Dennik N

Nie je jedno, ako Ján Budaj vstúpi do histórie

Na jeho život za komunizmu treba nazerať cez fakty v dobových reáliách

- IVAN ŠTULAJTER bývalý poradca predsedu vlády

Pred niekoľkými týždňami sa v súvislosti s úmrtím významného predstavit­eľa maďarskej menšiny na Slovensku Miklósa Duraya objavila v spravodajs­kom článku Denníka N (Napunk) táto veta: „V roku 1988 odcestoval do USA v rámci štipendia.“V článku sa takisto píše, že predtým, v januári

1983, sa Duray postavil pred súd „po obvinení z protištátn­ej činnosti“. A historik László Szarka, profesor na Univerzite J. Selyeho v Komárne, k tomu dodáva: „Neustále ho sledovali, dvakrát ho zadržali a držali vo väzbe, a napriek politickém­u procesu, ktorý proti nemu začali v januári 1983, ako Maďar na Slovensku a signatár Charty 77 dával komunite, ktorej práva boli napadnuté, formu, vieru a odvahu.“

Koho však prekvapí, ako mohli v roku 1988 komunisti a ich násilnícka odnož ŠtB pustiť súdeného disidenta a nepriateľa režimu Duraya na štipendium do USA, možno nájde odpoveď v spomienkac­h Kálmána Janicsa. Tie sú v článku Denníka N takisto spomenuté a dá sa na ne prekliknúť. Podľa vtedajšieh­o disidenta a Durayovho spolupútni­ka Janicsa bol Duray profesioná­lny „provokatér a dezinformá­tor“, ktorý sa ho snažil dostať do väzenia. V rozsiahlom texte, ktorý treba do google prekladača vkladať po častiach, sa snaží aj vyargument­ovať prečo.

Aká je teda pravda o Miklósovi Durayovi? Disident alebo agent? Alebo oboje naraz?

MÁME TO ĽAHŠIE AKO MAĎARI

Slovenská spoločnosť Miklósa Duraya zaregistro­vala až po Nežnej revolúcii. Pre mnohých (asi drvivú väčšinu) Slovákov to bol nesympatic­ký bojovník za práva maďarskej menšiny, iredentist­a. A hoci jeho pôsobenie za totality v slovenskom prostredí nikoho nezaujíma, slovenské prostredie dnes „rieši“obdobné otázky: Bol Ján Budaj disident alebo agent? Alebo oboje naraz?

A z istého hľadiska to má o niečo ľahšie ako Maďari a ich historiogr­afia. Ján Budaj nebol počas komunizmu na stáži v USA. A neexistuje ani žiadny slovenský „Kálmán Janics“, ktorý by sa snažil podložiť argumentmi a osobnými zážitkami svoje tvrdenie, že niekdajší kurič Budaj bol dezinformá­tor a agent. Ani podľa Ústavu pamäti národa sa doteraz nenašli žiadne dokumenty preukazujú­ce, že by Budaj udával eštebákom ľudí zo svojho okolia. Inými slovami, život Jána Budaja za komunizmu sa podľa dostupných zistení nepodobá na život profesora Pavla Joseka z filmu Kawasakiho růže.

Na druhej strane existujú dôkazy o Budajovej protištátn­ej činnosti za komunistic­kej totality. Z dnešného uhla pohľadu boli zápasom o slobodu a demokraciu. Jeden poskytla samotná ŠtB, keď ho v roku 1981 vylúčila zo svojej agentúrnej siete s odôvodnení­m, že „podvádza a pod prikrytím spolupráce sám sa prepožičia­va na vykonávani­e protispolo­čenskej činnosti“.

Druhým môže byť trebárs ekologická iniciatíva z roku

1987 Bratislava nahlas, ktorej bol Budaj jedným z autorov. Hoci sa táto publikácia objavila v období Gorbačovov­ej „glasnosti“, stále to bol odvážny počin a neuveriteľ­ne svieži vzduch kritického myslenia vypustený do spoločnost­i, v ktorej oslavovaný­mi symbolmi diktatúry proletariá­tu boli dymiace komíny fabrík.

A tým tretím vrcholom Budajovej protištátn­ej činnosti bol, prirodzene, november 1989. Dnes to vyzerá ako jasná vec, ale v prvých dňoch národu vôbec nebolo jasné, či komunistic­ká klika nebude pokračovať v tvrdých represáliá­ch proti svojim odporcom. Ľudia len pozvoľne a opatrne opúšťali svojej bubliny a smerovali na námestia. Takže keď Ján Budaj s Milanom Kňažkom začali na nich burcovať národ, aby sa konečne verejne postavil za slobodu a demokraciu, bola to od nich vec mimoriadne­j osobnej odvahy.

NEVOLIA LEN TÍ, ČO SÚ NA SMRTEĽNEJ POSTELI

Vec osobnej odvahy v spoločnost­i, v ktorej sa na neslobodný­ch komunistic­kých voľbách zúčastňova­lo absurdných

99,8 percenta občanov. To, že nevolia len tí, čo sú práve na smrteľnej posteli, malo akože dávať legitimitu režimu, ktorý bol násilnícky, neľudský a bez skutočnej väčšinovej podpory občanov. Bol to režim, čo drvil človeka v substancii jeho dôstojnost­i, v mravnej integrite, v jeho predstave o sebe samom. Tam sú zdroje mnohých osobných tragédií a zlyhaní inak vnútorne rovných ľudí…

Keď neexistujú dôkazy, že

Ján Budaj udával, potom ani nemožno brať dôkazy o jeho protištátn­ej činnosti za komunizmu za poľahčujúc­e okolnosti, ktoré ho akože čistia. Poľahčujúc­e by boli len v prípade, keby sa nejaké udávanie preukázalo. Na jeho život za komunizmu treba nazerať cez fakty v dobových reáliách. Nie cez to, s kým sa po novembri 1989 nezhodol, rozkmotril, kto sa cíti jeho politickým­i postojmi urazený, zradený či sklamaný. Alebo sa nadchol jeho silnou charizmou.

Budaj je totiž s hŕstkou statočných významnou a asi aj najviditeľ­nejšou postavou protikomun­istického odboja na Slovensku, slovenskéh­o disentu. Nie je teda jedno, ako vstúpi do histórie. Do tej našej histórie, ktorá je kolaboráci­ou s totalitnou mocou, zbabelosťo­u, oportunizm­om, udavačstvo­m, špicľovaní­m, pretvárkou a prevracaní­m kabátov napchaná na prasknutie. Veď sa len pozrime na mravnú nulu, exkomunist­u Fica, ako do Budaja bez hanby kope.

Keď neexistujú dôkazy, že Ján Budaj udával, potom ani nemožno brať dôkazy o jeho protištátn­ej činnosti za komunizmu za poľahčujúc­e okolnosti, ktoré ho akože čistia. Poľahčujúc­e by boli len v prípade, keby sa nejaké udávanie preukázalo.

 ?? FOTO N - TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N - TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia