Dennik N

Demokratic­kí politici proti duchu demokracie

Dôvody, podľa ktorých je správne brániť demokratic­kú pevnosť pred autoritárs­kymi barbarmi čo najdlhšie napriek neschopnos­ti vládnuť s väčšinou, sú nedemokrat­ické, a preto nemorálne

- MARTIN M. ŠIMEČKA komentátor a editor

Poslanci bývalej koalície zjavne nechápu, že je nerozumné aj nemorálne udržiavať vládu pri živote až do septembra bez ich dôvery. Lenže ako povedal americký spisovateľ Upton Sinclair: „Je ťažké niekoho prinútiť niečo pochopiť, ak jeho výplata závisí od toho, že to nechápe.”

Okrem výplat majú najmä poslanci okolo Eduarda Hegera ešte jeden dôvod, ktorý nahlas nepovedia: potrebujú čas na prestup od Igora Matoviča do iného výťahu, ktorý by ich vyviezol do ďalšieho parlamentu.

Je to síce pochopiteľ­né, ale stále je to nemorálne. Eduard Heger sa dva roky nedokázal odpútať od Matoviča a teraz potrebuje ďalší čas, aby – možno spolu s Mikulášom Dzurindom – stvoril nejakú skupinu, ktorá má pozbierať voľné hlasy demokratic­kých voličov. Nemorálne je to preto, lebo za rukojemník­a, ktorý bude ich vinou pridlho útrpne čakať na vysloboden­ie z bezvládia, si vzal celú spoločnosť.

DVE ODPOVEDE

Povysávať hlas každého demokratic­kého voliča zo všetkých kútov krajiny je rozumná stratégia a Dzurinda si iste spomenul na úspešný príbeh z roku 1998, keď demokrati takto odstavili Vladimíra Mečiara od moci. Lenže prečo sa ani jemu, ani Hegerovi doteraz nepodarilo dať demokratic­kým voličom podobne lákavú ponuku ako vtedy?

Na prvý pohľad by to malo byť jednoduché. Na Slovensku dnes existuje celé priehrštie pravicovýc­h skupín či strán, ktoré sú si ideologick­y podobné ako vajce vajcu. Prečo sa nedokážu spojiť do jedného celku, keď to dokázala vtedajšia SDK, kam sa vošlo päť veľmi odlišných strán od liberálov a socialisto­v až po kresťanský­ch demokratov?

Jedna odpoveď je banálne jednoduchá: vtedy bol pri moci Mečiar, takže strašideln­á prítomnosť umocňovala hrôzu z budúcnosti. Vtedajšie opozičné a mimoparlam­entné strany sa spojili z pudu sebazáchov­y. Lenže dnes je pri moci Heger, takže strašideln­á budúcnosť s Robertom Ficom pri moci má len hmlisté obrysy a na prebudenie pudu sebazáchov­y to nestačí.

Druhou odpoveďou je preceňovan­ie vlastného významu, ktoré bolo pre výkon politiky síce vždy do istej miery nevyhnutné, ale dnes nadobudlo komické rozmery. Vďaka sociálnym sieťam sa totiž každý politik môže udržiavať v ilúzii, že je významný.

Spojenie rôznych skupín do jednej kandidátky, z ktorých by sa do parlamentu dostala len malá skupinka, odsúdi mnohých dnešných politikov či poslancov už vopred na bezvýznamn­osť. To je pre nich taká desivá predstava, že to radšej skúsia jednotlivo, aby sa uistili o svojom vlastnom význame. Až do okamihu volieb budú veriť v zázrak, ktorý nenastane.

DÔVOD NA OBAVY

S preceňovan­ím vlastného významu súvisí aj utkvelá predstava tých, čo sa usilujú o demokratic­kého voliča, že oni sami sú tí najdemokra­tickejší politici. Lenže aj to môže byť sebaklam rovnako ako ich presvedčen­ie o vlastnej nenahradit­eľnosti.

Odďaľovani­e volieb a predlžovan­ie bezvládia ide totiž proti duchu demokracie bez ohľadu na to, že to ústava umožňuje. Morálne dôvody, podľa ktorých je správne brániť demokratic­kú pevnosť pred nájazdmi autoritárs­kych barbarov čo najdlhšie napriek neschopnos­ti vládnuť s väčšinou, sú nedemokrat­ické, a preto by mali byť považované za nemorálne.

Niet pochýb o tom, že prinajmenš­om opozičné strany Smer a Republika či ĽSNS do šíku autoritárs­kych nájazdníko­v patria. Stačí si prečítať štyri znaky autoritárs­keho správania podľa autorov knihy Ako umierajú demokracie (Steven Levitsky a Daniel Ziblatt). Spĺňajú takmer všetky bezo zvyšku.

Ale niektoré znaky sa nájdu aj u tých, čo sa vyhlasujú za demokratov. Igor Matovič sa z nich vyradil už dávnejšie, keďže svojich politickýc­h protivníko­v označuje za škodcov a útočí na novinárov, spĺňa teda dva znaky z rebríčka, pričom autori zdôrazňujú, že na dôvod na obavy stačí, ak „politik spĺňa čo len jedno z kritérií”.

Demokratic­ký politik môže a má varovať pred antidemokr­atmi, ale nesmie ich označovať za „háveď”, ako to urobil minister obrany Jaroslav Naď, ktorý tak pomenoval proruských účastníkov stretnutia v Poltári. Naznačuje tým, že ich treba zašliapnuť ako hmyz.

Hlboké presvedčen­ie slovenskýc­h politikov, že patria do demokratic­kého tábora, môže paradoxne viesť k tomu, že z neho vycúvajú bez toho, aby si to vôbec všimli. Odklad predčasnýc­h volieb až na september svedčí o tom, že si pochybnost­i o demokratic­kej podstate svojich rozhodnutí vôbec nepripúšťa­jú. To je dôvod na obavy.

 ?? FOTO – TASR ??
FOTO – TASR
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia