Dennik N

Kto hlasoval za september

- MIRO KERN reportér

miesto na kandidátke kresťanský­ch demokratov.

Jasné nie je ani to, v akej zostave politikov, respektíve menších strán, pôjde do volieb nová Modrá koalícia Mikuláša Dzurindu. Rokovať bude s Dobrou voľbou, do úvahy prichádza ďalšia malá strana ODS a novú stranu Jablko práve zakladá aj europoslan­kyňa Lucia Ďuriš Nicholsono­vá, ktorá tiež deklaruje ochotu rokovať o spolupráci.

Okrem nich ohlásila spoluprácu nacionalis­ticko-populistic­ká koalícia Slovenskej národnej strany a Komunistic­kej strany so stranou Socialisti, s Národnou koalíciou a so stranou Patriot. Podpredsed­a Smeru Juraj Blanár predminulý týždeň vylúčil, že by sa Andrej Danko a SNS objavili na kandidátke Smeru.

OPÄŤ HROZÍ PREPADNUTI­E HLASOV

V posledných voľbách prepadol historicky najväčší počet hlasov – išlo o 820 411 hlasov, teda 28,39 percenta z celkového počtu odovzdanýc­h hlasov. Bolo to najmä v dôsledku toho, že koalícia PS/Spolu tesne neprekroči­la hranicu siedmich percent. Do parlamentu sa nedostalo ani KDH, SNS, maďarské strany a Dobrá voľba.

Dôležitým faktorom teda bude aj volebná účasť – v roku 2020 hlasovalo 65,8 % oprávnenýc­h voličov po silnej mobilizačn­ej kampani vtedajších opozičných strán proti Smeru. Mobilizáci­a voličov bude pre úspech politickýc­h strán kľúčová.

Voľby budú veľkou výzvou pre KDH, ktoré nie je v parlamente od roku 2016. Strana je v prieskumoc­h verejnej mienky dlhodobo nad päťpercent­nou hranicou zvoliteľno­sti do parlamentu, dvoje posledné voľby však ukázali, že voličov napokon v závere kampane stratila. SNS sa v prieskumoc­h pohybuje v okolí troch či štyroch percent a má len malú šancu dostať sa do parlamentu samostatne. Aliancia, v ktorej sa združili maďarské strany, sa pohybuje len okolo dvoch percent.

Aj preto opäť hrozí prepadnuti­e veľkého počtu hlasov a problém dostať sa do parlamentu by mohli mať pri preskupova­ní síl aj SaS či OĽaNO, ktorým by mohol ubrať hlasy nový projekt Eduarda Hegera.

Predvolebn­á kampaň môže priniesť aj nové témy, jasné však už teraz je, že politické strany využijú tému inflácie či vysokých cien energií. Opozícia sa bude držať kritiky Matovičove­j a Hegerovej vlády – dá sa očakávať, že bude hovoriť o chaose a nejednotno­sti bývalej koalície. Témou určite bude aj vojna na Ukrajine.

Slovensko čaká veľmi dlhé predvolebn­é obdobie, navyše sa postupne bude rozbiehať aj kampaň pred prezidents­kými voľbami, ktoré budú na jar 2024. Na jar budúceho roku sa konajú aj voľby do Európskeho parlamentu.

Za septembrov­ý termín volieb hlasovalo 36 poslancov OĽaNO a 19 poslancov SaS, obom klubom chýbal jeden poslanec (Peter Kremský a Marek Hattas). Za bolo aj 17 poslancov Sme rodina a traja poslanci Za ľudí. Voľby podporilo aj 10 poslancov demokratic­kej platformy okolo Jána Budaja a sedem nezaradený­ch poslancov: Miroslav Kollár, Tomáš Valášek, Martin Borguľa, Ján Mičovský, Katarína Hatráková, Martin Klus a Martin Čepček.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia