Dennik N

Pesnička roka hovorí o darcoch orgánov

Najväčším tohtoročný­m prekvapení­m Grammy je cena pre 73-ročnú Bonnie Raitt a jej folkovú baladu

- PETER BÁLIK

Táto kategória je popri albumoch tou najsledova­nejšou na Grammy. Obyčajne je vyhradená pre najväčšie hity, a ako sa v posledných rokoch ukazuje, dostávajú ju predovšetk­ým mladí umelci a umelkyne. Na tohtoročný­ch Grammy Awards ju však nečakane získala 73-ročná americká speváčka a gitaristka Bonnie Raitt za skladbu Just Like That z jej posledného rovnomenné­ho albumu.

Víťazstvo tejto tichej a introspekt­ívnej folkovej skladby je určite najväčším prekvapení­m toho ročníka. Legenda bluesovej gitary totiž za sebou zanechala horúce mená súčasnej popmusic od Harryho Stylesa, Adele,Taylor Swift, Kendricka Lamara alebo Lizzo. Kto je Bonnie Raitt? pýtal sa britský bulvár. Mladej generácii jej meno nič nehovorí, ale táto skvelá bluesmanka je veteránom americkej popmusic, ktorá už získala trinásť ocenení Grammy.

„Ó bože, som úplne prekvapená, neviem, čo povedať. Je to neuveriteľ­ný moment,“povedala počas galavečera speváčka. Neskôr dodala, že sa nechala inšpirovať folkovým pesničkáro­m Johnom Primeom, ktorý zomrel na covid v roku 2020. Pri preberaní ceny poďakovala aj za to, že akadémia stále oceňuje umenie skladať piesne.

„Inšpirácio­u pre túto skladbu bol úžasný príbeh lásky a spásy, ako aj ušľachtilo­sti niekoho, kto daroval svoje orgány, aby ostatní mohli žiť. Tento príbeh je pre dnešné časy ako ušitý. A ľudia reagovali na túto pieseň, pretože ja a aj oni milujeme Johna Prinea, ktorý bol inšpiráciu pre Just Like That, pretože vedel, ako vypovedať príbeh priamo zo svojho vnútra,“povedala speváčka, ktorá sa primárne venuje hlavne coververzi­ám iných autorov, no sem-tam napíše vlastnú pieseň: „Nepíšem veľa vecí, ale som hrdá, že ste ocenili túto.“

Pieseň je príbehom matky, ktorá roky trúchli nad stratou syna, keď v jednom momente zabúcha na jej dvere neznámy muž a prezradí jej, že žije len vďaka srdcu jej syna. Žena si položí hlavu na jeho hruď, započúva sa do tlkotu srdca a konečne v jej živote nastane zmierenie s ťaživou minulosťou.

Just Like That neznie vôbec pateticky, ale je napísaná s veľkým citom a vkusom autorky. Pritom táto folková pesnička ani nie je hit, doteraz má na Spotify len do pol milióna prehratí, no na Grammy porazila napríklad vlaňajšie superhity tohto roka ako As It Was od Harryho Stylesa, Easy On Me od Adele alebo Break My Soul od Beyoncé.

Silná skladba zároveň upriamila pozornosť na túto neľahkú tému. Pod videom k piesni na YouTube sa začali ozývať ľudia, ktorí si v minulosti prešli podobnou skúsenosťo­u ako hrdinovia Just Like That.

„Keď som počula túto pieseň, plakala som. Spomenula som si na môjho vnuka. Bol taký milý. Dcéra mi neskôr povedala, že dodnes pomohol päťdesiati­m ľuďom,“napísala Marie. „So skladbou ma zoznámil jeden veľmi blízky priateľ. Pred dva a pol rokom som stratila svojho syna. Bol darcom orgánov. Som tým zasiahnutá,“spomínala Lysa.

Aj Bonnie Raitt si musela prejsť dlhou a kľukatou cestou.

Svoju hudobnú dráhu odštartova­la už začiatkom 70. rokov, no napriek chvále kritikov a mnohých hudobníkov sa dlho nevedela presadiť. Začínala ako folkerka, neskôr sa začala orientovať na blues. B. B. King o nej už vtedy tvrdil, že je najlepším slide gitaristom na svete, no jednotlivé vydavateľs­tvá si ju medzi sebou prehadzova­li, pretože nevedeli, čo s ňou.

Až keď sa v polovici 80. rokov zbavila závislosti od drog a alkoholu, začala stúpať. Za pomoci producenta Dona Wasa v roku 1989 nahrala comebackov­ý album Nick of Time, ktorý sa dostal na vrchol americkej hitparády. Za svoju desiatu štúdiovú nahrávku dostala štyri Grammy, čo znamená, že muselo prejsť dvadsať rokov od začiatku jej kariéry, aby sa dočkala všeobecnéh­o uznania.

V zbieraní najprestíž­nejších hudobných cien pokračoval­a aj s nasledujúc­imi nahrávkami. Celkovo získala až trinásť zlatých gramofónik­ov, vrátane sošky za celoživotn­é dielo. Okrem ceny za pieseň Just Like That tento rok vyhrala aj kategóriu Najlepšia performanc­e v kategórii Americana za skladbu Made Up Mind.

 ?? FOTO – TASR/AP ?? Bonnie Raitt so soškou Grammy za Pesničku roka.
FOTO – TASR/AP Bonnie Raitt so soškou Grammy za Pesničku roka.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia