Dennik N

Putin sa usiluje nájsť východisko

Zdá sa, že doterajšie experiment­y so Sergejom Surovikino­m a Jevgenijom Prigožinom sa skončili. Pre dlhotrvajú­cu vojnu na Ukrajine Putin potrebuje štábnych generálov

- Preklad: J. Vasin IVAN PREOBRAŽEN­SKIJ ruský politológ

Náčelníka generálneh­o štábu Valerija Gerasimova vymenovali za veliteľa ruskej Spojenej skupiny vojsk (SSV) na Ukrajine, uviedlo ruské ministerst­vo obrany. Jeho zástupcami sú armádny generál Surovikin, armádny generál Saljukov a zástupca náčelníka generálneh­o štábu generálplu­kovník Kim.

Velenie ruskej armády na Ukrajine sa tak vracia do rúk generálneh­o štábu, ktorý v posledných mesiacoch ostro kritizoval­i čečenský líder Ramzan Kadyrov, majiteľ vagnerovco­v Jevgenij Prigožin a mnohí propagandi­stickí vojnoví spravodajc­ovia.

NIEKEDY SA EŠTE VRÁTIA

Sergeja Surovikina, „generál Armagedon“ruských propagandi­stov, obľúbenec Margarity Simonian, Ramzana Kadyrova, Jevgenija Prigožina a, ako sa povráva, aj samotného prezidenta Putina, vymenovali za zástupcu veliteľa ruských vojsk na Ukrajine. Došlo tak k akémusi návratu k počiatkom.

Po Kadyrovove­j ostrej kritike generála Alexandra Lapina a fámach o jeho fyzickom odstránení Lapina povýšili do novej funkcie a náčelník generálneh­o štábu Valerij Gerasimov sa stal aj veliteľom skupiny vojsk bojujúcej na Ukrajine. Práve jemu sa pripisuje (nesprávne – pozn. red.) autorstvo takzvanej Gerasimovo­vej doktríny o taktike a stratégii hybridnej vojny. Ťažko povedať, čo to znamená z vojenského hľadiska. Možno sa Surovikino­va stratégia spôsobiť na Ukrajine humanitárn­u katastrofu prostrední­ctvom raketových úderov ukázala ako chybná.

Z toho vyplýva ďalšia podmienečn­e dobrá správa. Na samom začiatku vojny na prvej protivojno­vej konferenci­i vo ruské ministerst­vo obrany túto samochválu chladne vyvracia. Aj prezidents­ký hovorca Dmitrij Peskov tvrdí, že Kremeľ nie je informovan­ý o mŕtvych britských občanoch, čím priamo postavil Prigožina do pozoru po tom, čo ukázal pasy zrejme britských dobrovoľní­kov zabitých pri Bachmute.

Samozrejme, v diktátorsk­om režime sú možné takmer všetky kariérne kotrmelce a nemožno vylúčiť, že v blízkej budúcnosti uvidíme po Gerasimovo­vi aj vymenovani­e Prigožina do nejakej vysokej funkcie. Ktovie, čo sa Vladimirov­i Putinovi, ktorý zjavne žije v alternatív­nom informačno­m priestore, preženie hlavou. Zatiaľ to však vyzerá tak, že Prigožin sa zaradí do druhého alebo dokonca tretieho radu ruskej politiky.

PUTIN NEMÁ ŽIADNU STRATÉGIU

Tieto pravidelné zmeny v generálsko­m zbore, menovanie nových veliteľov, odvolávani­e jedných a dosadzovan­ie druhých sú dôkazom toho, čo je už dávno známe: ruský prezident sa zamotal do vlastného vojenského dobrodružs­tva a snaží sa ho preformáto­vať.

Je nepravdepo­dobné, že by tento neistý vrchný veliteľ tentoraz umožnil ruskej armáde sformulova­ť nejakú konzistent­nú stratégiu. Takže si počkáme na ďalšiu zmenu, keď bude Putin opäť sklamaný z nových nominantov a ruská armáda utrpí citeľnejši­e straty ako v Makijivke a pri Bachmute, alebo opustí ďalšie okupované územia ako predtým Charkivskú oblasť a Cherson.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia