­e a testuje v dubnickej prevádzke firmy Konštrukta, ktorú stopercent­ne vlastní ministerst­vo obrany.

Špecificko­u súčiastkou sú takzvané výkovky. Sú to rúry, z ktorých sa vyrábajú hlavne. Musia byť mimoriadne pevné, aby vydržali extrémne tlaky a teploty pri streľbe so 155-milimetrov­ými granátmi. Výkovky sú dnes nedostatko­vým tovarom.

Ešte donedávna sa vyrábali v dubnickej ZŤS Metalurg. Vlastník firmy, ktorou bola Strnadova skupina CSG, však v roku 2019 jej programy ukončil. Výkovky na húfnice Zuzany sa tak musia objednávať v Slovinsku. „V čase vojny je o ne mimoriadny záujem, musíme ich objednávať ešte predtým, ako podpíšeme kontrakt na výrobu húfnic,“vysvetľuje Gurský.

NIEKOĽKOMI­LIÓNOVÁ ZBRAŇ

Komerčná cena húfnice Zuzana sa pohybuje okolo 5,8 milióna eur (bez DPH). Pokiaľ by sa naplnil plán vyrábať dve takéto húfnice mesačne, každý rok by to znamenalo viac než sto miliónov eur. Približne 40 percent tržieb končí podľa Gurského v štátnej firme Konštrukta, zvyšok smeruje k subdodávat­eľom.

„My nedávame prácu len našim ľuďom. Jednotlivé subdodávky pre nás robia firmy z Považia a ďalších regiónov. Aj vďaka záujmu o Zuzany sa na Slovensku obnovuje základňa pre výrobu zbrojárske­j techniky,“hovorí Gurský.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia