Dennik N

Aj volebný systém aj jeden obvod

Koalícia/nekoalícia zrazu prišla s riešením, ktoré je v rozpore s tým, čo sľubovali niektorí jej členovia

- ROMAN PATAJ vedúci oddelenia publicisti­ky

Keď v roku 1997 presadil Vladimír Mečiar okrem iných zmien do volebného zákona aj jeden volebný obvod, pretože to jeho strane silného muža populárneh­o na celom Slovensku vyhovovalo, demokratic­ká opozícia protestova­la a hovorila o snahe HZDS upraviť volebný systém vo svoj prospech.

Je paradoxom dejín, že dedičia (veľmi voľní, samozrejme) onej opozície z Mečiarovýc­h čias dnes chcú 25 rokov starý nápad zabetónova­ť sami a dobrovoľne.

Jedna vec je dať do ústavy pomerný volebný systém, ale jasné stanovenie jeho podoby ide za rámec toho, o čom začali vládni politici hovoriť ako o poistke proti revolučném­u prekopaniu pravidiel volieb, ktorého sa po očakávanom víťazstve Hlasu (a Smeru) obávajú.

Účelovým prekopaním by mohlo byť napríklad vytvorenie jednomandá­tových obvodov s hranicami na mieru šitými konkrétnym stranám, ale nie zmena pomerného systému, po ktorej by sme mali trebárs osem volebných obvodov. Dá sa dlho diskutovať, ktorá z možností je lepšia, ale ani jedna nie je zmenou či po-* pretím pomerného volebného systému.

Koalícia/nekoalícia však zrazu prišla s riešením, ktoré je v rozpore s tým, čo len nedávno sľubovali niektorí jej členovia. Ešte v januári hovoril Igor Matovič o ôsmich obvodoch a Za ľudí išli do volieb s cieľom mať ich štyri. Veronika Remišová na Matovičovu ideu navyše reagovala, že si ju vie predstaviť.

Čo je toto za vládnutie, keď sa tu z večera do rána menia názory o 180 stupňov a politici si ani nedajú námahu vysvetliť to?

Mimochodom, do ústavy stačilo zakomponov­ať iba pomerný systém a výsledok by bol úplne rovnaký. Pretože ak už zostane ústavne poistený ten, šéfovia Smeru a Hlasu Robert Fico a Peter Pellegrini sú poslední, ktorí by chceli zvyšovať počet volebných obvodov. Vyhovujú im presne tak ako predsedom ostatných strán.

Šéfovia Smeru a Hlasu Robert Fico a Peter Pellegrini sú poslední, ktorí by chceli zvyšovať počet volebných obvodov. Vyhovujú im presne tak ako predsedom ostatných strán.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia