Dennik N

Vraj nie dezinformá­cia, ale misinformá­cia

Sledujeme pokus, ako dodatočne zarobiť na šírení bludov o covide

- ROMAN PATAJ vedúci oddelenia publicisti­ky

covid Igor Bukovský sa súdi s ľuďmi, ktorí kritizoval­i spôsob, akým zľahčoval covidovú pandémiu. Druhá žaloba mieri na Eugena Kordu z .týždňa za komentár z 26. septembra 2020, v ktorom Bukovského vyzval, aby si priznal, že sa mýlil. Vyčítal mu tiež, že používal neoverené zdroje a odvolával sa na pofidérnyc­h odborníkov. Dietológov­a taktika je vyhnúť sa tomu, aby sa súdy venovali preukazova­niu, či šíril medicínske bludy.

Presný dátum uverejneni­a Kordovho textu je dôležitý. Európa v tom čase za sebou mala smrteľnú prvú vlnu pandémie a Slovensko vstupovalo do katastrofá­lnej druhej, počas ktorej zomrelo vyše 10-tisíc ľudí. Medzi imunológmi už v septembri 2020 (a aj dávno pred ním) existovala zhoda, že ide o smrteľnú a vysoko nákazlivú chorobu.

Dietológ Bukovský napriek tomu v rovnakom období o covide tvrdil, že ide o „banálne

ochorenie“, a varovania, že je to „nebezpečná, smrteľná a rýchlo sa šíriaca“choroba, označil za „strašenie“. Na jeho nepravdy vtedy obšírne reagovali skutoční experti napríklad v článku Otakara Horáka.

Sudkyňa v Považskej Bystrici dala dietológov­i za pravdu, pretože blogerova kritika podľa nej bola neprimeran­á. Nepoužil vraj správne slová.

Dezinformá­cia je podľa súdu úmyselne šírenou nepravdou, kým na Bukovského sedí výraz misinformá­cia, teda neúmyselné šírenie nepravdy.

Ak existuje príklad škodlivého slovičkáre­nia, tak toto je on. Bukovský mal všetky potrebné informácie od kapacít v odbore, napriek tomu sa im rozhodol oponovať. Nazvať to misinformá­ciou zaváňa dezinformá­ciou.

Dezinformá­cia je podľa súdu úmyselne šírenou nepravdou, kým na Bukovského sedí výraz misinformá­cia.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia