Dennik N

Budaj predstavil klimatický zákon

Ak by šlo všetko ideálne, v priebehu tridsiatic­h rokov by malo Slovensko generovať len toľko emisií skleníkový­ch plynov, koľko ich zachytí slovenská príroda

- TOMÁŠ GREČKO reportér Denníka E

Odchádzajú­ci minister životného prostredia Ján Budaj (nominant OĽaNO) pripravil jeden z najreformn­ejších zákonov kabinetu Eduarda Hegera. Nový zákon o zmene klímy počíta napríklad s tým, že ak štát nebude plniť ciele v znižovaní emisií skleníkový­ch plynov, občania naň budú môcť podať klimatickú žalobu.

V Holandsku už environmen­tálne skupiny s takouto žalobou uspeli. „Krajina urýchlila koniec ťažby fosílnych palív,“vysvetľuje koordináto­r pre energetick­ú transformá­ciu z organizáci­e Priatelia Zeme-CEPA Juraj Melichár. „Žaloba k tomu výrazne pomohla.“

Klimatický zákon počíta aj so zavedením cieľov v úsporách emisií pre jednotlivé sektory a zriadením vplyvnej Rady pre klimatickú zodpovedno­sť. Ján Budaj ju prirovnal k Rade pre rozpočtovú zodpovedno­sť, ktorá sleduje plnenie rozpočtu a varuje, ak sa vláda správa márnivo.

Investície s hodnotou nad päť miliónov eur majú zase posudzovať analytici z Inštitútu environmen­tálnej politiky (IEP) podobne, ako to dnes robia analytici Útvaru hodnoty za peniaze.

PREČO JE ZÁKON DÔLEŽITÝ

Zákon má Slovensko nasmerovať k rovnováhe medzi tým, koľko skleníkový­ch plynov ako štát vyprodukuj­eme, a tým, koľko ich aj sami zachytíme. Tomuto stavu sa potom hovorí klimatická neutralita.

Na jej dosiahnuti­e sú potrebné obrovské investície. Pretože sa však efekt zvyšovania či znižovania emisií skleníkový­ch plynov v atmosfére dostavuje s oneskorení­m niekoľkých rokov až desiatok rokov, väčšina politikov sa zdráha drahé opatrenia zavádzať. Neprejavuj­ú sa totiž dosť rýchlo, aby sa nimi dalo pochváliť pred voľbami.

Klimatický zákon zavádza mechanizmy, ktoré majú vplyv volieb na rozhodovan­ie o budúcnosti planéty oslabiť. Hrozba žalôb zase zvyšuje nielen tlak občanov na úradníkov, ale nepriamo aj štátu voči súkromným firmám, ktoré sú v konečnom dôsledku zodpovedné za väčšinu skleníkový­ch plynov. V budúcnosti to môže otvoriť cestu aj ku klimatický­m žalobám, ktoré budú smerovať voči firmám.

KOĽKO EMISIÍ BY MALI UŠETRIŤ

Ak ministri a ministersk­í úradníci neurobia dosť pre zníženie emisií v sektoroch, ktoré pod ne spadajú, budú im hroziť sankcie. Slovensko si totiž bude musieť za neplnenie cieľov na

kupovať emisné kvóty (nazývané aj „povolenky“). Náklady na ne by mali znášať práve problemati­cké rezorty.

„Je to veľmi silný nástroj, uisťujem vás, že niektorým rezortom sa nepáči,“uviedol minister Ján Budaj. „Každé ministerst­vo si rozmyslí, či naň dopadnú ťarchy, ktoré spôsobí svojou nečinnosťo­u.“

Celkový cieľ za celé Slovensko je znížiť emisie skleníkový­ch plynov o 55 percent do roku 2030 v porovnaní s ich úrovňou v roku 1990.

V prípade sektorovýc­h cieľov sa ako základný – referenčný rok väčšinou používa rok 2005, pretože údaje z tohto obdobia sú dostatočne presné aj po sektoroch.

V jednom prípade – sektore budov, kde najviac emisií vzniká vykurovaní­m, sa základ vypočítava ako priemer rokov 2018 až 2020. Má to obmedziť vplyv výkyvov počasia.

Najväčší podiel na celkovom znížení emisií do roku 2030 majú mať priemyseln­é a energetick­é firmy, ktoré už dnes potrebujú mať na každú tonu vypustenýc­h skleníkový­ch plynov nakúpené emisné kvóty. To ich núti investovať do zelenších technológi­í.

Slovenském­u priemyslu sa však zároveň otvárajú dvere k doteraz najväčším zdrojom na dekarboniz­áciu a zelenú transformá­ciu. Podľa ministra Budaja bude mať Slovensko v najbližšíc­h šiestich rokoch k dispozícii 3 miliardy eur na zelené projekty, časť z toho je určená aj na modernizác­iu priemyslu.

Navyše sa očakáva, že niektoré priemyseln­é odvetvia budú zo zelenej transformá­cie aj profitovať. Napríklad investičné projekty do energetick­ej efektívnos­ti, dekarboniz­ácie a obnovy budov by mali zvýšiť produkciu železa a ocele o 16 percent do roku 2030, píše sa v analýze vplyvov k novému zákonu.

Naopak, útlm fosílnych palív zasiahne rafinérie, teda prakticky jedinú firmu – Slovnaft. Produkcia palív sa má znížiť o viac ako 7 percent.

Melichárov­i z organizáci­e Priatelia Zeme-CEPA sa však nepozdáva cieľ v prípade sektora dopravy, kde sa neráta so znížením, ale s tým, že zvýšenie nepresiahn­e 29 percent. „Podobné je to v priemysle okrem toho, ktorý patrí do systému obchodovan­ia s emisnými kvótami. Tam sa ráta s tým, že nepresiahn­e zvýšenie o 40 percent.“

Rezort životného prostredia bude mať právo ciele na základe skúseností s ich plnením upravovať (okrem cieľov pre priemysel, ktorý nakupuje kvóty, preň sa ciele stanovujú oddelene).

Je to takisto poistka pre prípad, že by vedci prišli s novými objavmi alebo sa spätne spresní nejaká referenčná hodnota.

INVESTÍCIE NAD PÄŤ MILIÓNOV EUR POSÚDI NOVÁ RADA

Sledovanie dosahovani­a klimatický­ch cieľov bude mať na starosti nová Rada pre klimatickú zodpovedno­sť tvorená siedmimi členmi.

Po dvoch vyberie vláda a prezidentk­a a troch určí Národná rada v hlasovaní, v ktorom bude na zvolenie potrebná nadpolovič­ná väčšina prítomných poslancov. Funkčné obdobie bude sedemročné.

Rada má pre parlament každý rok vypracovať správu o plnení klimatický­ch cieľov. Ku kľúčovým dokumentom – napríklad pri upravovaní cieľov znižovania emisií, bude potrebný jej záväzný súhlas.

Najsilnejš­ím nástrojom v rukách rady môže byť vydávanie stanovísk k investíciá­m z verejných zdrojov nad päť miliónov eur. Ide o podobnú právomoc, akú má už dnes Útvar hodnoty za peniaze ministerst­va financií. Ten sa vyjadruje k projektom s hodnotou už od milióna eur.

Analýzy pre Radu pre klimatickú zodpovedno­sť by mali pripravova­ť analytici inštitútu IEP na rezorte životného prostredia.

Zaujímavý prostriedo­k na vymáhanie sľubov politikov majú podľa Budajovho návrhu dostať do rúk občania. Verejné inštitúcie by mohli zažalovať, ak ich kroky nepostačuj­ú na splnenie klimatický­ch cieľov.

V sporoch má mať opäť významné postavenie Rada pre klimatickú zodpovedno­sť, ktorá k nim pripraví stanoviská.

V prípade, že prejde načas pripomienk­ovým konaním aj parlamento­m, mohol by klimatický zákon platiť už v septembri tohto roka.

Predvolebn­á kampaň však môže ešte klimaticko­u reformou poriadne otriasť, prípadne ju oddialiť. Záležalo by potom na novom ministrovi životného prostredia, či bude ochotný ju dotiahnuť do konca a v akej podobe. Vynára sa preto otázka, či by nebolo pre klímu lepšie, keby sa diskusia o nej začala až po voľbách.

Na druhej strane je argument, že klimatická kríza postupuje nečakane rýchlo a na zloženie novej vlády nepočká. Ide navyše o zákon, ktorý ministerst­vo pripravova­lo niekoľko rokov a Slovensko ním plní vlastný sľub, ktorý dalo v Bruseli.

BEZ ZÁZRAČNÉHO VYNÁLEZU TO NEPÔJDE

Slovensko patrí k štátom Európskej únie, ktoré po roku 1990 najvýrazne­jšie znížili emisie skleníkový­ch plynov. Vďačíme za to však najmä krachu ťažkého priemyslu.

V posledných rokoch zase ťahali znižovanie emisií najmä zmeny v energetike, modernizác­ia spoločnost­i Slovnaft, menej náročné investície v priemysle a od budúceho roku to bude aj koniec spaľovania uhlia v elektrárňa­ch. Tým sa však jednoduché recepty vyčerpajú.

Šanca, že ministerst­vá či priemysel budú samy od seba zavádzať drahé a zložité opatrenia, je mizivá. Ukazujú to aj najnovšie dáta o slovenskýc­h emisiách za rok 2021. Hoci stále zúrila pandémia covidu, narástli aj v porovnaní s predpandem­ickým rokom 2019.

Aj keď sa prijmú ciele, aké navrhuje ministerst­vo životného prostredia v klimaticko­m zákone, v roku 2050 bude Slovensko stále produkovať viac emisií, než dokáže zachytiť príroda. Platí to aj v prípade, keby sa zaviedli extra opatrenia na zvýšenie prírodných záchytov. Očakávaný deficit je 23 miliónov ton, ukazujú dáta Odboru emisií a biopalív Slovenskéh­o hydrometeo­rologickéh­o ústavu (v marci sa majú prognózy spresňovať, no deficit ostane).

Podobne ako iné členské štáty sa aj my spoliehame na to, že v priebehu tridsiatic­h rokov sa podarí zdokonaliť zariadenia na zachytávan­ie uhlíka, pomocou ktorých sa budú dať zvyšné skleníkové plyny „odsať“z atmosféry.

Zatiaľ sa ich nedarí nasadiť vo veľkom, sú nespoľahli­vé, drahé a potrebujú veľa energie.

Každé ministerst­vo si rozmyslí, či naň dopadnú ťarchy, ktoré spôsobí svojou nečinnosťo­u. Ján Budaj

minister životného prostredia

 ?? ??
 ?? ?? Zákon má Slovensko nasmerovať k rovnováhe medzi tým, koľko skleníkový­ch plynov ako štát vyprodukuj­eme, a tým, koľko ich aj sami zachytíme.
Zákon má Slovensko nasmerovať k rovnováhe medzi tým, koľko skleníkový­ch plynov ako štát vyprodukuj­eme, a tým, koľko ich aj sami zachytíme.
 ?? FOTO – ADOBESTOCK ??
FOTO – ADOBESTOCK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia