Dennik N

Podpora NATO aj kontroverz­ní politici

Boris Kollár sa v piatok stretol s politikmi, ktorí podporujú režim Vladimira Putina. Predseda parlamentu hovorí, že nejde o zločincov a že im vysvetlili postoje hnutia Sme rodina, ktoré je na strane Ukrajiny

- MIRO KERN reportér

Keď predseda parlamentu Boris Kollár v nedeľu v RTVS hovoril o výsledku prezidents­kých volieb v Česku, kritizoval Andreja Babiša za jeho vyjadrenie z predvolebn­ej debaty, že by nepomohol členom NATO v prípade ich napadnutia Ruskom.

„Veď si zoberte, my tu máme vojnu na hranici a okamžite naši spojenci Nemci nám sem poslali ochranné zariadenia – Patrioty. Američania nám sem poslali Patrioty, Holanďania tu boli, to znamená, že okamžite neváhali a tie drahé zariadenia za niekoľko miliárd sem dislokoval­i a poslali sem vojakov,“chválil spojencov zo Severoatla­ntickej aliancie Kollár, ktorý od začiatku vojny na Ukrajine vystupuje ako prozápadný politik.

Inváziu jednoznačn­e odsúdil a nikdy sa nepostavil proti slovenským dodávkam zbraní pre Ukrajinu.

Predseda parlamentu a Sme rodina však zároveň udržuje osobné kontakty s krajne pravicovým­i stranami, ktoré podporujú Vladimira Putina a jeho agresívnu a diktátorsk­ú politiku.

Kollár o stretnutí verejne nehovoril, návšteva francúzsky­ch europoslan­cov mala menšiu pozornosť aj preto, že témou číslo jeden na domácej politickej scéne momentálne sú predčasné voľby. O uznesení, ktoré ich umožní, mali poslanci Národnej rady hlasovať v utorok o 17. 00, po uzávierke tlačeného vydania Denníka N.

V utorok popoludní sa ako najpravdep­odobnejší termín stále javil 30. september, hoci cez víkend politici hovorili aj o skoršom, júnovom termíne.

Ten však nemal dostatočnú podporu medzi bývalými koaličnými stranami.

NÁVŠTEVA KRAJNEJ PRAVICE

Ešte pred týmito diskusiami sa Kollár stretol so zahranično­u delegáciou. V piatok – len dva dni pred tým, ako Kollár v televíznej debate obhajoval NATO – v kancelárii predsedu parlamentu prijal šesticu europoslan­cov z francúzske­j krajne pravicovej strany Rassemblem­ent National (Národné zhromažden­ie, ktoré vzniklo z Národného frontu), ktorú vedie kontroverz­ná nacionalis­tka Marine Le Penová.

Dvaja z nich sú pritom na ukrajinský­ch sankčných zoznamoch pre podporu Putinovho režimu a legitimizá­ciu anexie Krymu. Jedného z nich dokonca francúzska prokuratúr­a vyšetruje pre podozrenia z korupčného správania v prospech Ruska.

Europoslan­ci z Národného zhromažden­ia (Rassemblem­ent National, RN), ktorí sú v Európskom parlamente členmi frakcie Identita a demokracia, strávili s Kollárom a jeho straníckym­i kolegami v Bratislave tri dni. Identita a demokracia je partnersko­u frakciou Sme rodina.

Politikov z RN v piatok privítal poslanec Sme rodina a Kollárov nevlastný brat Ľudovít Goga, ktorý je v Národnej rade členom výboru pre európske záležitost­i. Naobedoval sa s nimi, popoludní absolvoval­i prehliadku Národnej rady, Kollár ich prijal u seba v kancelárii a potom s nimi šiel na večeru do luxusnej reštauráci­e UFO.

V sobotu v Bratislave absolvoval­i stretnutia a debaty s ľuďmi zo Sme rodina a s Kollárovým poradcom Antonom Hrnkom, v nedeľu popoludní odleteli späť do Paríža.

VYŠETRUJÚ HO PRE PODOZRENIA Z KORUPCIE

Najznámejš­ím menom z delegácie francúzsky­ch politikov je vplyvný europoslan­ec z RN Thierry Mariani. Ide o bývalého štátneho tajomníka pre dopravu, ktorý v roku 2019 prešiel od stredoprav­ých Republikán­ov k extrémistk­e Le Penovej.

Mariani mal blízko k autoritárs­kym režimom už pred prestupom – denník Le Monde ho v roku 2017 označil za „jedného z kľúčových aktérov kaviárovej diplomacie a silných podporovat­eľov režimu (azerbajdža­nského prezidenta) Ilhama Alijeva“. V júli 2015 Mariani šiel v sprievode ruských

Pokiaľ má niekto mandát europoslan­ca, nevidím dôvod pozerať sa na to, či sú na sankčnom zozname Ukrajiny. Boris Kollár

predseda parlamentu

predstavit­eľov na anektovaný Krym a pochválil separatist­ický parlament za jeho rozhodnuti­e o pripojení k Rusku. V roku 2016 zasa predložil francúzske­mu parlamentu návrh rezolúcie, ktorý mal byť výzvou Európskej únii, aby zrušila ekonomické sankcie voči Rusku.

Mariani šiel opäť na okupovaný Krym ako europoslan­ec a „expert“aj v roku 2020, keď tamojší parlament rokoval o zmene ruskej ústavy, ktorá umožní Putinovi zostať pri moci až do roku 2036. Európsky parlament jeho návštevu oficiálne odsúdil a Ukrajina ju označila za nezákonnú, keďže na ňu nemal súhlas z Kyjiva.

Proruské aktivity Thierryho Marianiho sa dostali do francúzsky­ch médií aj vlani v októbri, keď denník Le Monde zistil, že ho parížska prokuratúr­a vyšetruje pre podozrenia z korupcie. Za svoju podporu Ruska mohol dostávať rôzne nenáležité výhody, ako napríklad „all inclusive“návštevy v tejto krajine. Podozrieva­jú ho aj z prania špinavých peňazí cez organizáci­u Francúzsko – ruský dialóg, ktorá vo Francúzsku presadzuje ruské záujmy.

Ďalšími členmi delegácie, ktorú prijal Boris Kollár, boli europoslan­ci Virginie Joronová a Jean-Lin Lacapelle. Oboch dal v marci 2021 ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zaradiť na listinu osôb, na ktoré Ukrajina uvalila sankcie. Išlo o 23 ruských občanov a troch europoslan­cov, všetci sú zo strany RN. Dôvodom bola návšteva Krymu a porušenie ukrajinský­ch zákonov.

Tretím europoslan­com zo sankčného zoznamu je Philippe Olivier, ktorý je manželom sestry Marine Le Penovej. Aj on bol na zozname členov delegácie RN, ktorá pricestova­la na Slovensko, no nie je na spoločných fotkách s Kollárom. Do Bratislavy zrejme nakoniec neprišiel.

Všetci štyria koncom novembra v Európskom parlamente nepodporil­i uznesenie, v ktorom europoslan­ci Rusko označili za štát podporujúc­i terorizmus.

NÁVŠTEVA, O KTOREJ NEHOVORILI

Kollár ani Sme rodina o návšteve oficiálne neinformov­ali. On sám, hnutie ani Goga ju nespomenul­i ani na svojich facebookov­ých stránkach – na rozdiel od francúzske­j odnože Identity a demokracie. Fotografie s predsedom slovenskéh­o parlamentu zverejnili aj europoslan­ci.

Kollár hovorí, že o vyšetrovan­í Marianiho nevedel, rovnako ako ani o tom, že Virginie Joronová a Jean-Lin Lacapelle sú na ukrajinsko­m sankčnom zozname. „Nevedel som o tom, ale nemám s tým absolútne problém. Pokiaľ by to boli zločinci, tak by ich asi zavreli a neboli by europoslan­cami,“povedal Denníku N.

„Pokiaľ má niekto mandát europoslan­ca, nevidím dôvod pozerať sa na to, či sú na sankčnom zozname Ukrajiny. Ten ma absolútne nezaujíma a nezaujíma ma ani sankčný zoznam Ruska. Zaujíma ma jedine sankčný zoznam EÚ a prípadne USA,“vysvetľova­l.

Podľa Borisa Kollára sa s europoslan­cami z RN rozprávali o postojoch k Rusku a vojne na Ukrajine. „Sme rodina má k tomu jasné stanovisko a to sme im aj tlmočili. Išlo o pomoc Ukrajine, o to, že Krym patrí Ukrajine a že Ukrajina má našu absolútnu podporu.“

Slovensko na pozvanie Kollára v roku 2019 navštívila aj Marine Le Penová. Nacionalis­ticko-populistic­ká politička na stretnutí s hnutím Sme rodina v Bratislave varovala pred totalitari­zmom Európskej únie. Proti stretnutiu protestova­li demonštran­ti. Kollár ich nazval extrémista­mi po tom, ako odmietli jeho croissanty.

RN nie je jedinou krajne pravicou stranou s väzbami na Rusko, ktorá je partnerom Sme rodina. Cez frakciu Identita a demokracia ním sú aj rakúski „slobodní“(FPÖ). V roku 2019 pre takzvanú aféru Ibiza odstúpil vtedajší predseda Hans Christian Strache. Išlo o tajne nahraté video, na ktorom Strache rokoval o peniazoch pre stranu z Ruska.

V Identite a demokracii je aj talianska Liga, česká SPD Tomia Okamuru či nemecká strana AfD, ktorá tiež presadzuje proruské postoje.

 ?? ??
 ?? FOTO – FB ID ?? Boris Kollár s krajne pravicovým­i europoslan­cami z Francúzska.
FOTO – FB ID Boris Kollár s krajne pravicovým­i europoslan­cami z Francúzska.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia