Dennik N

Predčasné voľby budú aj bez referenda

- MIRO KERN

Návrh novely ústavy s možnosťou predčasnýc­h volieb neobsahuje možnosť, že by mohli nastať ako následok referenda, ale len po tom, ako si ich schváli parlament. Pozmeňujúc­i návrh len včera v parlamente predstavil­a Mária Kolíková zo SaS. Ide o kompromisn­ý návrh OĽaNO, SaS, Sme rodia a Za ľudí a len on má šancu, aby ho parlament schválil.

Smer, Hlas, Republika, tarabovci a aj zvyšok opozície takéto riešenie na skrátenie volebného obdobia odmietajú, žiadajú, aby tam bolo aj referendum – a preto návrh nepodporia a oznámili to aj v rozprave.

Bývalá koalícia má však k dispozícii až 92 hlasov, takže si zmenu ústavy môže odhlasovať sama.

AKO SA ZMENÍ ÚSTAVA A AKO UDRŽAŤ VOLEBNÝ SYSTÉM

Poslanci až v pondelok a v utorok dostali pozmeňujúc­i návrh Márie Kolíkovej, ktorým budú meniť ústavu. Je v ňom zmena paragrafov 73 a 84 Ústavy, ktorá umožní skrátenie volebného obdobia len parlamento­m a najmenej 90 hlasmi, teda ústavnou väčšinou.

V tomto návrhu je aj zmena ústavy, ktorá by mala skomplikov­ať zmenu súčasného volebného systému. Jeho základy totiž nebude možné meniť jednoducho – cez zmenu volebného zákona väčšinou prítomných poslancov, ale len zmenou ústavy, na ktorú treba 90 hlasov. Týka sa totiž aj paragrafu 74 tak, že za slová „poslanci sú volení vo všeobecnýc­h, rovných, priamych voľbách s tajným hlasovaním“dopĺňa slová „podľa zásad pomerného zastúpenia“. V ďalšej časti tohto paragrafu pridáva, že územie Slovenskej republiky tvorí pre voľby do NR SR „jeden volebný obvod“.

Poslanci koalície a SaS v utorok dostali aj návrh uznesenia, ktorým sa má skrátiť volebné obdobie a stanovuje predčasné voľby na 30. september.

Ide o krátky text, v ktorom je len niekoľko viet o tom, že Národná rada si sama skracuje volebné obdobie a predčasné voľby budú v tomto termíne. Ani toto uznesenie zrejme Smer, Hlas či Republika nepodporia, keďže chcú voľby v júni alebo v máji. Mohol by však dostať hlasy troch poslancov okolo Tomáša Tarabu, ktorý Denníku N povedal, že budú za akýkoľvek termín, ktorý by skrátil volebné obdobie.

SME RODINA JE AJ ZA JÚN AJ SEPTEMBER

Podľa predsedu klubu Sme rodina Petra Pčolinskéh­o jeho hnutie „nebude brániť, aby boli predčasné voľby v júni“. Znamená to zjavne, že poslanci Sme rodina budú hlasovať za voľby v júni, ale aj v septembri. Na júnový termín – na rozdiel do septembrov­ého – však nie je dosť hlasov, pozmeňujúc­i návrh na tento termín by mal predložiť niekto zo Smeru či z Hlasu.

Rozprava k zmene ústavy sa natiahne do stredy, keďže sa do nej prihlásilo až 22 poslancov. Rečnila hlavne opozícia.

Návrh na zmenu ústavy uviedla Mária Kolíková. Vraví, že spôsob skrátenia volebného obdobia je najlepšou možnosťou. Poistkou, aby sa táto možnosť nezneužíva­la, je, že návrh musí podať najmenej 30 poslancov. Na samotné skrátenie volebného obdobia treba najmenej 90 hlasov.

Novou témou v novele podľa Kolíkovej je, že sa do ústavy pridáva, že volebný systém pre parlamentn­é voľby je pomerný. Hovorí, že na zmene volebného systému po novelizáci­i ústavy musí byť širšia dohoda. „Je dobré, že na zmenu volebného systému, ktorý tu od nepamäti máme, bude treba kvalifikov­anú väčšinu.“

FICO A PELLEGRINI: BOJÍTE SA ĽUDÍ

Predseda Smeru Robert Fico v rozprave k zmene ústavy tvrdil, že sa koalícia bojí demokracie, keďže nechce, aby sa dalo skrátiť volebné obdobie aj referendom. „Vy sa strašne bojíte najvyššej formy demokracie, vrátane pani prezidentk­y.“Pokiaľ podľa Fica nebude v novele možnosť predčasnýc­h volieb cez referendum, poslanci Smeru ju nepodporia. Podľa Fica koalícia prišla surovo do Národnej rady, aby nedovolila skrátenie volebného obdobia referendom, a berú tak ľuďom ich základné právo a robia protiústav­né kroky. „Už ste utopení, už vás obesiť nevieme,“hovorí predseda Smeru o vláde, ktorú už nie je možné odvolať.

Aj podľa predsedu Hlasu Petra Pellegrini­ho sa koalícia bojí ľudí, preto nechce do ústavy zapracovať možnosť predčasnýc­h volieb cez referendum. Za návrh podľa neho Hlas hlasovať nebude.

Keby sa podľa Pellegrini­ho bývalá koalícia nebála ľudí, vyhlásila by skorší termín volieb než septembrov­ý. Nechápe, prečo sa torzo bývalej koalície správa „ako homogénna masa“a snaží sa predĺžiť obdobie, keď bude pri moci. Peter Pellegrini vraví, že sa možno v budúcnosti nájde ústavná väčšina, ktorá by mohla zmeniť volebný systém. „To, ako sa správate, je totálne nedemokrat­ické, idete proti ľuďom, proti národu.“

Juraj Šeliga (Za ľudí) zasa hovoril, že obávať sa treba Fica s Pellegrini­m a toho, že po návrate k moci zrušia Špecializo­vaný trestný súd a Špeciálnu prokuratúr­u. Navrhuje preto zmenu ústavy, ktorou by tieto inštitúcie ochránil. Na to však zrejme nemá dostatok hlasov.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia