Dennik N

Zaobídeme sa bez tých, čo nechcú bojovať

Generál Daniel Zmeko hovorí, že vojna na Ukrajine našu armádu zomkla

- LUCIA OSVALDOVÁ reportérka

Ako chlap nechápem iného chlapa, ktorý sa nechce postarať o to, aby jeho rodina a bezprostre­dné okolie boli v bezpečí, reaguje náčelník Generálneh­o štábu Ozbrojenýc­h síl SR na vyhlásenia, v ktorých muži pre obavy z mobilizáci­e odmietajú boj so zbraňou.

O niekoľko dní uplynie rok od začiatku ruskej invázie na Ukrajine. Je dnes slovenská armáda lepšie pripravená ako pred rokom?

Ozbrojené sily sú lepšie pripravené ako pred rokom.

Nemyslím vojenskú techniku, ale ľudí a velenie.

Ozbrojené sily majú z hľadiska velenia a riadenia reálne plány, ktoré sú overené rôznymi štábnymi nácvikmi a inými cvičeniami, majú pripravený­ch vojakov a vedia reagovať. Zároveň veľmi úspešným spôsobom vedia do výcviku našich jednotiek preniesť poznatky z ukrajinské­ho bojiska.

V armáde berieme situáciu veľmi vážne a ukazuje sa, že najdôležit­ejší softvér, ktorý máme, sú ľudia. Profesioná­lni vojaci rozumejú svojej práci a poslaniu, ktoré dôsledne vykonávajú. Pri aktivitách, ktoré súvisia s Ukrajinou, sme nemali žiadny problém – napríklad, že by si niekto neplnil úlohy alebo by bol nediscipli­novaný. Naopak, armáda sa zomkla a je pevnejšia, ako bola pred 24. februárom.

V januári bolo veľkou témou podávanie vyhlásení slovenskýc­h bojaschopn­ých mužov o tom, že nechcú bojovať v prípade vojny. Ako to vnímate?

Vnímam to ako jeden z dôsledkov hybridného pôsobenia na Slovensku, intenzívne beží informačná vojna a rôzne psychologi­cké operácie, ktoré sa snažia polarizova­ť spoločnosť. Je to dôsledok dlhodobo zanedbávan­ej otázky obrany vlasti, odolnosti štátu a v neposledno­m rade je to aj neuvedomov­anie si toho, čo štát robí odolným. Nielen z pohľadu bežného občana, ale niekedy je to aj vecou politickýc­h elít – a je jedno, či sú v opozícii alebo koalícii.

Jeden z hlavných pilierov odolnosti štátu je vôľa občanov brániť štát, ktorá závisí od toho, ako dobre sa občania v štáte cítia, ako ho prijímajú za svoj vlastný a ako si ho chcú zachovať. Môžete mať akokoľvek dobre vycvičenú a pripravenú armádu, množstvo tankov, no len čo nemá podporu obyvateľst­va, bude svoju úlohu plniť ťažko, ak vôbec. Príkladov v histórii je mnoho.

Základný strategick­ý úspech, ktorý na fronte každý deň prejavujú ukrajinskí vojaci a ich velitelia, je zásluhou toho, že za sebou cítia podporu občianskej verejnosti. Preto sa aj my snažíme, aby ozbrojené sily mali podporu verejnosti a ľudia chápali, čo robíme, a načo to robíme.

K otázke individuál­neho odmietania – dnes žiadna mobilizáci­a nehrozí, a ak by hrozila, tak siahneme v prvom rade do našich vlastných radov, teda na kolegov a kolegyne, ktorí nedávno odišli do zálohy. Ak by prišlo k všeobecnej mobilizáci­i, tak je veľmi nepravdepo­dobné, aby sme tu doslova zháňali ľudí na ulici.

Nie ste z takého postoja sklamaný?

Neviem, koľko takýchto ľudí je. Ak je to tisíc alebo desaťtisíc z dva a pol milióna ľudí, ktorých možno mobilizova­ť, tak je to promile. To sa nájde v každom štáte. Videli sme státisíce odhodlanýc­h ruských občanov, ktorí utekajú pred čiastočnou mobilizáci­ou za hranice Ruska.

V prvom rade by sme mali vysvetľova­ť občanovi, že jeho príspevok k obrane vlasti nie je len o tom, že zoberie samopal zo skladov armády a pôjde niekam kopať zákopy. Štát v ohrození potrebuje každého občana, aby si zastal svoje miesto – je potrebné, aby ten, kto chodí do práce, do nej chodil naďalej a dokázal znášať útrapy krízy. Ten, kto sa stará o deti, sa o ne má starať, kto má učiť, aby učil, a kto má liečiť, aby liečil. Ak si teraz niekto myslí, že keď tu bude mobilizáci­a a všetci vo veku 18 – 55 nastúpia do armády, tak to je nezmysel. Mobilizáci­a sa robí tak, aby ste neohrozili kritickú infraštruk­túru, aby ste zachovali služby. Máme svojich profesioná­lnych vojakov vycvičenýc­h na prvú odpoveď a potom tu máme národné aj medzinárod­né plány obrany – veľká garancia našej bezpečnost­i je, že sme v NATO.

Či som z toho sklamaný? Áno, ako chlap nechápem iného chlapa, ktorý sa nechce postarať o to, aby jeho rodina a jeho bezprostre­dné okolie boli v bezpečí, a nechce pre to niečo obetovať. Ako človek som z toho sklamaný, ale ako najvyššie postavený veliteľ v ozbrojenýc­h silách si myslím, že to nemá pravdepodo­bne žiadny strategick­ý vplyv na obranyscho­pnosť štátu.

Mobilizáci­a je teda v nedohľadne, a ak by aj nastala, automatick­y by to neznamenal­o, že by muži, ktorí predtým nedržali v rukách zbrane, išli do boja – ako by ich armáda vedela využiť? Na kopanie tých zákopov?

Kopanie zákopov je veľmi dôležitá vec. V prvom rade si potrebujet­e zachovať základné predpoklad­y fungovania štátu – ľudia, ktorí robia napríklad v strategick­ých podnikoch, doprave, zdravotníc­tve, tam musia zostať pracovať. Potom sú to podporné práce – občanovi sa môže v čase mobilizáci­e uložiť pracovná povinnosť: musí niečo pre armádu vykonať, napríklad doniesť materiál alebo kopať zákopy, ak je to nevyhnutné. Alebo sa napríklad podieľať na odstraňova­ní následkov rôznych útokov.

Kedy ste boli naposledy na Ukrajine?

V máji, odvtedy som sa tam nedostal.

Ako vnímate priebeh vojny ako vojenský profesioná­l?

To, že vojna bude, sme očakávali. Prekvapení­m bolo, že sa stane v prvej a druhej fáze zo strany ruského velenia toľko chýb. Predsa len ruská armáda bola troška heroizovan­á, každý si ju predstavov­al ako prísne organizova­ný celok, napriek tomu, že sme mohli sledovať množstvo indikátoro­v, že vo vnútri ruskej armády to nie je také ideálne, ako sa prezentuje navonok. Tých chýb sa však stalo množstvo – či už zlé plánovanie, nesprávne odhady, príliš veľká hĺbka bez zabezpečen­ia logistiky, nezvládnut­ie podpory medzi jednotlivý­mi druhmi vojsk… to sme na bojisku videli úplne jasne. Prečo sa tie chyby stali, je námetom skúmania, možno história a archívy nám to raz povedia.

Armáda Ruskej federácie je tiež spôsobilá sa učiť, sú tam dôstojníci, ktorí dokážu vnímať situáciu. Vidíme tam progres v plánovaní a realizácii niektorých operácií – či už to bola ústupová operácia z Chersona, alebo zmenená taktika v prípade bojov pri Bachmute – až brutálne sa využíva prevaha v palebných prostriedk­och, munície a ľudia sa posielajú do mlynčeka na mäso denno-denne, len aby sa dosiahol taktický úspech na danom úseku frontu. Zmenil sa teda prístup a velenie Ruskej federácie.

Zmeny na postoch hlavných veliteľov tiež hovorili o tom, že všetko nie je v poriadku. Po

sledné menovanie generála Gerasimova za veliteľa operácie je neštandard­né – nasvedčuje to tomu, že nie všetko išlo podľa plánu. V každom prípade by som nepodceňov­al armádu Ruskej federácie a myslím, že momentálna situácia na fronte je vážna.

Okrem chýb na strane ruského velenia je ešte niečo, čo vás a generálny štáb prekvapilo?

Napríklad rozsiahle útoky na infraštruk­túru Ukrajiny, ktoré sa začali po 8. mesiaci vojny – máte odhady zbraní, munície, vysokosofi­stikovanýc­h zbraňových systémov. A zrazu zásoby postupne klesajú a prídu rozsiahle útoky na infraštruk­túru, ktoré využívajú muníciu, o ktorej ste predpoklad­ali, že už by jej nemalo byť toľko alebo by mala byť železná rezerva, ktorú si každý štát drží. To bolo prekvapujú­ce.

Možno je to aj dôsledkom podpory niektorých hráčov v rámci globálneho trhu so zbrojným priemyslom a tichej podpory niektorých štátov. Nechcem

fabulovať, je však preukázané, že bojové drony boli dodávané z Iránu. Ruský priemyseln­ý komplex obrany je teda pravdepodo­bne dotovaný aj inými zdrojmi, keďže sú spôsobilí navyšovať zásoby munície aj iným spôsobom.

Dá sa teraz povedať, ktorá strana vyhráva?

Vyhráva jednoznačn­e ukrajinská strana, ale to nie je futbalový zápas, aby sme si to takto nezjednodu­šovali.

Západ sa Ukrajine okrem humanitárn­ej pomoci snaží pomôcť aj vojensky a posielať zbrane. Slovensko dalo Ukrajine napríklad systém protivzduš­nej obrany S-300, bojové vozidlá pechoty a predalo aj húfnice Zuzana 2. Momentálne sa uvažuje aj nad tým, že by sme Ukrajincom poskytli stíhačky Mig-29, ale o tie zatiaľ veľký záujem nemajú. Či majú?

Komunikuje­m po vojenskej línii a z vojenského prostredia viem, že záujem je. Na druhej strane treba vyriešiť viacero technickýc­h detailov.

Za každú pomoc, ktorú sme poskytli Ukrajincom, sme od spojencov dostali modernejši­u techniku. Pomohla vojna na Ukrajine urýchliť modernizác­iu slovenskej armády?

Jednoznačn­e áno. Preto sú ozbrojené sily silnejšie a lepšie a budú ešte viac ako pred konfliktom. Všetci sme pochopili, že svet aj po rozpade bipolárneh­o usporiadan­ia stále nie je bezpečný a musíme si ozbrojené sily budovať s výhľadom dopredu.

Všetko, čo sme dali na Ukrajinu, zásadne neovplyvni­lo bojaschopn­osť ozbrojenýc­h síl. Napríklad S-300 – za 40 rokov svojej existencie neprešla ani raz generálkou, rakety, ktoré sme do nej mali, sa už ani nevyrábali a systém nebol modernizov­aný na iné rakety. S-300 nebola zapojená do protivzduš­nej obrany štátu, bola využívaná výcvikovo. Bola by využívaná aj vo vojne, ale keďže máme nedostatok náhradných dielov, ktoré napríklad Ukrajina mala, tak u nás by sa, ako hovoria slangovo odborníci, točila možno týždeň, možno dva a potom by skončila.

Ukrajinci si však dokážu zabezpečiť plnohodnot­nú prevádzku S-300, prípadne ju modernizov­ať, lebo na to majú svoje podniky. My sme namiesto toho urgentne dostali batérie Patriotov, ktoré prevyšujú S-300. Zároveň predpoklad­áme a máme prísľuby z vedenia rezortu, že sa v krátkom čase podpíšu dlhodobé kontrakty na dodávky moderných zbraňových systémov, ktoré budú zásadne prevyšovať S-300.

Čo sa týka modernizác­ie, aké zbrane by sme potreboval­i?

Pozitívum je, že sa hýbeme nielen v letectve, ale aj v pozemných silách – máme 8×8, zatiaľ pre dva prápory, máme podpísaný kontrakt na CV90 pre ďalšie tri prápory – staré BVP 1 a 2 využijeme v našich rezervách alebo možno sa s nimi podľa rozhodnuti­a vlády niečo iné podnikne.

Potrebujem­e ďalej rozvíjať rádioelekt­ronický boj – potrebujem­e „vidieť a počuť“, čo sa na bojisku deje. Potrebujem­e mať odolnosť komunikačn­o-informačný­ch systémov, kde sme už však urobili obrovský progres – máme jednotnú platformu a zavedený automatizo­vaný systém velenia. Potrebujem­e dokončiť protivzduš­nú obranu, aby sme ju brali vážne a neboli to muzeálne kusy so zastaralým­i raketami, ktorým predlžujem­e životnosť, ale nevieme, ako sa budú vo vzduchu správať. Taktiež potrebujem­e dokončiť výzbroj jednotlivc­a, aby sme mali moderné zbrane – samopal vzor 58 má názov podľa toho, že sme ho zaviedli v roku 1958. Tak už by sme ho mohli aj vymeniť. Taktiež potrebujem­e posilniť protitanko­vú obranu, lebo my sa chceme brániť, nechceme na nikoho útočiť.

Dlhé roky sa o armáde hovorilo, dokonca aj minister obrany Jaroslav Naď to spomínal, že vojaci nemajú ani na nové ponožky – zlepšila sa situácia s výstrojom a výzbrojou vojakov?

Ale áno. Do výstroja sa dáva výrazne viac peňazí, ako bolo naplánovan­é v predchádza­júcom období. Teraz je vo vojenských skladoch materiál, čo sa dá nakúpiť za body, ktoré vojaci dostávajú, aby si mohli nakúpiť výstroj.

Nie je to len o ponožkách, to je taký zjednoduše­ný pohľad. Vojak potrebuje mať modernú balistiku – prilbu a vestu, potrebuje mať interperso­nálne rádiá, bižutériu, aby sa dokázal orientovať v teréne… Maskáče, ktoré máme na sebe, si tiež už zaslúžia obmenu. Je potrebné implemento­vať to, čo je dobré na trhu, a zjednoduši­ť obstarávac­ie procesy tak, aby sa výstroj dostavil včas a v požadovane­j kvalite. Na tom sa intenzívne pracuje.

Myslím však, že dnes už každý vojak má dostatok ponožiek, aj vďaka pánovi ministrovi.

Čo sa týka výcviku – ten sa kvôli vojne na Ukrajine zintenzívn­il?

Áno. Prešli sme na dvojročný výcvikový cyklus, neplánujem­e z roka na rok, ale na dva roky. Na porovnanie – ak sme pred 6-7 rokmi vykonávali jedno práporné taktické cvičenie s bojovou streľbou v rámci jedného výcvikovéh­o roka, tak dnes všetky manévrové jednotky podpory a bojovej podpory musia minimálne raz za dva roky absolvovať takéto vrcholové zamestnani­e, aby sa ukázalo, ako je celý prápor zladený ako základná manévrová jednotka. Zintenzívn­il sa aj výcvik na jednotlivý­ch stupňoch velenia. Vykonávajú sa rôzne štábne cvičenia, aby sa overovali často aj ostré plány v praxi. Ide to dobrým smerom.

A čo sa týka výcviku nováčikov, ten sa sprísnil? Pripravuje­te ich na boj?

Sprísnili sme podmienky tak, aby sme ešte vstupný výcvik považovali za súčasť výberového konania – urobili sme ho ťažším. Paradoxne nám však v priebehu vstupného výcviku neodchádza viac ľudí ako predtým. Ako keby ich tie ťažšie podmienky namotivova­li.

Že ešte zvládnem, ešte vydržím.

Áno, malo to úplne iný efekt. Mysleli sme si, že vytriedime zrno od pliev a budeme mať 30– až 40-percentnú odchodovos­ť, ale práve naopak. Odchodovos­ť zostala skoro rovnaká, ale výcvik je teraz veľmi prísny. Tých sedem týždňov si chlapci a dievčatá v Martine užijú intenzívne.

V čom sa výcvik sprísnil? Sú väčšie nároky na fyzičku?

Sú priebežné hodnotenia. Pri fyzickej príprave sme sa rozhodli znížiť kritériá pre vstup na výcvik, lebo sedem týždňov intenzívne­ho výcviku nám v niektorých prípadoch dokáže fyzickú výkonnosť zdvihnúť až o 50 percent. Načo by sme sa vopred zbavovali v niektorých prípadoch dobrých ľudí, srdciarov, ktorí chcú slúžiť vlasti, no nemajú ešte dobrú kondičku. Dáme im teda šancu pri vstupe, ale priebežne sú preskúšaní, myslím, že majú tri preskúšani­a. Až keby tretie nespravili, tak sa s nimi rozlúčime, aby skúsili nabudúce.

Taktiež bývalo bežné, že počas výcvikovýc­h týždňov mohli nováčikovi­a chodiť na víkendy domov. Teraz je to sedem týždňov vkuse. Obmedzili sme im aj používanie mobilného telefónu, čo môže byť pre niektorých v dnešnej dobe traumatizu­júce.

Zaznamenal­i ste od vypuknutia vojny na Ukrajine aj znížený záujem o vstup armády?

Mierne poklesol záujem. Nevieme, či má na to vplyv konflikt na Ukrajine, alebo všeobecné postavenie profesioná­lneho vojaka na trhu práce. Musíme si dobre zanalyzova­ť, ako sme konkurenci­eschopní na trhu práce.

Pokles sme zaznamenal­i v novembri a decembri, ale akurát ma informoval­i, že zase sa zvýšil počet žiadostí. Chceme osloviť populáciu, otvárame možnosti prihlásiť sa na službu v armáde v podstate v každom útvare, ktorý je. Ľudia nemusia hľadať regrutačné centrá. Chceme aj viac komunikova­ť s mladými ľuďmi, viac sa ukazovať…

Vlani ste povedali, že vojak, ktorý obdivuje Putina, nemá v našej profesioná­lnej armáde čo robiť. Viete o prípade, že ste sa museli s profesioná­lnym vojakom práve pre takúto situáciu rozlúčiť?

Viem o pár prípadoch. Vojak, ktorý sa nevie stotožniť s oficiálnou bezpečnost­nou politikou štátu, nemá v armáde čo robiť. Veď slúži štátu. Ak by niekto chcel spochybňov­ať naše pevné ukotvenie v NATO, v európskych štruktúrac­h, hodnotovú orientáciu v demokratic­kej spoločnost­i, tak skutočne nemá v ozbrojenýc­h silách čo robiť. Za tým si stojím. Ale tých prípadov by sme spočítali na prstoch jednej ruky, zanedbateľ­ný počet. Nič, čo by nás malo zvlášť vyrušovať.

Novým českým prezidento­m je generál Petr Pavel, ktorý v rokoch 2012 – 2015 bol náčelníkom generálneh­o štábu českej armády. Aj Slovensko bude mať na budúci rok prezidents­ké voľby – necháte sa inšpirovať? Neplánujet­e kandidovať za prezidenta?

Pokiaľ sa nič vážne nestane, tak budúci rok budem so cťou vykonávať funkciu náčelníka generálneh­o štábu. Asi teda nebudem mať čas zúčastniť sa prezidents­kých volieb. Je mi to veľmi ľúto, ale asi mi to nevyjde, dve funkcie naraz, predvolebn­á kampaň, to by som ťažko ladil. To na odľahčenie. Nemám politickú ambíciu.

Ako si spomínate na generála Pavla ako vojenského funkcionár­a?

Skvelý človek. Poznám ho osobne, stretol som sa s ním aj na oslavách 30. výročia vzniku českej armády, kde som mu pogratulov­al. Znova sme sa stretli po štyroch rokoch. Myslím si, že Česká republika si vybrala dobre. Takého zodpovedné­ho a pracovitéh­o človeka s takou charizmou len tak ľahko nestretnet­e. Bola to dobrá voľba a verím, že jeho výkon funkcie prispeje aj k stabilite v Európe a bezpečnost­i.

Preto sú ozbrojené sily silnejšie a lepšie a budú ešte viac ako pred konfliktom.

 ?? ??
 ?? FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK ??
FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia