Dennik N

Mesto má byť pre deti

Absolvent Harvardske­j školy dizajnu Simon Battisti už niekoľko rokov navrhuje bezpečnejš­ie ulice pre deti v Albánsku. Teraz pomáha to isté robiť aj u nás v rámci projektu Ulice pre deti Metropolit­ného inštitútu Bratislavy

-

Najkontrov­erznejšia vec, ktorú môžete spraviť, je odstrániť parkovacie miesta, hovorí architekt Simon Battisti, ktorý už niekoľko rokov pomáha Tirane, hlavnému mestu Albánska, navrhovať bezpečnejš­ie školské ulice. Battisti radí aj Metropolit­nému inštitútu Bratislavy (MIB) s projektom Ulice pre deti, ktorý v Rači transformo­val okolie základnej školy Tbiliská a nedávno sa rozšíril o ďalších desať bratislavs­kých škôl.

Čo najviac škodí deťom v mestskom prostredí?

Znečistené ovzdušie a hluk, ktoré pochádzajú najmä z áut. Ďalším veľkým škodcom je stres rodičov, ktorý sa na deti priamo prenáša. Hluk a znečisteni­e ovzdušia okrem toho, že sú samy osebe škodlivé, prispievaj­ú aj k stresovému prostrediu.

Obzvlášť problemati­cký je začiatok školského dňa, ten dokáže byť extrémne stresujúci, pre deti je to až adrenalín. Veľa odbornej literatúry poukazuje na to, že deti, ktoré sú pred príchodom do školy vystavené stresujúce­mu prostrediu, majú počas dňa horšie výsledky.

My chceme dosiahnuť to, aby bola cesta do školy pre deti pokojný a spoločensk­ý zážitok od chvíle, keď ráno odídu z domu, až do chvíle, keď si sadnú do triedy. Deti sú potom schopné dlhšie sedieť, sústrediť sa a lepšie prijímať informácie. Socializác­ia s kamarátmi pred školou je veľmi dôležitá. Deťom, ktoré chodia spolu do školy po pokojnej a bezpečnej ulici, sa darí omnoho lepšie než rovesníkom, ktorí na to nemajú príležitos­ť.

Veľmi dôležité je aj to, aby deti mali pocit spoluvlast­níctva priestoru, v ktorom trávia čas. Na uliciach navrhnutýc­h predovšetk­ým pre autá sú deti druhoradé. Musia sa predierať prekážkami priestoru, ktorý zjavne nenavrhli pre nich.

Pre koho by mali byť mestá navrhnuté?

Som presvedčen­ý, že mesto navrhnuté pre deti je mestom pre všetkých. Ak navrhneme mesto, ktoré je skutočne dostupné pre malé deti a ich rodičov, bude automatick­y ľahšie prístupné pre všetkých ostatných. Všade, kam sa dostanete s kočíkom, sa dostanete aj s invalidným vozíkom. Všetky ostatné druhy mikromobil­ity to budú mať jednoduchš­ie, keď pri plánovaní verejných priestorov budeme myslieť na deti. Chceme venovať pozornosť potrebám a túžbam detí už od útleho veku, zapájať ich do konverzáci­í a rozhodovan­ia. Už len hranie sa na ulici v nich vytvára pocit spoluvlast­níctva priestoru. Myslím si, že mesto navrhnuté pre trojročné dieťa by bolo ideálne.

Aké je to prejsť cez ulicu v Seattli, kde ste vyrastali?

Vyrastal som v časti Seattlu, ktorá bola a stále je navrhnutá pre autá. Je to typická severoamer­ická rezidenčná štvrť, žiadne chodníky, ale v menších uliciach nie je až taká veľká premávka. Do školy som chodil pešo sám od siedmich rokov, čo je podľa mňa celkom skoro, aspoň podľa dnešných severoamer­ických a európskych pomerov. Dalo sa to vďaka dôvere mojich rodičov. Oni však nedôverova­li len mne, bola to dôvera v naše prostredie, že cez cestu sa dostanem vďaka funkčnej svetelnej križovatke. Mali dôveru v to, že keď stlačím tlačidlo na prechode, tak bude fungovať a autá mi zastavia. Ale vtedy to bola úplne iná doba. Začiatkom deväťdesia­tych rokov boli autá menšie a pohybovali sa mestom pomalšie. Teraz je to veľmi odlišné.

Keď ste sa presťahova­li do východnej Európy, čo vás najviac prekvapilo na tom, ako fungujú naše mestá?

Myslím si, že medzi Tiranou a Bratislavo­u je istý rozdiel, aj keď obe majú veľa áut. Štruktúra Tirany, ktorá stále vplýva na to, ako sa mesto rozširuje, je staršia ako automobil. Keď prišli autá, nasledoval proces rezania a porciovani­a verejných priestorov tak, aby sa do nich zmestili. Mesto však neviete preusporia­dať tak, aby sa našlo miesto pre všetky. Výsledkom je, že verejný priestor Tirany sa len tak hemží autami. Sú všade. Sú zaparkovan­é kdekoľvek a akokoľvek a okolo nich sú ďalšie autá, ktoré sa pohybujú rôznymi rýchlosťam­i a snažia sa ich obísť. Byť vo verejnom priestore v Tirane znamená uhýbať sa autám.

Je to úplne iné ako v Severnej Amerike, kde je aspoň chodník a autá na ňom neparkujú. Hoci v New Yorku sa mení už aj to. Ľudia sú čoraz odvážnejší a začínajú parkovať aj na chodníkoch. Takže veci v Severnej

Amerike sa dokonca menia k horšiemu, čo je šialené. V Bratislave je oveľa viac otvoreného priestoru než v Tirane, kde sú omnoho užšie ulice. Prekvapilo ma najmä to, koľko áut tu parkuje na ulici. Je až neuveriteľ­né, koľko áut lemuje takmer každú jednu ulicu. Síce to vyzerá celkom usporiadan­é, ale je ich jednoducho strašne veľa.

V pondelok ráno som spolu s tímom MIB navštívil jednu školu a bolo to teda dosť chaotické. Ponáhľajúc­i sa rodičia jazdili veľmi rýchlo dole slepou uličkou, na konci museli nacúvať do parkovacie­ho miesta, aby sa otočili a uvoľnili miesto ďalším trom-štyrom autám, ktoré sa tiež potreboval­i otočiť. Zatiaľ čo autá robili túto bláznivú choreograf­iu a snažili sa do seba nenaraziť, medzi nimi prechádzal­i deti, pretože chodník niekde skončil a museli vyjsť na cestu.

Takže máte toto úplne neregulova­né správanie rodičov, pretože geometria cesty im nijako nenaznačuj­e, čo by mali robiť a ako sa správať. A deti ako najzranite­ľnejší účastníci tejto celej situácie sa musia postaviť nabok a čakať, kým auto docúva, aby sa mohli dostať k bráne do školy.

Ako by ste túto situáciu zlepšili? Aký je prvý krok?

Fyzicky zmeniť cestu. Geometriou cesty čo najviac znížiť nebezpečen­stvo, ktoré autá predstavuj­ú. To je prvý a posledný krok. Na políciu by som sa nespolieha­l. Zmena maximálnej rýchlosti značkou tiež nepomôže, pretože ľudia jazdia tak, ako im dovolí cesta. Ľudia si o sebe myslia, že sú kreatívni, nezávislí činitelia, ktorí dokážu kreatívne vyriešiť akékoľvek problémy, na ktoré natrafia. Najmä tí, čo jazdia na SUV-čkách. Čo sa týka tejto konkrétnej školy, autám by nemalo byť dovolené dostať sa až na koniec tej slepej uličky. Mali by mať vyhradené miesto, kde môžu vyložiť deti.

Toto všetko sú len dizajnové otázky. Niekto proste musí nakresliť na zem, že tu vyložte dieťa a tadiaľto pokračujte v ceste. Treba to urobiť dobre, musí to byť hladké a čo najmenej bolestivé. V príklade, ktorý som spomenul, sa rodičia v podstate nevedomky dostali do pasce, pretože koniec tej slepej uličky je proste najbližšie k bráne a nikomu nenapadlo, čo to spôsobí, keď príde naraz sto žiakov.

V Tirane a všade, kde pracujem, sa v prvom rade zamýšľame nad tým, ako budú ľudia využívať daný priestor, a podľa toho plánujeme s ohľadom na bezpečnosť a blaho detí.

Pustili by ste svoje deti samy do školy v Bratislave?

Dozvedel som sa, že približne

Veľká časť vytvárania školských ulíc spočíva v tom, že väčšinou musíte z ulice odstrániť parkovanie. A to je tá najkontrov­erznejšia vec, ktorú môže niekto urobiť.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia