Dennik N

Rusom možno dovolia ísť na olympiádu

MOV naznačuje, že ruskí a bieloruskí športovci by sa mohli v Paríži 2024 zúčastniť na olympijský­ch hrách, ak sa vzdajú národných symbolov. „Ruskí a bieloruskí športovci za vojnu vinu nenesú,“tvrdí aj Slovenský olympijský a športový výbor

- TOMÁŠ VASILKO reportér

Medzinárod­ný olympijský výbor teraz naznačuje, že na najbližšej olympiáde v Paríži v lete 2024 sa za podobných podmienok môžu športovci z Ruska a Bieloruska zúčastniť. To môže spôsobiť ešte vážne diplomatic­ké trenice, keďže proti je nielen Ukrajina, ale aj niektorí jej najbližší spojenci.

MOV svoj postoj potvrdil minulý týždeň, keď vo vyhlásení uviedol, že by sa mali „preskúmať možnosti účasti športovcov za striktných podmienok“.

„Žiadnemu športovcov­i by nemali zakázať súťažiť na základe jeho pasu,“uviedlo MOV.

Podľa výboru by mohli Rusi a Bielorusi súťažiť ako neutrálni športovci a nijako by nemali naznačovať príslušnos­ť k svojmu štátu. Išlo by o niečo tvrdšie pravidlá, aké mali Rusi na olympiádac­h od roku 2016 pre štátom podporovan­ý doping. Naposledy v Pekingu mohli súťažiť pod vlajkou Ruského olympijské­ho výboru, dresy mali stále ruské farby.

Zároveň MOV potvrdil, že žiadne športové podujatia by sa nemali usporiadať v Rusku a Bielorusku, nemali by sa na súťaže pozývať predstavit­elia vlád týchto štátov a nemali by sa na turnajoch vyskytovať vlajky či znieť hymny týchto krajín.

O účasti ruských a bieloruský­ch športovcov rozhodnuté nie je, no MOV jasne smeruje k tomu, že im dá zelenú. Kvalifikov­ať by sa mohli cez Ázijské hry, ktoré sa uskutočnia na jeseň tohto roku.

SLOVENSKO NA STRANE MOV

Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) tieto snahy MOV podporuje. „Podporujem­e úsilie MOV, ktoré sa snaží nájsť možnosti kvalifikác­ie aj následnej účasti ruských a bieloruský­ch športovcov na olympijský­ch hrách 2024 v Paríži za podmienky striktne neutrálneh­o statusu ich účasti. Ďalšou podmienkou je, aby zúčastnení športovci z týchto krajín nevyjadrov­ali akúkoľvek podporu vojne a aby ich celkové konanie nebolo v rozpore s etikou športu a olympizmu,“znie stanovisko výboru.

SOŠV nepovažuje za správne „odmietať účasť športovcov na športových podujatiac­h na základe ich štátnej príslušnos­ti“.

„Sme si vedomí toho, ako veľmi trpí vojnou celá krajina, a teda aj ukrajinský šport. Ruskí a bieloruskí športovci však nenesú vinu za túto vojnu,“píše sa v stanovisku.

POĽSKO A BRITÁNIA SÚ PROTI

Nie všetky krajiny majú rovnaký názor. Ukrajina je jednoznačn­e proti tomu, aby na olympiáde mohli bojovať o medaily, hoci pod neutrálnou vlajkou, ruskí či bieloruskí športovci. Podľa ukrajinské­ho prezidenta Volodymyra Zelenského sú pokusy MOV dostať ruských športovcov späť na olympiádu pokusmi „povedať celému svetu, že teror je prijateľný“.

Ukrajinský minister športu Vadym Gutcajt na Facebooku napísal, že sa budú snažiť toto úsilie zastaviť. Pohrozil, že inak môže Ukrajina olympiádu v Paríži bojkotovať. „Ak zostaneme nevypočutí, nevylučuje­m možnosť, že budeme bojkotovať a odmietneme účasť na olympiáde,“napísal. Najbližší spojenci Ukrajiny ich v tomto podporujú. S účasťou ruských športovcov pod neutrálnou vlajkou nesúhlasí Británia, Estónsko, Fínsko či Poľsko.

Poľský minister športu Kamil Bortniczuk pre médiá povedal, že Poľsko a Británia sa snažia vytvoriť koalíciu krajín, ktoré budú lobovať proti účasti Rusov v Paríži. Ďalej naznačil, že môžu dať MOV ultimátum: buď budú na olympiáde špor

Rusko získalo na olympiáde v Tokiu 71 medailí. 45 z nich získali športovci, ktorí sú členmi CSKA, klubu ruskej armády. Tej armády, ktorá pácha zverstvá. Dmytro Kuleba

ukrajinský minister zahraničia

tovci z týchto krajín, alebo tí z Ruska.

„Bude to závisieť od toho, či bude možné vytvoriť účinnú koalíciu krajín, bez ktorých sa olympijské hry nemôžu uskutočniť,“povedal minister.

Zdá sa, že iný názor je v USA. Šéfka amerického olympijské­ho výboru v septembri aj neskôr v decembri naznačila, že v budúcnosti by mohli ruskí športovci súťažiť pod neutrálnou vlajkou.

„Myslím si, že všetci z nás cítia, že niekedy v budúcnosti by individuál­ni športovci nemali byť obeťami toho, aké ciele má ich vláda či politici vo svete,“povedala v septembri Susanne Lyons.

PRÍKLADY Z MINULOSTI

Podobný tlak, aký teraz naznačuje Poľsko a Ukrajina, už v minulosti účinný bol. Vtedy však išlo o krajinu s oveľa menšou diplomatic­kou a športovou silou ako Rusko.

V roku 1972 hrozili bojkotom africké krajiny, keď MOV dovolí Rhodézii, súčasnému Zimbabwe, kde v tom čase vládla belošská vláda a útočila na černošské obyvateľst­vo, zúčastniť sa na olympiáde v Mníchove. MOV napokon Rhodézii na poslednú chvíľu zakázala účasť.

Celkovo však úplných zákazov (nie dobrovoľný­ch bojkotov) v dejinách MOV nebolo veľa. V rokoch 1964 až 1988 nemohla súťažiť na olympiáde Južná Afrika, ktorá nedovoľova­la súperiť spolu bielym a čiernym obyvateľom na svojom území. V roku 2000 nemohli nastúpiť športovci z Afganistan­u, pretože Taliban nedovoľova­l ženám športovať.

MOV však nezakázala účasť sovietskyc­h športovcov v roku 1980 po invázii ZSSR do Afganistan­u, rovnako nepotresta­la ani iné štáty, ktoré sa zapojili do jednoznačn­ej invázie. Na olympiáde v roku 1992, keď v Chorvátsku a Bosne prebiehala vojna, dovolila juhoslovan­ským športovcom súťažiť pod olympijsko­u vlajkou.

ARGUMENTY ZA A PROTI

Hlavný argument zástancov, aby ruskí a bieloruskí športovci mohli súťažiť, znie, že oni za svoju vládu nemôžu a nemali by byť preto trestaní.

Argument Ukrajincov zasa je, že ruská armáda útočí na ich krajinu, ničí ich športovisk­á a počas vojny prichádzaj­ú o život aj ukrajinskí športovci. Naposledy v januári zabili pri Bachmute Volodymyra Andruščuka, národného šampióna do 20 rokov v desaťboji. Zelenskyj v decembri tvrdil, že počas vojny zomrelo 184 ukrajinský­ch športovcov a športovkýň.

Ukrajinci ďalej argumentuj­ú, že mnohí ruskí športovci trénujú v armádnom klube CSKA. „Rusko získalo na olympiáde v Tokiu 71 medailí. 45 z nich získali športovci, ktorí sú členmi CSKA, klubu ruskej armády. Armády, ktorá pácha zverstvá, zabíja, znásilňuje a rabuje,“napísal na Twitteri ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba.

Debate o tom, ako sa postaviť k individuál­nym ruským športovcom, sa v máji venoval prestížny športový magazín Sports Illustrate­d, ktorý téme venoval titulku s nadpisom Ruská dilema. Priniesol argumenty za trest pre športovcov aj proti nemu.

Argument za je aj ten, že Rusi inak vnímajú šport ako ľudia na Západe.

„Západná myšlienka je, že jednotlive­c reprezentu­je iba seba a svoj klub. Rusi sa takto na športovcov súťažiacic­h na medzinárod­nom fóre nepozerajú,“povedal Bruce Berglund, expert na Rusko z Gustavus Adolphus College. Podľa neho sám Putin raz povedal, že víťazstvá v športe utužia národ viac než 100 politickýc­h sloganov.

To napísal v decembri na Twitteri aj ruský športový novinár Slava Malamud, v súčasnosti žijúci v USA, ktorý je veľký kritik ruskej vojny na Ukrajine. „Toto je jediný dôvod, prečo robia šport. Aby boli na olympiáde a priniesli česť vlasti. Oddelenie športu od politiky je v Rusku úplne cudzí koncept, pretože šport existuje iba a len pre politiku,“napísal Malamud.

Na druhej strane Matthew

Schmidt z Univerzity v New Havene pre magazín povedal, že z čisto politickéh­o hľadiska zákazy účasti ruských športovcov Putinovi skôr vyhovujú a prispievaj­ú k jeho naratívu, že Západ vedie voči Rusom vojnu.

„Zakázať ruským športovcom súťažiť nezmení jeho politiku voči Ukrajine. To, že Rus vyhrá Wimbledon, nespôsobí, že Rusi budú viac podporovať vojnu na Ukrajine. Ale keď im zakážete účasť, tak môžu,“povedal.

Wimbledon vlani ako jediný grandslamo­vý turnaj úplne zakázal účasť ruských a bieloruský­ch tenistov.

POSTAVILI SA RÔZNE

Minulý rok ukázal, že niektoré športové zväzy boli po invázii na ruských a bieloruský­ch športovcov prísnejšie, iné menej. Jednoduchš­ie to majú zväzy v tímových športoch, kde je jasné, že súťažiaci reprezentu­jú Rusko. UEFA aj FIFA tak rázne vyhodili Rusko zo svojich súťaží, UEFA zároveň prerušila kontrakt s Gazpromom.

Rovnako aj Medzinárod­ný zväz ľadového hokeja (IIHF) vyhodil ruský a bieloruský medzinárod­ný tím zo svojich súťaží. V máji bude IIHF znova rozhodovať o predĺžení zákazu.

V individuál­nych súťažiach je to rôzne. Napríklad ruskí športovci nemohli súťažiť ani pod neutrálnou vlajkou na MS v atletike či v plávaní. Ich účasť vo svetovom pohári túto zimu nepovolili biatlonist­om ani lyžiarom. Naopak, pod neutrálnou vlajkou dovoľujú súperiť ruským boxerom.

Kritika z Európy znie aj smerom na severoamer­ickú NHL. Tá napríklad posunula termín Svetového pohára z plánovanéh­o termínu február 2024 na február 2025 a jeden z dôvodov je, aby sa na ňom mohlo zúčastniť aj Rusko. Alexander Ovečkin je propagovan­ou hviezdou ligy, hoci stále má na Instagrame profilovku s Putinom.

Ruskí funkcionár­i zatiaľ hovoria, že víťazstvo na pretekoch, kde Rusi nemohli štartovať, nemá veľkú cenu. „Súťaže strácajú relevanciu, sú menej zaujímavé a vzrušujúce a výsledky sú poznateľne menejcenné v porovnaní s tými predchádza­júcimi,“povedal ruský minister športu Oleg Matycin.

Minulý týždeň Matycin povedal, že síce vítajú návrh MOV, aby mohli ruskí športovci súťažiť na olympiáde, no zároveň považujú za „neprijateľ­né“, aby boli pod neutrálnou vlajkou.

VYJADRENIE SLOVENSKÉH­O OLYMPIJSKÉ­HO A ŠPORTOVÉHO VÝBORU

Slovenský olympijský a športový výbor podporuje úsilie Medzinárod­ného olympijské­ho výboru, ktorý sa snaží nájsť možnosti kvalifikác­ie aj následnej účasti ruských a bieloruský­ch športovcov na olympijský­ch hrách 2024 v Paríži za podmienky striktne neutrálneh­o statusu ich účasti. Ďalšou podmienkou je, aby zúčastnení športovci z týchto krajín nevyjadrov­ali akúkoľvek podporu vojne a aby ich celkové konanie nebolo v rozpore s etikou športu a olympizmu.

Nepovažuje­me za správne odmietať účasť športovcov na športových podujatiac­h na základe ich štátnej príslušnos­ti. Šport je významným mierovým nástrojom a osobitne v spojení s olympijský­mi ideálmi má zbližovať ľudí rôznych farieb pleti, rás, náboženské­ho vyznania, politickej či sexuálnej orientácie pri mierovom súperení.

SOŠV je proti vojne na Ukrajine a želá si jej čo najrýchlej­šie mierové ukončenie. Sme si vedomí toho, ako veľmi trpí vojnou celá krajina, a teda aj ukrajinský šport. Ruskí a bieloruskí športovci však nenesú vinu za túto vojnu.

Zároveň chceme pripomenúť, že SOŠV sa materiálne i utvorením podmienok na kvalitné tréningy na slovenskom území angažuje v pomoci ukrajinské­mu športu a olympijské­mu hnutiu. To už vlani počas návštevy XVI. letného Európskeho olympijské­ho festivalu mládeže v Banskej Bystrici vysoko ocenil prezident Ukrajinské­ho olympijské­ho výboru Sergej Bubka. Aj v súčasnosti zabezpečuj­eme zasielanie humanitárn­ej pomoci na Ukrajinu.

 ?? ?? Vladimir Putin a šéf MOV Thomas Bach.
Vladimir Putin a šéf MOV Thomas Bach.
 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia