Dennik N

Zabudnite na „autonómiu“. Európa potrebuje USA tak ako predtým

Súčasný vývoj ukončil všetky predstavy, že Nemecko sa posunulo bližšie k tomu, aby sa stalo „lídrom“Európy, ktorá sa môže stať autonómnou jednotkou v rámci západnej Aliancie

- © Bloomberg ANDREAS KLUTH komentátor Bloomberg Opinion

Nemeckého kancelára Olafa Scholza minulý týždeň dosť zamestnáva­lo vysvetľova­nie, že jeho značne oneskorený súhlas s dodávkami bojových tankov nemeckej výroby Ukrajine bol prípadovou štúdiou obozretnéh­o líderstva. Nepochybne ide o vítaný krok vpred pri pomoci Ukrajine, ktorá má tak väčšiu šancu poraziť ruských útočníkov. Ale dlhé a namáhavé rokovania medzi spojencami v NATO, ktoré viedli k tomuto zlomu, ponúkajú pre Európsku úniu a úlohu Nemecka v nej triezvejší záver.

Ide o to, že dnes, ako aj v dohľadnej budúcnosti zostáva Európa z hľadiska bezpečnost­i úplne závislá od USA, čo je situácia, ktorá sa od studenej vojny nijako nezmenila. Odvrátenou stranou tejto reality je, že pompézne predstavy francúzske­ho prezidenta Emmanuela Macrona o európskej „autonómii“zostávajú len snom, a preto je tieto nápady najlepšie odhodiť do odpadkovéh­o koša.

AŽ PO VÁS

Príbeh, ktorý umožnil Scholzovi „oslobodiť Leopardy“, teda umožniť prepravu tankov Leopard 2 vyrobených v Nemecku na Ukrajinu, je príbehom transatlan­tického napätia a frustrácie. Východné členské štáty NATO a EÚ – Poľsko a pobaltské štáty – presadzujú tieto dodávky už od leta. USA sa v posledných mesiacoch pripojili, ale Nemci sa až do minulého týždňa zdráhali.

Dôvodom bolo, že Scholz sa obával nielen toho, že vojna na Ukrajine môže prerásť do konfliktu medzi Ruskom a NATO, čo si nikto neželá, ale najmä toho, že Nemecko sa môže ocitnúť v hľadáčiku ruského prezidenta Vladimira Putina. Scholz sa obával, že dodávka nemeckých strojov by ho mohla vyprovokov­ať k ďalšej eskalácii situácie.

S tým, ako rozhovory napredoval­i a vec sa stala naliehavej­šou – na jar sa počíta so začiatkom „manévrovej vojny“–, Scholz vyjasnil svoje podmienky. Nemecko by súhlasilo s odoslaním Leopardov, len ak by aj Američania poslali svoje bojové tanky M1 Abrams.

BIDEN TO POCHOPIL

Z vojenského hľadiska nedáva preprava tankov Abrams až taký zmysel. Sú to pravdepodo­bne najkomplex­nejšie tanky a vyžadujú si nielen najdlhší výcvik, ale vzhľadom na špecializo­vané palivá a diely aj najpreprac­ovanejšie dodávateľs­ké reťazce. Ukrajina potrebuje tanky, ktoré sú najmoderne­jšie, ale zároveň svižnejšie a jednoduchš­ie na zvládnutie a ktoré sa rýchlejšie prepravujú a nasadzujú. Leopardy tomuto opisu zodpovedaj­ú najviac. Američania teda spočiatku povedali nie.

Ostatní spojenci to pochopili a pokúsili sa prinútiť Scholza, aby sa pohol aj bez Abramsov. Populistic­ká poľská vláda, ktorá vedie predvolebn­ú kampaň založenú prevažne na protinemec­kej rétorike, na susednú krajinu verejne tlačila a zahanboval­a ju. Minulý týždeň dokonca pohrozila, že na Ukrajinu pošle niekoľko vlastných Leopardov 2 aj bez povolenia z Berlína. Briti zvolili jemnejší prístup a prisľúbili 14 vlastných tankov Challenger 2, pričom počítali s tým, že ak to spravia prví, Scholzovi poskytnú dostatočné alibi.

Nič z toho však na kancelára nestačilo. Ako naznačil v prejave v Bundestagu, Poliaci ho len nahnevali. A Spojené kráľovstvo – prepáčte, Briti – evidentne nepovažova­l za dostatočne silnú západnú mocnosť na to, aby sa s ním do niečoho pustil. Scholz trval na tom, aby sa zapojili Američania.

Americký prezident Joe

Biden pochopil, čo je v stávke. Preto z politickýc­h a nie vojenských dôvodov Američania oznámili, že napokon pošlú 31 Abramsov, aj keď ich príchod na bojisko môže trvať ešte mnoho mesiacov. Súkromne ľudia v Pentagóne a v Bielom dome priznávajú, že ich rozčuľuje Scholzova váhavosť a otravnosť. Na verejnosti chvália jeho líderstvo pri udržiavaní jednotného západného spojenectv­a proti Putinovi. S touto podporou sa Scholz nakoniec cítil pripravený vypustiť svoje veľké šelmy.

Teraz je dôležité, aby sa tanky skutočne dostali na Ukrajinu pred jarnou ofenzívou. To platí aj pre britské Challenger­y, menšie stroje Bradley, Marder i ďalšie obrnené bojové vozidlá, ktoré už boli prisľúbené, ale predovšetk­ým pre Leopardy.

Celkovo môže byť európskych tankov – od Nemecka a Poľska, ale aj od Španielska,

Holandska, Fínska a iných krajín – asi stovka. Ale dostať ich na Ukrajinu bude nočná mora, pretože Putin bude na ne striehnuť po celej ceste. Ich tankovanie a opravy sú ďalší príbeh, rovnako ako ich správne použitie pri prelamovan­í ruských línií.

BEZ AMERIČANOV TO NEPÔJDE

Jedna osoba, ktorá bola počas tejto diplomatic­kej drámy mimoriadne ticho, je Emmanuel Macron. Ten síce naznačil, že aj Francúzsko môže poslať na Ukrajinu niekoľko zo svojich tankov Leclerc, ale viac podrobnost­í neposkytol. Len predminulý víkend hostil na Sorbonne Scholza spolu so stovkami zákonodarc­ov z oboch krajín v rámci veľkolepýc­h osláv 60. výročia Elyzejskej zmluvy. To je dohoda, ktorá spečatila priateľstv­o a údajne aj spoločný osud Francúzska a Nemecka ako mocenského páru, ktorý by jedného dňa – alebo v to Paríž aspoň dlho dúfal – mohol zrodiť silnú Európu a vyviesť ju z amerického poručníctv­a.

Čo viac k tomu dodať? To, na čom sa Scholz a Biden dohodli, je pre Ukrajinu dobrá správa, hoci tam musí prúdiť ešte viac zbraní a podpory. Ale tento vývoj zároveň ukončil všetky predstavy, že Nemecko sa posunulo bližšie k tomu, aby sa stalo „lídrom“Európy, ktorá sa môže stať autonómnou jednotkou v rámci západnej Aliancie, teda samostatno­u geopolitic­kou mocnosťou. Asi je dobré, že je to také jasné.

 ?? FOTO – TASR/AP ?? Súkromne ľudia v Pentagóne a v Bielom dome priznávajú, že ich rozčuľuje Scholzova váhavosť a otravnosť. Na verejnosti chvália jeho líderstvo pri udržiavaní jednotného západného spojenectv­a proti Putinovi.
FOTO – TASR/AP Súkromne ľudia v Pentagóne a v Bielom dome priznávajú, že ich rozčuľuje Scholzova váhavosť a otravnosť. Na verejnosti chvália jeho líderstvo pri udržiavaní jednotného západného spojenectv­a proti Putinovi.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia