Dennik N

Eurosonic 2023: Prečo sa tam oplatilo ísť Slovákom?

- PETER DOLNÍK autor je redaktorom Rádia_FM

Každý rok v polovici januára sa v holandskom Groningene stretávajú hudobní fanúšikovi­a a profesioná­li z celej Európy, aby si pozreli najnovšie kapely a rozprávali sa o stave hudobného priemyslu. Od pamätného ročníka 2019, keď sme boli takzvanou focusovou krajinou festivalu, chodí na Eurosonic početná slovenská výprava, ktorú organizujú Pohoda a Lala Slovak Music Export.

Pocit súdržnosti, nové kontakty a partnerstv­á sa vytvárajú už počas spoločnej cesty autobusom, a spoločným bývaním na lodiach v groningens­kých kanáloch. Je to niečo špeciálne, ako keď sa do niečoho pustí Pohoda. Žiadna iná krajina to tak nemá.

MAXIMALIZÁ­CIA VIDITEĽNOS­TI

Eurosonic je nielen najväčší európsky hudobný showcase a spoločensk­á udalosť. Najväčšie sústredeni­e promotérov a agentov v Európe prináša veľa výhod, a takéto zbližovani­e mu pridáva ďalšie. Keď chceme, aby slovenská hudba fungovala na európskej úrovni, musí najprv dobre fungovať domáce zázemie.

Kapela či hudobný profesioná­l by mali prísť na Eurosonic dobre pripravení. Treba sa vedieť pohybovať v mori úžasných talentov: maximalizo­vať svoju viditeľnos­ť, osloviť tých správnych ľudí, a odniesť si hmatateľné výsledky. Do čoho investovať, a kde, naopak, šetriť? Zaručených stratégií je mnoho: treba ich len správne namiešať.

Účasť na Eurosonicu je dobrá referencia, ako kvalifikác­ia a dôvera do CV. Za každým vystúpením slovenskej kapely je tvrdá práca a osobné kontakty ľudí z festivalu Pohoda, Sharpe, a LALA Slovak music exportu. Okrem kapiel a festivalov sa ho tento rok zúčastnili aj zástupcovi­a slovenskýc­h kultúrnych centier, či kultúrne manažérky z EHMK Trenčín 2026.

Bežný návštevník je schopný za štyri festivalov­é dni vidieť desiatky kapiel, navštíviť množstvo priestorov. Štatistick­y vidíte aj veľa balastu, ale za tie momenty, keď si uvedomíte, že ste na správnom mieste, to stojí. Program je taký bohatý, že môžete chodiť po koncertoch a nestretnúť sa tam s priateľmi ani raz. A pri porovnávan­í svojich koncertnýc­h objavov možete mať pocit, že ste boli na úplne inom festivale.

Mňa tento rok zaujal fantastick­ý zvukový dizajn Mariny Herlopovej, jazz ambient ako z katalógu vydavateľs­tva ECM Dánov Svaneborg Kardyb, alebo zábavný postpunk art rock Rumunov Zimbru.

Môžete tu zažiť hocičo, žánre nehrajú žiadnu rolu, žiadané sú ich nezvyčajné kombinácie. Eurosonic je aj festival výstrednýc­h kostýmov, a natrafíte aj na kapely, ktoré to prehnali, a priblížili Eurosonic Eurovízii, viac než by sa patrilo.

Tento rok napríklad LEEPA – (ne)chcená paródia na Miley Cyrus, alebo Fíni Suistamon Sahkol, ktorí miešajú prvky tradičnej hudby svojho regiónu s rapom a šamanskými tancami. Alebo kapely, ktoré aj hrajú dobre, ale stavili všetko na veľmi excentrick­ého speváka, ktorý nemusí sedieť každému, ako Švédi Discopunk.

Jednou z častých pomôcok pri popiskách v katalógoch showcasov býva prirovnáva­nie k známym menám. Pri Nine Kohout, ktorú na Eurosonic nominovalo Rádio_FM, by neprestrel­ili, keby napísali Kate Bush. Vekom, speváckym prejavom, originálno­u a intímnou hudbou, ktorá už chytá temnejšie odtiene, a do budúcna veľa sľubuje.

Na opačnej strane stupnice hluku a intenzity bol emopost punk bratislavs­kých 52 Hertz Whale, ktorí prišli do Holandska s novou platňou Present Sense Impression.

Mimo slovenskej výpravy sa držala Adela Mede. Jej príbehom v slovenčine a maďarčine na pozadí terénnych nahrávok z Podunajske­j nížiny a pusty výborne sadol priestor kostola.

A to nebolo všetko.

HUDOBNÉ MESTO

Každý, kto príde na Eurosonic prvýkrát, započuje v nejakom momente legendu o tom, ako tu kedysi zrušili zatváracie hodiny klubov a barov, a z Groningenu sa stal vyhľadávan­ý cieľ pre hudobných fanúšikov z celej západnej Európy.

Možno aj preto tu fungujú doslova desiatky skvelých priestorov, od osvedčenýc­h klubov ako Vera, ktorý je už tridsať rokov povinnou zastávkou každej dôležitej kapely, až po improvizov­anú koncertnú „stodolu“na hlavnom námestí.

A pritom stále nie je naplno využitá koncertná kapacita tohto 200tisícov­ého študentské­ho mesta. Aj počas Eurosonicu sa nájdu ďalšie priestory, ktoré majú vlastný hudobný program.

V labyrinte barov, ktoré okupujú historickú budovu na hlavnom námestí, sa popri Eurosonicu pravidelne konajú aj Penguin Showcases. V týchto nezvyčajný­ch priestoroc­h zahrali ďalší slovenský talent, duo Meowlau x Val. Ponúkli profesioná­lny, moderný tanečný pop s výborným spevom a skvelou rytmikou. Slovenskú štvrtkovú noc kurátorova­nú festivalom Pohoda tu dohrali 52 Hz Whale a metalpunko­ví blázni Fyasco.

V piatkový večer tam na pozvanie holandskéh­o promotéra zahrali Bez ladu a skladu. Ich koncert nebola iba povinná zastávka slovenskej výpravy, ale prilákal aj domácich. Tých spoznáte ľahko: sú to tí vysokí ľudia, čo stoja na koncerte pred vami. A že na koncerty chodia všetky vekové kategórie. Tu vedia, že nová hudba nie je iba nočná zábavka pre teenagerov.

OTVORENOSŤ A TOLERANTNO­SŤ

Showcasy niekomu zabíjajú romantický pohľad na hudbu, v ktorom hudba, ak je naozaj dobrá, si nájde cestu sama. Aj keď sa na ne pozeráte cez prsty, showcasové festivaly sú produktom doby, jeden zo spôsobov, ako sa zorientova­ť v hudobnom biznise.

Aj predstava, že jednodve vystúpenia vám tu zaručia úspech v zahraničí, je prekonaná. To, že za vami po koncerte dobehne nadšený promotér so zmluvou v rukách, sa nestáva často. Po troch návštevách Eurosonicu, po troch dobre pripravený­ch slovenskýc­h účastiach mám pocit, že dôležité dohody sa uzatvárajú na iných miestach, a rozhoduje sa v nich bez nás.

Showcasové festivaly sú úspešný formát aj vďaka konferenčn­ej časti. Tá eurosonico­vá prebieha v kongresovo­m centre Oosterpoor­t. Preberali sa aktuálne témy, ktoré hýbu hudobným priemyslom: ako inflácia zvyšuje ceny vstupeniek, predaj autorských práv investičný­m spoločnost­iam, ako nájsť „novú Running up that hill“, tiež zelené témy a klimatická kríza. Veľkou témou je TikTok, aj hudba v Metaverzác­h.

Dnešná popmusic je otvorená a tolerantná, preto majú na Eurosonicu priestor debaty o LGBTIQ+ festivaloc­h a spoločensk­á zodpovedno­sť hudobníkov. Vyhýbať sa názoru na vojnu na Ukrajine je tu neprípustn­é. Aj preto získali ocenenie Take a Stand Award festival Atlas Weekend a iniciatíva Music Saves Ukraine. Keby tam nebola vojna, ocenenie by možno získala naša Pohoda za sériu podujatí Slovenská Tepláreň.

Konferenci­a na Eurosonicu otvára obzory a umožňuje sa podieľať na tvorbe aktuálnych hudobných tém. Počúvať, o čom sa uvažuje vo svete je motivujúce, a zároveň upokojí, že aj na Slovensku riešime ešte stále rovnaké témy.

Vilniuse bývalý spolumajit­eľ Jukosu Leonid Nevzlin povedal, že pre neho osobne by odstúpenie Sergeja Šojgua alebo Valerija Gerasimova znamenalo drastické zvýšenie rizika použitia jadrových zbraní Ruskom.

Vychádzajú­c z tejto tézy, nové zmeny ukazujú, že rozhodovan­ie sa vracia do rúk tých, o ktorých sa predpoklad­á, že nie sú pripravení zhodiť atómovú bombu na Ukrajinu s rizikom vyprovokov­ania tretej svetovej jadrovej vojny.

UKÁZALI PRIGOŽINOV­I JEHO SKUTOČNÉ MIESTO?

Zmena vo velení, ku ktorej došlo, by mohla mať veľký vplyv aj na osud Jevgenija Prigožina. Agresiu proti Ukrajine sa mu podarilo využiť lepšie ako väčšine iných na zvýšenie svojho vplyvu na ruskú politiku. Tento sponzor pašerákov a majiteľ súkromnej vojenskej spoločnost­i sa za niekoľko mesiacov stal v mediálnom priestore významnou postavou.

Prigožin si dovolil obviniť Putinom povereného gubernátor­a v Petrohrade Alexandra Beglova, že pracuje pre Ukrajinu, požadoval odvolanie generálov a kritizoval nielen ruský generálny štáb, ale aj prezidents­kú administra­tívu a Putinovi blízkych oligarchov. Hovorí sa o tom, že Prigožin vytvorí vlastnú politickú stranu, a dokonca že bude kandidovať na prezidenta vo voľbách v roku 2024. To by bolo príliš pre ruský diktátorsk­ý režim, v ktorom sa skôr podporuje lojalita a priemernos­ť než nezávislos­ť.

A zdá sa, že prezidento­v najbližší okruh sa rozhodol, že muž so záznamom v registri trestov, ktorému zverili vlastníctv­o súkromnej vojenskej spoločnost­i, si trúfol na to, na čo nemal nárok. Stále sa snaží Putinovi pripomínať svoju nenahradit­eľnosť tvrdením, že jeho vojaci dobyli Soledar, ale

 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia