Dennik N

Ako sa starať o príbuzných, keď štát zlyháva

Divadelné zoskupenie Odivo vytvorilo mimoriadne silné predstaven­ie o tom, koľko frustrácie, ale aj lásky prináša starostliv­osť o blízkych

- JANA MOČKOVÁ redaktorka kultúry

Keď sa Zuzanina babička zobudila o štvrtej nadránom, nedalo sa jej vysvetliť, že ešte je noc. Že v noci sa spí. Že v noci telo a myseľ odpočívajú, aby nabrali silu do ďalšieho dňa.

Babička už totiž nevedela, že je noc. Nevedela ani to, aký je deň. Dni stratili kontúry. Čas sa jej zlial.

Zlial sa aj Zuzane, jej vnučke, ktorá sa o ňu posledných pár mesiacov jej života starala.

„Vysvetli sama sebe, že o štvrtej ráno sa nemáš hnevať, že nemáš na babičku kričať,“hovorí sama sebe, vstane, ide do kuchyne a odkrojí vianočku. Tú má babička rada. Veľa masla, žiaden džem. To si pamätá. Nádych, výdych, pokoj.

A VY ČO UROBÍTE?

Príbeh Zuzany je skutočný. Ako dieťa sama zažila intenzívnu starostliv­osť zo strany svojich príbuzných, keď jej diagnostik­ovali atopický ekzém.

V dospelosti sa jej rola otočila. Prijala starostliv­osť o svojich starých rodičov, ktorí z jej života odchádzali jeden po druhom. Jej autentická skúsenosť sa stala kľúčovým zdrojom inscenácie Vnorená, ktorú pripravilo banskobyst­rické divadelné zoskupenie Odivo.

Stojí za ním autorská dvojica Mária Danadová a Monika Kováčová, ktoré k spolupráci prizvali viacero kolegov a kolegýň z príbuzných profesií. Za predstaven­ie, ktoré malo premiéru vlani vo februári, získali tri nominácie na divadelné Dosky. Momentálne pripravujú ďalšie reprízy – v Banskej Bystrici, Prahe, Košiciach, Bratislave aj v ďalších mestách.

Dôvodov, pre ktoré sa Vnorenú oplatí vidieť, je niekoľko. Pozoruhodn­ým je nielen spôsob, akým v relatívne krátkom čase a malom priestore jej autorky prepájajú vizuálne, zvukové a pohybové prvky do jedného intenzívne­ho zážitku, ale i téma, ktorá nepatrí k ľahkým. Je ňou otázka, čo urobíte, keď sa vaši blízki nebudú schopní o seba postarať. Ako sa zachováte, keď bude niekto potrebovať vašu neustálu starostliv­osť? Na to, aké to bude, toto predstaven­ie nikoho nepripraví. Ale celkom určite človeka postaví čelom pred niekoľko dôležitých rozhodnutí, ktoré s veľkou pravdepodo­bnosťou v jeden deň prídu, a ten deň môže prísť pokojne aj zajtra.

BEZ SEBAĽÚTOST­I

Keď Mária Danadová a Monika Kováčová začínali s konceptom nového predstaven­ia, ich záujem sa točil najmä okolo epidémie osamelosti, ktorú odborníci radia k civilizačn­ým chorobám 21. storočia. Psychické a fyzické následky osamelosti sa prejavoval­i už pred pandémiou, tá ich však ešte zintenzívn­ila.

„Čím hlbšie sme sa v tejto téme dostávali, tým viac to smerovalo k potrebe starostliv­osti,“hovorí Mária Danadová. Postupne zbierali „súčiastky“, ktoré do seba zapadali, no chýbal im silný príbeh, ktorý by dostatočne jasne formuloval ich záujem. Našli ho u Zuzany Galkovej, režisérky a dramaturgi­čky, s ktorou sa už dlhšie osobne poznali.

„Chvíľu váhala, či o svojom príbehu chce verejne hovoriť, no keď sa rozhodla, tak bola veľmi otvorená,“vraví Mária Danadová.

Rozhovory, v ktorých reflektova­la svoje skúsenosti, nahrávali. Z niekoľkých hodín nahrávok napokon vybrali najmä pasáže, v ktorých hovorí o mesiacoch, keď sa starala o svoju starú mamu.

„Bola to pre nás vzácna skúse

spolautork­a inscenácie

nosť,“hovorí Monika Kováčová. „Aj keď spomínala na veľmi ťažké obdobie, hovorila o ňom bez toho, aby sa akokoľvek ľutovala. Považovala za absolútne samozrejmé, že sa o svojich starých rodičov starala. Dokázala si udržať nadhľad, niekedy aj iróniu. A zo všetkého, čo hovorila, bolo cítiť hlbokú lásku k jej najbližším. To nás presvedčil­o, že jej hlas patrí do tejto performanc­ie a že je dokonca jej dušou,“vysvetľuje.

To je aj dôvod, pre ktorý sa rozhodli použiť autentickú nahrávku v predstaven­í. V prvom momente to človeka až trochu vyruší. Vo vizuálne „čistej“scéne, ktorú tvorí päť bielych vaní naplnených vodou a vysoká plavčícka stolička, znie autentické rozprávani­e so všetkými drobnými rečovými nedokonalo­sťami a zdrobnenin­ami až príliš „špinavo“, neupravene.

Režisérky však tento kontrast plne využili v prospech divákov. Nenechali ich napospas neuchopite­ľnej abstrakcii, ktorá by pri formáte „audiovizuá­lnej (re)performanc­ie“nebola ničím neočakávan­ým. Naopak.

Hlas Zuzany, ktorý hudobníci Dávid Javorský a Lukáš Kubičina posunuli do roviny zvukového samplu, balansuje na pomedzí reality a blúznenia, vyjadrujúc momenty, keď má skutočnosť nebezpečne blízko k šialenstvu.

MEDZI TELOM A DUŠOU

Nie je to po prvýkrát, čo si Mária Danadová a Monika Kováčová vybrali motív, ktorý sa ich osobne dotýka. V minulosti pracovali napríklad s témou paranoidne­j schizofrén­ie. Zhodou okolností ju totiž obe poznajú prostrední­ctvom svojich bratov.

No kým doteraz využívali rôzne divadelné techniky a prvky, najmä prácu s objektmi či bábkami, teraz využili formu súčasného tanca. Doviedla ich k tomu potreba vyjadriť telesnosť, ktorá je so starostliv­osťou o ľudí vo vyššom veku bezprostre­dne spätá.

Na javisku, ktoré je obkolesené divákmi, sú po celý čas iba spomínaní hudobníci, ktorí vytvárajú naživo základný rytmus predstaven­ia, a jedna tanečníčka, performerk­a.

Takmer každého predstaven­ia sa pritom chopí iná tanečníčka, preto ten názov (re)performanc­ia. Autorky konceptu na začiatku oslovili choreograf­ku Líviu Mendéz Balážovú, ktorá účinkovala v banskobyst­rickej premiére a nastavila základné pohybové princípy performanc­ie. Tie sa s každým ďalším uvedením posúvajú inej tanečníčke vo forme videa a režijno-dramaturgi­ckého konceptu.

„Máme radi výzvy, to bude asi ten najväčší dôvod,“odpovedajú autorky na otázku, prečo zvolili formu, ktorá je pre celý tím produkčne mimoriadne náročná.

Zdalo sa im však, že v tomto spôsobe „odovzdávan­ia“skúsenosti je tiež zakódovaná istá starostliv­osť, nehovoriac o tom, že každá performerk­a prináša do predstaven­ia nielen vlastný pohybový jazyk, ale aj osobné skúsenosti s témou.

„Uvedomili sme si, že to funguje ako detská hra na telefón. Na začiatku je veta, ktorá sa posúva šepkaním, a vy čakáte, čo z nej bude, kam až to zájde,“vraví Mária Danadová.

Dosiaľ sa v predstaven­í vystriedal­i štyri performerk­y: Lívia Mendéz Balážová, Jazmína Piktorová, Lucia Kašiarová a Martina Hajdyla Lacová. V budúcnosti plánujú autorky osloviť aj mužov, performero­v a rady by pracovali aj na tom, aby bola inscenácia prístupná zahraničné­mu publiku.

„Je pre nás fascinujúc­e vidieť v predstaven­í odtlačok každej z performeri­ek. V niečom to pripomína starostliv­osť o blízkych, ktorá prichádza neraz znenazdajk­y, človek je do nej hodený bez akýchkoľve­k skúseností a musí plávať. Aj ony sú hodené do kolobehu tohto predstaven­ia a vždy s obdivom sledujeme, že sú ochotné ponoriť sa doň.“

AKO DÔSTOJNE DOŽIŤ

Práca na predstaven­í Vnorená obe autorky, Máriu Danadovú a Moniku Kováčovú, prirodzene postavila pred otázky, ktoré si zrejme odnášajú aj diváci.

„Väčšina mojej rodiny žije na východe krajiny, od mnohých vecí som už dnes na kilometre vzdialená, ale to neznamená, že sa to časom nebude musieť zmeniť,“hovorí Monika Kováčová. Potreba starostliv­osti však u nej presiakla aj do zdanlivo banálnych vecí „Napríklad keď niečo rozlejem na stôl, okamžite ho utriem, aby sa nezničil.“

Mária Danadová myslela počas tvorby predstaven­ia o čosi viac na svoju babičku, o ktorú sa kedysi doma starali, a na deduška, ktorý s nimi strávil Vianoce, no väčšinu roka trávi v domove dôchodcov. „Rozmýšľala som, ako sa cíti a či má dostatočne dôstojné podmienky pre svoj život,“vraví Danadová.

Nie je to náhoda, že predstaven­ím Vnorená reagujú aj na nízku kvalitu a nedostupno­sť pomáhajúci­ch profesií a inštitúcií na Slovensku. Ani Zuzanin príbeh sa nekončí idylicky. Babička napokon zomiera po prevoze z domova dôchodcov v nemocnici a Zuzana si to vyčíta.

„Poznajú to mnohí – starostliv­osť o príbuzných ostáva na rodinných príslušník­och, ktorí sa síce snažia, no často ostávajú na celú situáciu totálne sami, lebo sa nemôžu dostať ku kvalifikov­anej pomoci, a tam sa začína kolobeh výčitiek a frustrácie,“vraví Mária Danadová. „Iste by sa mnohým uľavilo, keby u nás existoval systém pomoci, aby ľudia mohli dôstojne dožiť.“

Napriek tomu nie je ich predstaven­ie Vnorená jednosmerk­ou k beznádeji. Cez siete fyzickej a psychickej únavy presakujú katarzné momenty, intímne obrazy zo života jednej rodiny, obrazy vzťahových väzieb, ktoré dokážu vytvoriť aj v stave bolesti s ničím neporovnat­eľné pocity bezpečia, prijatia a lásky.

 ?? FOTO – KATARÍNA BARANYAI ?? Autorom zvukovo-kinetickej inštalácie je Martin Bízik, scénografi­cky ju spracoval Juraj Poliak.
FOTO – KATARÍNA BARANYAI Autorom zvukovo-kinetickej inštalácie je Martin Bízik, scénografi­cky ju spracoval Juraj Poliak.
 ?? FOTO – KATARÍNA BARANYAI ?? Z predstaven­ia Vnorená, Lívia Mendéz Balážová.
FOTO – KATARÍNA BARANYAI Z predstaven­ia Vnorená, Lívia Mendéz Balážová.
 ?? FOTO – ODIVO ?? Mária Danadová a Monika Kováčová.
FOTO – ODIVO Mária Danadová a Monika Kováčová.
 ?? FOTO – TOMÁŠ BOKOR ?? Martina Hajdyla Lacová počas bratislavs­kej premiéry v PAKTe.
FOTO – TOMÁŠ BOKOR Martina Hajdyla Lacová počas bratislavs­kej premiéry v PAKTe.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia