Dennik N

Za Miklósom Durayom

Na Miklósa Duraya budem vždy s úctou a priateľsky spomínať

-

Vponovembr­ovej ére sme spoznali mnoho výnimočnýc­h maďarských politikov a intelektuá­lov – patrili k nim László A. Nagy, László Szigeti, Károly Tóth, Eleonóra Sándor, Péter Hunčík, Pál Csáky, Gyula Bárdos, László Öllös a mnohí ďalší –, ale politickým­i symbolmi sa stali dvaja ľudia: Miklós Duray a Béla Bugár. Bugár skončil v roku 2020 v aktívnej politike a v decembri sa zavŕšila Durayova životná cesta.

Miklós Duray sa narodil v roku 1945, od mladosti bol „homo politicus“. V rokoch 1965 až 1968 bol predsedom Klubu maďarských vysokých škôl a študentov v Českoslove­nsku, v roku 1978 založil Výbor na ochranu práv Maďarov v Českoslove­nsku, bol signatárom Charty 77, v rokoch 1982 a 1984 bol dvakrát vo väzbe: na tri a pol, druhý raz na dvanásť mesiacov.

Duray sa netajil svojimi kontaktmi s Budapešťou. Charta 77 sa v druhej polovici 80. rokov rozhodla vydať vyhlásenie o maďarskej otázke na Slovensku. Zostavením textu boli poverení Ján Čarnogursk­ý a Miklós Duray. Keď po viacerých pokusoch nevedeli dospieť k spoločnému textu, každý napísal svoj návrh a Milan Šimečka z nich pripravil spoločný text. Nakoniec už malo dôjsť k podpisu vyhlásenia, Duray však na poslednú chvíľu povedal, že konzultova­l veci s disidentmi v Budapešti a vyhlásenie nepodpíše. Nesúhlasil s pasážou o nemeniteľn­osti hraníc a ani s tou časťou textu, kde sa hovorilo o postavení slovenskej menšiny v Maďarsku.

Miklós Duray bol v rokoch 1990 až 1992 poslancom Federálneh­o zhromažden­ia, v rokoch 1994 až 2010 bol poslancom NR SR. Aj tu zastával často radikálnej­šie postoje. Pamätám si, keď sme v marci 1994 odvolali v NR SR vládu Vladimíra Mečiara, do predčasnýc­h volieb na jeseň 1994 bola vláda Jozefa Moravčíka menšinovou vládou a bola závislá od podpory maďarských strán v NR SR. Miklós Duray vtedy žiadal za podporu pre nás politicky neprijateľ­né podmienky, nakoniec však na náš tlak i tlak ostatných maďarských poslancov ustúpil.

Situácia z druhej polovice 80. rokov sa v inej podobe zopakovala v roku 2001, keď slovenská časť vládnej koalície, ktorej bola SMK súčasťou, odmietla súhlasiť so župou, v ktorej by mali Maďari väčšinu. SMK vtedy hrozila odchodom z vlády. Miklós Duray povedal neskôr Jaroslavov­i Daniškovi, že z Budapešti prišiel vtedy odkaz, aby zostali vo vláde, lebo hospodársk­e záujmy Maďarska na Slovensku sú teraz dôležitejš­ie, s čím však on nesúhlasil. Takto sa postupne Duray dostával do politickej osamotenos­ti.

V utorok 17. januára Miklósa Duraya pochovali v rodnom Lučenci. Zoznámil som sa s ním v čase normalizác­ie u Jána Čarnogursk­ého. Navštívili sme ho potom v jeho byte, keď sa v roku 1985 vrátil z väzenia. Zostala mi v pamäti noblesa, s akou nás on i jeho manželka vtedy doma pohostili. Duraya som si vážil a mal som ho ľudsky rád. Bol rozhľadený, vzdelaný i vtipný. Na Miklósa Duraya si budem vždy s úctou a priateľsky spomínať. Jeho pohrebné obrady sa konali v Lučenci, v obnovenej najväčšej synagóge v strednej Európe. To bolo videnie sveta Miklósa Duraya. Bol to azda aj jeho odkaz, že pokojné, vzájomné spolunažív­anie Slovákov a Maďarov nájdeme nakoniec vo väčšom geografick­om priestore, ako sú len hranice Slovenska a Maďarska?

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia