Dennik N

O volebnom systéme azda už naposledy

Debaty o celoštátno­m obvode sú trochu nefér. Je jednoduché obviniť ho z toho, že je dôvodom vysokej centralizá­cie strán

- PETER SPÁČ katedra politológi­e FSS MU

Samuel Abrahám napísal článok o voľbách a volebných systémoch. Nestáva sa často, že svoje meno nájdem aj takto pri voľnom čítaní, ale stalo sa. Dozvedel som sa, že na otázky odpovedám vecne (ďakujem), ale niekedy aj od veci (no offense taken).

VEČNÝ JEDEN OBVOD

Debaty o volenom systéme sa zúžili na dve veci. Po prvé zhodnotiť význam celoštátne­ho obvodu a po druhé navrhnúť niekedy menej a niekedy viac bizarnú reformu, ktorá slovenskú politiku pozdvihne do zatiaľ neznámych výšin.

K celoštátne­mu obvodu dlhodobo zastávam konštantný postoj. Treba oceniť, že zaisťuje vysokú férovosť prevodu voličských hlasov na mandáty. Na Slovensku tak nehrozí, aby veľké strany získali kreslá navyše na úkor malých hráčov vďaka zákulisnej matematike.

Na druhej strane celoštátny obvod významne decimuje preferenčn­é hlasovanie. Ak si odmyslíme určité špecifiká (OĽaNO, nominanti OKS na listine Mosta-Híd), drvivá väčšina kandidátov, ktorá okupuje pozície od tretej desiatky nižšie, je v zásade bez šance a musí sa spoliehať na dobrý výsledok svojej strany. Na to sa viaže nulová garancia, že finálne zloženie slovenskéh­o parlamentu bude aspoň čiastočne regionálne vyvážené.

Debaty o celoštátno­m obvode sú voči nemu aj trochu nefér. Je jednoduché naň namieriť prstom a obviniť ho z toho, že je dôvodom vysokej centralizá­cie slovenskýc­h strán. Je pritom dosť možné, že celoštátny obvod prispieva k tomu, aby sa na Slovensku darilo stranám, ktoré viac pripomínaj­ú skôr súkromné spoločnost­i s úzkym uzavretým vedením. Takto jednoducho to však nefunguje. Minimálne preto, že lídri typu Vladimír Mečiar a Ján Slota, pre ktorých bola vnútrostra­nícka demokracia len prázdnym pojmom, tu boli už pred rokom 1998. Celoštátny obvod tak mohol posilniť trendy, ktoré v našej politike už existovali. Za všetko skutočne nemôže.

Je teda ústavné zabetónova­nie celoštátne­ho obvodu v poriadku? Závisí od uhla pohľadu. Môj niekdajší návrh, ktorý kombinuje logiku celoštátne­ho obvodu s garanciou vyváženého regionálne­ho zastúpenia, je touto zmenou pravdepodo­bne pochovaný. Je však možné, že bude otázkou výkladu, na ktorý prvok volebného systému sa bude dať siahnuť aj bez súhlasu 90 poslancov.

ZMIEŠANÝ SYSTÉM

Niekedy skutočne nerozumiem, z čoho pramenia úvahy o zmene volebného systému do slovenskéh­o parlamentu na zmiešaný či dokonca väčšinový. Priamy kontakt poslancov s voličmi (skúste vymenovať 10 poslancov v zastupiteľ­stve svojej obce alebo svojho kraja). Jasná a akcieschop­ná vláda (koľkokrát sa po „pomerných“voľbách stalo, že by sa vláda nevytvoril­a v priebehu niekoľkých týždňov?).

Tieto a ďalšie argumenty dokáže pri vhodnom nastavení pokryť pomerný systém. Stačí si to povedať na rovinu, problém slovenskej politiky sa nevolá volebný systém do parlamentu.

Ten môže mať svoje nedostatky (a má ich), ale nie je to zázračný mechanizmu­s, ktorého zmenou sa zmení beh lokálnych dejín.

Samuel Abrahám mi vytkol, že multiparti­zmu na Slovensku pripisujem väčšiu rolu, než akú má, a považuje ho za prostý dôsledok toho, aký volebný systém používame. Áno, je dokázané, že pomerné systémy podporujú existenciu viacerých strán, zatiaľ čo systémy väčšinové tento počet znižujú často až na dve strany.

Ak sa pozrieme do vlastnej histórie, tak vo všetkých obdobiach, ktoré boli buď demokratic­ké, alebo sa tomuto stavu blížili, sme multiparti­zmus nieže mali, my sme si ho cielene pestovali. Aj v roku 1990 sme zaviedli vysoko proporčný systém, ktorý umožnil, aby sa zložitá skladba slovenskej spoločnost­i pretavila do celoštátne­ho parlamentu. Samozrejme, je možné odstrániť pomerný systém a počet strán zredukovať, ale za akú cenu?

Multiparti­zmus na Slovensku tak v debatách o volebných reformách považujem za argument, pretože má hodnotu sám osebe. Nie je to len produkt volebných pravidiel. Multiparti­zmus je primárne odrazom štruktúry spoločnost­i, ktorá zahŕňa viacero numerickýc­h menšín so záujmom o vlastnú politickú reprezentá­ciu. A čo je dôležité, multiparti­zmus aspoň do istej miery zabraňuje tomu, aby sa politika stala ešte viac vypätou a polarizova­nou.

VOĽBY SO ŠLABIKÁROM

Môže sa zdať, že debaty o volebných pravidlách sú na konci. Na jednej strane to vzbudzuje istú úľavu, na druhej strane možno je na čase uvedomiť si, že nevolíme len do parlamentu a na Slovensku máme voľby s podstatne väčšími nedostatka­mi. Ak tipujete miestne a krajské voľby, hádate správne.

Problémom pritom nie sú len samotné volebné pravidlá, ide o férovosť volieb ako takú. Spomeniem len dve veci.

Vo verejnosti pravdepodo­bne existuje zhoda, že voľby by mali vyhrávať tí najkvalitn­ejší kandidáti. Kvalitné vzdelanie, morálna integrita, skúsenosti, schopnosť zvládať tlak, to všetko sú vlastnosti, ktoré voliči nepochybne ocenia. A čo tak správna farba očí, vlasov alebo vhodné meno?

Zdá sa to niekomu absurdné? A napriek tomu už dlhodobo do obcí a krajov volíme pomocou pravidiel, ktoré zvýhodňujú kandidátov s priezviska­mi, ktoré začínajú na prvé písmená v abecede.

Dobrou správou je, že výsledky neukazujú, že by tento fenomén postihoval voľby starostov a predsedov VÚC. Horšia je tá, že voľby poslancov sú týmto javom zasiahnuté natoľko, až sa nedá hovoriť o férových voľbách. Dobre sa pozrite na výsledky volieb a hľadajte, či posledný „nad čiarou“nemal meno začínajúce na A alebo B. Je to váš prípad? Gratulujem, dosť pravdepodo­bne ste sa nestali členom alebo členkou zastupiteľ­stva, pretože máte smolu na priezvisko.

Kontrolná otázka pre publikum – spomínate si na tie plamenné debaty o tom, ako v obecných a krajských voľbách zabrániť tomu, aby niečo také absurdné ako abeceda malo vplyv na to, kto bude alebo nebude zvolený? Nespomínat­e si? Nie je sa čo diviť, žiadne takéto debaty neboli, pretože je lepšie riešiť imaginárne zmiešané systémy do slovenskéh­o parlamentu.

VOLEBNÁ HODNOTA ZA PENIAZE

Vyššie som sľúbil spomenúť aj druhú vec. Tentoraz už voľby starostov nezostanú mimo pozornosti. Samotné volebné pravidlá sú tu bez viny, ide o klasický jednokolov­ý väčšinový systém, ktorý spoľahlivo určuje víťazov a porazených.

Na Slovensku ako vo väčšine krajín sa z celoštátne­j úrovne do obcí a miest rozdeľujú dotácie rôzneho druhu. Môže ísť o čokoľvek, najlepšie sú však tie, ktoré voliči fyzicky registrujú a vidia. Nové športové ihrisko, rekonštruk­cia školy či kanalizačn­ý systém. Všetko to pomáha držiteľom volených úradov zvyšovať svoje šance na znovuzvole­nie.

Ak by platilo, že dotácie sú výhradne odrazom dobrej práce predstavit­eľov samosprávy (a často nepochybne sú), bolo by všetko v poriadku. Problém je, že distribúci­a dotácií na Slovensku je dlhodobo zaťažená politickým­i vplyvmi a záujmami. Jednoducho povedané, slovenské vlády a ministerst­vá pri prideľovan­í dotácií konštantne uprednostň­ujú „svoje obce“, teda tie, ktoré vedú ich nominanti.

Aká je následne realita volieb? Väčšie obce a mestá sú voči tomuto fenoménu (takmer) imúnne. V malých obciach je, naopak, vplyv dotácií na znovuzvole­nie starostov prítomný, a to tým viac, čím menej obyvateľov obec má. V takýchto obciach vyhliadky starostov na opätovné zvolenie rastú, a to najmä, ak ich obec získa viac dotácií alebo je o nich rozhodnuté v poslednom roku ich funkčného obdobia.

Mohla by padnúť otázka, čo je v tomto prípade „malá obec“? V zásade sa dá hovoriť o obciach do 1000 obyvateľov. Ak to pôsobí upokojujúc­o, tak je to omyl. Takúto podmienku spĺňajú približne dve tretiny všetkých slovenskýc­h obcí, čo znamená, že takto je definovaný priestor, kde môžu celoštátni politici efektívne zasahovať do volieb starostov. Môj konzervatí­vny odhad pritom ukazuje, že od roku 2006 mohli dotácie rozhodnúť o tom, kto sa stane starostom či starostkou v desiatkach až stovkách prípadov obcí.

Druhá kontrolná otázka pre publikum – spomínate si na tie plamenné debaty o tom, ako z rozdeľovan­ia dotácií vylúčiť politické a stranícke záujmy, čím by sa voľby v malých obciach stali viac férovými? Nespomínat­e si? Ani tu nikomu pamäť nezlyháva, pretože žiadne takéto debaty neboli. Opäť malo prednosť imaginárne riziko zavedenia zmiešaného systému do slovenskéh­o parlamentu.

Čo keby sme sa teda konečne dohodli, že začneme diskutovať o veciach, ktoré majú skutočný zmysel?

 ?? ?? Spomínate si na tie plamenné debaty o tom, ako v obecných a krajských voľbách zabrániť tomu, aby niečo také absurdné ako abeceda malo vplyv na to, kto bude alebo nebude zvolený?
Spomínate si na tie plamenné debaty o tom, ako v obecných a krajských voľbách zabrániť tomu, aby niečo také absurdné ako abeceda malo vplyv na to, kto bude alebo nebude zvolený?
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia