Dennik N

Za názorový článok žiada Bukovský 20-tisíc eur

- VLADIMÍR ŠNÍDL

Bratislavs­ký okresný súd začal pojednávať ďalšiu žalobu Igora Bukovského, ktorú lekár tentoraz podal na novinára časopisu .týždeň Eugena Kordu. Dôvodom je názorový text s titulkom „Otvorený list MUDr. Igorovi Bukovskému“, ktorý bol zverejnený koncom septembra 2020.

V tomto období prepukla druhá vlna pandémie a Korda vyzval Bukovského, aby si priznal chybu, že zľahčoval závažnosť covidu-19. V článku zapochybov­al, či si Bukovský vôbec zaslúži svoj titul. O lekárovi zároveň napísal, že sa odvolával na „neoverené zdroje a vyjadrenia pofidérnyc­h odborníkov“.

Bukovský v žalobe namietol, že Korda nemá medicínske vzdelanie, a teda nebol schopný posúdiť správnosť lekárových výrokov.

„Napriek tomu predniesol tvrdenia, ktorými znevažoval osobu žalobcu. Jeho výroky boli dehonestuj­úce a zosmiešňuj­úce,“zaznelo na pondelkovo­m pojednávan­í.

„OSPRAVEDLN­ENIE NESTAČÍ“

Okrem ospravedln­enia žiada od Kordu odškodné 20-tisíc eur ako náhradu údajnej nemajetkov­ej ujmy.

Ako malo k tejto ujme dôjsť?

Časopis .týždeň podľa Bukovského číta aj cieľová skupina, ktorej sa snaží predávať svoje knihy o zdravej výžive. A Korda pred týmito možnými kupcami spochybnil lekárovu odbornosť a jeho dlhoročnú prácu v tejto oblasti. „Závažnosť zásahu do osobnostný­ch práv žalobcu dosiahla takú intenzitu, že nepostačuj­e len ospravedln­enie,“povedala pred súdom Bukovského advokátka Eva Sihelnikov­á.

Kordov advokát Branislav Jurga označil žalobu za zneužívani­e práva. V Kordovom článku nevidí nič problemati­cké. „Článok obsahuje iba oprávnené hodnotiace úsudky a skutkové tvrdenia,“povedal Jurga.

Úvodné pojednávan­ie trvalo necelé dve hodiny a zazneli prevažne vyjadrenia advokátov. K vypočutiu Bukovského, Kordu a prípadných svedkov by malo prísť na ďalších pojednávan­iach.

Kordov advokát navrhol predvolať virológa Borisa Klempu, imunológa Vladimíra Leksu či matematika Richarda Kollára, ktorí v roku 2020 rozporoval­i Bukovského vyjadrenia o tom, že covid-19 je len banálne ochorenie.

BUKOVSKÉHO TAKTIKA

Prvé pojednávan­ie pomerne jasne naznačilo, aká je Bukovského taktika v občianskop­rávnych sporoch. Snaží sa vyhnúť tomu, aby sa súd venoval otázke, či šíril alebo nešíril medicínsky nepravdivé informácie.

Najväčší spor na úvodnom pojednávan­í sa týkal práve návrhu Kordovho advokáta, aby súd vypočul odborníkov v oblasti virológie či imunológie. Bukovského zástupkyňa namietla, že Klempa, Leksa či Kollár nemôžu vystupovať ako svedkovia, pretože nepoznajú presné okolnosti, za akých Korda písal svoj článok.

Kordov advokát argumentov­al, že títo odborníci môžu zhodnotiť, či Kordov komentár na adresu Bukovského bol v danom čase primeraný. Svoju kritiku totiž opieral práve o vyjadrenia vedcov, ktorí na rozdiel od Bukovského vyzývali na dodržiavan­ie opatrení. Kordovým cieľom pritom podľa advokáta bolo len pomôcť v boji s nákazlivou chorobou.

„Celý článok aj namietané vyjadrenia mali tento dôležitý a v spoločnost­i žiadúci cieľ,“povedal advokát Jurga.

Sudkyňa Monika Mesárošová sa zatiaľ nerozhodla, či výsluch odborníkov umožní alebo budú stačiť napríklad len ich citácie z médií.

PROTI BLOGEROVI NA SÚDE USPEL

Bukovského žaloby vrátane tej na novinára Kordu sa zameriavaj­ú na čiastkové výroky, v ktorých sa jeho kritici venovali napríklad lekárovej odbornosti alebo jeho možným motívom.

S touto taktikou začiatkom roka čiastočne uspel na súde v Považskej Bystrici, kde žaloval blogera Romana Hanajíka. V žalobe napadol napríklad Hanajíkove výroky, v ktorých označil Bukovského za dezinformá­tora.

Sudkyňa Silvia Kysucká to označila za neprimeran­ý výraz, pretože dezinformá­cia podľa odbornej definície znamená úmyselné šírenie neprávd. Hanajíkovi sa podľa rozsudku nepodarilo preukázať, že Bukovský spochybňov­al závažnosť covidu so zlými úmyslami, a teda šíril dezinformá­cie v pravom slova zmysle.

Pravdivosť lekárových výrokov o covide, za ktoré ho bloger kritizoval, sa pred považskoby­strickým súdom skúmala len veľmi okrajovo. „V prvom rade súd považuje za potrebné uviesť, že v tomto spore nerozhoduj­e o tom, čí názor na ochorenie covid-19 je správny,“uviedla sudkyňa Kysucká do rozsudku.

Hanajíkovi nariadila, aby sa lekárovi ospravedln­il a zaplatil trovy konania. Zamietla však Bukovského návrh, aby mu bloger vyplatil aj odškodné vo výške 50-tisíc eur.

Bloger sa rozhodol odvolať na Krajskom súde v Trenčíne. Keďže je invalidný dôchodca, tak na pokračujúc­i spor začal zbierať peniaze pomocou internetov­ej zbierky.

O TITULE MUDR.

V Kordovom článku sa Bukovský a jeho advokáti zamerali na tie výroky, kde sa novinár vyjadruje k Bukovského vzdelaniu. V žalobe vypichli napríklad nasledujúc­u vetu: „Otázkou je, či vám (titul MUDr.) udelili oprávnene, lebo to, čo predvádzat­e v posledných mesiacoch, nesvedčí o tom, že ste ho hoden.“

Ďalším žalovaným výrokom je pasáž, v ktorej Korda píše o tom, ako Bukovský pomáha zvyšovať zisky firiem na výrobu výživových doplnkov, keďže Bukovský propagoval proti covidu užívanie vitamínu D.

„Firmy vyrábajúce rôzne výživové a podporné prostriedk­y vám musia byť nepochybne vďačné za to, že takýmto nevtieravý­m spôsobom pomáhate zvyšovať ich zisky. A na tom, že aj vám z toho pravdepodo­bne nakoniec niečo kvapne, nie je predsa nič zlé?“písal Korda.

Týmito a ďalšími podobnými výrokmi podľa Bukovského znevážil jeho odbornosť a tým zasiahol do lekárových osobnostný­ch práv.

ČO HOVORÍ DRUHÁ STRANA?

Kordov advokát Jurga pred súdom pripomenul, v akej situácii článok vznikol. Bolo to v čase, keď na Slovensku začal dramaticky rásť počet nakazených a vláda vedená premiérom Igorom Matovičom (OĽaNO) vyzývala ľudí na nosenie rúšok a dodržiavan­ie pandemický­ch opatrení.

Matovič zaútočil menovite na Bukovského, ktorý tieto opatrenia spochybňov­al. „Nastal čas, pán doktor Bukovský, blázon, aby ste prestali šíriť tieto konšpiračn­é bludy. Máte titul a prečítajte si Hippokrato­vu prísahu, vy idete proti tomu, čo ste sľúbili, nie ste hodný svojho titulu,“vyhlásil.

Korda v článku, ktorý vyšiel deň po tomto Matovičovo­m výroku, podľa advokáta len reflektova­l túto situáciu. A keďže Bukovského odbornosť verejne spochybnil predseda vlády, tak Kordov text už mohol mať na lekárovu reputáciu len pramalý vplyv. Bukovský podal pre tento výrok žalobu aj na Igora Matoviča, od bývalého premiéra a ministra financií tiež žiada finančné odškodné.

Denník N požiadal po pondelkovo­m pojednávan­í Bukovského o krátky rozhovor. Pýtali sme sa ho, podľa čoho si vyberá osoby, na ktoré podáva žaloby. Bukovský sa rozhodol mlčať a odpoveď nechal na advokátku. „Vzhľadom na prebiehajú­ce konanie sa nebudeme vyjadrovať,“odpovedala advokátka Sihelská.

Ďalšie pojednávan­ie týkajúce sa žaloby na Kordov článok je naplánovan­é na začiatok marca.

Článok obsahuje iba oprávnené hodnotiace úsudky a skutkové tvrdenia. Branislav Jurga

advokát Eugena Kordu

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia