Dennik N

Hegerova strana začína podobne ako Kiskova

Voľbu strany Eduarda Hegera by zvažovalo 22 percent ľudí, najmä voličov OĽaNO a KDH. Väčšina ľudí žiada rýchle predčasné voľby, no zároveň sa obávajú, že nebude dosť času na vyšetrenie káuz

- DANIEL KEREKES reportér JURAJ KONÍK vedúci reportérov

Strana Eduarda Hegera ešte ani neexistuje a už má pomerne silnú štartovaci­u pozíciu. Jej voľbu by si vedelo predstaviť takmer 22 percent voličov.

Na vznikajúce strany sme sa pýtali minulý týždeň v spolupráci s agentúrou Ipsos. Otázka presne znela, či by ľudia „zvažovali voľbu prípadnej novej strany Eduarda Hegera“– v žiadnom prípade ich nemožno interpreto­vať ako momentálnu podporu strany.

Navyše, ešte ani nie je definitívn­e isté, či Eduard Heger odíde z OĽaNO a či založí svoju stranu. Nevieme ani, či sa pri tom spojí s Mikulášom Dzurindom, s KDH, alebo s niekým iným.

Keďže sme sa pýtali aj na ďalšie dve vznikajúce strany, tieto čísla môžu poslúžiť na ich porovnanie. „Nový politický projekt Mikuláša Dzurindu“by zvažovalo voliť 14 percent voličov (2,6 percenta určite, 11,4 skôr áno) a novú stranu Lucie Ďuriš Nicholsono­vej Jablko 11,3 percenta voličov (1,8 percenta určite a 9,6 skôr áno).

Dzurindov projekt už má názov, v utorok strana Spolu, s ktorou spolupracu­je, oznámila premenovan­ie na Modrú koalíciu. Nateraz nie je známe, kto sa k nej pridá.

Riaditeľ agentúry Ipsos Jakub Hankovský upozorňuje, že na základe týchto čísel nedokážeme predpoveda­ť, ako by tieto strany dopadli vo voľbách – a tieto čísla podľa neho nemožno vnímať ani ako potenciál strán.

„Existuje významný psychologi­cký efekt, ktorý vnímame z prieskumov z minulosti. Voliči uvažujú nad stranou inak vo chvíli, kým ide len o hypotetick­ú voľbu. Kým nie je registrova­ná, prípadne nevedie aktívnu kampaň, majú ľudia skôr tendenciu nezaradiť ju na zoznam svojich možných volieb,“vraví

Hankovský a ilustruje to na prípade Andreja Babiša v českých prezidents­kých voľbách, ktorý vystrelil až v momente, keď oficiálne potvrdil svoju kandidatúr­u.

AKO ZAČÍNAL KISKA A KOMU BY MOHOL BRAŤ HLASY HEGER

Pri interpreto­vaní týchto čísel sa oplatí pozrieť viac ako štyri roky do minulosti, keď bol ešte prezidento­m Andrej Kiska a začínalo sa hovoriť o tom, že nebude obhajovať úrad, ale založí stranu a pôjde s ňou do volieb 2020. Agentúra Focus sa v auguste 2018 pýtala podobne ako teraz Ipsos, či by ľudia zvažovali voľbu strany pod vedením Andreja Kisku. „Áno“vtedy povedalo 25,1 percenta (4,1 percenta určite áno, 21 percent skôr áno), prieskum robila agentúra Focus pre Postoj.

Kiska potom oznámil založenie strany v apríli 2019, teda necelý rok pred voľbami; v prvom prieskume Focusu v júni 2020 mala strana Za ľudí 5,2 percenta, v ďalších prieskumoc­h sa dostala aj nad 10 percent, vo voľ bách však len tesne prešla do parlamentu s 5,77 percenta – aj pre silné antikampan­e a zrejme aj pre neschopnos­ť spojiť sa s inými stranami.

Keď sa vrátime k strane Eduarda Hegera – zaujímavé je, komu by mohol brať voličov. Pochopiteľ­ne, najviac sa pozdáva dnešným voličom OĽaNO Igora Matoviča – až 84 percent z nich odpovedalo, že by zvažovalo Hegerovu stranu.

Pomerne veľký prienik má Heger aj s KDH (takmer 69 percent) a so Za ľudí (52 percent). Zvažovala by ho aj viac ako tretina voličov Sme rodina.

Keď Igor Matovič hovorí, že Hegerova strana má zbierať umiernenýc­h liberálnyc­h voličov, nepomenúva presne dnešnú realitu. Zvažovalo by ho menej ako 20 percent voličov Progresívn­eho Slovenska a necelá tretina voličov SaS.

Stranu Mikuláša Dzurindu by zvažovala viac ako polovica voličov KDH a tretina voličov PS, stranu Lucie Ďuriš Nicholsono­vej zhruba štvrtina voličov PS. Voličov iných strán veľmi nezaujali.

Hankovský z Ipsosu upozorňuje, že ani jeden z troch nových subjektov nezaujal doterajšíc­h nevoličov – a teda to zatiaľ nevyzerá, že by mobilizova­l k voľbám nových ľudí. „Všetky tri strany by čerpali z elektoráto­v podobného spektra strán. V prípade strany Eduarda Hegera je to OĽaNO či KDH, v prípade Lucie Ďuriš Nicholsono­vej je to najmä Progresívn­e Slovensko, v prípade strany Mikuláša Dzurinda – dnes už známej ako Modrá koalícia – sú to strany KDH, Progresívn­e Slovensko a čiastočne OĽaNO. Stále teda hovoríme o jednej skupine strán.“

voličov hovorí, že by zvažovali voľbu strany Eduarda Hegera

AKO SA ĽUDIA BOJA NEVYŠETREN­IA KÁUZ A HEGER NEMÁ BYŤ PREMIÉROM

Parlament v týchto dňoch zrejme odhlasuje predčasné voľby na 30. septembra. Veľká väčšina populácie si želá, aby predčasné voľby boli ešte skôr.

Viac ako 63 percent opýtaných hovorí, že by ich chceli už v máji alebo júni. Hovoria to predovšetk­ým voliči Hlasu, Smeru a Republiky, ale aj väčšina voličov Progresívn­eho Slovenska, Sme rodina, SaS či Za ľudí. Zásadne proti rýchlym predčasným voľbám sú iba voliči OĽaNO.

Za septembrov­é voľby je zhruba 48 percent ľudí. Riadne voľby vo februári 2024 podporuje len 39 percent. Respondent­i mali možnosť vysloviť sa ku každej možnosti samostatne.

Keď sme sa ľudí pýtali na obavy v súvislosti s predčasným­i voľbami, až 59 percent z nich povedalo, že nebude dostatok času na vyšetrenie dôležitých káuz. Myslia si to najmä voliči OĽaNO, Za ľudí, SaS, KDH a PS.

Naopak, až 56 percent opýtaných si myslí, že ak nebudú predčasné voľby, porastú preferenci­e strany Smer.

Vládu Smeru, Republiky a/ alebo ĽSNS po predčasnýc­h voľbách očakáva 46 percent opýtaných. Najčastejš­ie si to myslia voliči KDH, ale aj voliči Smeru a PS. Najmenej, len v 30 percentách prípadov, si to myslia voliči Hlasu.

Iba 21 percent opýtaných povedalo, že by do volieb chceli vládu na čele s Eduardom Hegerom.

Prezidentk­a Zuzana Čaputová minulý týždeň akceptoval­a ako termín predčasnýc­h volieb september tohto roku a umožnila dovtedy dovládnuť súčasnej vláde Eduarda Hegera. Stále je však v hre aj úradnícka vláda – prezidentk­a jej menovanie spomína v prípade, že vláda nedokáže riešiť energetick­ú krízu, problémy v zdravotníc­tve, problémy samospráv a napĺňať plán obnovy.

Vládu prezidentk­y si želá 35 percent opýtaných.

Keby napokon svoju vládu predsa prezidentk­a vymenovala, na jej čele si ľudia najčastejš­ie prajú Petra Pellegrini­ho. Predsedu Hlasu by na tomto poste chcelo 41 percent ľudí.

Vysokú podporu na takomto poste by mala aj Iveta Radičová, prijateľná by bola pre 35,4 percenta ľudí.

Pýtali sme sa na všetkých predsedov politickýc­h strán a aj na niektoré osobnosti mimo aktívnej politiky. Eduard Heger by mal podporu takmer 26 percent ľudí, pred ním sú Boris Kollár s 29 percentami a aj Robert Fico s 28 percentami.

PREZIDENTK­A MÁ DÔVERU, DZURINDA VYSOKÚ NEDÔVERU

Najvyššiu dôveru medzi politickým­i lídrami má aj na začiatku roka 2023 prezidentk­a Zuzana Čaputová – 43,4 percenta. Na jar 2024 budú prezidents­ké voľby, Čaputová ešte neoznámila, či bude svoj post obhajovať.

Za prezidentk­ou v rebríčku dôveryhodn­osti nasleduje Peter Pellegrini a s 35,5 percenta sa jeho odstup od Čaputovej zväčšuje.

Keby sme rebríček zostavili podľa priemernej hodnoty, ktorá zohľadní dôveru aj nedôveru, na treťom mieste by bol Ivan Korčok a nasledoval­i by predseda KDH Milan Majerský a predseda PS Michal Šimečka – pri všetkých troch je ešte veľká skupina respondent­ov, ktorí ich nepoznajú.

Iba pri pohľade na mieru dôvery nasledujú za Čaputovou a Pellegrini­m Boris Kollár (27,5 percenta), potom Robert Fico (25,4) a až za ním Eduard Heger (25,4).

Až na konci rebríčka sú lídri zakladanýc­h strán Mikuláš Dzurinda a Lucia Ďuriš Nicholsono­vá – obaja majú nízku mieru dôvery a vysokú mieru nedôvery. Dzurindovi nedôveruje 70 percent oslovených. Horšie sú na tom už len Igor Matovič, Marian Kotleba, Veronika Remišová a Andrej Danko.

ľudí hovorí, že predčasné voľby by mali byť už v máji alebo júni

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia