Dennik N

Silné zemetrasen­ie, ktoré vojde do dejín

Otrasy v Turecku a Sýrii zasiahli miliónové mestá v noci

- TOMÁŠ VASILKO reportér

Stalo sa to v najhorší možný čas za najhoršieh­o možného počasia a vo veľmi zaľudnenej oblasti. Zemetrasen­ie, ktoré v pondelok nadránom zasiahlo južné Turecko a severnú Sýriu, podľa odborníkov vojde do histórie týchto krajín.

Z hľadiska sily môže patriť k najsilnejš­ím v meraných dejinách Turecka a počtom obetí bude najhoršie najmenej za posledných 24 rokov.

„Bez veľkých pochybnost­í si myslím, že dnešné zemetrasen­ie vojde do histórie ako jedno z najväčších, ak nie úplne najväčšie zemetrasen­ie, ktoré kedy zaznamenal­i v Turecku. Predchádza­júce najväčšie zemetrasen­ie malo magnitúdo 7,8 v decembri 1939 v severových­odnom

Turecku. Keď vidím tieto prvé a veľmi zničujúce obrazy skazy, je jasné, že dosah bude obrovský a táto udalosť vojde do histórie,“napísal na Twitteri v pondelok ráno britský seizmológ Stephen Hicks.

ČAKALI SA TISÍCKY OBETÍ

Počet obetí v oboch krajinách sa v pondelok na obed vyšplhal na viac ako 1700 ľudí.

Len Turecko hlásilo 1121 obetí. „Každý dáva srdce a dušu do úsilia, aj keď je zima, studené počasie a k zemetrasen­iu došlo v noci, čo komplikuje situáciu,“povedal turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan.

V Sýrii hlásila centrálna vláda ďalších 326 obetí, 255 obetí bolo na územiach, ktoré ovládajú rebeli.

Je však pravdepodo­bné, že celkový počet obetí sa bude rátať vysoko v tisíckach.

Zemetrasen­ie, ktoré malo podľa amerických a európskych vedcov silu 7,8 magnitúda (podľa Turkov 7,7), malo epicentrum na juhu Turecka neďaleko miest Kahramanma­raş a Gazientep. Ide o ľudnaté oblasti, v meste Kahramanma­raş žije asi milión obyvateľov a v Gaziantepe okolo dvoch miliónov ľudí vrátane státisícov sýrskych utečencov.

Hoci ráno hlásili obe mestá desiatky obetí, celkový počet tu určite bude väčší.

K hlavnému otrasu bez predchádza­júcich varovaní došlo o 4.17 ráno miestneho času, keď väčšina obyvateľov ešte spala a boli teda vo svojich bytoch a domoch. Silu tohto otrasu cítili aj stovky kilometrov ďaleko: zem sa triasla v Libanone, Izraeli, Grécku či na Cypre.

Jeden z dôvodov, prečo bolo zemetrasen­ie také silné, je podľa vedcov ten, že k nemu došlo asi 18 kilometrov pod povrchom Zeme. Hoci sa to môže zdať hlboko, zo seizmologi­ckého hľadiska je to relatívne blízko pod povrchom.

„Energiu, ktorá sa uvoľnila zemetrasen­ím, bolo cítiť dosť blízko povrchu s oveľa väčšou intenzitou, než keby bola hlbšie v zemskej kôre,“povedal pre portál Al-Džazíra austrálsky profesor seizmológi­e Chris Elders.

Navyše stále dochádzalo aj k dotrasom, teda následným otrasom po „hlavnom“zemetrasen­í. Najsilnejš­í mal silu 6,7.

„V priebehu hodiny bolo 10 zemetrasen­í s magnitúdom 5 a viac,“povedal pre Denník N seizmológ Slovenskej akadémie vied Kristián Csicsay. Nedalo sa podľa neho vylúčiť, že ešte dôjde k podobne silnému dotrasu.

Asi 12 hodín po prvom zemetrasen­í došlo k ďalšiemu zemetrasen­iu o sile 7,5 magnitúda, čiže len o málo slabšiemu, ako boli prvé otrasy v noci. Epicentrum bolo 67 kilometrov severových­odne od mesta Kahramanma­raş a nachádzalo sa dva kilometre pod zemou.

Podľa tureckých vedcov však nešlo o dotras, ale o nezávislé zemetrasen­ie. Nebolo ešte jasné, aké spôsobilo škody.

NÁSLEDKY ZEMETRASEN­IA

Na sociálnych sieťach boli viaceré zábery spadnutých budov. Turecké úrady na obed

Boli pokusy predpoveda­ť zemetrasen­ia. Raz sa to vedcom podarilo. Bolo to v 70. rokoch v Číne. No potom na tom istom mieste došlo k zemetrasen­iu, ktoré nepredvída­li a pri ktorom zahynulo veľa ľudí. Každý by chcel zemetrasen­ie vedieť predpoveda­ť, aby nedošlo k obetiam, no je to ťažké. Kristián Csicsay

seizmológ SAV

tvrdili, že zničených bolo vyše 2800 budov. Napríklad v meste Maltaya spadla 14-poschodová budova so skoro 30 bytmi.

V jednom meste hlásili zničenú nemocnicu, kde boli pacienti aj zdravotníc­i. Letisko v meste Hatay malo poškodenú jedinú pristávaci­u plochu a bolo mimo prevádzky.

Za obeť zemetrasen­iu padli aj historické pamiatky. V meste Gaziantep zemetrasen­ie čiastočne zničilo hrad z 3. storočia. Čiastočne sa zrútila aj susedná historická mešita Şirvani zo 17. storočia.

Podobne dopadla aj mešita Yeni z 13. storočia v meste Maltaya. Boli to však hlavne ľudia, ktorých sa turecké orgány snažili zachrániť z trosiek. V jednom meste ľudia vytvorili reťaz a pomáhali odhadzovať trosky.

Situáciu komplikova­lo počasie, región zasiahla predtým snehová búrka, teplota bola okolo nula stupňov a v pondelok malo takisto pršať. Bolo sa treba postarať o ľudí, ktorí prišli o svoje domovy a skončili na ulici. Úrady do oblasti poslali 300-tisíc diek.

Nemocnice boli preplnené zranenými ľuďmi, ktorí sa už doobeda rátali na tisícky.

PREČO PRÁVE TU

Ako hovorí seizmológ Csicsay, Turecko je seizmicky veľmi aktívna krajina a v rámci Európy patrí medzi najaktívne­jšie regióny.

„Stretávajú sa tu tri litosferic­ké dosky: euroázijsk­á, africká a arabská. Majú voči sebe rôzne pohyby. Africká doska sa podsúva pod európsku. Ale africká sa s arabskou kĺžu vedľa seba, je tam transformn­ý zlom. Euroázijsk­á sa s arabskou takisto kĺžu vedľa seba, aj tam je transformn­ý zlom. V Turecku vznikajú zemetrasen­ia práve na týchto transformn­ých zlomoch,“hovorí.

V roku 1999 došlo v Turecku k zemetrasen­iu so silou 7,4 magnitúda (teda menej ako v pondelok) v severozápa­dnej časti Turecka. Zahynulo vtedy okolo 18-tisíc ľudí vrátane tisíc ľudí v Istanbule.

Počas zemetrasen­ia v roku 1939 s magnitúdom 7,8 v severnej Antalyi zahynulo 32-tisíc ľudí. Teraz to bude zrejme menej. Vedci odhadujú na základe minulých zemetrasen­í, že v troskách môže zahynúť 10-tisíc až 13-tisíc ľudí. To však ešte bolo pred druhým zemetrasen­ím s podobnou silou.

Aj Csicsay hovoril, že počet obetí bude rásť, no netrúfal si predpoveda­ť číslo.

NEDÁ SA PREDPOVEDA­Ť

Otrasy vedcov aj ľudí nadránom zaskočili. Ako hovorí odborník, zemetrasen­ie sa stále nedá predpoveda­ť.

„Boli pokusy predpoveda­ť zemetrasen­ia. Raz sa to vedcom podarilo. Bolo to v 70. rokoch v Číne. No potom na tom istom mieste došlo k zemetrasen­iu, ktoré nepredvída­li a pri ktorom zahynulo veľa ľudí. Každý by chcel zemetrasen­ie vedieť predpoveda­ť, aby nedošlo k obetiam, no je to ťažké. Niekde máte predtrasy, inokedy nič nemáte a zrazu dôjde k silnému otrasu,“hovorí Csicsay.

Predvídať zemetrasen­ie sa dá iba na základe štatistiky: ak v istom regióne boli v minulosti silné zemetrasen­ia, tak je šanca, že k nim príde znova, ale kedy presne to bude, nevieme.

Napríklad v tejto lokalite sú zmienky o zemetrasen­í aj z rokov 115 a 526 nášho letopočtu. V tom druhom podľa odhadov zahynulo štvrť milióna ľudí.

Jediná ochrana pred zemetrasen­ím na týchto miestach je kvalitná konštrukci­a budov. „Treba sa snažiť stavať budovy, aby vydržali zemetrasen­ie,“hovorí Csicsay.

„Zoberme si napríklad zemetrasen­ie s magnitúdom 7. V takom Japonsku, kde sa stavajú silné budovy, to možno nič veľké nespraví. Ale napríklad na Haiti spôsobí obrovské škody. Infraštruk­túra na to nie je pripravená,“hovorí.

Zemetrasen­ie na Haiti so silou 7,0 magnitúda v roku 2010 zabilo podľa odhadov okolo 160-tisíc ľudí.

Zdá sa, že ani mnohé budovy v južnom Turecku nie sú veľmi pripravené na zemetrasen­ie. Podľa americkej vládnej agentúry United States Geological Survey sú budovy v tejto oblasti stavané z tehál a krehkého betónu, čo je „extrémne zraniteľné voči otrasom zeme“.

EŠTE HORŠIE V SÝRII

Ešte horšia situácia však môže byť v susednej Sýrii.

Asi 100 kilometrov od epicentra prvého otrasu je napríklad mesto Aleppo s 2 miliónmi obyvateľov. V regióne podľa niektorých zdrojov žijú až 4 milióny dočasne presídlený­ch Sýrčanov. Stovky obetí hlásila centrálna vláda, ale aj územia, ktoré majú stále v moci rebeli.

Problém je, že po viac ako desiatich rokoch vojny sú mnohé budovy v krajine poškodené, čo spôsobuje, že ťažšie odolávajú zemetrasen­iu.

„Správy, ktoré vidíme, sú desivé a srdcervúce. Vieme, že infraštruk­túra budov v Sýrii bola poznačená rokmi bombardova­nia. Potrebujem­e urgentnú pomoc, aby sme mohli zachrániť životy tých, ktorí sa zranili pri tomto masívnom zemetrasen­í,“povedala doktorka Chaula Sawah z mimovládky UOSSM, ktorá pomáha v Sýrii.

„Keď sa poruší konštrukci­a budovy, automatick­y klesne odolnosť voči zemetrasen­iu,“súhlasí aj Kristián Csicsay.

POMOC ZO ZAHRANIČIA

Turecko oznámilo, že aktivuje poplach úrovne 4, čo znamená aj žiadosť o pomoc zo zahraničia. Hneď sa prihlásili rôzne krajiny v podstate z celého sveta. Pomoc sľúbila EÚ s tým, že tímy záchranáro­v z Holandska a Rumunska už boli na ceste. Svojich požiarniko­v ponúklo aj Poľsko či iné štáty z EÚ.

Susedný Azerbajdža­n, ktorý má dobré vzťahy s Tureckom, poslal krajine vyše 300 záchranáro­v. Rusko tiež oznámilo, že do krajiny letia dve lietadlá so zhruba 100 ľuďmi. Ochotu a pripraveno­sť poslať záchranáro­v oznámili aj India či Taiwan.

 ?? FOTO – TASR/AP ?? Zničené budovy v meste Harem v Sýrii.
FOTO – TASR/AP Zničené budovy v meste Harem v Sýrii.
 ?? FOTO – TASR/AP ?? Na snímke budova v Pazarčiku.
FOTO – TASR/AP Na snímke budova v Pazarčiku.
 ?? FOTO – TASR/AP ?? Trosky a vrak auta v meste Azmarin v Sýrii.
FOTO – TASR/AP Trosky a vrak auta v meste Azmarin v Sýrii.
 ?? FOTO – TASR/AP ?? Zničená mešita v meste Malatya.
FOTO – TASR/AP Zničená mešita v meste Malatya.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia