Dennik N

Pánom bezvládia je Boris Kollár

Ak sa rozhodnú opätovne zaviesť obedy zadarmo na školách, ktoré sami na návrh vlastného ministra práce Milana Krajniaka zrušili, a opozícia sa pridá, zákon schvália

- FILIP OBRADOVIČ editor a komentátor

Po tom, čo 92 poslancov v utorok odhlasoval­o predĺženie chaosu minimálne do 30. septembra, keď sa budú konať predčasné voľby, sa dejisko moci definitívn­e presúva z úradu vlády do parlamentu.

Hoci vláda povereného premiéra Eduarda Hegera formálne pokračuje, on, celé OĽaNO na čele s Igorom Matovičom a najmä zmätená SaS s Richardom Sulíkom strácajú každý svojím dielom kontrolu nad dianím a najbližšie mesiace budú spoločne s nami sledovať, ako situáciu ovládne predseda parlamentu Boris Kollár a jeho Sme rodina.

Hegerova vláda, ktorá dovedie republiku k septembrov­ým voľbám, stratila väčšinu už v septembri po odchode SaS do opozície.

Lenže pokým jej nebola vyslovená nedôvera, neprišla o legitimitu a mohla sa aspoň tváriť, že sa drží svojich základných dokumentov – koaličnej zmluvy a programové­ho vyhlásenia vlády.

Vo chvíli, ako bola vláde vyslovená nedôvera v parlamente, vláda o legitimitu prišla a dnes je pri moci len z vôle prezidentk­y. Môže torzo vládnej moci – OĽaNO, Sme rodina a traja Za ľudí – predstiera­ť, že napísané dohody naďalej platia, ale to je tak všetko.

PRAVIDLÁ SÚ UŽ LEN VECOU VÔLE

Vláda padla, koalícia fakticky neexistuje, dodržiavať napísané je len vecou vôle bývalých partnerov. Neexistuje páka, ktorá by OĽaNO i Za ľudí umožnila brzdiť Sme rodina, ak sa tá rozhodne nerešpekto­vať pravidlá.

Napokon, videli sme to už od septembra, keď sa Boris Kollár popri oslabenom Igorovi Matovičovi obratne chopil moci a robil si takmer všetko, čo sa mu zachcelo.

Tentoraz ho nedrží vôbec nič. Heger nemôže už ani len teoreticky odvolať jeho ministrov.

Aby sme to zhrnuli, v bezvládí, ktoré potrvá osem mesiacov, vyzerajú počty nasledovne:

OĽaNO, ktoré sa pôvodne predčasným voľbám bránilo a bolo ochotné pristúpiť len na septembrov­ý termín, má ešte stále predsedu vlády a ministrov, ale nemá dosť poslancov, ktorí by mohli blokovať návrhy zákonov, s ktorými prídu opoziční poslanci.

SaS, ktorá vládu spolu s opozíciou povalila, následne chcela vytvoriť 76-ku, aby sa ustálila na kompromise v septembri, lebo, logicky, nechce hlasovať s opozíciou, je na tom celkom mizerne. Nikto jej nerozumie, nemá ministrov a ani dostatok poslancov na čokoľvek.

A Sme rodina, ktorá od začiatku hrá na všetky strany a hlasovala za všetky termíny predčasnýc­h volieb, má ministrov aj poslancov ochotných sa spojiť s kýmkoľvek, len aby presadili svoju vôľu a záujem. A ešte aj predsedu, ktorý remeselne prevyšuje svojich bývalých partnerov.

Iste, stále je tu Igor Matovič, ktorý sa spojí aj s fašistami, ak ide o jeho nápad, ale platí, že OĽaNO, o SaS ani nehovoriac, nie sú v takej komfortnej pozícii, ako Sme rodina, ktorá má všetky predpoklad­y, aby za daných okolností získala najviac.

OBEDY ZADARMO SÚ LEN PREDJEDLO

To znamená, že ak sa rozhodnú opätovne zaviesť obedy zadarmo na školách, ktoré sami na návrh vlastného ministra práce Milana Krajniaka zrušili, a opozícia sa pridá, zákon schvália. Môžu tak urobiť bez ohľadu na odpor SaS, OĽaNO a Igora Matoviča, ktorý má zrazu ústa plné finančnej a rozpočtove­j zodpovedno­sti.

A to je ešte ten lepší prípad, pretože obedy zadarmo sú opatrením, ktoré reálne zlepšuje život (najmä chudobnejš­ím) deťom a ich rodinám. Lenže my sme ešte len na začiatku predvolebn­ej kampane, a je zrejmé, že pri tomto zložení parlamentu a bez existujúci­ch pravidiel prídu na rad aj také zákony, pod ktoré by sa zodpovedný človek nepodpísal.

Nie je jasné, či tomu aktéri dohody dostatočne rozumejú, lebo keď k tomu dôjde, zodpovedno­sť ponesú všetci, ktorí tento cirkus do septembra umožnili. A to vrátane prezidentk­y.

Obedy zadarmo sú len predjedlo. To znamená, že ak sa rozhodnú opätovne zaviesť obedy zadarmo na školách, ktoré sami na návrh vlastného ministra práce Milana Krajniaka zrušili, a opozícia sa pridá, zákon schvália. Môžu tak urobiť bez ohľadu na odpor SaS, OĽaNO a Igora Matoviča, ktorý má zrazu ústa plné finančnej a rozpočtove­j zodpovedno­sti.

 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia