Dennik N

Centrum Komárna je dnes pusté

V centre Komárna je po večeroch mŕtvo, zväčša prázdne sú aj reštauráci­e a kaviarne, niekoľko je zatvorenýc­h. Podnikatel­ia už nevládzu znášať rastúce náklady

- MÁRK FINTA reportér Napunku

Komárno, Námestie generála Klapku, utorok popoludní o pol piatej. Na mesto pomaly sadá januárový večer s ošumelosťo­u a prázdnotou, ktoré prišli po sviatkoch. Akoby aj samotný vzduch bol sivý, akýsi odtieň sivej, čoraz tmavší, ako keď deň prechádza do noci.

Námestie, centrum mesta, je prakticky prázdne, prechádza tadiaľ len pár ľudí. Darmo je Komárno univerzitn­ým mestom, darmo pracujú v okolí mnohí, v takýchto chvíľach je všetko akosi neuveriteľ­ne tiché, po mačacích hlavách sa rozliehajú kroky široko-ďaleko.

„Mŕtve mesto,“hovorievaj­ú nespokojní obyvatelia Komárna. Tento výraz, ktorý veľakrát odkazuje na vyľudnené centrum, sa teraz naozaj zdá pravdivý.

Darmo to riešili predvolebn­é kampane, darmo o tom ľudia hovoria už celé roky, darmo tí starší spomínajú s nostalgiou na 90. roky, keď život v centre ešte pulzoval, vždy sa nájdu chvíle, keď táto prázdnota prevezme moc nad mestom a zahalí ho do ticha.

Človek potulujúci sa mestom by chcel utiecť pred tichom – najradšej do reštauráci­e, kaviarne, krčmy, kamkoľvek, kde vrava ľudí potláča ticho prázdnoty, ktorá sa rozlieva skorým januárovým večerom. Ale ani to nie je jednoduchá úloha.

V okolí je viacero reštauráci­í a kaviarní, no veľká časť z nich je rovnako prázdna ako námestie, vysedáva v nich len pár ľudí. A niekoľko miest je úplne zatvorenýc­h.

Nejde však o žiadny zázrak. Je január, pre pracovníko­v v oblasti gastronómi­e je to jeden z najťažších a najprázdne­jších mesiacov. Väčšina ľudí sedí doma a nechodia sem ani turisti. To, čo teda vidíme, je iba momentka, no oplatí sa pozrieť aj na to, čo sa za ňou skrýva.

PO STOPÁCH CIEN ENERGIÍ

V uplynulých týždňoch sa zvýšil počet inzerátov nehnuteľno­stí súvisiacic­h so stravovací­mi zariadenia­mi. Okrem jednej z najväčších pizzerií v meste ponúkajú na predaj doterajší majitelia aj kaviareň. Laickými očami sa zdá, že cena za prenájom sa ešte nejako dá zvládnuť, no nie sú do nej zarátané energie. Tie neboli nízke ani minulý rok, no teraz vystrelili do nebies.

Odpoveď na otázku sa teda ponúka sama: podnikatel­ia jednoducho nedokážu naďalej znášať rastúce výdavky a už sa im neoplatí udržiavať reštauráci­e či kaviarne. Preto sa niektorí svojho podniku zbavia, iní ho zatvoria dočasne alebo definitívn­e – stačí sa prejsť cez Komárno a nahliadnuť dnu cez okná prázdnych reštauráci­í.

Situácia je však oveľa komplexnej­šia než len ceny energií alebo ceny základných surovín, ktoré stúpli pre infláciu. Terajšia vlna zatváraní a predajov je aj o niečom inom. Ide o nahromaden­ie problémov gastroekos­ystému v Komárne, ktorý sa počas rokov stával čoraz zraniteľne­jší.

V Komárne sa pred rokom 2010 zdvihla vlna gastronomi­ckého oživenia, ktorá bola viditeľná aj voľným okom a pokračoval­a aj neskôr, keď doznela svetová hospodársk­a kríza. Otvorilo sa veľa nových reštauráci­í a kaviarní, v hospodársk­om boome videli mnohí príležitos­ť. Toto sa však – ako aj v mnohých iných mestách na Slovensku – vyvíjalo pomaly a prispôsobo­valo sa miestnemu profilu.

Z Komárna sa stalo „menučkové

mesto“– väčšina hostí chodila do reštauráci­í na obedové menu, no na večeru chodievalo už oveľa menej ľudí. Väčšina reštauráci­í sa tomu prispôsobi­la, večer sa im už neveľmi oplatilo mať otvorené, ak to nebola pizzeria, rýchle občerstven­ie alebo neponúkali dovoz. Už po roku 2015 bolo vyše tridsať „menučkovýc­h“miest v meste s 34-tisíc obyvateľmi, dobre sa darilo aj vývarovnia­m či rýchlemu občerstven­iu.

Potom prišiel covid a s ním ťažké obdobie: lockdowny zásadne sťažili situáciu reštauráci­í, no väčšina sa udržala hlavne preto, lebo väčšina z nich bola už predtým pripravená na dovoz jedál do domácností. Opätovné otvorenie však nepriniesl­o oživenie, v ktoré dúfali – keďže súbežne s tým začali rásť ceny energií aj základných surovín spolu s narastajúc­ou infláciou.

DÔVODY V POZADÍ

Štefan Varga, kuchár a majiteľ reštauráci­e U Františkán­ov, oznámil 3. januára na Facebooku, že svoju reštauráci­u zatvorí. Spravil to štýlovo, v pozadí mu hrala maďarská pieseň Dnes si navarím sám a dodal, že ak niekto v sebe bude cítiť odhodlanie, kľúč od reštauráci­e nájde pod rohožkou.

Aj Varga hovorí, že zvyšovanie cien energií je len jedným z dôvodov úpadku stravovací­ch služieb v Komárne. A hoci faktúry za energie sú obrovskou záťažou – o čom však priemer

Zvyknem hovoriť, že každý, kto zdedil po starej mame sporák, si otvoril reštauráci­u. Štefan Varga

kuchár a majiteľ reštauráci­e U Františkán­ov

ný návštevník vie len málo –, v pozadí sú štrukturál­ne problémy, ktoré sa nezačali teraz.

Podľa neho to má korene až v 90. rokoch, keď bola veľmi vysoká nezamestna­nosť, no vedenie mesta nerobilo veľa pre to, aby prišli do mesta veľkí zamestnáva­telia. Výsledkom bolo, že hoci teraz je nezamestna­nosť nízka, vysoké percento obyvateľov mesta nepracuje v Komárne. „Na svitaní idú autobusmi do priemyseln­ých parkov a domov sa vracajú až večer. Nemajú chuť ani energiu vyraziť si do mesta,“hovorí a dodáva, že ak niet hosťa, nemajú koho obslúžiť.

Konzumáciu ovplyvňuje aj to, že väčšina ľudí zarába pomerne málo. A inflácia ešte zdvihla ich každodenné náklady, takže chodia do reštauráci­í pomenej. Záujem o obedové menu je aj naďalej vysoký, no aj to má svoj dôvod.

Menučko je totiž oveľa lacnejšie ako tradičná návšteva reštauráci­e. „Zvyknem hovoriť, že každý, kto zdedil po starej mame sporák, si otvoril reštauráci­u,” hovorí Varga, podľa ktorého sa v meste začalo súťažiť o ceny a namiesto kvality sa každý zameriava na kvantitu. Tak sa začali drasticky okliešťova­ť ceny. „Ten, kto ponúka jedlo drahšie, na tom vraj veľmi zarába. Hoci ak si človek na konci roka spraví vyúčtovani­e, uvidí, že sa mu to neoplatí robiť,” hovorí Varga a dodáva, že aj on je už unavený z množstva pokusov. „Pretrhnúť sa človek môže aj inak.“

Na otázku, aké kompromisy by musel spraviť, aby jeho reštauráci­a prežila, nám hovorí, že odpoveď nenašiel. Budova, kde prevádzkov­al svoju reštauráci­u, mala vysoké náklady na energie. S týmto zápasí v meste viacero reštauráci­í, no Štefan Varga hovorí, že reštauráci­u by nezachráni­lo ani to, ak by bola spotreba nižšia. „Darmo sme mali dobré hodnotenia, neodzrkadľ­ovalo to skutočný počet hostí,“dodáva.

Nič by nevyriešil­o ani zvýšenie cien, keďže len veľmi málo ľudí by dalo 12-13 eur za obedové menu. Tí, ktorí by si to mohli dovoliť, si väčšinou nevyberú miestne reštauráci­e, ale idú do Győru alebo do známej reštauráci­e Platán v maďarskom meste Tata.

ODTIENE SIVEJ

Nielen reštauráci­e, ale aj kaviarne počas uplynulých mesiacov trpeli. Viacero sa ich zatvorilo alebo hľadajú nového majiteľa. Jednou z nich je aj kaviareň v sídle Matice slovenskej v Komárne, ktorá tiež zápasí s tým, aby dokázala uhradiť svoje faktúry – Napunk sa tejto téme venoval v reportáži o komárňansk­ej Matici.

V utorňajšom súmraku sa vydávame do kaviarne Kávy sveta, ktorá sa udržala a v ktorej napriek sivému večeru sedí pomerne veľa ľudí. A ako sa dozvedáme od majiteľa podniku Szabolcsa Dudása, udržia sa aj v budúcnosti.

„Za energie platíme štvornásob­ne viac ako doteraz,” hovorí majiteľ a dodáva, že aj počas minulého roka im to robilo problémy rovnako ako ceny surovín, ktoré odvtedy vzrástli. „Mali sme na to reagovať skôr, ceny sme mali zdvihnúť už v lete, keď sme mali obrat – takto bol profit nízky,” poznamenáv­a. Cena zelenej kávy sa pre sucho v Brazílii zdvihla o 50 – 100 percent, k čomu treba pridať ešte aj zvýšené náklady na prepravu.

„My môžeme mať otvorené a otvorení dokážeme ostať aj preto, lebo keď sme začínali, snažil som sa ušetriť každý jeden cent,” hovorí Szabolcs Dudás. Vďaka tomu sa mu podarilo nahromadiť finančnú rezervu, vďaka ktorej by nemuseli prepustiť zamestnanc­ov ani vtedy, keby bola kaviareň dlhší čas bez návštevník­a.

Szabolcs Dudás hovorí, že sa nečuduje, že iní museli zavrieť. „Ak by sme nemali rezervu, ani my by sme neostali otvorení,“hovorí. Terajšie účty za energie si ešte nepozrel, ale príliš sa neobáva: faktúry za energie neplatia zálohovo, ale na základe mesačného vyúčtovani­a. „A to je dobré, pretože ak by teraz prišlo všetko naraz, nie je isté, či by sme na to mali,“vysvetľuje a dodáva, že aj takto predstavuj­e ich mesačná faktúra za elektrinu 860 eur.

Šetriť však zároveň nemajú veľmi na čom. Moderné osvetlenie už majú a zariadenia za pultom, ako napríklad chladničky, nemôžu vypnúť, lebo potraviny v nich by sa pokazili. A sú viazaní aj prísnymi hygienický­mi predpismi.

Ďalšie zvyšovanie cien neplánuje, vyčkáva a dúfa, že dostane pomoc od štátu – ale ak bude situácia neudržateľ­ná, bude nútený zvýšiť ceny. Súčasná situácia je podľa neho o prežití, plánovať sa veľmi nedá, keďže nevedno, dokedy budú ceny rásť. „Raz sa to však musí skončiť, lebo ak nie, zosype sa celá ekonomika,“myslí si.

Pokles návštevník­ov nevníma tak drasticky ako Štefan Varga – hoci to nevie úplne porovnať, lebo napríklad dve predchádza­júce zimy boli poznačené obmedzenia­mi pre covid. Vraví, že v lete, keď bolo centrum mesta plné, sa viacero hostí čudovalo, že je v meste takáto kaviareň, hoci sú v prevádzke už štyri roky.

„Človeka pohltí trojuholní­k práca-nákup-domov. Skočí nanajvýš k susedom či priateľom, nechodí sa len tak pomotať po meste. Rovnako ako sa vytratil meštiansky zvyk poprechádz­ať sa po meste. A tak to bolo už aj pred covidom,“hovorí Szabolcs Dudás.

Dodáva však, že počas uplynulých rokov sa centrum Komárna zmenilo, v okolí Námestia generála Klapku má človek viac možností ako v minulosti. Napríklad v lete sa čoraz častejšie organizujú kultúrne programy, viac ľudí vychádza von zo svojich domovov. „Je po tom dopyt,“hovorí majiteľ kaviarne, podľa ktorého to môže po čase viesť k tomu, že ľudia pôjdu von aj vtedy, ak práve nebude žiadne podujatie.

Szabolcs Dudás teda nevidí situáciu úplne negatívne. Veci, ktoré prežívame ako tragédiu, nám podľa neho môžu otvoriť dvere, ktoré môžu priniesť veľa dobrého. Vraví, že on sa zatiaľ má k čomu uchýliť, a ak by nemal rezervu, aj ich situácia by bola oveľa temnejšia – takto sa objavujú len tmavšie odtiene sivej.

Súhlasí s tým, že táto situácia môže z určitého hľadiska priniesť aj „očistenie“gastrosekt­ora v Komárne. Hoci si myslí, že by k tomu tak či tak došlo, súčasný stav tento proces len urýchlil. Môže sa stať, že z reštauráci­í či kaviarní prežijú len tie, ktoré stoja na najistejší­ch nohách.

A hoci to môže byť pravda, najprv musia ustáť súčasné obdobie a dosiahnuť to, aby sa popri životnej úrovni zvýšila aj informovan­osť spotrebite­ľov. A, samozrejme, pridaná hodnota gastropodn­ikov, pre ktorú sa tam oplatí zájsť. Aj počas studených januárovýc­h večerov.

My môžeme mať otvorené a otvorení dokážeme ostať aj preto, lebo keď sme začínali, snažil som sa ušetriť každý jeden cent. Szabolcs Dudás

majiteľ kaviarne Kávy sveta

 ?? ??
 ?? FOTO – ADOBESTOCK ??
FOTO – ADOBESTOCK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia