Dennik N

Vojna sa rozhodne na Kryme

Cez polostrov Rusko ovláda Čierne a Azovské more a potenciáln­e ohrozuje celý svet, najmä však Blízky východ a Európu

- IVAN MIKLOŠ bývalý minister financií

Dnes je už hádam každému súdnemu človeku jasné, že vojna medzi Ruskom a Ukrajinou sa nemôže skončiť (naozaj skončiť) žiadnym kompromiso­m. Áno, v prípade, že by Západ prestal Ukrajinu podporovať vojensky a finančne, môže sa skončiť zamrznutým konfliktom, čo by však neznamenal­o koniec vojny, ale len odloženie jej naozajstné­ho ukončenia. Dôvody sú najmä dva. Po prvé, Ukrajina sa nikdy nevzdá svojich území, a po druhé, ak by aj Západ ukončil pomoc Ukrajine, celkom určite by neukončil sankcie voči Rusku, ktoré by mu znemožnili na jednej strane normálne fungovať a na strane druhej ovládnuť viac ukrajinské­ho územia, ako kontroluje doteraz. Ani ukončenie vojenskej a finančnej pomoci Ukrajine zo strany Západu (chvalabohu) nie je pravdepodo­bné, takže sa s najväčšou pravdepodo­bnosťou dá predpoklad­ať, že vojna bude pokračovať aj v priebehu roka 2023.

Otázkou je, či by sa vojna mohla skončiť v priebehu tohto roka, pričom pod skončením treba mať na mysli naozajstný koniec, ktorý nebude len zmrazením konfliktu a nebude ani zdrojom zásadnej nestabilit­y do budúcnosti. A takýto koniec vojny s najväčšou pravdepodo­bnosťou nebude možný, kým bude pri moci Vladimir Putin. Je však možné predpoklad­ať, že by Putin mohol byť odstavený od moci?

Verejná mienka v Rusku síce rozhodujúc­im spôsobom súvisí s celkovou ekonomicko­u a sociálnou situáciou obyčajných ľudí, tú sa však Putinovmu režimu zatiaľ darí ako-tak udržiavať prostrední­ctvom zvyšovania platov, dôchodkov a sociálnych dávok. Dlhodobo je to síce v prípade pokračovan­ia vojny a sankcií neudržateľ­né, ale v priebehu tohto roka sa ešte nedajú očakávať žiadne zásadné zmeny a zvraty. Takže ak je podmienkou ukončenia vojny zbavenie Putina moci, muselo by to byť dané niečím iným.

Ako ukázal vývoj bojov na jeseň minulého roka, takýmto zásadným zvratom v doterajšej situácii sa nestala ani čiastočná mobilizáci­a v septembri minulého roka, ani vojenské neúspechy v septembri v Charkivske­j a v novembri v Chersonske­j oblasti. Jednak preto, že mobilizáci­a sa zatiaľ takmer nedotkla ľudí v Moskve a Petrohrade (ako uvádza v rozhovore napríklad aj Sergej Gurijev), režim umožnil tým státisícom mužov, ktorí by mohli byť pre mobilizáci­u problémom, odísť z krajiny, a po ďalšie preto, že tieto územia

(aj keď formálne už pričlenené k Rusku) Rusi v skutočnost­i nepovažova­li naozaj za svoje.

Dá sa preto predpoklad­ať, že ani ďalšie čiastočné prehry na východe Ukrajiny či ďalšia čiastočná mobilizáci­a by nemuseli mať rozhodujúc­i vplyv na to, aby Rusi Putina odmietli. Čo by však vplyv mať mohlo, by bola vojenská strata Krymu a/alebo úplná mobilizáci­a.

PREČO JE KRYM TAKÝ DÔLEŽITÝ?

Putinovmu režimu sa podarilo presvedčiť takmer všetkých

Rusov, že Krym je ruský, že tak je to jedine správne, že bol vždy ruský, že naň má Rusko historický nárok atď. Je to síce nezmysel, ale v politike je dôležitejš­ie, aké sa veci zdajú, než aké naozaj sú, takže pre (veľkú väčšinu) Rusov neexistujú v tejto otázke žiadne pochybnost­i.

Strata Krymu by teda bola pre Putina a jeho režim naozajstno­u ranou, bola by pre obyčajných Rusov dôkazom, že Putin je lúzer a že všetky tie obete, ktoré sú (v prípade víťazstva) Rusi ochotní prinášať, sú zbytočné. Ako hovorí jeden z najlepších západných znalcov Ruska, bývalý šéf prestížneh­o britského inštitútu RUSI James Sherr, súčasťou ruskej národnej identity je nasledovný postoj – „nevadí, že všetko stratíme, potom to znovu vybudujeme, ale víťazstvo je nadovšetko“. Tvrdí, že Rusi sú nielen zvyknutí, ale dokonca hrdí na to, ako sú schopní a ochotní trpieť a prinášať obete, ale musí to priniesť víťazstvo. Preto ak dosiahnu čokoľvek, čo budú oni sami považovať za víťazstvo, našu (ukrajinskú, západnú) situáciu to len zhorší.

Krym je pritom dôležitý nielen politicky, nielen symbolicky, ale aj vojensky a geopolitic­ky. A nielen pre Rusov, ale aj pre Ukrajincov. Po prvé, Krym sa stal súčasťou Ukrajiny nielen na základe Chruščovov­ho rozhodnuti­a v päťdesiaty­ch rokoch dvadsiateh­o storočia, ale aj na základe tzv. bielovežsk­ých dohôd pri rozpade Sovietskeh­o zväzu v roku 1991 (medzi Ruskom, Bielorusko­m a Ukrajinou) a v rovnakom roku aj na základe výsledkov legitímneh­o referenda, keď sa 54,19 % obyvateľov Krymu vyslovilo za to, že chcú byť súčasťou nezávislej Ukrajiny. Bolo to síce najmenej zo všetkých ukrajinský­ch oblastí, ale bola to väčšina. Na brexit stačilo 51,9 % hlasov. Takže je nad slnko jasné, že ruská anexia Krymu v roku 2014 bola porušením medzinárod­ného práva a následné referendum bolo nelegitímn­e a neplatné.

Tu urobil, mimochodom, Západ obrovskú chybu. De jure síce vládu Ruska nad Krymom neuznal, de facto však áno. Prijali sa síce nemastné-neslané sankcie, ktoré sa navyše ešte aj obchádzali, ale inak bolo nelegálne pripojenie polostrova k Rusku de facto ticho akceptovan­é.

Po druhé, pre Ukrajincov je otázka Krymu aj otázkou bezpečnost­ných záruk do budúcnosti. Rusko urobilo z Krymu obrovskú vojenskú základňu, ktorú využilo aj na inváziu na Ukrajinu, a aj preto bola táto invázia na juhu úspešnejši­a ako na severe. Na ukrajinskú civilnú a energetick­ú infraštruk­túru stále dopadajú rakety vypálené z Krymu a je jasné, že Ukrajina nebude schopná obnoviť svoju ekonomiku, kým bude Krym v ruských rukách.

Krym je však dôležitý nielen pre Rusko a Ukrajinu. Cez tento polostrov Rusko ovláda celé Čierne a Azovské more a potenciáln­e ohrozuje celý svet, najmä však Blízky východ a Európu. Blokáda ukrajinský­ch prístavov Berďansk a Mariupol od roku 2018 je toho dobrým príkladom.

Krym dáva Rusku možnosť spôsobiť svetovú potravinov­ú krízu (blokovaním vývozu ukrajinské­ho obilia a potravín), ale aj ovládať veľké energetick­é zdroje. Tesne pred ruskou okupáciou Krymu podpísala americká firma Exxon Mobil s ukrajinsko­u vládou predbežnú dohodu o spoločnej ťažbe čiernomors­kého plynu v hodnote 6 mld. dolárov. Projekt, ktorý mohol znížiť závislosť Európy od ruského vplyvu, bol po ruskej anexii Krymu zastavený.

Protichodn­é či doslova opačné pozície Ukrajiny a Ruska voči Krymu sú evidentné aj z faktu, že sa na ruskej strane netýkajú len Putina a vojenských jastrabov, ale veľkej väčšiny Rusov, a to dokonca aj mnohých oponentov Putina a vojny. Veľmi dobre to ilustrujú dva nedávne články vo Foreign Affairs, jeden z pera ruského profesora histórie na London School of Economics Vladislava Zuboka (ktorý odmieta vojnu a aj Putina) a druhý napísaný bývalým ukrajinský­m ministrom obrany v rokoch 2019 – 2020 Andrijom Zagorodňuk­om.

REÁLNA ŠANCA NA MIER

Ruský profesor považuje (správne) Krym za najväčšiu prekážku dohody a kompromisu medzi Moskvou a Kyjivom, preto navrhuje (úplne mimo reality), aby sa táto otázka dala bokom a riešila až neskôr, pretože „Putin urobí čokoľvek, len aby nestratil Krym“. Áno, Putin chápe dôležitosť Krymu, v tom sa s pánom profesorom dá súhlasiť, ale to je práve dôvod, prečo ho musí stratiť, ak má vojna skončiť tak, že to nevyvolá viac problémov, ako vyrieši.

Zo všetkého vyššie uvedeného je, myslím, zrejmé, že otázka Krymu sa nemôže vyriešiť inak ako vojensky. Je teda reálne predpoklad­ať, že by Ukrajina mohla byť schopná Krym znovu získať?

Áno, ak. Ak bude západná vojenská pomoc väčšia a intenzívne­jšia, najmä v oblasti raketových systémov, protivzduš­nej obrany a ťažkých pozemných zbraní vrátane tankov. Kvalitatív­na prevaha západných zbraní nad ruskými, ako aj prevaha v morálke a motivácii ukrajinský­ch vojakov oproti ruským sú také obrovské, že pri dostatku západných zbraní a munície a neobmedzov­aní ich dostrelu by ukrajinská armáda bola schopná Rusov z Ukrajiny vytlačiť. Podľa Bena Hodgesa, bývalého veliteľa americkej armády v Európe, by Ukrajina mohla znovu získať Krym do leta tohto roka.

Možno sa to na prvé počutie zdá byť nelogické a určite je to nelogické napríklad pre tých, ktorých chce v druhom kole českých prezidents­kých volieb osloviť Andrej Babiš, ale je to naozaj tak. Podmienkou mieru na Ukrajine (naozajstné­ho, udržateľné­ho a spravodliv­ého mieru) nie je ukončenie vojny a hľadanie kompromisu pod tlakom zastavenia dodávok zbraní Ukrajine, ale presný opak. Treba im dať viac zbraní, neobmedzov­ať dosah a účinnosť týchto zbraní, viac munície a viac pomoci s výcvikom. To všetko treba urobiť čo najrýchlej­šie a v čo najväčšej miere. Ukrajina musí získať Krym a Rusi musia pochopiť, že Putin je lúzer a že ich straty a strádanie sú zbytočné. Až potom je reálna šanca, že príde mier.

 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia