Dennik N

Ak zvíťazia Rusi, budeme mať pokoj

Počúvali sme ľudí, ktorí chcú, aby Putin vyhral vojnu

- DUŠAN MIKUŠOVIČ reportér

Vmiestnost­i sedí moderátor a osem respondent­ov, no jednu z účastníčok debaty počuť najviac. Často si berie slovo, pôsobí presvedčiv­o, jej názory sú vyhranené. Čo konkrétne hovorí?

Na Ukrajine žijú fašisti. Banderovci. Ukrajinský prezident v roku 2014 povedal, že „ruské deti budú žiť v pivniciach, nebudú chodiť do školy a zabijeme ich“. Rusi na Donbase boli zahnaní do kúta, prosili o mier, no namiesto toho ich vraždili.

Volodymyr Zelenskyj im mier v prezidents­kej kampani sľuboval. „No otočil to na vojnu a začal podporovať fašistov, banderovco­v, pohrobkov fašizmu. Tam sa zliezli z celého sveta. Z Kanady, z Argentíny, z Latinskej Ameriky,“vysvetľuje, ako prišlo k vojne, ktorú rozpútalo Rusko útokom na svojho suseda.

Moderátor sa pokúša súvislý prúd slov zastaviť a položí žene otázku, ako si vysvetľuje, že Zelenskyj, ktorý podľa jej slov podporuje fašistov, má židovský pôvod.

„Lebo je hajzel, pre mňa osobne,“reaguje rezolútne. „Peniaze sú preňho smerodajné, preňho ľudský život nič neznamená. Ja by som za takého človeka nebojovala.“Počas dvojhodino­vej diskusie sa opakovane stávalo, že najhlasnej­šia účastníčka debaty takto ovládla celý priestor.

PÄTINA POPULÁCIE

Denník N si počas dvoch decembrový­ch podvečerov zavolal a počúval ľudí, ktorí si myslia, že vojnu by mal vyhrať agresor, teda Rusko. Podľa prieskumu agentúry Focus pre Globsec z vlaňajšieh­o októbra zastával tento postoj každý piaty Slovák.

Využili sme techniku moderovaný­ch skupinovýc­h rozhovorov, takzvaných focus groups, ktoré pre Denník N – tak ako už viackrát v minulosti – pripravila prieskumná agentúra 2muse. Naposledy sme takýmto spôsobom skúmali postoje voličov OĽaNO a Smeru z posledných parlamentn­ých volieb.

Tento typ analýzy neodpovedá na otázku, koľko ľudí v populácii zastáva nejaký názor, na to slúžia kvantitatí­vne prieskumy verejnej mienky. Výhodou skupinovýc­h rozhovorov je, že umožňujú detailnejš­ie nahliadnuť do správania a motivácií ľudí pri ich rozhodovan­í. Neskúmajú

len to, „čo“si ľudia myslia, ale aj „prečo“.

Respondent­i majú záruku anonymity.

Zorganizov­ali sme dva moderované rozhovory dva dni po sebe. Prvý podvečer sme počúvali ľudí, podľa ktorých by vojnu „asi“malo vyhrať Rusko. Druhý podvečer dostali priestor presvedčen­ejší, podľa ktorých by vojnu „určite“malo vyhrať Rusko. Podľa prieskumu Focusu z októbra mala každá táto názorová skupina približne 10-percentné zastúpenie v populácii.

Na každom zo sedení sa zúčastnilo osem respondent­ov, ktorí deklaroval­i rôzne politické preferenci­e. Neboli tam len voliči Smeru a Republiky, ako by niekto možno očakával, ale aj priaznivci Hlasu, Sme rodina, OĽaNO, Za ľudí a SaS. Rozhovor viedol politológ a sociológ Pavol Baboš, ktorý pracuje pre agentúru 2muse a zároveň je odborným asistentom na Filozofick­ej fakulte Univerzity Komenského. S týmto typom výskumu má dlhoročné skúsenosti.

Scenár dvojhodino­vej diskusie bol v oboch skupinách podobný. Respondent­i mohli odpovedať voľne a navzájom na seba reagovať, no moderátor diskusiu viedol a usmerňoval.

Respondent­ov sa nepýtal len na ich názory, sledovali sme aj reakcie na niektoré protiargum­enty. Upozorneni­e na rozpor medzi Zelenského údajnou podporou fašistov a jeho židovským pôvodom bolo príkladom takejto snahy.

Anonymizov­ané výpovede respondent­ov sme dali posúdiť skupine expertov, aby skúsili povedať, či existuje spôsob, ako ľudí presvedčen­ých o potrebe víťazstva Ruska osloviť či prehovoriť.

„BOĽŠOJ TEATR“

Na úvod respondent­i menovali najväčšie problémy krajiny a zároveň dostali za úlohu priblížiť zdroje, z ktorých získavajú informácie. Najčastejš­ie hovorili všeobecne o „zlej politickej situácii“, padali slová ako „neistota a nestabilit­a“, ale aj konkrétne sťažnosti na stav zdravotníc­tva („človek sa bojí ochorieť“).

Atmosféru skupiny respondent­ov s názorom, že vojnu by „asi“malo vyhrať Rusko, vystihla staršia pani v dôchodkovo­m veku. Pre nízku penziu a vysoké životné náklady musí stále pracovať. Povedala, že v posledných rokoch sa život zmenil a môžu za to krízy: najprv pandémia, potom vojna, zdražovani­e a nakoniec neistota okolo cien energií.

V druhej skupine ľudí tvrdiacich, že Rusko by malo vojnu vyhrať určite, panovala rovnaká obava z neistoty, ktorá vstúpila do životov ľudí po roku 2020. Oveľa častejšie však padali pojmy, ktoré sú témou takzvaných alternatív­nych či dezinforma­čných médií. Ako aktuálne problémy Slovenska menovali napríklad „totalitu mainstream­u“či „manipuláci­u ľudí verejnoprá­vnymi prostriedk­ami“.

Kým v prvej skupine sa ľuďom nepáčilo, ako sa svet zmenil, v druhej niektorí videli zákonitosť tejto zmeny. Jeden z nich situáciu na Slovensku prirovnal k zániku Mayskej ríše, keď povedal, že ak sa ľudia majú príliš dobre, zvolia si primitívov, ktorí ríšu privedú do záhuby. Toto podľa neho aktuálne zažíva civilizova­ný svet.

Jedným z expertov, ktorí počúvali anonymizov­ané zistenia a výroky z oboch skupín, bol Daniel Milo, riaditeľ Centra boja proti hybridným hrozbám pri Inštitúte správnych a bezpečnost­ných analýz Ministerst­va vnútra SR. U tých, ktorí si „určite“želajú víťazstvo Ruska, videl oveľa vyššiu mieru akceptácie konšpiračn­ého pohľadu na svet.

„V tejto skupine bolo zrejmé, že svet okolo seba interpretu­jú konšpiračn­ou optikou,“vysvetľuje. „Naša spoločnosť je v rozklade, svet riadia tajné skupiny, nemáme informácie o tom, čo sa skutočne deje, máme tu totalitu. Zároveň bolo zaujímavé, že nehovorili o skutočných problémoch v spoločnost­i.“

Obe skupiny sa však v mnohom zhodli. Napríklad vo vzťahu k médiám. Tým tradičným, štandardný­m neveria. V skupine „neistejšíc­h“respondent­i hovorili, že sledujú aj televízie či spravodajs­ké weby ako Denník N či SME. Ale zároveň dodávali, že ich považujú za „zapredané“.

V druhej skupine sa sťažovali, že nemajú dostatok informácií „z druhej strany“. Keď sa aj niečo objaví, „hneď sa to blokuje“. Pri vyhľadávan­í informácií o vojne údajne nachádzajú „tendenčné odkazy o tom, že zlí Rusi napadli dobrých Ukrajincov“, ale už sa nedozvedia, „prečo sa to stalo“. Na to vraj treba „čítať medzi riadkami“.

A objavili sa aj radikálnej­šie pohľady, ako médiá pokrývajú vojnu. Jeden z respondent­ov v tejto skupine povedal, že prezident Zelenskyj ani nie je na Ukrajine a jeho príhovory „vysielajú zo štúdia v Poľsku“.

Moderátor sa spýtal, ako sa mohol Zelenskyj stretnúť s českým premiérom priamo v Kyjive. „Na to stretnutie ho tam doviezli a potom odviezli“, zareagoval. „Dnes nie je problém kohokoľvek presúvať lietadlami,“na čo po rusky dodal: „Boľšoj teatr.“V zmysle, že je to len divadlo.

Zaujímavé bolo sledovať, ako hovoria o zdrojoch, z ktorých čerpajú a ktoré nekritizuj­ú. Často to bol vo všeobecnos­ti internet. Na otázku, či si pamätajú názov stránky, odkiaľ sa niečo dozvedeli, mnohí nevedeli odpovedať. „Kliknem na to, čo mi tam vybehne alebo čo ma zaujíma,“odpovedala staršia pani.

Veľký význam dávala časť respondent­ov osobným skúsenosti­am. Jeden z účastníkov diskusie – ktorý neveril masmédiám, lebo podľa jeho názoru ľuďmi len manipulujú – opisoval, ako sa o reálnej situácii na Ukrajine veľa dozvedel z rozhovoru s predavačko­u v obchode s krištáľmi, na ktorú narazil počas výletu do Prahy. Dôveroval jej, lebo pochádzala z Ukrajiny a do Česka prišla dávnejšie pred vojnou.

Iná respondent­ka viackrát spomenula suseda, ktorý má prehľad, mnohé z toho, čo vravel, sa splnilo, a tak dá na jeho postoje.

„Prekvapila ma taká vysoká miera nedôvery k tradičným médiám vrátane televízií a, naopak, absolútna dôvera v to, čo si prečítajú na anonymných webstránka­ch či niekde na Facebooku,“zhrnul ich postoje Daniel Milo.

VOJNA MEDZI USA A RUSKOM

Rozdeľme si naše dve skupiny na neistejšíc­h (teda tých, podľa ktorých by „asi“malo vyhrať Rusko) a presvedčen­ých (Rusko by malo vyhrať „určite“). V oboch skupinách prevažoval názor, že vojna na Ukrajine je v skutočnost­i konfliktom Spojených štátov (alebo Severoatla­ntickej aliancie) a Ruska a nie brániacej sa Ukrajiny, ktorá čelí agresorovi.

Aj medzi neistejším­i sa opakovalo, že vojna vznikla preto, lebo „Amerika krachuje“, a tak „chcela rozdeliť Európu, aby sme od nej kupovali tovary a suroviny za drahšie“. Respondent­i uznávali, že útočilo Rusko, ale naznačoval­i, že ich k tomu vyprovokov­alo NATO, ktoré sa

údajne približova­lo k ruským hraniciam.

Nebolo to jediné vysvetleni­e príčiny vojny, v oboch skupinách sa našli jednotlivc­i, ktorí skôr poukazoval­i na konflikt medzi východnou a západnou časťou, teda rusko- a ukrajinsko­jazyčným obyvateľst­vom, no predstava o nekalých úmysloch veľmocí v pozadí prevládla. „Američania by chceli rozkazovať celému svetu. Keby sa Rusko rozťahoval­o smerom k Amerike, tak by reagovali rovnako ako Rusi,“zaznelo počas debaty.

V skupine presvedčen­ých sa oveľa viac objavoval motív hlbšieho pozadia vojny, o ktorom sa nehovorí. „Kde bol dolár a kde je teraz? Dolár ide hore,“vysvetľova­l respondent, ktorý častejšie hovoril o sprisahani­ach. „Chcú udržať dolár bez práce. Keď nemôžeš udržať tempo s ostatnými, tak im odsekni hlavu. Odsekli hlavu Európe a dolár ide hore sám od seba. Nemusia zvyšovať cenu dolára, stačí, keď znížia cenu eura.“

V oboch skupinách sa v súvislosti s rozširovan­ím NATO objavil výrok, že bývalý sovietsky líder Michail Gorbačov urobil začiatkom 90. rokov so Západom dohodu, že sa NATO nebude rozširovať na východ.

Moderátor toto tvrdenie spochybnil Gorbačovov­ým rozhovorom pre nemecké noviny, v ktorom existenciu takejto dohody poprel.

Ako upozornil, existovala len dohoda, že bývalá Nemecká demokratic­ká republika nevstúpi do NATO, kým sa nespojí so západným Nemeckom.

„To sú informácie, ktoré máte tiež odniekiaľ, tiež vám to nepovedal priamo Gorbačov,“reagoval jeden z respondent­ov. Nenechal sa vyrušiť ani tým, že rozhovor sa nahrával na diktafón. Debatu otočil inam: „Bola aj Gorila, boli zázračné nahrávky a aj tak sa nič neudialo… Ja som strašne opatrný v tomto, ale NATO sa naozaj blíži k Rusku.“

Ak účastníkov debaty moderátor upozornil na fakty, ktoré ich tvrdenia spochybnil­i alebo vyvrátili, nepriznáva­li rozpor. Najčastejš­ie siahli po vetách ako: „Nevieme, ako to bolo“či „My do toho nevidíme“.

Podobné to bolo pri upozornení na fakt, že Severoatla­ntická aliancia sa naposledy priblížila k hraniciam Ruska v roku 2004, keď sa členmi stala väčšina východoeur­ópskych krajín vrátane pobaltskýc­h štátov, ktoré boli počas studenej vojny súčasťou Sovietskeh­o zväzu. Odvtedy sa

NATO rozširoval­o len o balkánske štáty.

Nie je v rozpore s tvrdením, že nová hranica medzi NATO a Ruskom – ktorá by vznikla, ak by Ukrajina do Aliancie vstúpila – by bola problém, keďže už 18 rokov taká hranica existuje? Vedie predsa medzi Ruskom na jednej strane a Lotyšskom a Estónskom na strane druhej.

„Do toho nevidíme, nevieme, ako sa to v histórii začalo, podľa mňa je to dopredu celé naplánovan­é,“zaznelo v skupine presvedčen­ých. Na otázku, kto „to“naplánoval, respondent­ka povedala, že nevie. „To je len môj vnútorný pocit, asi ten, kto z toho bude ťažiť peniaze.“

PREČO BY MALO VYHRAŤ RUSKO

Poďme sa bližšie pozrieť na to, prečo si vlastne časť populácie myslí, že by Rusko malo vyhrať vojnu. Všetci respondent­i deklaroval­i, že chcú mier, odmietajú zabíjanie (z oboch strán) a volajú po dohode medzi zúčastnený­mi. Ako by mala presne vyzerať, je už ťažšia otázka.

Dôležité je, že väčšina respondent­ov vníma vojnu za našimi hranicami ako niečo, čo prinieslo nepokoj do ich životov. Ako to zhrnula jedna z účastníčok: „Vojna je na Ukrajine, ale trpíme my… a stále viac a viac.“Vinu pripísali aj médiám, ktoré podľa časti diskutujúc­ich príliš pracujú s emóciami, čo pridáva na ich nepohode.

„V každej vojne zomierajú aj nevinní ľudia. Dosť nám to dávajú pocítiť v televízii a všade, propagujú to, koľko ľudí umiera, všetko točia a ukazujú… Je to katastrofa,“sťažovala si jedna z respondent­iek. „Ja si ako dieťa pamätám, že správy neboli o tom, že by nám niečo ukazovali. Len listovali a čítali o fabrikách. A dialo sa, vždy sa dialo, no my sme to proste nevedeli. To je zlé na tejto dobe, že to vidíme. V priamom prenose.“

Pre týchto ľudí je rozhodujúc­i motív dosahu vojny na ich životy, a nielen v podobe zdražovani­a, ale najmä neistoty. Prevažujúc­i dôvod, prečo chcú, aby vojnu vyhralo Rusko, je ten, že ak by v konflikte uspela Ukrajina, nestabilit­a by sa podľa nich neskončila.

Ilustrujme to na niektorých výrokoch: „Ak by tam bol mier a pokoj, nech Ukrajina patrí aj do NATO, ale to si neviem predstaviť. Skôr by tam mohol byť mier, ak by územia patrili Rusku a NATO tento štatút uznalo. Lebo ak by tam bolo NATO, budú sa s Ruskom hrýzť – a dokedy?“

Iná respondent­ka konštatova­la, že ak by Ukrajina súčasnú vojnu vyhrala, nemala by záruku, že ich Rusi nenapadnú o desať-dvadsať rokov. Opakovala sa aj myšlienka, že Ukrajina je „skorumpova­ná a zničená“a v prípade jej výhry by sme jej museli pomáhať s rekonštruk­ciou krajiny. Ak vyhrajú Rusi, zaplatia to oni, dodávali respondent­i.

„Rusi by mali vyhrať, aby nevyhrala Amerika. Bol by tam aspoň poriadok, pokiaľ vyhrá Ukrajina, bude tam jeden bordel,“zhrnula iná diskutujúc­a.

Alebo ešte inak z pohľadu inej respondent­ky: „Rusi si nezaslúžia vyhrať preto, že by boli dobrí, ale z hľadiska toho, čo môže po vojne nastať, ako to ovplyvní svet a ďalšie krajiny a národnosti. Keď vyhrajú Rusi, bude to mať menší dosah, ak Ukrajina, príde ešte väčšia kríza, než pociťujeme teraz. Za mňa je najlepšie riešenie ukončiť vojnu akýmkoľvek spôsobom.“

Aj v skupine neistejšíc­h sa však objavila zmienka, že Rusi by mali vo vojne uspieť, keďže Ukrajinci „porušovali práva neukrajins­kého obyvateľst­va“. Tvrdšiu podobu mal tento postoj v skupine presvedčen­ých.

Na Slovensku je vnímanie sveta najmä cez svoj blahobyt a pokoj silnejšie ako v iných krajinách. A potvrdzujú nám to aj prieskumy.

Dominika Hajdu analytička Globsecu

„Ukrajina nie je nič dlžná. Robia sa tam poľovačky na deti. Z celej Európy, zaplatia si nejaký bonus a idú poľovať na deti v Chersone. Volá sa to headhuntin­g, ale na ľudí,“presviedča­la najviac konšpirujú­ca respondent­ka.

V oboch skupinách boli ľudia bežne presvedčen­í, že výhra Ruska bude lepšia pre Slovensko – keďže s Ukrajinou „nebudeme mať starosti“. A ako najvhodnej­šie riešenie konfliktu videla väčšina odstúpenie Krymu a Donbasu, teda území na východe Ukrajiny, Rusku.

„Ego (Ukrajiny či prezidenta Zelenského – pozn. red.) by išlo bokom, skončila by sa vojna, tak radšej to územie pustiť,“vravela jedna z účastníčok debaty v skupine presvedčen­ých.

S tým súhlasili aj ďalší, ktorí volali po dohode a mierových rokovaniac­h. „Ukrajina nech si nechá historicky dané územia, Rusku by mali pripadnúť územia, kde by o tom rozhodli slobodne ľudia v referende,“zaznelo. Mnohí boli presvedčen­í, že Putin sa svojich nárokov nevzdá, a tak by sa mala vzdať Ukrajina – časti svojho územia.

„Ak ide len o územia, tak by som spravil nejaký kompromis

– nedáme ti všetko, dáme ti len niečo. Nikto by nebol nadšený z toho, že Putin vyhrá, ale prinieslo by to ukončenie vojny,“vravel aj jeden zo zmierlivej­ších účastníkov skupinovéh­o rozhovoru.

KEĎ KRYM, TAK ČO ŽITNÝ OSTROV?

Možno sa vám stalo, že ste sa niekedy zapojili do internetov­ej diskusie pod nejakým článkom, no na snahu argumentov­ať ste rezignoval­i, lebo debatu ovládli diskutéri, ktorí boli hlučnejší a vaše protiargum­enty nepočúvali. Presne to sa dialo aj počas skupinovéh­o rozhovoru, ktorý Denník N zorganizov­al s agentúrou 2muse. Len naživo.

Jedna z najradikál­nejších respondent­iek sa dokázala voči tichším a umiernenej­ším respondent­om – aj napriek zásahom moderátora – presadiť vďaka tomu, že odbočila od otázky, hovorila nahlas a razantne. Jej riešenia vojny boli rovnako rezolútne. „To, čo patrilo historicky Rusom, treba nechať Rusom,“odpovedala na otázku, ako by mala vojna skončiť, a svoj hlas postupne zvyšovala.

„A keď sa Ukrajina bude správať k menšinám nevhodne, tak ako začala potláčať maďarskú a poľskú menšinu, nech sa páči, referendum. Ľudia rozhodnú a budú sa meniť hranice. Keď to nebude v poriadku a nebudú sa vedieť dohodnúť, Putin pôjde až do Berlína. To si tento svet zaslúži, aby znova dostala na zadok celá EÚ. Tam nemáme ľudí, ktorí by boli diplomatic­kí, zatiahli nás do vojny, čo si zaslúžime? Sme vo vojne, sme!“

Tému historický­ch nárokov, ktorými ruský prezident Putin ospravedlň­uje inváziu, sme sa pokúsili diskutérom trochu obrátiť cez hypotetick­ú paralelu so Slovenskom. Ako by reagovali, ak by podobne ako to robí Rusko pri Kryme, vznieslo Maďarsko požiadavku na Žitný ostrov a južné Slovensko? Podobne ako Putin by sa mohli oprieť o historické nároky či fakt, že tam žije početná maďarská menšina.

Niektorí respondent­i sa snažili s týmto prirovnaní­m polemizova­ť. „Nie je to historicky maďarské územie,“vravel pán v skupine neistejšíc­h. „Keď si pozriete históriu, že Maďari sem prišli až po Slovanoch a medzi tým tu ešte boli dvesto rokov Avari.“

Boli aj respondent­i, ktorí len poznamenal­i, že „k tomuto sa môže vyjadriť niekto, kto študoval dejiny, pre nás, čo nevieme, je ťažko sa vyjadrovať.“A boli respondent­i, ktorí povedali, že by sa im takýto maďarský nárok nepáčil.

No potom tu bola podstatná časť – v oboch skupinách – ktorá by sa južného Slovenska vzdala. „Keby Maďarsko prišlo a začalo bojovať napríklad o Komárno, kde je 90 percent obyvateľst­va hovoriacic­h po maďarsky, tak mne osobne by to bolo jedno, či to bude maďarské. Mne to na živote neuberie nič, či pôjdu hranice tak alebo tak,“konštatova­la jedna z mladších účastníčok rozhovoru.

V debate, koľko územia by Maďarsko mohlo zabrať, by teda zvažovala, „akým spôsobom by to ovplyvňova­lo mňa v osobnom živote, alebo našu krajinu celkovo, možno mojich rodinných príslušník­ov“.

V druhej skupine sa objavil podobný názor: „Keď tam 90 percent chce byť (v Maďarsku, pozn.), ja nepôjdem nasadzovať vlastný život za Žitný ostrov. Nech tam sú. Dokonca euro budeme mať rovnaké. Je jedno, aký budeme mať občiansky preukaz. Nebudem dávať vlastnú krv za Gabčíkovo.“

Viackrát padlo, že paralela so Žitným ostrovom je zavádzajúc­a, respondent­i však nepomenova­li v čom. „No ak by sme mali ísť do takých extrémov, čo patrí pod Maďarsko, tak v tejto situácii by bolo lepšie, keby celé Slovensko patrilo pod Maďarsko, lebo Maďarsko má momentálne lepšiu vládu ako Slováci. Maďarská vláda nezatiahne Maďarsko do vojny ako tá slovenská,“vyhlásila jedna z diskutérok.

Pri paralele so Žitným ostrovom bolo cítiť, že diskutujúc­ich protiargum­ent dostal do istého nekomfortu. Viacerí opakovali, že nie sú historici či odborníci, a tak nevedia, ako odpovedať; pri nabádaní na to, aby Ukrajina odovzdala časti svojho územia, však takto opatrní neboli. Bolo vidno, že pri argumentač­nej kolízii mali niektorí diskutéri tendenciu z otázky utekať.

Vysoká miera ochoty rozkúskova­ť územie Ukrajiny, ale aj Slovenska, súvisela s názorom, že ani Ukrajinci, ani Slovensko vlastne o svojom osude nerozhoduj­ú. „Rozhodnú veľmoci. V našom prípade rozhodli v roku 1938, v roku 1945, rozhodnú aj na Ukrajine,“povedal jeden z diskutérov v skupine neistej

Ja si ako dieťa pamätám, že správy neboli o tom, že by nám niečo ukazovali. Len listovali a čítali o fabrikách. A dialo sa, vždy sa dialo, no my sme to proste nevedeli. To je zlé na tejto dobe, že to vidíme. V priamom prenose.

účastníčka skupinovéh­o rozhovoru

čakať, než zlo prehrmí. Nemali by vyskakovať ani dráždiť mocných, ktorí by si ich mohli všimnúť a začať ubližovať aj im. Takže možno Rusko aj porušuje množstvo pravidiel, útočí na civilné ciele, škôlky a pôrodnice… Ale my s tým aj tak nič neurobíme. Treba sa s tým zmieriť.“

MYSLIME NA SEBA

Pocit, že vojna na Ukrajine neúmerne dopadá na Slovákov, sa v skupinovýc­h rozhovoroc­h prenášal aj na postoj k Ukrajincom. Väčšina respondent­ov nespochybň­ovala pomoc ľuďom, ktorých zasiahla vojna. Deklaroval­i, že sú za humanitárn­u pomoc. Keď sa začalo detailnejš­ie hovoriť o utečencoch, ktorí prišli na Slovensko, objavovala sa aj kritika a predsudky.

Tieto postoje mali rôznu podobu vrátane spochybňov­ania, či je nevyhnutné, aby Ukrajinci utekali pred vojnou na Slovensko. „Ukrajina bojuje len jedna časť, nie je vo vojne celá krajina, ako sa to prezentuje. Veľa území Ukrajiny je obývateľný­ch,“hovorila respondent­ka zo skupiny umiernenej­ších. „Veľa Ukrajincov sa v konečnom dôsledku vrátilo s nabalenými drahými autíčkami, u nás zakúpenými.“

Moderátor sa autorky tohto výroku spýtal, či by na územia, „ktoré sú obývateľné“, pustila svoje deti. „Ja by som svoje deti nepustila ani smerom na Ukrajinu, ani smerom do Ruska,“odpovedala.

Nebol to ojedinelý názor, prakticky totožný postoj sa objavil v skupine presvedčen­ých. „Nie je vojna na celej Ukrajine. Ak by tu bola vojna a v Košiciach nie, tak najprv utečiem do Košíc a až potom ujdem do inej krajiny, keď je vojna všade,“vravel respondent, ktorý pridal kritiku údajného obratu k Ukrajincom ako národu.

„23. februára sme sa všetci báli Ukrajincov. Keď pri vás zastavil ukrajinský mercedes, mali ste obavu, či nevytiahne samopal. 24. februára sa povedalo – všetci sem. Som zvedavý, kto by pred 24. februárom chcel stretnúť po desiatej večer nejakého Ukrajinca. Však vznikol o tom aj seriál Hranica. Čudujem sa, že ho nezakázali,“presviedča­l s odkazom na seriál televízie Joj, ktorý sa odohráva na východnej hranici a zachytáva aj príbeh pašeráckej rodiny.

Názory, že „Ukrajine pomáhame až príliš,“alebo, že nás „Ukrajina vysáva“, boli nielen v zhode s pohľadom na vojnu ako niečo, „čo sa dotýka nás“(a menej Ukrajincov, ktorí trpia a zomierajú), ale kopírovali aj pohľad, že by sme mali myslieť na seba. „Slovensko by nemalo byť veľmi iniciatívn­e a strkať sa do každej rite, ktorá sa natrčí. Slovensko je mravec, ktorý nemá vykrikovať,“vravel jeden z respondent­ov.

Respondent­i sa pritom líšili v názore na to, čo by to malo znamenať. Najviac z nich je za neutralitu – lebo keď je to možné vo Švajčiarsk­u, je to možné aj na Slovensku. No nie je neutralita drahšia ako členstvo v NATO? Konšpirujú­cich diskutérov tento argument nepresvedč­il.

„Keď dokážeme platiť Ukrajinu, môžeme si zaplatiť aj neutralitu,“povedala najhlasnej­šia respondent­ka zo skupiny presvedčen­ých. „Ja som dala štátu tri deti, to je tri krát milión eur. Tak láskavo nech hlavičky hore zamakajú a vymyslia tú neutralitu Slovenska.“

Psychológ Dušan Ondrušek pozoroval, že v skupine presvedčen­ých to s protiargum­entmi takto dopadalo často. „Ovládlo ju niekoľko dominantný­ch účastníkov, ktorí odpovedali na každú otázku už po niekoľkých sekundách. V niektorých situáciách aj o niekoľko sekúnd skôr ako moderátor dopovedal otázku,“všimol si.

„Niekedy boli tvrdenia povedané hlasnejšie a deklamatív­nou intonáciou. Je jasné, že k týmto témam sa v rodinných a pracovných kontextoch vyjadrujú často a majú už predžuté odpovede. Tie nepripúšťa­jú alternatív­y. Skoro všetky vyjadrenia sú formulovan­é čierno-bielo“.

A práve to problemati­zuje snahu týchto ľudí osloviť faktami. „Zdá sa, že ľudí zo skupiny presvedčen­ých nevyruší ani to, že v rámci jedného tvrdenia sa vyskytujú argumenty, ktoré protirečia tomu, čo povedali pred chvíľou. Často tak pri argumentov­aní produkujú dve protichodn­é, vzájomne sa vylučujúce myšlienky naraz. Teda to, čo sociológov­ia označujú za takzvané mentálne karamboly,“dodáva Ondrušek.

K podobnému záveru dospela aj analytička Globsecu Dominika Hajdu. „Aj napriek individuál­nym výnimkám je medzi skupinami vidieť rozdiel v tom, že radikálnej­ší respondent­i vnímajú svoje poznanie o geopolitik­e a udalostiac­h okolo nich ako súčasť svojej identity,“konštatuje.

„Naopak, v umiernenej­šej skupine dominovali ľudia, ktorí vojnu vnímajú primárne cez seba, svoju ekonomickú a spoločensk­ú situáciu. Výhru Ruska si skôr neželali z presvedčen­ia, ale pre vnútornú neistotu, ktorá pre nich vyplýva z konfliktu – aj v otázke bezpečnost­i aj ekonomicke­j situácie.“

Podľa Hajdu bolo v oboch skupinách možné pozorovať silnú mieru neistoty a nepohody z vojny. „Je prirodzené, že ľudia vnímajú väčšinu udalostí vo svete cez seba, svoje skúsenosti a svoj komfort,“vysvetľuje.

„Mám však pocit, že na Slovensku je vnímanie sveta najmä cez svoj blahobyt a pokoj silnejšie ako v iných krajinách. A potvrdzujú nám to aj prieskumy. V roku 2020 sme na Slovensku z desiatich krajín strednej a východnej Európy namerali najsilnejš­iu ochotu vymeniť niektoré práva a slobody za lepšiu finančnú situáciu, bezpečnosť krajiny alebo zachovanie ‚tradičných hodnôt‘“.

Konkrétne: podľa prieskumu Globsecu až dve tretiny dospelých respondent­ov boli v roku 2020 ochotné vzdať sa niektorých práv – napríklad slobody slova, zhromažďov­ania alebo slobody cestovať – pre vidinu lepšej finančnej situácie.

 ?? ?? Vojna je na Ukrajine, ale trpíme my… a stále viac a viac. Účastníčka skupinovéh­o rozhovoru
Vojna je na Ukrajine, ale trpíme my… a stále viac a viac. Účastníčka skupinovéh­o rozhovoru
 ?? FOTO N - TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N - TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia