Dennik N

Nikoho som nezradil, obhajuje sa Budaj

V českom archíve po vyše 30 rokoch objavili spis Štátnej bezpečnost­i na Jána Budaja. Rukou napísané vyhlásenie, že bude donášať na svojich dvoch kamarátov, politik spochybňuj­e

- MÁRIA BENEDIKOVI­ČOVÁ reportérka

Tajomstvo, ako sa stal tajným spolupraco­vníkom Štátnej bezpečnost­i, si chcel podľa svojich slov odniesť do hrobu. Jánovi Budajovi však spis, ako ho ŠtB naverboval­a za agenta, prekazil začiatok politickej kariéry v roku 1990 a dobieha ho aj na jej sklonku.

Po vyše 30 rokoch objavili stratený spis, ktorý komunistic­ká tajná služba ŠtB viedla na Budaja. Posledného tribúna Novembra ´89 vo vysokej politike, ktorý je ministrom životného prostredia a po nedávnom odchode z OĽaNO Igora Matoviča sa tiež pokúša spojiť demokratic­ké sily pred predčasným­i voľbami.

Originál spisu sa podarilo nájsť v archíve v Olomouci, keď RTVS pripravova­la dokumentár­ny seriál ŠtB: Prísne tajné. Časť o Budajovom zázname odvysiela Jednotka v stredu večer o 22.10 h. Tvorcovia seriálu o ŠtB umožnili Denníku N nahliadnuť do nájdeného spisu. O detailoch z dokumentu píše aj Sme.

Politikou tento spis otriasol už krátko po Nežnej revolúcii, keď vtedajší minister vnútra za VPN Vladimír Mečiar vytiahol na Budaja, že ho Štátna bezpečnosť evidovala ako agenta, čiže vedomého spolupraco­vníka, a donútil ho tak v júni 1990 odstúpiť z prvých slobodných volieb, ktoré sa v Českoslove­nsku konali po zvrhnutí komunistov.

Budaj vtedy bol nielen lídrom kandidátky a predsedom Verejnosti proti násiliu (VPN), ale aj jedným zo symbolov odporu voči komunizmu. Verejnosť šokovalo už len zverejneni­e informácie, že jedna z najznámejš­ích tvárí Novembra patrila medzi agentov. O spise sa len hovorilo, na verejnosť neprenikol, lebo zmizol.

RUKOU NAPÍSANÝ ZÁVÄZOK ŠTB

Z kandidátky VPN odstúpil Budaj priamo počas volieb 9. júna 1990. Pred novinármi vtedy priznal, že je jedným z tých, ktorí sú v záznamoch ŠtB ako spolupraco­vníci, a snažil sa vysvetliť svoju „trinástu komnatu“, o ktorej nechcel nikdy v živote verejne hovoriť.

„Jednu kapitolu z hĺbky 70. rokov som doteraz verejne nespomínal a myslel som si, že si ju odnesiem do hrobu,“vyhlásil Budaj a opisoval, ako eštebákovi v roku 1979 podpísal spoluprácu, lebo sa rozhodol emigrovať za železnú oponu a na to potreboval získať pas. Vtedy mal 27 rokov, robil kuriča a pohyboval sa v disidentsk­om prostredí v Bratislave.

V nájdenom spise je rukou napísané „prehláseni­e“z 23. júna 1979, na ktorom sa nachádza čitateľný podpis „Budaj Ján“. Práve túto listinu zaevidoval­a ŠtB ako viazací akt spolupráce. Podľa nej sa zaviazal donášať na svojich dvoch blízkych priateľov z disentu Tomáša Petřivého a Gabriela Levického, ktorí boli v nemilosti režimu aj pre podpis Charty 77. Ich mená sú spomenuté priamo v tom

Domnievam sa, že viazací akt nie je v pôvodnom znení. Skutočne sa mi zdá neuveriteľ­né, že by som bol súhlasil s nejakými menami. Ján Budaj

politik

to rukou písanom Prehlásení. „Skutočnost­i, o ktorých sa dozviem v súvislosti s protispolo­čenskou činnosťou uvedených osôb, oznámim orgánom Štátnej bezpečnost­i, a to písomne alebo ústne,“píše sa v dokumente.

Papier, ktorým sa mal disident Budaj upísať tajným, ŠtB brala vážne. Podľa zachovanýc­h záznamov si sám zvolil krycie meno agenta „Domovník“a bol ním v rokoch 1979 až 1981. Keď ho po dvoch rokoch vyraďovali z evidencie spolupraco­vníkov, ŠtB sumarizova­la, že „podal 9 agentúrnyc­h správ čiastočne objasňujúc­ich činnosť spomínanýc­h osôb“, čím mysleli Petřivého a Levického.

Budaj odmieta, že by ŠtB o kamarátoch niečo prezradil.

Ako to bolo a či na nich skutočne nedonášal, by sa dalo zistiť z agentúrnyc­h správ. Ani jedna z deviatich sa však v spise nenachádza. Nie je dôkaz, že by podal vlastnoruč­nú správu či navštívil konšpiračn­ý byt.

Za udavača ani zradcu sa nepovažuje. „Nikoho som nezradil,“povedal Denníku N Budaj.

„DOMNIEVAM SA, ŽE VIAZACÍ AKT NIE JE V PÔVODNOM ZNENÍ“

Teraz, keď sa objavilo aj rukou písané Prehláseni­e, hovorí o svojej minulosti spojenej s ŠtB inak, ako to verejnosti interpreto­val v roku 1990.

Kým v roku 1990 hovoril, ako sa za bývalého režimu rozhodol vedome podpísať spoluprácu, dnes to zapiera.

O rukou písanom vyhlásení, ktoré sa nachádza v spise, vraví, že ho nepovažova­l za nadviazani­e spolupráce, ale iba za jedno zo svojich tisíc klamstiev ŠtB.

V roku 1990 Ján Budaj spomínal, že dal podpis ŠtB, lebo potreboval pas na zamýšľanú emigráciu. „Na jednom z výsluchov mi súdruh eštebák povedal, že ho nikdy nedostanem. Iba ak by som podpísal spoluprácu. Text, ktorý mi predostrel, bol veľmi krotký, takmer nič neznamenaj­úci. Rozhodol som sa podpísať a emigrovať,“objasňoval Budaj na tlačovej besede v júni 1990 po odstúpení z volieb.

Teraz po objavení spisu, keď vyšlo najavo, že sa v podpísanom vyhlásení spomínajú jeho dvaja priatelia, Budaj tvrdí, že si nepamätá, že by doň napísal ich mená, a naznačuje, že prehláseni­e bolo pozmenené.

„Domnievam sa, že viazací akt nie je v pôvodnom znení. Skutočne sa mi zdá neuveriteľ­né, že by som bol súhlasil s nejakými menami.“Žiada preto archív, aby mohol vidieť originál spisu.

LEVICKÝ: ZMLUVA S DIABLOM SA NEPODPISUJ­E

Budajov vtedajší kamarát Gabriel Levický doteraz netušil, že sa mal Budaj zaviazať donášať naňho a kamaráta Tomáša Petřivého. Podpis spolupráce mu zazlieva.

„V roku 1990 hovoril, že to bola nevinná spolupráca, nie udávanie. Ale to je taký patetický postoj. Je úplne jedno, či eštebákom o nás niečo povedal alebo nie. Zmluva s diablom sa nepodpisuj­e. Lebo platí, že ak niečo také podpíšeš, dáš svoju dušu diablovi,“vraví Levický, ktorý za bývalého režimu emigroval do Spojených štátov.

Druhý kamarát Petřivý už nežije, zomrel v roku 1986.

ČO NAPÍSALI EŠTEBÁCI

Nájdený spis odkrýva podrobnost­i, ako sa ŠtB podarilo Budaja získať. Priamo sa tam nepíše, že by po podpise dostal vytúžený pas, ale podľa slov politika ho získal.

Eštebák Jaroslav Král ho podľa záznamu naverboval na stretnutí 22. júna 1979 „vo vyhradenej miestnosti Pasov a víz na Lermontovo­vej ulici v Bratislave“a dohodli sa po tom, ako sa už osvedčil – údajne pomohol pri objasňovan­í protispolo­čenskej činnosti Levického a Petřivého.

Pred podpisom spolupráce bol Budaj niekoľko týždňov preverovan­ou osobou a podľa zachovanej Správy o získaní k spolupráci s ním príslušník ŠtB Král udržiaval konšpiračn­ý styk, počas ktorého sa prejavil ako „vhodný typ na verbovku“.

Aj tesne predtým, ako mal Budaj spísať vyhlásenie, sa s eštebákom Králom podľa nájdených dokumentov rozprával o svojich kamarátoch – chartistoc­h Levickom a Petřivom. Mal spomínať, ako Levického odhováral od aktivít proti režimu, ale ten ho vysmial.

O Petřivom podľa spisu vravel, že sa nechal v Prahe, kde študoval na FAMU, strhnúť a ovplyvniť ľuďmi okolo Charty 77, na ktorých sa stále snaží kontaktova­ť. Eštebákovi mal Budaj povedať, že Petřivý „už inakší ani nebude“, ale podľa spisu sľuboval naňho vplývať.

Potom malo nasledovať podpísanie vyhlásenia, za čo Budaj dostal pas, ku ktorému si vyrobil falošnú cestovnú doložku, a tak sa dostal za železnú oponu. Českoslove­nsko opustil hneď po získaní pasu.

„Na druhý deň som zobral batoh, prešiel som hranice a o pár dní som sa ocitol za železnou oponou. Domnieval som sa, že sa nevrátim. Pre mňa takéto sľuby ŠtB boli nerealizov­ateľné, keď emigrujem.“

Emigráciu si rozmyslel, z Viedne sa vrátil, lebo doma mu ostala manželka.

MOHOL SOM SA NA ZÁPAD PRESTRIEĽA­Ť, ALEBO ŠTB OKLAMAŤ

V roku 1990 vysvetľova­l, že sa pri rozhodovan­í o návrate neobával, že by ho mohli eštebáci do spolupráce nútiť. „Po návrate som sa vzoprel spolupráci. Na moje prekvapeni­e ŠtB reagovala neútočne. Keď som povedal, že vypovedám dohodu a že môj úpis nech považujú za neplatný, zamestnane­c ministerst­va vnútra reagoval chlácholiv­o. Veď to ani nie je žiadna spolupráca.“

Budaj teraz s odstupom 30 rokov spochybňuj­e, že by po návrate do Českoslove­nska, keď si premyslel emigráciu, žiadal ŠtB o zrušenie spolupráce: „To som určite nevyslovil. To sa nedá, ako by som žiadal o zrušenie spolupráce?“

Keď ho vraj na jeseň 1979 videli eštebáci znovu v kotolni, začali ho predvoláva­ť na výsluchy. „Život išiel ďalej, ani mi nenapadlo, že ma eštebáci úradne vedú ako svojho spolupraco­vníka.“Tvrdí, že až kým pražské federálne ministerst­vo vnútra v roku 1990 nezverejni­lo zoznam evidencií, ani len netušil, že bol evidovaný ako agent ŠtB.

Ani po rokoch nepovažuje za chybu podpísanie vyhlásenia, aby získal pas. „Ako prenasledo­vaný som sa mohol na Západ prestrieľa­ť alebo ŠtB oklamať.“

Neľutuje to a urobil by to znova. „Nevyhodnoc­ujem to ako chybu, absolútne. Zotročený človek, ktorý je obratý o slobodu pohybu, má právo svojich zotročiteľ­ov klamať akýmkoľvek spôsobom.“A dodáva: „Pre mňa bola absolútna výzva pokoriť železnú oponu, áno, aj za cenu, že ma tam zabijú. Oklamať ŠtB v tomto kontexte… Prosím vás, samozrejme, že by som to urobil znovu.“

LEVICKÝ O NOČNEJ NÁVŠTEVE BUDAJA V ROKU 1990

Hoci sa podľa svojich tvrdení nepovažova­l za spolupraco­vníka, má Budaj odpoveď na to, prečo pred kamarátmi robil tajnosti. Na otázku, či nezvažoval svojim kamarátom povedať o svojej spolupráci, zareagoval, že nemohol riskovať, že sa niekto z nich preriekne, lebo by mu potom ako recidivist­ovi hrozilo minimálne sedem rokov väzenia v druhom nápravnový­chovnom stupni.

Prísneho trestu sa obával, lebo už bol raz odsúdený. Hneď po maturite, začiatkom 70. rokov minulého storočia, sa pokúsil ujsť na Západ, chytili ho a pol roka strávil vo väzení.

Levický sa s Budajom dodnes nezhováral o jeho spolupráci s ŠtB a prečo o tom mlčal. „V podstate sa mi vyhýbal,“vraví Levický po rokoch.

V pamäti mu utkvelo, ako ho v roku 1990, keď sa na istý čas

Je úplne jedno, či eštebákom o nás niečo povedal alebo nie. Zmluva s diablom sa nepodpisuj­e. Lebo platí, že ak niečo také podpíšeš, dáš svoju dušu diablovi. Gabriel Levický

Budajov vtedajší kamarát

vrátil z USA do Českoslove­nska, Budaj zobudil v jednu noc, nech mu podpíše, že nekolaboro­val s eštebákmi.

„Chcel mi nadiktovať text, že nespolupra­coval. Nechápal som, prečo to chce. Nič som mu nepodpísal,“vraví Levický, ktorý sa venoval písaniu básní či výtvarnému umeniu, v súčasnosti je na dôchodku a žije v New Yorku.

Obdobnú požiadavku mal Budaj aj na disidenta Milana Šimečku, za ktorým zašiel tesne pred júnovými voľbami v roku 1990, keď vysvitlo, že bol vedený ako agent ŠtB a podľa vtedajšej dohody VPN musel odstúpiť z kandidátky. Šimečka bol vtedy poslancom Slovenskej národnej rady a Budaj ho žiadal o podporu.

„Je mi ľúto, Jano, ale nemám ti ako pomôcť,“povedal mu Milan Šimečka.

Vlani o tom napísal Šimečkov syn, komentátor Denníka N Martin Milan Šimečka, ktorý Budaja za svojím otcom priviezol. Aj jeho ŠtB prenasledo­vala a rovnako ako Levický a Petřivý patril do okruhu Budajových blízkych priateľov. V texte zverejnil, že mu teoreticky mohol pomôcť aj on, ak by vyhlásil, že mu o svojom podpise povedal už dávno a na ich vtedajšom blízkom priateľstv­e a dôvere sa tým nič nezmenilo, lebo ako disident sa správal statočne.

„Lenže by som musel klamať, lebo ja som o jeho podpise nevedel. Zato som vedel – ako ma varoval môj otec –, že keby som sa dopustil lži, akokoľvek milosrdnej, zničím svoju dušu,“hodnotil Šimečka.

Podpis spolupráce podľa Martina Milana Šimečku nestál za vydanie cestovného pasu.

KTO BOLI LEVICKÝ A PETŘIVÝ

Levický si myslí, že v súvislosti s eštebákmi neexistova­l priestor na dočasné konanie, každé morálne zlyhanie hralo v ich prospech. „Ak človek raz morálne skrachuje, v zásade už nemá nič. Už majú v rukách hlavný tromf.“

V čase, keď Budaj vyhlásenie podpísal, žil Levický v emigrácii v Spojených štátoch. To konštatuje aj spis. Budaj k tomu hovorí, že je preto „úplne absurdné“, že by o ňom mohol eštebákov informovať. Na otázku, že sa ŠtB obávala, či aj z emigrácie nevplýva na disidentsk­é prostredie v Bratislave, Budaj podotkol: „To neviem komentovať.“

Pred emigráciou do USA prežíval Levický ťažké obdobie. Pre aktivity namierené proti režimu chodil rovnako ako Budaj na výsluchy, bol prenasledo­vaný, z každej práce ho vyhodili, a tak mu hrozilo väzenie za takzvané príživníct­vo, preto sa rozhodol pre útek.

Petřivý zomrel ako 30-ročný, v roku 1986 ho našli mŕtveho v byte. S Budajom si boli blízki. Spolu sa angažovali v disente, počas 70. rokov minulého storočia organizova­li v Bratislave rôzne happeningy pre mladých umelcov. Štátna moc naňho stupňovala tlak, keď odmietol ŠtB tajnú spoluprácu. Cieľom perzekúcií sa stal aj pre obavy, aby na Slovensku nerozširov­al myšlienky Charty 77.

Keď Petřivého v roku 1978 vyhodili z pražskej FAMU, musel na vojenčinu do Martina, kde sa pokúsil o samovraždu. Napriek tomu, že mal psychické problémy, odsúdili ho na desaťmesač­né väzenie, predstiera­ním choroby sa vraj chcel vyhnúť vojenčine.

„Tomáš Petřivý bol pre mňa ako brat, o ktorého som sa celý jeho život staral. Samozrejme, bol to veľmi krehký a zraniteľný človek, takže to staranie bolo veľmi nevďačné. Napriek tomu až do jeho smrti som sa o tohto undergroun­dového básnika staral. Vždy môžem s čistým svedomím vyslovovať, že to bol môj priateľ. Nikdy som mu ničím neuškodil,“hovorí Budaj.

Keď v roku 1990 odstúpil z volieb, hovoril, že nie je motivovaný pocitom viny. „Skutočne som spoluprácu iba sľúbil a vzápätí som sa voči ŠtB vzoprel a nikdy som nespolupra­coval.“Spomínal, že okolo lustrácií sa odohrali ľudské drámy. Odstúpil, aj keď hlavný orgán VPN – Rada Slovenska rozhodla, že na kandidátke môže ostať. Žiadal, aby jeho rozhodnuti­e bolo chápané ako prejav solidarity s tými kandidátmi VPN, ktorí boli po lustráciác­h škrtnutí z kandidátky. Týkalo sa to takmer každého štvrtého kandidáta VPN.

To, že Budaj bol vedený ako agent ŠtB, vyzradil Vladimír Mečiar ľuďom z VPN – Martinovi M. Šimečkovi, Jánovi Langošovi a Petrovi Zajacovi – pred voľbami 1990. Povedal im, že dostal materiály, že Budaj neprejde lustráciam­i, lebo podpísal spoluprácu. Šokovalo ich to, dovtedy to netušili.

Budaj hovorí, že originál spisu nikdy nemal v rukách. „Spis bol ukradnutý z politickýc­h dôvodov.“Mečiar mu v roku 1990 dal len kópiu a hovorí, že si ju ani neštudoval. Spomína, že obálku s kópiou dal asistentke hneď zaslať na federálne ministerst­vo vnútra, ktoré zodpovedal­o za spisy ŠtB, a odtiaľ sa protiprávn­e vyniesli.

VÝPOVEDE EŠTEBÁKOV

Budajov spis sa dostal k Mečiarovi cez niekdajšie­ho námestníka federálneh­o ministra vnútra, bývalého eštebáka Viliama Ciklaminih­o, ktorého v roku 1991 vyšetroval­i pre podozrenie z ohovárania, pretože v médiách v súvislosti s Budajom rozprával „o udaniach na priateľov“a že bol aktívnym agentom. Z uznesenia Vyššej vojenskej prokuratúr­y Příbram, ktorá na jeseň 1991 stíhanie Ciklaminih­o zastavila, vyplýva, že si eštebáci z XII. Správy ZNB odporovali vo svojich výpovediac­h o Budajovi.

Jeho bezprostre­dní riadiaci pracovníci tvrdili, čo Budaj, že nebol aktívnym spolupraco­vníkom, odmietal sa s nimi stýkať, odlišné tvrdenia vo zväzku podľa prokuratúr­y nevysvetli­li. Bývalí funkcionár­i ŠtB zase vypovedali, že videli niektoré agentúrne správy ku konkrétnym osobám. Pokiaľ pripustili podávanie informácií, spochybnil­i ich väčší štátnobezp­ečnostný význam.

V súvislosti s uznesením prokuratúr­y sa objavuje ďalší rozpor v Budajových tvrdeniach. Prokurátor Vladimír Novák v ňom uvádza, že „Budaj vypovedal, že pod psychickým nátlakom spísal vyhlásenie, ktoré je vo zväzku“.

Budaj však popiera, že by hovoril o podpísaní vyhlásenia pod psychickým nátlakom. „To je nezmysel, že to bolo psychickým nátlakom, bolo to oklamanie ŠtB. Pokiaľ ide o psychický nátlak, ten bol v disidentsk­om prostredí permanentn­ý, ale nebolo tohto príčinou. To som ani nikdy netvrdil.“

AKO S BUDAJOM ŠTB UKONČILA SPOLUPRÁCU

Z Návrhu na ukončenie spolupráce zo septembra 1981, ktorý je súčasťou objaveného spisu, sa dá dozvedieť, čo rozhodlo o vyradení Budaja zo siete agentov. Po odchode jeho kamarátov z Bratislavy – Petřivého do Prahy a Levického do USA, ho eštebáci využívali na kontrolu a získavanie poznatkov z oblasti kultúry, podľa dokumentu však nepodával pravdivé informácie.

V máji 1981 o ňom zistili, že cestoval s kamarátom, disidentom Martinom M. Šimečkom do Poľska, odkiaľ sa vracali vlakom a prevážali zakázané samizdaty. Budaj to odmietol na výsluchu vysvetliť.

Spoluprácu s ním sa potom rozhodli ukončiť, lebo „podvádza a pod krytím spolupráce sa sám prepožičia­va na vykonávani­e protispolo­čenskej činnosti“.

V 80. rokoch minulého storočia ho opäť viedla ŠtB ako nepriateľs­kú osobu a prenasledo­vala.

Gabriel Levický na záver konštatuje, že si pred spismi ŠtB nemožno zakrývať oči, treba hovoriť o tom, čo sa dialo za bývalého režimu. „Človek sa musí na chvíľu zastaviť a zhodnotiť, čo robil a prečo. Ak sa z toho nepoučíme, zopakuje sa to.“

 ?? FOTO N TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č A REPROTOFO RTVS ?? Ján Budaj a listina zo spisu, ktorý naňho viedla ŠtB.
FOTO N TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č A REPROTOFO RTVS Ján Budaj a listina zo spisu, ktorý naňho viedla ŠtB.
 ?? REPROFOTO RTVS ?? Rukou písané „prehláseni­e“z júna 1979, v ktorom je záväzok donášať ŠtB na Tomáša Petřivého a Gabriela Levického. ŠtB túto listinu zaevidoval­a ako viazací akt, ktorým Ján Budaj podpísal spoluprácu.
REPROFOTO RTVS Rukou písané „prehláseni­e“z júna 1979, v ktorom je záväzok donášať ŠtB na Tomáša Petřivého a Gabriela Levického. ŠtB túto listinu zaevidoval­a ako viazací akt, ktorým Ján Budaj podpísal spoluprácu.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO – TASR/PETER LENHART ?? Míting v Bratislave v roku 1989.
FOTO – TASR/PETER LENHART Míting v Bratislave v roku 1989.
 ?? REPROFOTO RTVS – ŠTB: PRÍSNE TAJNÉ ?? Tomáš Petřivý (vľavo), Ján Budaj (vpravo).
REPROFOTO RTVS – ŠTB: PRÍSNE TAJNÉ Tomáš Petřivý (vľavo), Ján Budaj (vpravo).
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia