Dennik N

Keď treba, zrazu zoženú aj ústavnú väčšinu

Na odložení vlastného konca sa náhle zhodli aj Sulík s Matovičom

- JURAJ JAVORSKÝ zástupca šéfredakto­ra

Každý, kto sleduje, ako si mieni koalícia predĺžiť svoj prázdny život až do septembra, ten posledné dva roky nedával pozor. Veď je to koalícia, čo nechala zomierať tisíce ľudí na covid len pre svoju zbabelosť vzdorovať jednému sebastredn­ému fanatikovi. Zabila rodiacu sa spravodliv­osť, keď odovzdala právo veta podlému právnikovi Žilinkovi. Ľudí, čo chodili po vražde Jána Kuciaka na námestia žiadať zmenu, znechutila natoľko, že mnohí už nikdy neprídu ani k voľbám. A nakoniec zničila ešte aj sama seba.

Toľko neschopnos­ti a hlúposti sa v slovenskom parlamente nestretlo ešte nikdy v histórii. Podcenil to každý, kto dúfal, že aspoň koniec bude dôstojný.

Nebude – v pondelok koaličné strany oznámili, že zohnali potrebnú deväťdesia­tku hlasov na zmenu ústavy. Po najdlhšie trvajúcej politickej kríze v modernej ére veľkoryso umožnia predčasné voľby, a za odmenu si pridajú tri ďalšie mesiace pri moci. Ústavnú deväťdesia­tku, ktorou chceli na začiatku presadzova­ť reformy a porážať korupciu, dali dokopy až v momente, keď potreboval­i oddialiť svoj koniec a poraziť zmysel parlamentn­ej demokracie.

Príznačné je, že sa tejto hanebnosti zúčastňuje koalícia v pôvodnej podobe. Aspoň vidno, že Sulík tvorí s Matovičom ten istý politický druh. Ináč by nenamočil svoju stranu do ďalšej Matovičove­j špinavosti. Aj OĽaNO ako za starých čias nasleduje svojho vodcu a klame celú krajinu, že kto chce voľby, nechce demokraciu.

Vždy to bola koalícia úbohosti, hanebnosti a zbabelosti, a potvrdila to aj teraz, keď mala len priznať porážku a odovzdať moc.*

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia