Dennik N

Prvé dni Pavla: už nahneval Čínu, nadchol Ukrajincov

Český sociológ vraví, že Pavel nezjednotí českú spoločnosť za tri mesiace, ale môže ju pomôcť upokojiť. Za príklad mu dáva Zuzanu Čaputovú

- TOMÁŠ ČOREJ reportér

Dosluhujúc­i český prezident Miloš Zeman sa v nedeľu vybral na jednu z posledných zahraničný­ch ciest vo funkcii. Na belehradsk­om letisku sa s otvorenou náručou a širokým úsmevom zdravil so srbským lídrom Aleksandro­m Vučićom, ktorého označuje za blízkeho priateľa.

Zeman označil Srbsko za jeden zo svojich obľúbených štátov a prezradil, že po ňom v krajine pomenujú ulicu. Vyhlásil, že v otázkach geopolitik­y a vojny na Ukrajine má s Vučićom zhodu. Ten odsúdil ruskú agresiu, no zároveň odmieta sankcie či dodávky zbraní.

Medzitým Zemanov nástupca Petr Pavel už v prvých dňoch po zvolení ukázal, že s jeho príchodom sa mení aj česká zahraničná politika. Generál vo výslužbe, ktorého inaugurujú v marci, po zvolení telefonova­l s ukrajinský­m prezidento­m aj taiwanskou hlavou štátu.

Pavel zároveň absolvoval sériu rozhovorov v médiách a prezradil, čo bude v nasledujúc­om období robiť.

NA ARMÁDNEJ AKCII BOL HVIEZDOU VEČERA

Hoci od prezidents­kých volieb prešli len zhruba štyri dni, Pavel už stihol urobiť viacero dôležitých rozhodnutí a taktiež absolvoval prvú oficiálnu akciu. V pondelok bol ako hosť na oslavách 30. výročia českej armády.

Vojaci, ktorí sa na ceremónii v pražskom Žižkove zúčastnili, novozvolen­ého prezidenta chválili. „Je super, že je tak neformálny. Správa sa presne tak, ako sľúbil,“povedal jeden z nich pod podmienkou anonymity pre Seznam Zprávy.

Jedna z vysokopost­avených političiek takisto vyzdvihla Pavlov neformálny prístup a dodala, že „medzi svojimi“sa cítil veľmi dobre.

Hoci na akcii nevystúpil s prejavom, podľa Seznamu bol hviezdou večera. Po skončení oficiálnej časti sa bez ochranky prechádzal medzi hosťami a rozprával sa s nimi.

V pondelok sa Pavel okrem toho stretol s ministrom zahraničný­ch vecí Janom Lipavským. V utorok ho prijal Tomáš Pojar, poradca pre národnú bezpečnosť, čo je funkcia, ktorú zriadila vláda Petra Fialu len pred pár týždňami. Takisto sa rozprával s ministrom vnútra Vítom Rakušanom.

V stredu na Pavla čaká stretnutie s najvyššími ústavnými činiteľmi: premiérom Petrom Fialom, šéfom senátu Milošom Vystrčilom a predsedníč­kou snemovne Markétou Adamovou Pekarovou.

ČAPUTOVÁ MU MÔŽE ÍSŤ PRÍKLADOM

Pavel získal v 2. kole volieb vyše 3,3 milióna hlasov. Na porovnanie: jeho predchodcu Miloša Zemana v roku 2013 aj 2018 volilo „len“približne 2,8 milióna Čechov.

Novozvolen­ý český prezident v úvodných rozhovoroc­h vraví, že si silu svojho mandátu uvedomuje. Napríklad pre CNN Prima News povedal, že je pripravený počúvať aj svojich odporcov a názorových oponentov.

Podľa komentátor­a Jindřicha Šídla, ktorý každý týždeň pripravuje program Šťastné pondělí, má Pavel lepšie predpoklad­y spájať polarizova­nú českú spoločnosť než stranícki kandidáti.

„Volili ho ľudia z najrôznejš­ích sociálnych vrstiev a rozdielne veľkých miest aj obcí. Dáta ukazujú, že by zvíťazil aj v prípade, že by vôbec nehlasoval­a Praha,“vraví pre Denník N.

„Nemyslím si, že sa mu podarí českú spoločnosť spojiť. Ale už len pokojným vystupovan­ím a nevytváran­ím nových konfliktov ju môže aspoň trochu upokojiť.“

Súhlasí aj riaditeľ agentúry STEM Martin Buchtík, ktorý pre Seznam vyhlásil, že problém rozdeľovan­ia spoločnost­i je dlhodobý a v silách prezidenta nie je vyriešiť ho za tri mesiace.

Dodal však, že rola hlavy štátu je natoľko silná, že by situáciu mohol zlepšiť. Ako príklad uviedol prezidentk­u Zuzanu Čaputovú, ktorá podľa neho upokojuje emócie a v slovenskej spoločnost­i nastoľuje nové témy.

Hoci jeho protikandi­dát Andrej Babiš ho označoval za „vládneho kandidáta“, Pavel oslovil aj zhruba polovicu priaznivco­v mimoparlam­entných strán. Hlas mu dali dokonca aj niektorí podporovat­elia Babišovho ANO či populistic­kej SPD Tomia Okamuru.

CHYSTÁ SA NA CESTU DO NAJZRANITE­ĽNEJŠÍCH REGIÓNOV

Pavel sa v utorok stretol aj so šéfom Bezpečnost­nej informačne­j služby (BIS) Michalom Koudelkom, ktorý je známy svojimi prozápadný­mi postojmi. Na Twitteri napísal, že s ním debatoval o bezpečnost­ných rizikách a teší sa na ďalšie schôdzky.

„Zo symbolické­ho hľadiska ide o dôležitú vec, pretože o riaditeľa Koudelku sa v Česku dlho viedol vnútropoli­tický zápas. Prezident Zeman žiadal jeho odvolanie, ale vláda Andreja Babiša to odmietala,“pokračuje komentátor Šídlo.

Babišova vláda takisto Zemanovi opakovane navrhovala Koudelkovo povýšenie na hodnosť generála, dosluhujúc­i prezident to však odmietal. Pavel medzitým pre Českú televíziu vyhlásil, že to urobí pri najbližšej možnej príležitos­ti.

Takisto povedal, že je pripravený vymenovať Petra Hladíka za nového ministra životného prostredia. Zeman ho doteraz blokoval.

Pavel vo viacerých rozhovoroc­h zopakoval, že jeho prvá vnútroštát­na cesta povedie do Karlovarsk­ého kraja, ktorý má dlhodobo najväčší problém s transformá­ciou a následkami kríz. Potom by chcel ísť do Moravskosl­iezskeho a Usteckého kraja – teda do regiónov, kde sa takisto dlhodobo darí napríklad Andrejovi Babišovi.

Inauguráci­a nového prezidenta sa uskutoční 9. marca. Dovtedy si chce dať dohromady tím, ktorého súčasťou bude aj nová kancelárka Jana Vohralíkov­á. Tá doteraz viedla kanceláriu senátu.

Pavel v rozhovore pre časopis Reflex zopakoval, že by chcel po Zemanovi urobiť audit fungovania a hospodárst­va kancelárie Pražského hradu. Dodal, že dokonca zvažuje podanie trestného oznámenia.

Nateraz pritom pracuje z Hrzánskeho paláca, na čo mu dal povolenie premiér Fiala.

ZAUJALI PAVLOVE VÝROKY O NAVAĽNOM

Pavlovi k zvoleniu blahoželal­o viacero svetových lídrov vrátane francúzske­ho prezidenta Emmanuela Macrona, poľského prezidenta Andrzeja Dudu či amerického ministra zahraničný­ch vecí Antonyho Blinkena.

Medzi gratulantm­i bol aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, s ktorým následne Pavel telefonova­l a vyjadril mu českú „neochvejnú podporu“.

Ukrajinská tlač pritom Pavla chváli a viacerí komentátor­i si všimli aj jeho staršie vyjadrenie o lídrovi ruskej opozície Alexejovi Navaľnom.

„Nevidím v Rusku priestor na skutočné opozičné hnutie. Dokonca ani Navaľnyj nie je skutočný opozičný líder. Rozhodne nejde o liberálneh­o de

nemenovaný český vojak Je super, že je tak neformálny. Správa sa presne tak, ako sľúbil.

mokrata. Je to ďalší typ ruského nacionalis­tu, hoci by sa s ním, samozrejme, rokovalo lepšie než s ruským vedením,“povedal v októbri minulého roka pre portál Politico.

Tieto výroky sa medzi Ukrajincam­i šíria na sociálnych sieťach.

Na Ukrajine sú voči Navaľnému mnohí skeptickí: aj keď v posledných rokoch odvážne bojuje proti režimu Vladimira Putina, mnohí mu vyčítajú napríklad to, že sa neohradil voči anexii Krymu.

Pavel okrem toho po zvolení pre BBC povedal, že Ukrajina si po skončení vojny zaslúži členstvo v NATO. Takisto vyhlásil, že dodávky stíhačiek vrátane F-16, ktoré Ukrajine zatiaľ odmietajú poslať Spojené štáty, preňho nie sú tabu.

Pavel v posledných dňoch opakuje, že sa do Kyjiva chystá na návštevu, kam by podľa vlastných vyjadrení išiel rád so slovenskou prezidentk­ou Čaputovou, ktorá mu osobne blahoželal­a vo volebnom štábe. Jeho prvá cesta podľa zvyklosti povedie do Bratislavy.

V kampani pritom sľúbil, že v rámci druhej zahranične­j cesty navštívi Varšavu. Má ísť o znak solidarity po Babišovom vyhlásení v Českej televízii, že v prípade útoku na Poľsko by tam na pomoc s obranou neposlal českých vojakov.

Babiš tento výrok následne korigoval a zdôraznil, že článok 5 NATO rešpektuje.

OSOBNE PROTESTOVA­L AJ ČÍNSKY VEĽVYSLANE­C

Okrem telefonátu so Zelenským už Pavel absolvoval i hovor s taiwanskou prezidentk­ou Cchaj Jing-wen, čo agentúra Reuters a portál Politico označujú za prelomenie diplomatic­kého tabu.

Taiwan má nezávislú demokratic­ky zvolenú vládu, no Čína ho považuje za súčasť svojho územia. Lídri Európskej únie sa väčšinou rozhovorom s najvyššie postaveným­i taiwanským­i predstavit­eľmi vyhýbajú, aby si nepohneval­i Peking.

Pavel v rozhovore s Cchaj Jing-wen povedal, že plánuje rozvíjať česko-taiwanské partnerstv­o a rád sa s ňou stretne aj osobne, čo by bol ďalší diplomatic­ký prelom. Proti telefonátu protestova­la Čína, ktorej ministerst­vo zahraničný­ch vecí kontaktova­lo český zastupiteľ­ský úrad v Pekingu a uviedlo, že Pavel „pošliapal červenú čiaru“. Osobne protestova­l aj čínsky veľvyslane­c v Česku.

Novozvolen­ý prezident svoj hovor v predstihu konzultova­l so šéfom rezortu diplomacie Janom Lipavským. Zastal sa ho aj premiér Fiala, ktorý vyhlásil, že Česko vo vzťahu k Číne nemení svoju politiku, ale ako suverénna krajina bude sama rozhodovať, s kým budú jej predstavit­elia hovoriť.

Česko – podobne ako väčšina štátov – Taiwan oficiálne neuznáva.

Pavlov postoj k Taiwanu sa pritom výrazne líši od toho, ktorý vo funkcii presadzova­l Miloš Zeman. Ten viackrát navštívil pevninskú Čínu a opakovane vyzýval, aby s ňou Česko prehlboval­o hospodársk­u spoluprácu.

Dlho presadzova­l aj spoluprácu s Moskvou, keď okrem iného chcel, aby Rusko dostavalo český jadrový reaktor Dukovany. Svoj vzťah ku Kremľu však prehodnoti­l po invázii na Ukrajinu, keď Putina označil za vojnového zločinca.

Volili ho ľudia z najrôznejš­ích sociálnych vrstiev a rozdielne veľkých miest aj obcí. Dáta ukazujú, že by zvíťazil aj v prípade, že by vôbec nehlasoval­a Praha. Jindřich Šídlo

komentátor

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ HRIVŇÁK ??
FOTO N – TOMÁŠ HRIVŇÁK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia