Dennik N

Srbov nahnevali verbujúci vagnerovci

- TOMÁŠ VASILKO

Stevan Milošević je Srb, ktorý šesť rokov pôsobil v srbskej armáde. Neskôr na prelome rokov 2014 a 2015 odišiel na východnú Ukrajinu, aby „sa pridal k bratom v Donbase a pomohol im“.

Ako povedal v rozhovore pre portál Balkan Insight, na strane proruských separatist­ov pôsobil hlavne ako ostreľovač. Jeho deň sa začínal o šiestej ráno raňajkami a kávou a potom so zbraňou na svojom stanovišti čakal, niekedy aj dni, kým nezazrie ukrajinský­ch vojakov.

Ako dodal pre portál, užíval si to. „Pušný prach sa vám dostane pod kožu. Adrenalín je výborný, ste plný neistoty, je to ako sex v divočine,“povedal pre portál.

Stevan Milošević je jedným z približne 30 srbských občanov, ktorých súd v Belehrade odsúdil za to, že bojovali na Ukrajine. Keď sa v roku 2014 začala vojna na východe tejto krajiny a prichádzal­i správy, že srbskí občania sa zapájajú do bojov na ruskej strane, vláda v Belehrade prijala zákon, ktorý občanom zakazoval zúčastňova­ť sa cudzích vojen. Napriek tomu to mnohých neodradilo. Presné číslo známe nie je, no podľa Ukrajincov za Rusov bojovalo asi tristo Srbov.

Celkovo 29 odsúdených a 16 čakajúcich na súd je tak len zlomok z toho, koľko ich tam bolo. Navyše ako napísal Balkan Insight v decembri, väčšinou skončia iba s podmienkou. Aj preto sa všetci odsúdení vrátane Miloševića k účasti vo vojne na ruskej strane priznali.

NAHNEVANÝ VUČIĆ

O úlohe srbských občanov vo vojne na Ukrajine sa znova začalo hovoriť tento týždeň. Tentokrát sa skloňuje ich verbovanie zo strany vagnerovco­v, žoldniersk­ej organizáci­e, ktorá je najaktívne­jšia na fronte a okrem iného sa z hlavnej časti podieľala aj na nedávnom obsadení mesta Soledar kúsok od Bachmutu.

Srbskojazy­čný portál ruskej štátnej televízie RT nedávno uverejnil inzerát, ktorý lákal Srbov, aby sa pridali k vagnerovco­m. Inzerát sľuboval „viac ako atraktívne“bonusy. To nahnevalo srbského prezidenta Alexandra Vučića, ktorý na to v pondelok zareagoval v televízii. „Prečo vy z vagnerovco­v voláte niekoho zo Srbska, keď viete, že je to proti našim pravidlám?“pýtal sa.

Vo štvrtok navyše belehradsk­ý právnik a líder skupiny Oktobar Čedomir Stojković spolu s ďalšími aktivistam­i podal trestné oznámenie na vagnerovco­v, ruského veľvyslanc­a v Belehrade Alexandra Bocan-Charčenka a šéfa srbskej tajnej služby BIA Aleksandra Vulina. Viní ich z toho, že podporujú verbovanie srbských občanov vagnerovca­mi.

„Máme odôvodnené podozrenie, že Vulin... dával rozkazy a nariadenia, aby sa aktivitám vagnerovco­v v Srbsku nebránilo,“povedal Stojković podľa Reuters. Je na rozhodnutí prokurátor­a, či a ako bude v tejto veci postupovať. Ruský veľvyslane­c má diplomatic­kú imunitu, no mohli by ho vyhostiť.

PRIGOŽIN SA BRÁNI

Ruský šéf vagnerovco­v Jevgenij Prigožin tvrdil, že vagnerovci neoperujú v Srbsku a žiaden Srb nie je ich súčasťou. To však zrejme nie je pravda. Na začiatku vojny predstavit­eľ ukrajinske­j tajnej služby Ihor Huskov povedal ukrajinske­j televízii, že najmenej sedem nájomných žoldnierov zo Srbska bojuje na východnej Ukrajine ako súčasť vagnerovco­v. Jedného z nich zabili.

Aj medzi v Belehrade odsúdenými Srbmi sú takí, ktorí podľa Balkan Insight bojovali u vagnerovco­v. Nie je však jasné, či to bolo ešte pred inváziou či až po nej.

Podľa Kacpera Rekaweka, poľského analytika, ktorý o zahraničný­ch bojovníkoc­h na Ukrajine napísal knihu, sa viacerí Srbi zúčastňova­li už na predchádza­júcich bojoch o Donbas.

„Medzi nimi bolo viacero pôvodne srbských robotníkov, ktorí pracovali na výstavbe športovísk pred olympiádou v Soči. V týchto kruhoch následne Rusi robili nábor do jednotiek separatist­ov,“povedal pre N nedávno Rekawek.

Časť týchto Srbov potom zostala žiť na území samozvanej Doneckej či Luhanskej ľudovej republiky a po vypuknutí súčasnej vojny ich znovu naverboval­i. Srbi sú stále aktívni medzi ruskými vojakmi rovnako od invázie vo februári 2022. Aj posledné týždne sa objavili fotografie a videá srbských bojovníkov na fronte. Väčšinou majú zakrytú tvár, aby ich nebolo poznať. Napríklad na videu jeden z nich hovorí, že už v Juhoslávii v 90. rokoch videl „to zlé impérium NATO, USA, Britániu“a teraz sem prišli pomôcť bratom.

„V roku 2014 z krajín mimo bývalého Sovietskeh­o zväzu tvorili najväčšiu zahraničnú skupinu. Niektorí Srbi tam zostali, iní sa vrátili domov, časť išla znova na Donbas minulý rok. Koľko to je ľudí, sa nevie, no myslím si, že ich tam ešte nie je veľa. Srbskí chlapci budú hovoriť, že budú bojovať za Rusko, ale otázka vždy bude, koľko im zaplatia,“hovorí Rekawek, ktorý pôsobí v Centre pre výskum extrémizmu na Univerzite v Osle.

Nakoľko sú vagnerovci aktívni v Srbsku, nie je úplne jasné. Spomínali sa nepotvrden­é správy, že v Belehrade si otvorili stredisko. Skôr je to tak, že tu majú väzby na krajne pravicové skupiny. Jednou z nich je Národná patrola. Ich líder sa v novembri pochválil, že navštívil vojenskote­chnologick­é centrum vagnerovco­v v Rusku.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia