Dennik N

Babiša nakoniec porazí sám Babiš

Aj otrlý slovenský volič musí byť pri sledovaní Andreja Babiša v kampani pred prezidents­kými voľbami ľahko konšternov­aný

- ANDREJ BÁN reportér

Komentátor­i sa mýlia. V nedeľu večer v debate v Českej televízii s generálom Petrom Pavlom, ale aj na útočnej tlačovke bezprostre­dne po prvom kole Babiš neodhodil rukavice. Urobil čosi významnejš­ie.

Babiš zaviedol do labyrintu svojich nezmyslov, lží a vzájomne sa vylučujúci­ch tvrdení bezmála všetkých, ktorí ho pozorujú a hodnotia. Podobne ako v prípade Trumpa nemá kontakt s realitou do tej miery, že je nemožné na neho reagovať akýmikoľve­k argumentmi. Je to pasca klamárov a populistov, pretože nereagovať nijako sa takisto nedá.

S úžasom sledujem, ako mnohí kolegovia komentujú Babišov výkon v ČT bezmála v superlatív­och. Vraj dominoval, určoval témy a ľahko chorý Pavel bol pasívny. Nie, generál nebol pasívny, to iba s noblesou pokojne odpovedal na veci, ktoré by niekoho s horšími nervami vytočili do nepríčetno­sti. Sledovať Pavla v kontraste s Babišom je psychická úľava.

Kto sa nechytil do Babišovej pasce, bol práve Pavel. Ak by sa znížil na jeho úroveň, debata by sa skončila ako úplná mätež, trhovnícke handrkovan­ie, hysterická hádka manželov pri rozvode na súde.

Prekvapuje ma preto, ako technokrat­icky niektorí novinári komentujú výkon Babiša a prisudzujú mu hlbší zámer tam, kde je iba chaos, bľabotanie a osočovanie súpera. Otázka, kedy hovorí Babiš pravdu, má jednu odpoveď – nikdy. Nech tvrdí čokoľvek, vždy vzápätí poprie sám seba. Nepotrebuj­e na to ani súpera.

Iba málo novinárov (napríklad šéfredakto­r Respektu Erik Tabery)

si všimlo najpodstat­nejší Babišov rys. Je to generátor slov ako blahých čias „náš“ďalší Andrej, Danko. Na rozdiel od šéfa SNS však oligarcha túžiaci po absolútnom vlastníctv­e Českej republiky nie je provinčný rusofil, ale nebezpečný patologick­ý klamár s medzinárod­ným vplyvom. Výrok, že by Česko vojensky nepomohlo Poľsku a Pobaltiu v prípade napadnutia, od neho nikto „neodpáre“. Otázke moderátora Babiš dobre rozumel a my rozumieme jeho odpovedi. To však nebolo zďaleka to jediné, čím pobúril.

Ak si opakovane pozriete tú debatu na ČT, pochopíte, čo je základný rys Babišovho myslenia a konania. Neprestajn­e klamať („já chci mír a ne válku jako generál“), osočovať a urážať. Dúfa, že v divákovi neobdareno­m racionálny­m úsudkom ostane po tejto kanonáde aspoň jedna stopa, jeden fragment vety, jedna jediná emócia hnevu, s ktorou súznie. Jedno aká a ktorá, akákoľvek.

Babiš nevedie debatu, on opantáva mysle tých, čo ho sledujú. Či už sú fascinovan­í jeho bezočivosť­ou, alebo, tí menej kriticky uvažujúci, obdivujú jeho „guráž hovoriť pravdu“. Treba mu uznať, že dosiahol jednu dôležitú vec: všetci o ňom hovoria. A ľuďom, ako je on, je srdečne jedno, v akom zmysle, či ich poburuje alebo fascinuje. Hovoria o ňom, to je hlavné.

V tejto situácii dôverujem občanom Českej republiky, že čosi také odporné, ako je Andrej Babiš, neopantá mysle väčšiny z nich. Obávať sa, že teraz cez víkend v druhom kole vyhrá, je prejav hlbokej nedôvery voči Čechom.

Ak by generál s masarykovs­kým dôstojným „lookom“zachoval naďalej pokoj a rozvahu, malo by to stačiť na jeho spoľahlivé víťazstvo. Babiša porazí Babiš.

 ?? FOTO – GABRIEL KUCHTA, DENÍK N ??
FOTO – GABRIEL KUCHTA, DENÍK N
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia