Dennik N

Budajov spis a otázka viny

Nie je to príjemné čítanie, ale bolo by podstatne ľahšie vyhlásiť jeho dávne zlyhanie za premlčané, keby o sebe verejnosti povedal konečne pravdu

- MARTIN M. ŠIMEČKA komentátor a editor

Tak toto je ten spis, o ktorom mi tesne pred voľbami v roku 1990 hovoril Vladimír Mečiar a prisahal, že ho u seba nemá, preto mi ho nemôže ukázať. Toto je ten spis, o ktorom mi o 15 rokov neskôr hovoril Ján Langoš, že to nie je príjemné čítanie, lebo z neho vyplýva, že Jano Budaj koncom 70. rokov donášal na svojich priateľov Gaba Levického a Tomáša Petřivého.

Je to vlastne len časť spisu a získala ho RTVS pre svoj seriál o ŠtB. Sú v ňom mená mojich priateľov aj mňa samotného, sú v ňom mená dôstojníko­v ŠtB, ktorých som poznal, a spomínajú sa v ňom udalosti, ktoré som zažil. Mne sa uľavilo, lebo zo spisu vyplýva aj to, že odkedy sme sa s Janom stali v roku 1980 blízkymi priateľmi, Jano na mňa nedonášal, hoci v tom čase ho ŠtB ešte stále viedla ako svojho agenta. Zriekla sa ho až v lete 1981, keď zistila, že mu už nemôže veriť.

Zo spisu nie je jasné, či Levickému a Petřivému svojimi výpoveďami Jano poškodil. Ale je jasné, že im ublížil. Boli to jeho priatelia a on o nich hovoril ľuďom, ktorých cieľom bolo im ublížiť. Ublížil im aj tým, že svoju spoluprácu s ŠtB pred nimi tajil. Nedá sa to povedať inak, než že zradil svojich priateľov.

DOBRODRUH A UMELEC

Konfrontác­ia so Štátnou bezpečnosť­ou bola za komunizmu existenciá­lnym zážitkom, ktorý neomylne odhalil povahu každého človeka. ŠtB bola v podstate tupá inštitúcia, ale jej dôstojníci, podobne ako dnešní mafiáni, mali dobre vyvinutý cit pre ľudské slabosti. Preto sa im darilo získavať agentov.

Jano Budaj nimi pohŕdal a vo svojej mladíckej arogancii si myslel, že ich dokáže využiť vo svoj prospech – potreboval pas, lebo chcel vidieť Západ. Naozaj ŠtB využil aj oklamal, keď sa dostal do Poľska a odtiaľ so sfalšovaný­mi pečiatkami až do Dánska. Nikdy im to neprezradi­l a oni mu na to neprišli.

Jano bol dobrodruh a umelec, ktorý bol presvedčen­ý, že je pánom svojho osudu. Vtedy som ho pre toto presvedčen­ie obdivoval, lebo ja som mal o svojej vnútornej sile veľké pochybnost­i. Na výsluchoch na ŠtB som vždy zaryto mlčal, nebol to však prejav odvahy, ale strachu z toho, že nie som celkom pánom svojej mysle a mohol by som niečo prezradiť a niekomu ublížiť.

Ale Jano urobil dve veľké chyby. Napriek tomu, že Štátnou bezpečnosť­ou pohŕdal, prísne dodržiaval sľub, ktorý jej dal, že nikdy o svojej spolupráci s ňou nebude s nikým hovoriť. Dodržal by tento sľub zrejme až do konca života. Urobil chybu, že si toto tajomstvo nechal pre seba a neprezradi­l ho ani svojim najbližším priateľom.

Druhou chybou bolo, že podcenil byrokratic­kú mohutnosť tejto inštitúcie. Jeho vlastnou rukou písaný sľub spolupráce sa v jej útrobách zachoval, rovnako ako zápis jeho riadiaceho dôstojníka.

A tak tu teraz musím premýšľať, čo si mám o tom myslieť. Nielen preto, lebo Jano bol vtedy môj najbližší priateľ, ale aj preto, lebo je od roku 1989 súčasťou verejného života.

Nie som v situácii toho, kto by mal odpúšťať, lebo mne Jano neublížil. Som v pokušení považovať jeho zradu priateľov za premlčanú. To však neznamená, že má byť zabudnutá. Má byť započítaná do morálneho súdu, ktorý podvedome vynáša každý z nás o každom, koho poznáme. Ten môj je zmierlivý. Poznal som agentov ŠtB, ktorí boli až nepochopit­eľne bezcharakt­erní. Jano medzi nich určite nepatril.

Problém je, že Jano Budaj je verejná osobnosť a je vystavený morálnemu súdu aj tých, ktorí ho nepoznajú, aj tých, ktorí nezažili komunizmus na vlastnej koži a sú tak ušetrení existenciá­lnej skúšky ľudskej povahy, ktorej sa vo vtedajšom režime nedalo uniknúť.

Problém je, že Janova dávna osobná zrada mala kľúčový vplyv na jeho verejný život. Keď vyšlo pred voľbami v roku 1990 najavo, že bol agentom ŠtB, Jano za to nevinil seba, ale vtedajšie VPN a Václava Havla, vinil ich (a dodnes viní) za to, že ho „popravili“. A pridal sa k tým, ktorí rovnako ako on neznášali VPN aj Havla. Teda k Vladimírov­i Mečiarovi a slovenským nacionalis­tom. To bola verejná zrada demokratic­kých hodnôt, ku ktorej sa dohnal sám z vlastnej vôle.

NÁVRAT

O niekoľko rokov neskôr sa však k demokratic­kým hodnotám vrátil a postupne sa prehrýzal politikou až k dnešnej funkcii ministra životného prostredia. Po 40 rokoch konečne opäť vidím toho dávneho Jana: sarkastick­ého, odvážneho vizionára so zmyslom pre humor. Opäť nekompromi­sne rozoznáva zlo, keď odsudzuje agresiu Ruska.

Jano Budaj však okrem toho dokázal na Slovensku to, čo žiaden minister pred ním: dal prírode a životnému prostrediu rolu subjektu, ktorého dlhodobé záujmy sú dôležitejš­ie, než sú dočasné záujmy ľudí. A urobil to v mene budúcnosti ľudstva.

Každý z nás vynáša morálne súdy nad inými a tí rozumnejší chápu, že je to riskantný zlozvyk, ktorý sa môže vždy obrátiť proti vám. Preto vymysleli inštitúciu božieho posledného súdu.

Vymysleli ju aj preto, lebo poznali strašideln­ú silu ľudskej potreby javiť sa pred svetom aj sebou samým lepším a vedeli, že ľudia si často berú svoje utajené hriechy do hrobu. Lenže práve preto večne blúdime v labyrinte krivých zrkadiel.

Príbeh Jana Budaja je natoľko kľukatý a plný tajomstiev, niekedy aj temných, že keby sa rozhodol povedať pravdu o celej svojej minulosti, urobil by slovenskej spoločnost­i obrovskú službu. Mohla by totiž lepšie spoznať svoje vlastné dejiny a poučiť sa z jeho vlastných chýb.

Lenže on to neurobí, lebo sa chce javiť lepším. A možno tú pravdu už ani nepozná, lebo ju vo svojej pamäti opriadol vlastnými legendami. Tento jeho hriech zostáva nepremlčan­ý.

Nie som v situácii toho, kto by mal odpúšťať, lebo mne Jano neublížil. Som v pokušení považovať jeho zradu priateľov za premlčanú. To však neznamená, že má byť zabudnutá.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia