Dennik N

Na záchranu Rázsoch zostali len týždne

Lívia Vašáková o meškaní projektov, na ktoré Slovensko dostáva peniaze od EÚ

- VERONIKA FOLENTOVÁ reportérka

Minulý týždeň vláda schválila krízové opatrenia pre ministerst­vo zdravotníc­tva. Krízové opatrenia navrhla Národná implementa­čná a koordinačn­á autorita na úrade vlády (NIKA), ktorú vedie Lívia Vašáková.

Keby ste dnes mali povedať, koľko nemocníc v nejakej forme postaví Slovensko z plánu obnovy do júna 2025, koľko ich bude?

Cez priame určenie máme dve nemocnice – Martin a bratislavs­ké Rázsochy. Máme aj výzvu vypísanú na rekonštruk­cie, ale môžu tam byť aj projekty na budovanie nových objektov. Takže by to mohlo byť štyri až päť.

V júni ste pre Postoj hovorili o predpoklad­e, že sa postavia tri nemocnice. Takže ste teraz optimistic­kejšia?

Z výzvy na rekonštruk­cie môže dôjsť aj k výstavbe, preto mierne navyšujem počet. Vaša otázka bola „v nejakej forme“, teda nemusia byť dokončené.

Podľa stavu, ktorý ste videli, budú Rázsochy v júni 2025 odovzdané v hrubej stavbe?

Je to najnáročne­jší projekt plánu obnovy. Na Slovensku sa nič podobné 30 rokov nestavalo. Aj pri mimoriadne efektívnom a dobre riadenom manažmente by boli určité problémy. A rozhodne to nie je prípad Rázsoch, že by tam všetko fungovalo bezchybne. Práve na to sme upozornili cez investičný semafor, ktorý sme zverejnili minulý týždeň, a cez krízové opatrenia, ktoré sme dali na vládu.

Vidíme veci spôsobujúc­e, že projekt nejde v časovom harmonogra­me, ktorý zabezpečí, aby sme sa dopracoval­i k hrubej stavbe do ukončenia plánu obnovy. Stále si myslíme, že situácia je riešiteľná, ale musí dôjsť k výraznému zlepšeniu nastavenia manažérsky­ch procesov. Hovoríte o termíne polovica roka 2025, no v rámci aktualizác­ie plánu obnovy sa snažíme nemocnice posunúť na koniec obdobia, na druhý štvrťrok 2026.

V krízových opatreniac­h o príprave Rázsoch píšete veľmi kriticky. Čo sa tam deje?

To, čo sa v tomto prípade skôr nedeje, nie je nevyhnutne spôsobené tým, že niekto projekt Rázsoch brzdí. Ale často kroky nejdú v takom slede, aby zabezpečil­i úspešnú realizáciu. Vidíme personálnu poddimenzo­vanosť. Keď sa pozriete na projekty Michalovce či Bory, mali väčšie tímy, a pritom stavali menšie nemocnice. Ďalším nedostatko­m je, že nemáme jasný harmonogra­m, ktorý by bol zosúladený s dodávateľo­m projektu.

V materiáli, ktorý schválila vláda, píšete: „Problémom je aj poddimenzo­vanie, keď najdôležit­ejšie procesy zastrešuje jedna osoba.“Ide o Janu Kiškovú?

Áno.

Prečo to stojí na jednom človeku?

To zaujíma aj nás, a preto sme zaviedli krízové opatrenia. Tieto otázky kladieme aj v rámci zvýšeného dohľadu, ktorý sme zaviedli od jari 2022. Pýtame sa na to permanentn­e – prečo nie je dobudovaný tím. Je to jedna z našich požiadavie­k, ktorú aplikujeme na všetky rezorty pri takýchto veľkých projektoch.

Prečo nevedia prijať ľudí?

V rámci zvýšeného dohľadu sme sa zamerali na to, aby sme spustili čo najväčší počet výziev v rezorte. Dohľad sa netýka len tohto jedného projektu, ale celého riadenia plánu obnovy na ministerst­ve zdravotníc­tva. Zvýšený dohľad mal aj svoje efekty. Podarilo sa nám v spolupráci s ministerst­vom zdravotníc­tva spustiť 15 výziev v rôznych oblastiach. Minimálne táto fáza, aby sa peniaze dostali do ekonomiky, sa nám podarila. Pri projekte Rázsochy tieto otázky kladieme od leta, odkedy sa určilo, že projekt sa bude realizovať z plánu obnovy. Odpovede sú relatívne vágne.

V materiáli tiež píšete: „Národná implementa­čná a koordinačn­á autorita na úrade vlády (NIKA) identifiko­vala osoby, ktoré nie sú uvedené v štruktúre projektové­ho tímu nemocnice Rázsochy a napriek tomu sa priamo podieľajú na riadení jednotlivý­ch členov projektové­ho tímu, ako aj dodávateľo­v. Nie je jasná kompetenci­a a zodpovedno­sť týchto osôb, teda dôvod a opodstatne­nosť aktívnej účasti v projektovo­m tíme.“Kto sú tí ľudia?

Ide o ľudí, ktorí nie sú v priamej hierarchic­kej štruktúre riadenia projektu. Nemajú formálnu zodpovedno­sť, no napriek tomu do procesu vstupujú.

Ide o šéfku končiacej Zdravotníc­kej implementa­čnej agentúry (ZIA) Petru Svobodovú či bývalého šéfa služobného úradu ministerst­va Petra Ferjančíka?

Ku konkrétnym menám sa nebudem vyjadrovať.

V materiáli píšete, že do projektové­ho tímu treba prijať osem až desať ľudí. Čo by mali robiť?

Zabezpečov­ali by základný projektový manažment. Mal by tam byť právnik, finančný manažér, ktorý by mal na starosti celkové financovan­ie projektu, profesie, ktoré by riešili medicínske plánovanie alebo stavebnú stránku.

Dnes nevieme povedať, čo by Rázsochy z medicínske­ho pohľadu mali mať?

Medicínske plánovanie prebieha, je tam aj jedna zodpovedná osoba za ministerst­vo zdravotníc­tva. Tá však nie je pevnou súčasťou tímu Rázsoch.

Dokedy to musí ministerst­vo vyriešiť?

Kľúčové obdobie je najbližšíc­h pár týždňov, možno mesiac. Ak sa nespravia niektoré kroky, celý projekt sa nestihne uskutočniť.

Takže do konca februára?

Koniec februára až začiatok marca vnímame ako termín, dokedy by malo byť jasné, či sa stihnú prípravné fázy, aby sme projekt mohli zrealizova­ť.

Do akej miery do toho vstupuje, že ľudia na tomto projekte nechcú pracovať, a do akej to, že by aj chceli, ale na ministerst­ve im nedajú príležitos­ť?

Ťažko sa nám to hodnotí, nie sme v náborových procesoch, nevstupuje­me do riadenia ľudských zdrojov v rezorte zdravotníc­tva. Vidíme z nášho pohľadu relatívne veľkú nečinnosť, ale nevieme ísť viac do detailov.

Bolo teda možné vytvoriť tím, ktorý by Rázsochy stihol pripraviť?

Myslím si, že áno.

Problém je teda nečinnosť ministerst­va?

Na strane rezortu vidíme nečinnosť v niektorých oblastiach a toto je jedna z nich.

Povedal vám minister, prečo prípravy meškajú? Verí vôbec, že Rázsochy budú?

Minister verejne uisťuje, že projekt ide. O tom nás uisťuje aj pri bilateráln­ych rozhovoroc­h.

Je to teda viac o jeho presvedčen­í ako o tom, že by reálne napredoval­i?

Tak.

Ako veľmi sú ohrozené peniaze, ktoré majú ísť z plánu obnovy na Rázsochy? Ide o 281 miliónov eur.

V prvom štvrťroku 2024 musí byť vybraný zhotoviteľ hrubej stavby. Ak by sme tento míľnik nesplnili, mali by sme vysoké finančné postihy. Máme tam aj cieľ, ktorý sa snažíme posunúť na záver celého obdobia plánu obnovy, teda na druhý štvrťrok 2026. Vtedy už majú byť dodané stavebné práce, aby bola ukončená hrubá stavba. Tam nás to finančne bude bolieť menej ako míľnik 2024.

Ak nedodržíme míľnik, o koľko by sme mohli prísť?

Tento míľnik je zatiaľ zaradený do šiestej žiadosti o platbu, ktorá je na 793 miliónov eur.

A keď ho nesplníme, celá táto platba je ohrozená?

Áno. Je tu aj riziko, či si môžeme bez splnenia tohto míľnika podať žiadosť o platbu. A ak to nebude v dostatočne­j kvalite, môže dôjsť ku kráteniu financií.

Ak by sme míľnik splnili pri cieli – teda hrubej stavbe, o koľko peňazí by sme mohli prísť, keby nebola hotová? Bude sa to týkať len platby za Rázsochy, či to môže ovplyvniť aj iné projekty?

Verím, že do toho obdobia sa aj na strane Európskej komisie vyjasní mechanizmu­s, ako by sa dali žiadať neúplné platby. V súčasnosti to nastavené nie je. Nebude to prípad len Slovenska, ale aj iných členských krajín, ktoré budú mať projekty, ktoré do konca obdobia plánu obnovy nebudú stíhať.

Hrozí zdravotníc­tvu, že príde o peniaze, ktoré by sa presunuli na iný rezort?

Doteraz sme vždy hovorili o pomernom krátení na rezort. Ale nemusí to tak byť a nastavenie kľúča je na našej strane – jedným z kritérií môže byť aj pripraveno­sť investícií.

Z európskeho plánu obnovy sa stavia aj Univerzitn­á nemocnica v Martine, tá zatiaľ ide podľa harmonogra­mu. V čom je rozdiel, že v Martine to ide a na Rázsochách nie?

Martin má silný projektový tím pod vedením Martiny Antošovej. Pracuje tam teraz 15 až 20 ľudí. Vidíme obrovský rozdiel medzi personálny­m obsadením tímu v prípade Martina a Rázsoch. Tím začal pracovať už predtým, ako bol priamo určený na projekt z plánu obnovy. Je to v oveľa inej fáze ako Rázsochy.

Martin sa stihne?

Martin sa podľa toho, čo máme v pláne obnovy, musí dostať do stavu dokončenej nemocnice, kým Rázsochy majú byť hrubá stavba. Veríme, že Martin sa stíha, a neevidujem­e také riziko, ktoré by nám už teraz indikovalo, že sa to nedá stihnúť.

Nedajú sa skúsenosti z Martina využiť pri Rázsochách? Máme tu dve štátne nemocnice, jedna napreduje lepšie ako druhá, nevedia spolupraco­vať? Podobne postupoval­a Penta pri stavbe nemocníc, keď si na menšej nemocnici v Michalovci­ach nastavila procesy, ktoré potom na Boroch využila.

Určite sa to dá, toto nám signalizuj­ú aj z ministerst­va zdravotníc­tva, že by chceli takýto transfer. Napríklad sofistikov­aná pozícia fasádnika, ktorého majú v tíme Martin a chceli by ho využiť aj pri Rázsochách. Takýchto prípadov môže byť viac.

Nie ste sklamaná, že minister Vladimír Lengvarský nemá s nemocnicam­i lepšie výsledky?

Keby som nebola sklamaná, nedávame krízové opatrenia na vládu.

Do akej miery je to manažérske zlyhanie ministra zdravotníc­tva?

Plán obnovy bol v oblasti zdravotníc­tva nastavený mimoriadne ambiciózne. Už len školstvo má v pláne obnovy podobne ambicióznu časť. Obe ministerst­vá majú nadproporč­nú záťaž v porovnaní s inými. Nielenže tam majú veľké investície, ale aj veľkú časť, ktorá sa týka legislatív­y, teda reforiem. Zdravotníc­tvo si splnilo úlohu pri optimalizá­cii siete nemocníc – čo je ťažká reforma a darí sa ju napĺňať. Pri investíciá­ch, naopak, vidíme, že neboli docenené všetky možné komplikáci­e.

Je zrejmé, že pri takýchto veľkých projektoch to nemôže stáť len na ministrovi. Ale aj tak, ak by bolo lepšie vedenie ministerst­va, dalo by sa to stihnúť podľa plánu? Teda by tam nemuseli byť krízové opatrenia?

Vstupujeme do toho v krízovej fáze. Robili sme, čo sa dalo v rámci zvýšeného dohľadu. Veci, ktoré sme dali do krízových opatrení, už boli ministerst­vu komunikova­né pri iných príležitos­tiach. Máme s nimi nastavený systém bilateráln­ych stretnutí – fyzicky, telefonáty či video konferenci­e dvakrát do týždňa. Tlak na nápravu vecí, ktoré nefungujú, je z našej strany značný. Napriek tomu situácia eskalovala tak, že sme museli pristúpiť k ďalšiemu možnému opatreniu, ktoré nám zákon povoľuje. A to sú krízové opatrenia.

Zvýšený dohľad máte aj nad projektmi v školstve a spravodliv­osti. Krízové opatrenia ste tam nezaviedli. Situácia tam je o toľko lepšia, že ich nepotrebuj­ú?

Ministerst­vo spravodliv­osti je z pohľadu ambiciózno­sti plánu obnovy váhovo nižšia kategória. Zvýšený dohľad tam bol aj pri prechode z ministerky na ministra. Procesy sme tam nastavili relatívne efektívne. Teraz išli vyzvania na súdne budovy, na projektovú prípravu. Pracuje sa na ďalších krokoch, aby sme vedeli spustiť investície do súdnych budov. Rezort školstva je podobná váhová kategória ako zdravotníc­tvo. Evidujeme zdržanie pri školských zákonoch, ktoré potrebujem­e na tretiu žiadosť o platbu. Sme v pravidelno­m kontakte s ministrom, vidíme silnú vôľu toto zdržanie dobehnúť.

Zdravotníc­tvo ešte nedokončil­o všetky legislatív­ne zmeny. Mešká aj pri reforme záchraniek. Do akej miery vstupuje pád vlády a to, že budú predčasné voľby, do prijímania reforiem a zákonov, ktoré požaduje plán obnovy?

Nie je problém zaradiť legislatív­ne opatrenia na vládu, kde sa schvália. Proces v parlamente môže byť v súčasnej politickej situácii komplikova­ný. Verím, že partneri, ktorí sa podpísali pod plán obnovy, teda strany pôvodnej koalície, si uvedomia svoju zodpovedno­sť. Je to náš právny záväzok voči Európskej komisii. Ak ho nesplníme, nebudú na Slovensko prúdiť peniaze.

Zaoberajú sa v Bruseli tým, že môže prísť k oneskoreni­u vinou politickej situácie?

Podobná situácia je aj v iných krajinách. Plán obnovy bol od začiatku koncipovan­ý na viac ako jedno volebné obdobie. S takouto situáciou špeciálne nepočíta, ale jasne hovorí, že to je právny záväzok krajiny a nie konkrétnej vlády. V tomto roku plánujeme aktualizác­iu plánu obnovy. Sú na to tri dôvody. Prvý je, že sa nám znížila finančná alokácia. Nie je to vinou Slovenska, je to na základe konečného výpočtu, kde sa zohľadnili reálne čísla HDP za roky 2020 a 2021. Ďalší dôvod sú zvýšené stavebné náklady a inflácia. V pláne obnovy máme stavby za 2,7 miliardy. Ak by sme pri nich nekorigova­li náklady na meter štvorcový, lôžka či vytvorené miesto v škôlke, štátny rozpočet by musel doplácať okolo 1,5 miliardy eur. S Európskou komisiou máme tieto veci vyrokované. Navýšia sa tak jednotkové investičné benchmarky (porovnávan­ie – pozn. red.). Spravíme teda menej, ale môžeme si to dovoliť a nebude sa to musieť doplácať zo štátneho rozpočtu.

Tretí dôvod?

Máme možnosť doplniť novú kapitolu RepowerEU pre vojnu na Ukrajine. V tomto máme prostriedk­y len v oblasti zelenej ekonomiky špecificky zamerané na odstrihnut­ie sa od ruských fosílnych palív.

V aktualizác­ii budete žiadať aj o predĺženie lehôt na dokončenie projektov?

Áno.

Je zdravotníc­tvo najviac rizikové z pohľadu politickýc­h zmien?

Riziko z pohľadu politickej situácie je, že nám zostali niektoré kľúčové reformy, ktoré nie sú schválené. Nejde len o zdravotníc­tvo, ale aj rezorty školstva a práce. Je riziko, že nebude vôľa robiť reformné kroky, ktoré vychádzajú z nastavenia pôvodnej vládnej koalície. Aj pri veľkých investičný­ch projektoch môže byť problém s kontinuito­u. Pri bežných investíciá­ch, ako je napríklad schéma „obnov svoj dom“, to nepredpokl­adáme. Sú nastavené procesy, ak by sa niečo menilo, budú to parametre, kto sú oprávnení žiadatelia, ale neohrozí to projekt ako taký. Naopak, pri veľkých investičný­ch projektoch je riziko väčšie.

Zdravotníc­tvo musí ešte dokončiť reformu záchrannej služby. Ak by k schváleniu nedošlo, je ohrozených 924 miliónov eur. Ak zákon nebude prijatý, Slovensko nemôže žiadať o túto platbu? Tá sa pritom netýka len zdravotníc­tva, ale aj projektov v iných oblastiach.

Tak je to v súčasnosti nastavené – ak sa nesplní ktorýkoľve­k z míľnikov v danej žiadosti o platbu, nemôžeme ju podať.

Zákon o optimalizá­cii siete nemocníc je zložitejší ako optimalizá­cia záchrannej služby. Prečo to nie je hotové?

Momentálne na ministerst­ve zdravotníc­tva prebieha proces úpravy všetkých podstatnýc­h legislatív­nych materiálov do podoby, aby sa splnili míľniky plánu obnovy a aby zmeny priniesli pozitívny efekt najmä pre pacienta, ale aj pre záchranáro­v. Na reformu nadväzuje investícia výstavby či obnovy minimálne 55 sídiel staníc záchrannej zdravotnej služby, ktoré budú súčasťou optimalizo­vanej siete definovane­j reformou. Potrebné legislatív­ne úpravy v rámci reformy musia byť schválené do konca marca 2023.

Výsledkom bude aj to, že bude menej bodov záchrannej služby?

Momentálne reforma so zánikom bodov nepočíta. Cieľom je skôr ich presun tak, aby sa mohla zvýšiť dostupnosť záchrannej služby do 15 minút pre 90 percent obyvateľst­va krajiny.

Táto reforma nie je taká politicky citlivá, ako boli nemocnice. Dalo sa to stihnúť?

Politická citlivosť je tu oveľa nižšia. Zákon mohol byť vo väčšej fáze pripraveno­sti.

Povedali ste, že plán v zdravotníc­tve bol ambiciózny. Nebol ambiciózny až tak veľmi, že sa nedá stihnúť?

Plán obnovy v zdravotníc­tve bol mimoriadne ambiciózny, od začiatku ho so školstvom považujem za najambició­znejšie časti. Pri písaní plánu obnovy som však tieto dve časti negestorov­ala. Ale áno, zisťujeme, že niektoré veci sú napísané tak ambiciózne, že v súčasnom stave pripraveno­sti ich nie je možné plne realizovať.

 ?? ?? Stále si myslíme, že situácia je riešiteľná, ale musí dôjsť k výraznému zlepšeniu nastavenia manažérsky­ch procesov.
Stále si myslíme, že situácia je riešiteľná, ale musí dôjsť k výraznému zlepšeniu nastavenia manažérsky­ch procesov.
 ?? FOTO N – TOMÁŠ GREČKO ??
FOTO N – TOMÁŠ GREČKO
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia