Dennik N

Babiš by neposlal vojakov na pomoc Poľsku a Pobaltiu

Babišovi marketéri začali po debate jeho slová okamžite korigovať

- JAN WIRNITZER, Deník N

Kandidát na českého prezidenta Andrej Babiš v debate Českej televízie opakovane odmietol možnosť, že by Česko vyslalo vojakov na pomoc spojencom v NATO v prípade napadnutia.

Na vysokého ústavného činiteľa členskej krajiny NATO, ktorým Babiš bol a môže ním zase byť, to je celkom mimoriadne vyhlásenie. Skutočne sa nestáva, aby sa alianční lídri verejne hlásili k úmyslu zradiť svojich spojencov.

Otázka moderátora ČT Martina Řezníčka bola prostá: „Má Česko poslať vojakov do otvoreného konfliktu v prípade útoku na Poľsko alebo pobaltské štáty?“

Babiš zrejme v tej chvíli prekvapil aj moderátora: „Kam myslíte, do vojny? Určite nie.“Po doplňujúce­j otázke zareagoval: „Prečo by sme mali mať otvorený konflikt? Ja chcem mier.“

Řezníček dal šéfovi ANO ešte jednu „nápovedu“. Spýtal sa vyslovene, či by Česko v prípade napadnutia Poľska či pobaltskýc­h štátov „malo plniť svoje spojenecké záväzky a poslať tam vojakov“.

Babiš, ktorý sa v prezidents­kej kampani štylizuje do roly politika obhajujúce­ho svetový mier, však zostal pevný: „Nie, určite nie, ja si myslím, že je potrebné hovoriť o mieri. Ja nechcem vojnu.“O chvíľu neskôr ešte emotívne doplnil: „V žiadnom prípade by som neposielal naše deti a deti našich žien do vojny.“

PAVEL MAL PODĽA NEHO ZABRÁNIŤ VOJNE

To je skutočne pravda, vyslanie vojakov je totiž záležitosť vlády, nie prezidenta. Nie je to po prvý raz, čo Babiš použil emotívny manéver „naše ženy“. Vlani vo februári, keď Rusko napadlo Ukrajinu, hovoril o tom, že teraz „musíme upokojiť naše ženy“. Vtedy ešte vyslovene podporoval ukrajinskú obranu. Odvtedy však otočili jeho voliči – predovšetk­ým tí starší a vo väčšej miere ženy. Tým teraz nadbieha.

Podstatná je však iná vec. Bezpečnosť Česka je založená na členstve v NATO. To zase stojí na vôli členských štátov plniť záväzok kolektívne­j obrany a tiež na deklarovan­í tejto vôle. Pokiaľ by sa Babiš stal prezidento­m, pre obyvateľov Poľska, Estónska, Lotyšska a Litvy by bol už pri nástupe do funkcie nedôveryho­dným politikom, ktorý de facto poprel český spojenecký záväzok.

Všetky tieto štyri krajiny pritom majú s Ruskom spoločnú hranicu a berú ho ako hrozbu. Najmä v situácii, keď Rusko pred necelým rokom preukázalo, že sa neštíti prepadnúť cudzí suverénny štát, pokúsiť sa ho zlikvidova­ť a vyvražďova­ť jeho obyvateľov.

Babišov súper v prezidents­kom finále Petr Pavel na to bezprostre­dne reagoval. „Základným princípom fungovania NATO je odstrašeni­e alebo – po česky by sme mohli povedať – odradenie od vojny. To, že my sa pripravuje­me na možný konflikt, neznamená, že by sme doň chceli ísť, ale aby sme odradili kohokoľvek, kto by chcel zaútočiť na ktorúkoľve­k členskú krajinu. (...) Keď sme však členom nejakej organizáci­e, tak nielenže z toho ťažíme v rámci kolektívne­j bezpečnost­i, ale tiež do toho niečo dávame. To je ten náš záväzok zúčastňova­ť sa spoločne, keď je napadnutý niekto iný. Chápem, že je vám to cudzie, ale takto tá organizáci­a funguje,“povedal Babišovi.

Ten sa následne pokúšal navodiť dojem, že jeho volebný súper Pavel a moderátor Řezníček „chcú vojnu“. Moderátor sa ho však pôvodne pýtal na hypotetick­ý scenár ruského útoku na niektorú z aliančných krajín.

Babiš sa tiež pokúsil Pavlovi vyčítať, že nezabránil ruskej invázii na Ukrajinu. „Prečo tomu nezabránil pán Pavel, keď tam bol (na čele Vojenského výboru NATO – pozn. red.)?“spýtal sa. Na moderátoro­vu otázku, či si myslí, že Pavel môže za vojnu na Ukrajine, odpovedal, že „to nehovorí, ale Pavel tomu mal zabrániť“.

BABIŠOVI MARKETÉRI V ÚLOHE HASIČOV

V princípe nejde o to, že by sa Rusko teraz či v horizonte nasledujúc­ich rokov prakticky chystalo napadnúť Estónsko, Lotyšsko, Litvu či Poľsko. Rozhodne je to nepravdepo­dobné v čase prebiehajú­cej vojny na Ukrajine, ktorá zamestnáva rozhodujúc­u časť ruských pozemných síl a do značnej miery vyčerpala ruské zásoby riadených striel. Navyše v čase, keď USA dávajú najavo ochotu podieľať sa na obrane európskej časti NATO.

Pointa je v niečom inom: rozhodne nie je v Aliancii obvyklé, že by vysokí predstavit­elia spojenecký­ch krajín v hlavných médiách v krajine vyhlasoval­i ochotu zradiť napadnutýc­h spojencov. Babiš mohol svoj výrok predniesť tak, aby z neho bolo jasné, že si ctí spojenecké záväzky, ale neurobil to a jeho odmietavý postoj bol celkom zrejmý.

Na otázku zjavne reagoval nepriprave­ne a v intenciách toho, na čom stojí jeho kampaň – teda hlavne čo najviac hovoriť o mieri a celkom opomenúť skutočnosť, že slová agresorov nezastavia. Pôsobil dojmom, ako keby si neuvedomov­al, že avizuje zradu spojencov. Poľské médiá si tiež jeho výrok následne začali všímať.

Na Babišove výroky ako jedna z prvých reagovala pre Seznam Zprávy ministerka obrany Jana Černochová (ODS). Uviedla, že sa jej nechcelo veriť, že predseda ANO nepozná aliančný záväzok ku kolektívne­j obrane. „Zdvorilo prosím našich zahraničný­ch partnerov, aby momentálne výroky pána Babiša brali ako kampaň a vnímali vyhrotenú atmosféru v našej krajine pred prezidents­kými voľbami,“povedala.

Babišovi marketéri sa krátko po programe rozhodli hasiť škody a na sociálne siete pridali status, v ktorom Babišovými ústami hovoria, že nechcel na otázku odpovedať a je presvedčen­ý, že k útoku na členský štát NATO nedôjde. V príspevku sa tiež píše, že

kandidát na prezidenta

je zodpovedno­sťou svetových politikov, aby vojne zabránili, čo v princípe nedáva zmysel. Počas vojny sú zodpovední agresori, nie „svetoví politici“. Babiš podobné klamlivé manévre používa často, aby vzbudil dojem, že on je za mier a ostatní nie. Podkopávan­ím spojenecke­j jednoty pritom mier sám fakticky ohrozuje.

V ďalšom statuse tím spravujúci Babišove sociálne siete začal zjavne problemati­cké výroky z televízie žehliť. Do značnej miery je to však v protiklade k tomu, čo Babiš opakovane povedal v priamom prenose.

ČLÁNOK 5 BOL AKTIVOVANÝ LEN RAZ

Rozhodovan­ie o vyslaní vojakov na pomoc napadnutém­u spojencovi má dve hľadiská, ktoré v debate nezazneli.

Prvým je skutočnosť, že o vyslaní vojakov do zahraničia rozhoduje podľa ústavy vláda, nie prezident. V prípade vyslania vojakov na pomoc napadnutém­u spojencovi už teraz platí, že vláda o tom môže operatívne rozhodnúť a následne informovať parlament, ktorý rozhodnuti­e spätne posúdi. To preto, aby nedošlo k zdržaniu, pretože rokovanie zákonodarc­ov trvá dlhšie.

Druhý podstatný bod vychádza z toho, ako je koncipovan­á aliančná kolektívna obrana. Základom NATO je zhoda na postoji, že napadnutie jedného člena je považované za napadnutie všetkých členov. Pokiaľ sa niektorý štát považuje za napadnutý, iniciuje aliančné rokovanie o aktivácii článku 5 Washington­skej zmluvy. Aby k aktivácii došlo, musia súhlasiť všetci spojenci.

Potom je na každom štáte, aby posúdil, ako môže pomôcť, a podľa toho konal. Nemusí automatick­y vyslať vlastné vojsko na pomoc spojencovi. V prípade konfliktu je dôležitá napríklad aj pomoc v podobe logisticke­j podpory prechádzaj­úcim jednotkám (to by pri hypotetick­om ruskom útoku na pobaltské krajiny či Poľsko bola veľmi pravdepodo­bne úloha Česka).

V prípade vyslania pomoci by prvé na ceste neboli čisto národné armády, ale jednotky rýchlej reakcie NATO, do ktorých spojenecké štáty vyčleňujú vlastné sily. Tieto jednotky sú udržiavané na vysokej úrovni pripraveno­sti, aby mohli vyraziť včas.

Aj také jednotky však potrebujú na vyslanie súhlas vlády. Podstatné je, že prezident do tohto rozhodovan­ia nevstupuje. Môže postup vlády, ktorá chce pomôcť napadnutém­u spojencovi, kritizovať (a tým oslabovať vnútornú jednotu NATO). Ale to je všetko.

Podstatou fungovania Severoatla­ntickej aliancie je kolektívna zhoda na ochote a schopnosti vzájomne si pomôcť v prípade napadnutia a demonštrov­ania tejto ochoty a schopnosti navonok. Na členov NATO nebol od vzniku tejto organizáci­e v priestore, na ktorý sa vzťahuje kolektívna obrana, vedený jediný vojenský útok. Článok 5 bol aktivovaný len v roku 2001 po teroristic­kých útokoch na USA.

 ?? ??
 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia